.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κώστας Κάππος: Ένας υψηλού ήθους και ανιδιοτελής αγωνιστής


Τιμή στη μνήμη του

Δημήτρης Δεσύλλας

Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και λείπει 12 χρόνια από κοντά μας ο αξέχαστος σύντροφος Κώστας Κάππος, που πάλεψε ολόθερμα για την «Επανάσταση που έρχεται». Ενας υψηλού ήθους και ανιδιοτελής κομμουνιστής, της ταξικής πάλης αδιάλλακτος υπερασπιστής. Στην απουσία του, μετράμε τη διαχρονική συμβολή και την ουσία του.

Ο Κώστας Κάππος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην ευγενική πάλη για «να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο».

Με την αγέρωχη και παλικαρίσια στάση του απέναντι στα φρικτά βασανιστήρια της αμερικανοκίνητης φασιστικής χούντας.

Με την ακούραστη και μαχητική προβολή των εργατικών, αγροτικών και λαϊκών συμφερόντων στη Βουλή.

Με τη συμβολή του στην Ανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα εναντίον της Κύπρου το 1974.

Με την περήφανη στάση του το 1989 εναντίον της άθλιας και ολέθριας συγκυβέρνησης Τζαννετάκη, στάση που, μαζί με το «δεν θα πειθαρχήσω» του Γιώργου Γράψα, έσωσε την τιμή και την υπόληψη όλης της Αριστεράς.

Με τη μεγάλη θεωρητική συμβολή του στον μαχόμενο μαρξισμό, με τα βιβλία του για την «Ε.Ε. εναντίον των λαών», την «κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Ελλάδα», την «ταξική διάρθρωση της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας» και κυρίως με τη βαθιά θεμελιωμένη «Κριτική του Σοβιετικού σχηματισμού», που προκάλεσε αντιπαραθέσεις αλλά και γόνιμο προβληματισμό στους αριστερούς ανθρώπους.

Με τη συνολική στάση ζωής του, αναδείχθηκε σε έναν πηγαίο μαζικό διαπαιδαγωγητή και όχι σε συνήθη «αφ’ υψηλού καθοδηγητή» για τις χιλιάδες των νέων κομμουνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα και της μεταπολίτευσης.

Συνοψίζοντας, ο Κώστας Κάππος ήταν αδιάλλακτος απέναντι στους ταξικούς και πολιτικούς αντιπάλους μας (π.χ. στον Α. Παπανδρέου) από θέση αρχών, αυστηρά απαιτητικός από τους συντρόφους με βάση τις ανάγκες των καιρών, με βαθιά πίστη στην εργατική τάξη και στο δίκιο των λαών, ρομαντικός εραστής του κομμουνισμού, ως «μαχητικής σημαίας όλων των ελευθεριών».

4/9/2017

Δημήτρης Δεσύλλας, Μέλος ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πηγή: efsyn.gr
από το αφιέρωμα στις «Νησίδες: «Τράβα τον δρόμο σου και άσε τους άλλους να μιλάνε» -Δώδεκα χρόνια χωρίς τον Κώστα Κάππο σε επιμέλεια Θανάση ΚάππουΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

8 Σχόλια στο "Κώστας Κάππος: Ένας υψηλού ήθους και ανιδιοτελής αγωνιστής"

μέλος του ΝΑΡ

Πολύτιμη συμβολή του σύντροφου Κώστα Κάππου, στην μελέτη και εξαγωγή συμπερασμάτων από την γραφειοκρατικοποίηση και τελικά κατάρρευση των χωρών του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού»:

Κώστας Κάππος: Κριτική του σοβιετικού σχηματισμού

lathranagnostis

«Η στάση απέναντι στον Στάλιν είναι Λυδία λίθος για να κρίνουμε αν ένας είναι κομουνιστής ή όχι. Όποιος τάσσεται εχθρικά προς τον Στάλιν είναι δειλός αντικομουνιστής.»
Χαρακτηριστικό απόφθεγμα του Κ. Κάππου με διαχρονική αξία.
Για να εκφέρει κανείς τέτοιο λόγο, πρέπει να «έχει κάνει τη βόλτα του» μέσα και έξω και ξανά μέσα στο ΚΚΕ, σαν φίλος και σαν αντίπαλος και ξανά σαν φίλος της ΕΣΣΔ!
Πολύ σοφά, το άρθρο δεν ανοίγει θέματα όπως η στάση και η σχέση του Κάππου με το ΚΚΕ και την ΕΣΣΔ, διότι την καταστροφική πολεμική που είχε κάνει (όχι μόνο αυτός) σε στιγμές ιδεολογικής του αδυναμίας, την ακύρωσε αργότερα (όχι μόνο αυτός) με τη στάση του.

μέλος του ΝΑΡ

Πολύ σοφιστικώς φίλε λαθραναγνωστη δεν αναφέρεις ημερομηνία της συγγραφής του άρθρου του σύντροφου Κάππου του οποίου παραθέτεις απόσπασμα.

Σου συνιστω να διαβάσεις το πολυ καλό βιβλίο του την «κριτική του σοβιετικού σχηματισμού» στο οποίο τεκμηριώνει τα αντίθετα από ο, τι πιστεύεις εσύ και το ΚΚΕ για τον λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό.

lathranagnostis

Το 2004.

Ανώνυμα

ότι θυμάστε (επιλεκτικά) χαίρεστε ναρίτες…

μέλος του ΝΑΡ

Μάλλον τον εαυτό σου κριτικάρεις φίλε ανώνυμε. Το βιβλίο Του Κώστα Κάππου τεκμηριώνει πράγματα ου δεν σου αρέσουν. Οπότε, καλό είναι να το διαβάσεις!

wpDiscuz