.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΚΚΕ και έξοδος από Ευρώ και Ευρωπαϊκή Ένωση – Απορία Ψάλτου Βηξ


Γράφει ο Νίκος Στραβελάκης

Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη πάνω στην πολιτική επικαιρότητα. Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ευρώ και την ΕΕ στο φως των εξελίξεων για την Β’ αξιολόγηση αλλά και σειράς δημοσκοπήσεων που φέρνουν την πλειοψηφία του λαού να αντιτίθεται στην συμμετοχή στην ευρωζώνη και σημαντικό ποσοστό, κοντά στη πλειοψηφία, να αντιτίθεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα στην τελευταία δημοσκόπηση της ΜRΒ για το ΣΤΑΡ, 54% του κόσμου είπε ότι πρέπει να απορριφθούν τα μέτρα λιτότητας ακόμη και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ και ρήξη με την ΕΕ.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν μνημόνευσε καν αυτές τις σημαντικές εξελίξεις στη κοινή γνώμη παρόλο που καταγράφεται σταθερά το τελευταίο διάστημα μια μετατόπιση της κοινωνίας σε θέσεις ενάντια σε ευρώ και ΕΕ.

Αντίθετα, αφιέρωσε το σύνολο σχεδόν της παρέμβασής του στο να τονίζει ότι προϋπόθεση για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ είναι η «λαϊκή εξουσία» έργο της συνειδητής πλειοψηφίας του λαού. Ο όρος «λαϊκή εξουσία» δεν είναι ιδιαίτερα σαφής, πρόκειται μάλλον  για ένα άλλο όνομα για τη «δικτατορία του προλεταριάτου».

Σε κάθε περίπτωση πάντως προκαλεί έκπληξη η επίκληση μιας συνειδητής πλειοψηφίας σοσιαλιστών ως προϋπόθεση για την αποχώρηση από το ευρώ και την ΕΕ. Βασισμένος στη Λενινιστική παράδοση του ΚΚΕ θα περίμενα να ισχυρισθεί το αντίθετο. Δηλαδή ότι η αποχώρηση από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προϋπόθεση για τη γιγάντωση ενός ρεύματος που θα επιδιώκει το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο όταν ο Γραμματέας  του ΚΚΕ επιχειρεί να αιτιολογήσει  αυτή τη θέση. Εκεί λέει ότι έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιδιώξουν και τμήματα της αστικής τάξης όπως συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Άρα αυτή η εξέλιξη δεν έχει καμία σημασία εάν δεν γίνει στο πλαίσιο δράσης μιας σοσιαλιστικής πλειοψηφίας που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Εδώ η αντίθεση με τη Λενινιστική παράδοση γίνεται πλέον εκρηκτική. Ο Λένιν γράφει χαρακτηριστικά στο περίφημο άρθρο του «Για το Σύνθημα Προς τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»:

«… οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι εφικτές ως μια συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους καπιταλιστές [έμφαση στο πρωτότυπο-ΝΣ] … αλλά με ποιο σκοπό; Μόνο για να καταπιέσουν από κοινού το σοσιαλισμό στην Ευρώπη, για να προστατέψουν από κοινού την αποικιοκρατία…» ( Lenin Collected Works, Progress Publishers, [1974], Moscow, Volume 21, pages 339-343.)

Άρα η έξοδος, η αποδέσμευση από τη Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά για μια περιφερειακή αδύναμη χώρα όπως είναι η Ελλάδα απελευθερώνει το σοσιαλιστικό όραμα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται η οξύνοια του Λένιν για να καταλάβει κανείς ότι  ένα τέτοιο γεγονός θα έχει συντριπτική επίδραση στη συνείδηση του κόσμου μιας και η Ελληνική αστική τάξη έχει επενδύσει τη πολιτική της ύπαρξη στην συμμετοχή στην ΕΕ και το ευρώ. Καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι ότι το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένης και της φασιστικής Χρυσής Αυγής συμφωνεί με την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ και στην ΕΕ. Είναι πέρα από βέβαιο ότι όλοι θεωρούν ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ, εκτός από οικονομική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση όφελος του λαού, θα πυροδοτήσει κατακλυσμιαίες πολιτικές εξελίξεις, ο μόνος που μοιάζει να αμφιβάλλει  είναι ο Γραμματέας του ΚΚΕ.

Αλλά ακόμη και για την δυτική Ευρώπη όπου υπάρχουν τμήματα της αστικής τάξης που δεν επιθυμούν την παραμονή στην ΕΕ, η αποδέσμευση από την ΕΕ αποδυναμώνει το σύστημα. Με άλλα λόγια η όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού αποτέλεσμα της ανάγκης για καταστροφή κεφαλαίου διευκολύνει τη δράση των επίδοξων ανατροπέων του καπιταλισμού. Αυτό σημαίνει ότι, η αριστερά της επαναστατικής προοπτικής δεν πρέπει να δειλιάσει μπροστά στο καθήκον και την ευκαιρία να αδράξει τη στιγμή της κρίσης στο αστικό στρατόπεδο και να σφραγίσει την εργατική λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στην ΕΕ με το δικό της ταξικό πρόσημο.

Η κρίση που πυροδότησε το BREXIT στα πολιτικά πράγματα της Βρετανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης μόνο θετικά μπορεί να καταγραφεί για τους αγώνες των λαών της Ευρώπης. Όμως παρά και το Ιταλικό δημοψήφισμα που ακολούθησε και τη ραγδαία μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Ελλάδα σε αντι ΕΕ θέσεις, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θεωρεί το BREXIT μια καθαρά ενδοαστική υπόθεση. Τι και αν η πλειοψηφία της Βρετανικής αστικής τάξης ήταν με το BREMAIN, τι και αν το δημοψήφισμα το έκρινε η πλειοψηφία της εργατικής τάξης που χειραφετήθηκε από την υποταγμένη γραμμή του εργατικού κόμματος, για το ΚΚΕ αυτά δεν παίζουν ρόλο στο χτίσιμο αγωνιστικών και σοσιαλιστικών συνειδήσεων. Δεν είναι άσχετο με το ΒΡΕΧΙΤ ότι γίνονται μαζικές διαδηλώσεις στη Ενωμένο Βασίλειο ενάντια στην επίσκεψη Τράμπ παρά την αντίθετη θέση της κυβέρνησης. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι η επίθεση στην εργατική τάξη, η όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και των ενδοαστικών αντιθέσεων είναι στοιχείο της καπιταλιστικής κρίσης και από τη σκοπιά αυτή είναι τμήμα των αντικειμενικών προϋποθέσεων για την ανατροπή του καπιταλισμού γιατί αποδυναμώνουν το σύστημα. Ο Λένιν γράφει χαρακτηριστικά στον Αριστερισμό:

«Οι διαφορές ανάμεσα στους Τσόρτσιλ και στους Lloyd George ….από τη μία και τους Henderson και Lloyd George από την άλλη είναι ήσσονες και ασήμαντες από τη σκοπιά του καθαρού κομμουνισμού, δηλαδή του κομμουνισμού που δεν έχει ωριμάσει στο επίπεδο της πρακτικής πολιτικής δράσης των μαζών. Όμως, από τη σκοπιά της πρακτικής πολιτικής δράσης των μαζών, αυτές οι διαφορές είναι πολύ σημαντικές. Να λάβει κανείς υπόψη του αυτές τις διαφορές και να προσδιορίσει τη στιγμή όπου οι αναπόφευκτες συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτούς τους «φίλους», που αποδυναμώνουν και εξασθενίζουν τους «φίλους» ως σύνολο [έμφαση στο πρωτότυπο – ΝΣ], θα έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους- αυτή είναι η έγνοια και το καθήκον ενός κομμουνιστή που θέλει να είναι, όχι απλά ένας ταξικά  συνειδητοποιημένος και αφοσιωμένος προπαγανδιστής ιδεών, αλλά ένας πρακτικός ηγέτης των μαζών στην επανάσταση.» (Αριστερισμός Παιδική Ασθένεια του Κομμουνισμού –  Collected Works, Volume 31, pp. 17–118) 

Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης λοιπόν και μέσα στην όξυνση της πολιτικής κρίσης που αυτή επιφέρει, η ηγεσία του ΚΚΕ έχει αποφασίσει να περιοριστεί στη προπαγάνδιση ιδεών αντί για την «πρακτική ηγεσία των μαζών». Μάλιστα είναι τόσο προσηλωμένη σε αυτή τη γραμμή που θυσιάζει την πολιτική της δικαίωση στο ζήτημα της αποδέσμευσης από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια γραμμή που υπηρέτησε πιστά, με την εξαίρεση του διαστήματος συνεργασίας με την ΕΑΡ στα πλαίσια του ΣΥΝ και απέναντι σε πλειοψηφίες του 90% υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ. Τώρα που σημαντικό τμήμα του λαού μοιάζει να αμφισβητεί αυτά τα μέχρι πρότινος θέσφατα, τώρα η ηγεσία του ΚΚΕ αποφάσισε ότι η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Ειδικά στο θέμα του ευρώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας παίρνει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Κριτικάροντας, ορθώς, τις θέσεις δυνάμεων όπως η ΛΑΕ που θεωρούν ότι η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα είναι ικανή συνθήκη για το ξεπέρασμα της κρίσης φτάνει να πει ότι «το νόμισμα είναι [απλά] ένα εργαλείο». Ξεχνά ότι με όπλο το ευρώ ο λαός φορτώθηκε ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, έχασε 50 δις. από τη ανακεφαλαίωση των τραπεζών και μαζί με τις ίδιες τις τράπεζες. Ξεχνά επίσης ότι μέσα από τη νομισματική πολιτική σε παγκόσμια κλίμακα κοινωνικοποιήθηκαν ιδιωτικές ζημιές τρισεκατομμυρίων και φορτώθηκαν στους λαούς μέσα από το δημόσιο χρέος. Στον καπιταλισμό το χρήμα δεν είναι απλά «μέσο συναλλαγών», ένα «εργαλείο» όπως πιστεύει αφελώς ο γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά είναι και «αποθήκευτρο αξίας». Από την τελευταία του ιδιότητα αποκτά τη δυνατότητα να πυροδοτεί κρίσεις ακόμα και εάν οι καπιταλιστικές κρίσεις δεν οφείλονται σε νομισματικά αίτια. Με αυτή την έννοια η έξοδος από το ευρώ, όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προϋπόθεση για τη φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση.

Είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς που αποσκοπούν αυτές οι από κάθε άποψη περίεργες θέσεις και τοποθετήσεις. Αποσκοπούν στο να στηρίξουν το συμπέρασμα που περιλαμβάνεται στο ακόλουθο απόσπασμα των θέσεων για το επικείμενο 20ο συνέδριο:

«Για παράδειγμα, το περιεχόμενο του συνθήματος της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που προβάλλεται στο πλαίσιο των πολυποίκιλων μεταβατικών προγραμμάτων, ταυτίζεται στην πραγματικότητα με το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, παρά το γεγονός ότι καμουφλάρεται με φαινομενικά ριζοσπαστικά συνθήματα και αιτήματα (όπως η άμεση δημοκρατία, η έξοδος από το ευρώ κλπ.)».(Θέσεις σελ. 57)

Κάθε προσπάθεια απάντησης στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες μέσα από «μεταβατικά προγράμματα» είναι για το ΚΚΕ προσπάθεια επανόδου του καπιταλισμού σε συνθήκες κανονικής συσσώρευσης. Άρα και η όποια μετωπική προσπάθεια είναι ένας αποπροσανατολισμός με «φαινομενικά ριζοσπαστικούς στόχους» όπως η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. Αυτό έμμεσα όμως σημαίνει ότι το ΚΚΕ την κρίση δεν τη θεωρεί καπιταλιστική κρίση με την έννοια της κρίσης του κινήτρου του κέρδους, της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους με άλλα λόγια. Η κρίση για το ΚΚΕ είναι κρίση υπερσυσσώρευσης που οφείλεται στην «επέκταση του κεφαλαίου» και την αδυναμία των «αστικών κρατών… [σ]την από κοινού διαχείριση της απαξίωσής του».  Άρα μια νομισματική επέκταση ως αποτέλεσμα της εξόδου από το ευρώ, όπως εισηγείται ο Κώστας Λαπαβίτσας παραδείγματος χάριν,  μπορεί να δημιουργήσει όρους επανόδου σε κανονική καπιταλιστική συσσώρευση μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Φυσικά αυτό είναι λάθος, η κρίση δεν οφείλεται σε πλημμυρίδα επενδύσεων αλλά στην απουσία επενδύσεων, που με τη σειρά τους οφείλονται σε απουσία προσδοκώμενων κερδών. Άρα το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ π.χ. έχει ταξικό πρόσημο με την έννοια ότι προκρίνει κρατικές άμεσες επενδύσεις με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος ως όχημα εξόδου από την  καπιταλιστική κρίση. Γι’ αυτό και έχει ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα κρατικοποιήσεων με εργατικό έλεγχο. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου προγράμματος από το εργατικό κίνημα θα έχει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις αφού θα θέσει σε αμφισβήτηση τους ακρογωνιαίους λίθους της αστικής πολιτικής.

Επειδή μάλιστα στο ΚΚΕ αρέσκονται να συζητούν για το χαρακτήρα της εξουσίας που θα κληθεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να θυμηθούν ότι η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών προγραμμάτων από το εργατικό κίνημα δημιουργούν όρους δυαδικής εξουσίας όπως γνωρίζουμε από την εμπειρία των επαναστάσεων. Αυτή είναι η χρησιμότητα των μεταβατικών προγραμμάτων, το ξεπέρασμα της αντίφασης ανάμεσα στην ωρίμανση των επαναστατικών συνθηκών που φέρνει η καπιταλιστική κρίση από τη μια και η ανωριμότητα του προλεταριάτου και της πρωτοπορίας του από την άλλη.

Εν κατακλείδι, η εκτίμησή μου είναι ότι το ΚΚΕ λόγω της στρεβλής του ανάγνωσης της κρίσης έφθασε στο σημείο να απαξιώνει στόχους όπως η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους αποσυνδέοντάς τις από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και την ανατροπή τους. Οι θέσεις του 20ου συνεδρίου βρίσκονται σε προφανή αμηχανία να εξηγήσουν αυτή τη μεταστροφή ή όπως λέει και η γλωσσική αναγωγή Απορία Ψάλτου Βηξ. 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 68.82% ( 17
Συμμετοχές )



79 σχόλια στο “ΚΚΕ και έξοδος από Ευρώ και Ευρωπαϊκή Ένωση – Απορία Ψάλτου Βηξ

  1. Κώστας

    επειδή έχω δει πως παρακολουθεί, μπορεί να μου πει ο Στραβελάκης γιατί γράφει ψέματα για τις θέσεις της ΛΑΕ ? Άντε να πω για τις θέσεις του Λαπαβίτσα πάει στο διάολο, δεν πειράζει, υπάρχει και λογική σύγχυση ανάμεσα σε μια τεχνοκρατική μελέτη με πολιτικές προεκτάσεις και σε αυτό που χρειαζόμαστε δηλ πολιτικό πρόγραμμα με κοινωνική συμμετοχή και τεχνοκρατική εξειδίκευση. Πολύς κόσμος στην αριστερά, ακόμα και στην ΛΑΕ κρίνει την πρώτη μορφή, στην οποία ανήκει η μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ, σαν να είναι της δεύτερης μορφής και έτσι την κρίνει … κευνσιανή, … ρεφορμιστική κλπ ή ανακαλύπτει πως το να λένε οι οικονομολόγοι για τις δυνατότητες της νομισματικής επέκτασης, της συναλλαγματικής και δημοσιονομικής ελευθερίας κλπ είναι σαν να λέει η αριστερά ότι αυτά εξαντλούν το πρόγραμμα.

    ρητορική είναι η ερώτηση, έτσι το θέλει και λέει ψέματα, τόσοι το κάνουν, σου λέει, εγώ τι είμαι, κορόιδο ? Αποφάσισα πως το πολιτικό μου μέλλον είναι με την χ αριστερή κάστα, λέω ψέματα για τις άλλες

    Κώστας

    Reply
  2. lathranagnostis

    Το τι λέει το 54% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της MRB, δεν έχει καμία σημασία. Εδώ, το ΟΧΙ έβγαλε 62% στο δημοψήφισμα, και μετά, όταν ο Αννίβας…εε συγνώμη, ο Σόιμπλε έφτασε ante portas, ψηφίσανε τον ΣΥΡΙΖΑ άρον άρον. Το ΚΚΕ, δεν καθορίζει την πολιτική του με βάση το τι βγάζουν οι δημοσκοπήσεις. Εξήγησε στον κόσμο ότι επιστροφή στο ευρώ με το παρόν οικονομικοκοινωνικό καθεστώς, το μόνο που σημαίνει, είναι ακαριαία φτωχοποίηση επ αόριστον (κι αυτά που λένε για αντιστοίχηση 1 ευρώ προς 1,5 δραχμή, είναι ανοησίες για να μην πω συνειδητή εξαπάτηση . Η αντιστοίχηση που θα γίνει θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 1 προς 3-4 κι αν…..) και ότι όποιο αποθεματικό σε συνάλλαγμα απομείνει θα το καταπιούν οι επιτήδειοι και καλά για επενδύσεις και ανάπτυξη, και μετά, θα σου πω τι θα βγάλουν οι δημοσκοπήσεις.
    Κι αν θα φύγουμε, με το υπάρχον κοινωνικοοικονομικό καθεστώς, από την ΕΕ, τι ωφέλη θα έχει η εργατική τάξη. Δηλαδή, θα αναδυθεί τότε, μια “εθνική αστική τάξη” που θ αρχίσει να προσλαμβάνει κόσμο, να μην απολύει, και να καλοπληρώνει?
    Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά καταλαβαίνω, πολύ καλά τη θέση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο θέμα. Για να φτιάξεις ψωμί, χρειάζεσαι τρία πράγματα: Αλεύρι, νερό και μαγιά (ή προζύμι). Με δύο μόνο ή ένα, ψωμί δεν φτιάχνεται….!

    Reply
    1. Ηλίας Τζ.

      Λαθραναγνώστη, βασικά συμφωνώ, με μια παρατήρηση: Οταν εκδίδεις ένα νέο νόμισμα, (το “επιστροφή στο ευρώ ” είναι προφανώς παραδρομή – εννοείς επιστροφή στη δραχμή, και η “επιστροφή στη δραχμή” ένα νέο νόμισμα θα είναι), προφανώς έχεις την ευχέρεια να ορίσεις την ισοτιμία του με ένα παγκόσμιο, π.χ. Δολλάριο η Ευρώ, όπως την θέλεις εσύ. Το ζήτημα είναι …πόσα φεγγάρια θα αντέξει αυτή η ισοτιμία! Συμφωνώ κι εγώ, πως πριν κλείσει η χρονιά, η αρχική ισοτιμία θα πέσει πιθανότατα στο 1:4, ίσως και παραπάνω.
      Είναι όπως με τις μετοχες. Οταν εκδίδεται μια μετοχή, υπάρχει μια ονομαστική τιμή, που ορίζει ο εκδότης. Αλλά την ίδια μέρα η αγορά αποδίδει στην μετοχή την αξία, που η ίδια κρίνει εκείνεη τη στιγμή ότι έχει, άσχετα τι λέει ο εκδότης. Και τις επόμενες μέρες η τιμή “κάθεται” στα πραγματικά επίπεδα, που συνήθως είναι διαφορετικά από τα δύο αρχικά.

      Reply
      1. lathranagnostis

        Έχεις δίκιο Ηλία. Το “επιστροφή στο ευρώ” ήταν εκ παραδρομής. Επιστροφή στη δραχμή ήθελα να πω. Όσον αφορά στην ισοτιμία δραχμής-ευρώ, φυσικά και εννοώ την ισοτιμία που θα επιβάλει η αγορά*. Τις πρώτες μέρες, προφανώς και θα ορίσουν μια ισοτιμία ένα προς ένα, προκειμένου να αντιστοιχήσουν στο νέο νόμισμα τις καταθέσεις του κόσμου, τα αποθεματικά των ταμείων, τους μισθούς, τις συντάξεις κλπ. Μετά, τις επόμενες μέρες θα έρθει η καταβαράθρωση του νέου νομίσματος.
        Και εδώ ακριβώς, παίζει ρόλο το καθεστώς κάτω από το οποίο θα γίνει αυτή η αντιστοίχηση. Ο ρόλος της “λαϊκής εξουσίας”, με τον λαό να συμμετέχει στις εξελίξεις, είναι αναντικατάστατος.

        * και πολύ φοβάμαι ότι θα είναι η “μαύρη αγορά” συναλλάγματος που θα ξεσπάσει.

        Reply
      2. Κώστας

        ρε παιδιά του ΚΚΕ μην λέτε βλακείες, τι να κάνουμε τώρα, δεν είναι τόσο απλό πράγμα η συναλλαγματική πολιτική αγνοείτε βασικά πράγματα. Νιώθω σαν έναν καθηγητή οικονομολογο που είπε στον Πορτοσάλτε ότι ” δεν μπορώ να μιλήσω μαζί σας, έχετε οικονομικό πρωτογονισμό”.Και μιλάμε για το κόμμα που κάποτε είχε συνδεθεί με τα πιο φωτισμένα μυαλά και σήμερα αναπαράγει, εκτός από το σύνολο της αστικής και ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας, και την πιο μαύρη αγραμματσύνη

        να πουμε ότι η συναλλαγματική πολιτική είναι του καπιταλισμού άρα σκατά στην συναλλαγματική πολιτική και μνημόνιο μέχρι την εργατική εξουσία. Βασικά να μην το πούμε, αρκεί η ζημιά που κάνει το ΚΚΕ που το λέει, αλλά τουλάχιστον μην μπαίνετε στην συζήτηση, μην λέτε αυτές τις ανοησίες για υποτίμηση … 80%, τι να πω, ούτε ο Στουρνάρας δεν τα λέει.

        Κώστας

        Reply
        1. lathranagnostis

          Κατανοητό Κώστα να πανικοβάλλεσαι όταν κάποιος βγαίνει και ξεσκεπάζει την τυχοδιωκτική πολιτική σας, αλλά κι εμείς, οι του “οικονομικού πρωτογονισμού”, δεν τρώμε κουτόχορτο.
          Και δεν μιλάμε για υποτιμήσεις του 80%, αλλά του 200 και 300% και βάλε.

        2. Νίκος Στραβελάκης

          Αυτή η αναφορά σε τυχοδιωκτισμό ως άλλοι Μητσοτάκηδες, Τσίπρες και Στουρνάρηδες είναι ενδεικτική της αντίληψης που έχει περάσει το ΚΚΕ στα μέλη και τους οπαδούς του και είναι ενδεικτικό επίσης του πόσο φούμαρα είναι όλες οι αναφορές περί “λαϊκής εξουσίας” και τα άλλα “επαναστατικά”.
          Ως προς την ουσία η Ελλάδα έχει νομισματική βάση σε ευρώ 1) 35 δισ. 2) 25 δισ. στα στρώματα, 3) καμιά 15 δισ αποθεματικά στην τράπεζα της Ελλάδος. Σύνολο 75 δισ. με συνολικές εισαγωγές (χωρίς εξαγωγές) 42 δισ. Άρα έχει επαρκή αποθεματικά να πάει σε δικό της νόμισμα
          Φυσικά δεν είναι αναγκαίο να πας σε ισοτιμίες 1:1 τύπου Αργεντινής και μπορείς να χρησιμοποιήσεις δύο νομίσματα για κάποιο χρόνο όπως η Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 20 και η Κούβα σήμερα. Η εκτίμηση μου είναι ότι η μια υποτίμηση του 20% είναι υπεραρκετή
          Βέβαια η νομισματική πολιτική έχει όρια και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει χώρο για άμεσες κρατικές επενδύσεις σε κρατικές επιχειρήσεις φυσικά που θα βάλουν την παραγωγή σε κίνηση. Αυτό είναι και το κρίσιμο
          Για λεπτομέρειες δείτε αυτό
          http://www.academia.edu/21165800/%CE%97_%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85_GREXIT

        3. lathranagnostis

          Ν.Σ. Μη μου πεις τώρα, ότι δεν είναι τυχοδιωκτισμός, όταν κάποιος επαγγέλλεται την σωτηρία μέσω της αλλαγής νομίσματος….
          Και φυσικά μια λαϊκή εξουσία δεν θα έχει καθόλου καλές σχέσεις με αυτούς τους…..Καματερούς και του “φραπελιάδες”!
          Πέραν τουτου. Κατ αρχήν, τα 25 δισ (και λίγα λες) που είναι στα στρώματα, ας μην τα υπολογίζουμε. Στην καλύτερη περίπτωση ας τα χουμε για “διάφορο”.
          Η λύση των δύο νομισμάτων, για να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα, πρέπει να γίνει από καθεστώς λαϊκής εξουσίας και όχι από αστικό καθεστώς. Εχεις δίκιο ότι η νομισματική πολιτική, όσο συνετή και επιδέξια κι αν είναι, δεν μπορεί να υποκαταστήσεις την πραγματική οικονομία.
          Οι κρατικές επενδύσεις από την άλλη, πρέπει να είναι επενδύσεις κράτους λαϊκής εξουσίας και όχι επενδύσεις αστικού κράτους. Το αστικό κράτος δεν θα κάνει καν κρατικές επενδύσεις αλλά ότι συνάλλαγμα έχει η χώρα θα το δώσει σαν επιδοτήσεις στους καπιταλιστές (που είναι οι μόνοι που παράγουν αξία, κατα τον ΝΔκράτη γείτονά μου τον κο Μιχάλη !)
          Και φυσικά για να μπορέσουν να γίνουν κρατικές επενδύσεις γενικώς, ακόμα και αστικές, πρέπει η χώρα να είναι αποδεσμευμένη από τους ερωενωσιακούς νόμους.
          Αρα, επαγωγικά, καταλήγουμε στην πρόταση του ΚΚΕ,

        4. Νίκος Στραβελάκης

          Λάθος είναι το να περιοριστείς στο νόμισμα και μάλιστα μεγάλο όχι τυχοδιωκτισμός. Τυχοδιωκτισμός είναι να πιστεύεις ότι θα περάσεις από όλη αυτή τη διαδικασία χωρίς συγκρούσεις. Εκεί που διαφωνώ με το ΚΚΕ είναι ακριβώς στη προϋπόθεση της λαϊκής εξουσίας για φιλολαϊκή έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Όπως γράφω και στο άρθρο η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ είναι προϋπόθεση για τη λαϊκή εξουσία και όχι το αντίθετο. Αυτή ήταν η θέση του Λένιν αλλά και η εξέλιξη των επαναστάσεων δεν έγινε προλεταριακή επανάσταση για να απομακρυνθεί ο Τσάρος αλλά η απομάκρυνση του Τσάρου απελευθέρωσε τις δυνάμεις της επανάστασης. Το ΚΚΕ αυτά τα ήξερε αλλά ξαφνικά τα ξέχασε
          PS1 Σταδιακά θα ανταλλαγούν και τα 25 δισ. για το νέο νόμισμα διαφορετικά οι κάτοχοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν
          PS2 Εκτός από την αστική και την εργατική εξουσία προωθημένα αιτήματα του εργατικού κινήματος δημιουργούν και καταστάσεις δυαδικής εξουσίας αυτό το ρόλο παίζουν τα μεταβατικά προγράμματα.

        5. lathranagnostis

          Η λαϊκή εξουσία είναι απαραίτητη για να υπάρξει η απαραίτητη ισχύς – να βρεθούν τα χέρια – για την μετάβαση και για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες και η αντίδραση της αστικής τάξης.
          Νομίζω ότι είναι προφανές ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους θεσμούς του αστικού κράτους γαι να αντιμετωπίσεις αυτές τις αντιδράσεις. Παράδειγμα: Όταν εμφανιστεί η μαύρη αγορά και το λαθρεμπόριο, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσεις τα υπάρχοντα σώματα ασφαλείας για να τα αντιμετωπίσεις. Χρειάζεται να δημιουργήσεις καινούργια, δικά σου.
          Τα αιτήματα του εργατικού κινήματος, πρέπει να είναι τόσο πολύ προωθημένα, ωστε να μην είναι ενσωματόσημα από την αστική τάξη. Αν απλά θέσεις το αίτημα της αλλαγής νομίσματος, αυτό άνετα το ενσωματώνει η αστική τάξη χωρίς να κλονίζεται η εξουσία της. Αν θέσεις και έξοδο από την ΕΕ, πάλι το ενσωματώνει….
          Γενικότερα αν θέλεις, η αστική τάξη, με την πείρα που έχει αποκτήσει στο να διαχειρίζεται την εργατική τάξη, είναι ικανή να ενσωματώνει συνεχώς όλο και πιο προχωρημένα αιτήματα του λαϊκού κινήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η ταχτική του εργατικού κινήματος, αρχίζει και ακουμπάει στα όρια της στρατηγικής.
          Το γνωστό “και εις την λακρατίαν πιστεύομεν” του γέρου του παπατζή, ήταν αδιανόητο να ακουστεί από χείλη αστου πολιτικού την εποχή του Λένιν. Συνεπώς, αυτό το αίτημα μπορούσε τότε να ενταχθεί σε μια σειρά αιτημάτων θεωρούμενων ως προωθημένων – σε μια “γραμμή ρήξης”.
          Το αίτημα που σίγουρα δεν μπορεί να ενσωματώσει η α.τ. είναι η αποκαθήλωσή της από την εξουσία.

        6. Νίκος Στραβελάκης

          Αυτά είναι ιστορίες για να παραπέμπονται τα πράγματα στις καλένδες γι αυτό και λέγονται τέτοιες χοντράδες όπως ότι για να βγεις από το ευρώ και την ΕΕ θέλεις καινούργια σώματα ασφαλείας. Είναι μια πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση του κομμουνιστικού κινήματος που προσπαθούσε πάντα να σφραγίσει τις εξελίξεις με το δικό του ταξικό πρόσημο χωρίς να φοβάται να αξιοποιήσει την πολιτική κρίση που δημιουργούν εξελίξεις όπως η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. Η ειρωνεία είναι ότι από τη μια έχουμε επαναστατικούς λεονταρισμούς και από την άλλη φοβόμαστε για την υποτίμηση του νέου νομίσματος μετά την έξοδο από το ευρώ. Θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά …

        7. lathranagnostis

          Θεωρώ ότι ήμουν αρκετά αναλυτικός στο προηγούμενο σχόλιό μου και δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβάνω τα ίδια. Όπως επίσης, δεν χρειάζεται να επικαλεστώ και τον Μαρξ στο θέμα της σχέσης που πρέπει να έχει ένα καθεστώς εργατικής εξουσία με το κράτος της αστικής τάξης. Η κοινή λογική και τα ιστορικά μαθήματα της εργατικής τάξης, αρκούν.

        8. Ηλίας Τζ.

          Δηλαδή, οτι τα Σ.Α. είναι 50% χρυσαυγήτες είναι …”χοντράδα”;
          Με αυτούς θα …πολεμήσεις(!) τη μάβρη αγορά, και θα παλέψεις για να πάρει η καπιταλιστική έξοδος από την ΕΕ ..αντικαπιταλιστική κατεύθυνση;
          Θα καταγγέλεις τον μαυραγορίτη, μάτια μου και ο μπάτσος θα συλλαμβάνει ….εσένα! Δεν τώχεις ματαδεί;
          Και ….”να σφραγίσει τις εξελίξεις με το δικό του ταξικό πρόσημο”, …όπως τότε με την ΕΔΑ και την Ενωση Κέντρου, ε;!;!
          Αυτά κι αν είναι κολλήματα και αδυναμία να πάρεις μαθήματα από την Ιστορία.
          Κατά τα άλλα, ο …Τζανεττάκης μας μάρανε…..

        9. Νίκος Στραβελάκης

          Ο Μάρξ αναφέρθηκε εν εκτάσει σε καταστάσεις δυαδικής εξουσίας σε περιόδους πολιτικών κρίσεων αυτές επικαλέσθηκε και ο Λένιν στις θέσεις του Απρίλη δεν κάθονταν να λένε ιστορίες για να μείνουν αδρανείς όπως κάνει το ΚΚΕ σήμερα. Μάλιστα ο Λένιν κατόρθωσε να σφραγίσει τις εξελίξεις από τη απομάκρυνση του Τσάρου με το δικό του ταξικό πρόσημο. Άμα ήταν τότε το ΚΚΕ με κάτι σαν και εσάς θα έλεγε με Τσάρο ή χωρίς καπιταλισμό θα έχουμε.
          Αυτά περί μαθημάτων ιστορίας στα οποία σίγουρα συμπεριλαμβάνεται και ο Τζανετάκης ήταν η εποχή που το ΚΚΕ δεν είχε θέση εξόδου από την ΕΕ για να χωρέσει στο ΣΥΝ με το Κύρκο τρομάρα σας…

        10. lathranagnostis

          Α μάλιστα! Τώρα βγάλαμε και το μορμολύκειο του Τζανετάκη……..

        11. Νίκος Στραβελάκης

          ο Ηλίας το μνημόνευσε και είπα να το υπογραμμίσω δεν είχα σκοπό

    2. Γιώργος Παπαγεωργίου-Θεσσαλονίκη

      Δεν έχεις άδικο όταν λες ότι υπερεκτιμάται η έξοδος από ευρώ-Ε.Ε. χωρίς να συνοδεύεται από μια μαζική ριζοσπαστικοποίηση στις λαϊκές συνειδήσεις, τέτοια που να οδηγεί σε πορεία λαϊκής χειραφέτησης από τις εγκληματικές επιλογές της ελληνικής μεγαλοαστικής ελίτ και του πολιτικού της προσωπικού που έφεραν το λαϊκό κόσμο στην εξαθλίωση. Φυσικά και η αποχώρηση απ το ευρώ ή ακόμα και απ την Ε.Ε. δεν εξασφαλίζει από μόνη της καθόλου ότι θα οδηγήσει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, και ορθά σε γενικές γραμμές χρησιμοποιείται το παράδειγμα της Βρεττανίας για να τονίσει ότι τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι καθαρά αστικού χαρακτήρα, χωρίς αποφασιστική λαϊκή παρέμβαση με βάση το όφελος του λαού.
      Απ την άλλη όμως, προκαλεί (σε μένα τουλάχιστον), αρνητική εντύπωση η πλήρης απουσία τακτικής από μέρους του ΚΚΕ, το ξεκάθαρο έλλειμμά του στο να ασχοληθεί με την ειδική περίοδο που διανύουμε, πώς αυτή θα μπορούσε με τις παρεμβάσεις, τους ελιγμούς, τους καθημερινούς στόχους σε βραχυπρόθεσμο ή μεσομακροπρόθεσμο στάδιο να δημιουργήσουν επιτέλους μια πραγματικά χρήσιμη για τα λαϊκά συμφέροντα ”κινητικότητα”. Τίποτα. Ολα τα συνδέουμε με τον απώτερο στόχο της Λαϊκής Εξουσίας. Και περιμένουμε απλώς το λαό να ”φωτιστεί” και να ακολουθήσει…..Αμ δεν γίνεται έτσι……Δεν ξέρω, βρίσκω εξαιρετικά απογοητευτικό αυτό το ”βάλτωμα”, αυτή τη θεωρητική και πρακτική νωθρότητα-απόσταση από τις καθημερινές αγωνίες των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων που βλέπω με την ηγεσία Κουτσούμπα. Αφήνει έδαφος σε μη φιλολαϊκές δυνάμεις να προσεταιριστούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια κι αυτό είναι απαράδεκτο. Επισημαίνω σαν θετικό βήμα την απόπειρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ουδέποτε ψήφισα ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να συνδέσει την έξοδο από ευρώ-Ε.Ε. με την άσκηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα έχει άμεσους στόχους την ανακούφιση του λαού και την προοπτική μιας αναπτυξιακής πολιτικής με βάση το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων έστω και με βραχυπρόθεσμους στόχους. Τουλάχιστον τους απασχόλησε η λαϊκή απόγνωση που βλέπει κανείς καθημερινά, κάτι που φαίνεται πως δεν απασχολεί και πολύ τη φωτισμένη νόηση του Κουτσούμπα. Δυστυχώς.

      Reply
      1. lathranagnostis

        Αγαπητέ μου κύριε, Κι εσείς απ ότι καταλαβαίνω, για μεσσία ψάχνετε, αλλά το λέτε με δικά σας λόγια. Φαίνεται το πάθημα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σας έγινε μάθημα κι ακόμα αναζητάτε……δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς αναζητάτε……

        Reply
        1. Κώστας

          1/4 είπε ο Ηλίας και ακόμα πιο λίγο, δηλ αν 5δρχ=1ευρώ, αυτό πάει να πει 0,2 ευρώ = 1 δρχ οπότε ο Ηλίας είπε για υποτίμηση 80%.

          αλλά ούτε αυτό δεν ξέρεις μεγάλε οικονομολόγε λαθραναγνώστη

          Κώστας

        2. lathranagnostis

          Εν τάξει Κώστα, έχεις δίκιο. Η υποτίμηση θα είναι όντως 80%.

        3. Κώστας

          O Κουτσούμπας λαθραναγνώστη λέει για πάνω από 50% η οποία αντιστοιχεί λέει ,,,, σε αντίστοιχη μείωση αγοραστικής δύναμης γιατί ο Κουτσούμπας απαγορεύει να έχουμε το παραμικρό σαν εγχώρια παραγωγή, θέλει να εισάγουμε τα πάντα.

          Οπότε σου λέει, Ιούλιος 2015, οτι το μνημόνιο του Τσίπρα μας γλίτωσε από τα χειρότερα

          http://www.902.gr/eidisi/politiki/72313/o-laos-na-palepsei-enantia-stin-epithesi-poy-dehetai-tonise-o-dimitris

          Όχι ότι έχει βέβαια ο Κουτσούμπας κανά επιχείρημα γιατί θα υποτιμηθεί η δραχμή και πόσο, μάλλον και αυτός Μάκη Παπαδόπουλο διαβάζει οπότε δεν ξέρει τι είναι η συναλλαγματική πολιτική, τι είναι η νομισματική πολιτική, πως υπολογίζουμε την υποτίμηση κλπ. Κάποια έκθεση κάποιας τράπεζας θα διάβασε και σου λέει θα έχουμε μεγάλη υποτίμηση άρα Μένουμε Ευρώπη μέχρι τον σοσιαλισμό.

          Και απειλούμε και με λαθρεμπόριο, μαύρη αγορά κλπ. Θα τα κάνουν λέει οι επιχειρήσεις, η Τυποεκδοτική πχ, λέω εγώ μια στην τύχη

          Κώστας

        4. lathranagnostis

          Δεν μου λες Κώστα, η Βαλαβάνη, δηλαδή η μητέρα της, τις 200000 ευρώ “οικονομίες μιας ζωής” που τράβηξε από την Εθνική, λίγο πριν το capital control, θα πάνε στην ΤτΕ να τις αλλάξουν με 1προς1, μόλις γίνει η μετάβαση στη δραχμή?

        5. Κώστας

          Μέχρι το πρώτο ψέμα ζήτησε συγνώμη που τράβηξε η μητέρα της Βαλαβάνη τα λεφτά της 1 μήνα πριν τα capital control μαζί με όσους φάγανε την τρομοκρατία της υποτίμησης, και το πρώτο ψέμα και βουλευτές έλεγαν ότι το έκανε μια μέρα πριν με ,,, ενημέρωση. Εδώ στην γειτονιά δεν υπάρχει ένας που να είχε καταθέσεις και να μην έκανε κάτι, η Νάντια του είπε ή ο Κουτσούμπας, ο Πρετεντέρης και όλοι όσοι μιλάνε για την υποτίμηση ?

          Θα πω στην Νάντια πάντως να προσέχει την μάνα της να μην κάνει εισαγωγές με τα ευρώ της.

          Επίσης μην ειρωνεύεσαι τους ανθρώπους που έχουν 200.000 ευρώ στην άκρη. Πρώτον είναι πάρα πολλοί και δεύτερον είναι η κοινωνική βάση του ΚΚΕ, αυτή που τουλάχιστον έχετε επιλέξει σαν ηγεμονικό της κομμάτι με την γραμμή

          “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΌ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΜΑΣ, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΚΕ”

          Κώστας

        6. lathranagnostis

          Γιατί να κάνει εισαγωγές η μαμα της Νάντιας, γριά γυναίκα! Απλά, θα αγοράζει το ψωμί της με ένα ευρώ το κιλό τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος θα το αγοράζει με 100 δρχ.
          ……… και θα βάλει και καλύτερες κλειδαριές στο σπίτι της με άλλα 100 ευρώ.

        7. Κώστας

          ο φούρναρης το 1 ευρώ της μαμάς της Νάντιας τι θα το κάνει ? Θα πληρώσει φόρους ? Δεν θα μπορεί. Θα αγοράζει εισαγώμενο αλεύρι που θα το φέρνει η μαμά της Νάντιας ?

          Ρώτησα και πριν για το τι θα τα κάνετε τα ευρώ σας λαθραναγνώστη, πως θα στήσετε την μαύρη αγορά αλλά και πολλά σχέδια δεν βλέπω να έχετε, αλλά μου αρχίσατε τα “δεν είμαστε οικονομολόγοι , μην μας μπερδεύεις, εμας μας νοιάζει να μην μας πειράξετε τα λεφτουδάκια μας¨”

          Κώστας

        8. lathranagnostis

          “…..εμας μας νοιάζει να μην μας πειράξετε τα λεφτουδάκια μας¨” Μπα? Τώρα πουλάμε και επαναστατική μαγκιά με τα λεφτά των άλλων?
          …αφού προηγουμένως εξασφαλίσουμε τα δικά μας!
          Πάντως φίλε, να μην αξιωθούμε να δούμε στη πράξη πως στήνεται μέσα σε μια μέρα η μαύρη αγορά. Μετά η ΛΑΕ, θα λέει ότι είπε και στην περίπτωση της συμμετοχής της στον ΣΥΡΙΖΑ.
          “Μόλις το καταλάβαμε, παραιτηθήκαμε” (αφού φυσικά τον βοήθησαν τη κρίσιμη περίοδο να πουλήσει αριστερή μούρη)

        9. lathranagnostis

          ……για να μην σου πω ότι τη μαύρη αγορά θα την υποθάλπει διακριτικά και το κράτος, προσδοκόντας να μαζέψει τα ευρώ που είναι στα στρώματα.

        10. Κώστας

          α, μαύρη αγορά είναι αυτή που τα ευρώ καταλήγουν στο κράτος.

          κοιτάτε ρε παιδιά με τι γκασμάδες αναγκάζεσαι να συζητήσεις σήμερα στην αριστερά.

          για το άλλο που λες, πως όντως βασικό πρόταγμα του ΚΚΕ είναι να μην γίνουν τα 200.000 ευρώ 160.000 ευρώ, εμένα με νοιάζει η ανεργία, η μετανάστευση των νέων, να ζουν οι εργαζόμενοι απο την δουλειά τους με δικαιώματα, να υπάρχει καθολική δημόσια δωρεάν πρόνοια, να ζουν οι συνταξιούχοι από την σύνταξη τους, να αναπτύξουμε τις παραγωγικές ικανότητες με άξονα τα λαϊκά συμφέροντα, την κοινωνική συμμετοχή και την επικράτηση αξιών χρήσης πάνω στις ανταλλακτικές αξίες, να οικοδομήσουμε μια δημοκρατία των εργαζομένων και του λαού βασισμένη στην πραγματική πολιτική ενσώματη πολιτική συμμετοχή μέσα από πραγματικές κοινωνικές συλλογικότητες. Γι αυτό άλλωστε το 80% των νέων γύρισε την πλάτη τον Ιούλιο του 15 στους Μένουμε Ευρώπη (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΝΔ, κλπ)

          Γιατί όσο και αν είναι σεβαστός ακόμα και ο μικροαστούλης του ΚΚΕ με τις καταθέσεις του, και οι έλεγχοι κεφαλαίων στην λαική εξουσία-οικονομία μετά την ρήξη με ΟΝΕ-ΕΕ-δανειστές δεν θα έχουν σχέση με τον έλεγχο της λαικής κατανάλωσης αλλά την αγορά συναλλάγματος και τις εισαγωγές, δεν μπορεί να είναι αυτός η ταξική μας πρωτεραιότητα.

          Κώστας

    3. Κώστας

      lathranagnostis
      Σωστός ο προβληματισμός σου. ‘Ομως ξαναδιάβασε πιο προσεκτικά το άρθρο και βγάλε την ουσία του. Ο κ.Στραβελάκης προσπαθεί να αιτιολογήσει γιατί το αίτημα για έξοδο από ευρώ/ΕΕ είναι ένα αίτημα που πρέπει να τεθεί από την αντικαπιταλιστική αριστερά, φυσικά κάτω από συγκεκριμένο πρόγραμμα και προσανατολισμό. Γι αυτό κριτικάρει τις θέσεις του ΚΚΕ, οι οποίες απαξιώνουν αυτά τα αιτήματα και έτσι αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην αστική αντίληψη να “παίζει μπάλα” μόνη της.

      Ακριβώς επειδή δεν θα αναδυθεί ποτέ μια “εθνική αστική τάξη”, καθώς η τάση καπιταλιστικής διεθνοποίησης, ολοκλήρωσης και επέκτασης είναι αναντίστρεπτη στο σύγχρονο καπιταλισμό, τα αιτήματα ενάντια στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις συγκρούονται αντικειμενικά με την αστική πολιτική και πρέπει να τίθονται, από την αντικαπιταλιστική αριστερά, ως αναγκαία προυπόθεση για την ανατροπή της αστικής επίθεσης. ‘Οχι κομματιασμένα όπως το βάζει η ΛΑΕ, του τύπου “να φύγουμε από το ευρώ και βλέπουμε μετά”, αλλά ενιαία σε μια αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

      Reply
      1. Ηλίας Τζ.

        Κυρ’ Κώστα, στο παραπάνω, πρόκειται για νομισματική πολιτική και όχι “συναλλαγματική” πολιτική. Δε βλέπω πως από τη μια λέμε βλακείες, αλλά, από την άλλη, με “σωστό προβληματισμό”! Ο Λαθρά στο (σας) το εξήγησε αδρά: Την ίδια μέρα, που η Κυβέρνηση θα αναγγείλει ότι “έχουμε δραχμή” και “1=1”, θα γίνει …σεισμός! Οπως στο είπε, θα ξεσπάσει μαύρη αγορά συναλλάγματος, γιατί τα εντόπια “μαξιλαρικά” ευρώ θα βρίσκουν καλύτερη ισοτιμία στην μαύρη ενώ κανείς δε θα πηγαίνει να τα αλλάξει “1-1”, μαλάκας θα είναι, πριν δει που θα “κάτσει” το πράμα. Η διεθνής ισοτιμία “1-1” θα καταρρεύσει άμα τη αναγγελία της, για τον ίδιο λόγο που δε μας δανείζουν οι “αγορές” σήμερα. Θα αρχίσει η μάβρη αγορά εισαγομένων με τα “μάβρα” πλέον ευρώ. Για να συγκρατηθεί η ισοτιμία και να μην γίνει …κατοχική, θα υπάρξουν σκληρά μέτρα λιτότητας, που όχι ο Τσίπρας η ο ..Λαφαζάνης(!) αλλά ούτε το ΕΑΜ στα μεγάλα ντουζένια του δε θα μπορούσε να πάρει.
        Το …”αντικαπιταλιστικό”(!) μεταβατικό στάδιο, θα αποδειχτεί μια μεγαλοπρεπής γέφυρα προς τον Φασισμό, καθώς ο κοσμάκης θα βρίζει τους …”μπολσεβίκους”(!), που τον έρριξαν στην αθλιότητα!
        Είσαστε με τα καλά σας όλοι σας, φωστήρες μου;
        Τόσο σας έχει τυφλώσει ο αντικουκουεδισμός, που δε βλέπετε, που πάτε να μπλέξετε;
        Δεν υπάρχει μικροαστικός (=τζαμπαμάγκικος) δρόμος προς την αντικαπιταλιστική Επανάσταση. Θα χρειαστούν θυσίες, που θα τις επιβάλει η Αντίδραση, για να μας γονατίσει, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ο μόνος δρόμος είναι να τις χρεωθεί κι όλας, για να μείνει συσπειρωμένος ο Λαός και να μην πλανηθεί προς τον Φασισμό. Αυτό είναι, που τηγανίζει την Αντίδραση, γι αυτό κι έχει λυσσάξει να μπλέξει το ΚΚΕ σε διαχείριση, η να το φθείρει μέχρι μηδενισμού.
        Εσείς συνειδητοποιείτε τι ρόλο παίζετε σε όλο αυτό;

        Reply
        1. Κώστας

          κυρ Ηλία μιλάτε για τις ισοτιμίες, είναι συναλλαγματική πολιτική, η νομισματική είναι άλλο πράγμα . Επίσης δεν είπα πως έχετε σωστό προβληματισμό, δεν ξέρω αν υπάρχει και άλλος Κώστας, εγώ λέω πως λέτε μόνο βλακείες.

          για το θεό σταμάτα να παριστάνεις τον οικονομολόγο, η δραχμή θα καταρρεύσει, δηλ η ισοτιμία θα εκτοξευθεί (και όχι η ισοτιμία θα καταρρεύσει που λες, αυτό είναι ανατίμηση) αν έχουμε ελεύθερα κυμαινόμενη ισοτιμία.

          Η μαύρη αγορά συναλλάγματος είναι θέμα ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως πολιτικής συνείδησης του λαού στην μετάβαση όχι από ένα νόμισμα σε ένα άλλο αλλά σε μια εντελώς άλλη κατάσταση όξυνσης της ταξικής πάλης, αντιμονοπωλιακής οργάνωσης της παραγωγής και λαικής εξουσίας.

          Θα αρχίσει λες αγορά εισαγόμενων με τα ευρώ. Ποια ευρώ ? Δεν θα πηγαίνει κανένας να τα ανταλλάξει ? Και τι θα τα κάνει, θα πάει να ζήσει αλλού ? Ποιος θα κάνει τις παράνομες εισαγωγές με ευρώ ? Με ποια ευρώ ? Θα πάρουν οι εισαγωγείς τα λεφτά τους από τις τράπεζες για να τα βάλουν στα μαξιλάρια ?

          Κανένας δεν θα πάει να ανταλλάξει τα ευρώ ? Δεν θα καταναλώνει δηλ ? Θα μεταναστεύσει σε χώρα που θα έχει, αν έχει ευρώ ? Στο καλό και να μας γράφετε

          Είναι αυτό γραμμή του ΚΚΕ, να προτείνει μαύρη αγορά και λαθρεμπόριο αν ο λαός έρθει σε ρήξη με την ΟΝΕ και την ΕΕ ?

          Κώστας

        2. Ηλίας Τζ.

          Τρία πουλάκια…. περί ..κατάρρευσης η εκτόξευσης της ισοτιμίας! Ο μή έλεγχος του νομίσματος σου κάνει; Μπας και συνεννοηθούμε, Mr. Keynes!
          Με Καπιταλισμό, και τα κοράκια να πετάνε ελεύθερα ποιοί ….έλεγκτικοί(!) μηχανισμοί και ποιά …”αντιμονοπωλιακή οργάνωση της παραγωγής”, ρε μεγάλε;!;
          Κι αυτή η ….”λαϊκή εξουσία” με τα μονοπώλια λυτά, ….από που μας πετάχτηκε;!;!
          Ποια ευρώ; Αυτά τα 40-τόσα δις, που ζεσταίνουνται στα μαξιλάρια, μανάρι μου! Ο πονοκέφαλος του Στουρνάρα κι όχι μόνο!
          Ολοι θα παγαίνουν να ανταλλάξουνε τα ευρώ τους, μόνο όταν θάχουν ανάγκη, και βέβαια σιγά μην τους δεις εσύ στα γκισέ της ΤτΕ. Εκεί που θα ψωνίζουν καλύτερα θα πάνε μανάρια μου: Στη Μαύρη Αγορά! Που ήδη έχει θεριέψει όσο ποτέ άλλοτε. Με ….απόφαση του ΚΚΕ!!!! (Α, ρε ΚΚΕ, μεγάλε!)
          Στο καλό και σας “γράφουν” ήδη 400.000 νεαρά μορφωμένα παιδιά, αλλά ξέρεις που.
          Θα σας γράψουν κι άλλα, αλλά θα μείνουν και μερικά για να σας περιποιηθούν αλλιώς!
          Α, στο καλό σου, κι εσύ και ο Λεφτακόσιας! Εκανα σηκώτι πάλι!

        3. Κώστας

          μεγαλοεισαγωγείς έχουν ευρώ στα μαξιλάρια ? νόμιζα τα έχουν οι γιαγιάδες που τους τρομοκράτησε ο Κουτσούμπας και ο Στουρνάρας

          έστω όμως ότι τα έχουν εισαγωγείς. Θα κάνουν λες εισαγωγές. Πως ακριβώς ? Γιατί οι εισαγωγές γίνονται μέσα από τις τράπεζες, συνήθως. Θα τα βγάλουν έξω με καράβια, σε μετρητά, και θα κάνουν αγορές. Μέσα πως θα τα βάλουνε πάλι για να πουλήσουν ? Με καράβια πάλι θα μου πεις. Βέβαια, αν είμαστε κομμουνιστές και πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η αταξική κοινωνία εγώ λέω πως είναι εφικτό το Λιμενικό να τους πιάσει, δεν είναι και τόσο ουτοπία, είναι λες εσύ ? Επειδή δεν έγινε στην … Βενεζουέλα ? Πως το έπαθες και δεν έχεις αναφέρει αυτή την βασική γραμμή τρομοκρατίας των νεοφιλελέδων και του ΚΚΕ ? Και ποιος θα τα αγοράσει μεγάλε οικονομολόγε ? Η ανάκτηση της εγχώριας ζήτησης είναι αυτό ακριβώς, τα εισαγόμενα θα είναι ακριβά και αυτό ωθεί σε εγχώρια παραγωγή. Μα δεν θα θέλει λες η αστική τάξη να παράξει σε δρχ για την εγχώρια αγορά ? Το ξέρω, γι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας σε δημόσια ιδιοκτησία.

          για το τι είναι αντιμονοπωλιακά μέτρα στον καπιταλισμό διάβασε 15ο συνέδριο του ΚΚΕ, πριν αποφασίσετε πως το ΚΚΕ ήταν ξεπουλημένο μέχρι το 2013 γιατί δεν έλεγε ότι θα φέρει τον σοσιαλισμό μέσα στην ΕΕ, ξαφνικά ένα πρωί, αλλά μέχρι τότε πρέπει να κάτσουμε να περιμένουμε γιατι η αντίσταση είναι επικίνδυνο πράγμα. άσε που οδηγεί σε υποτίμηση του νομίσματος που είναι καταστριφικό πράγμα γιατί η εργατική τάξη στην Ελλάδα μάλλον ζει από τις καταθέσεις της και όχι από την δουλειά της

          α, και όταν βγαίνει ότι δεν ξέρετε τι είναι πτώση ισοτιμίας και τι άνοδος ισοτιμίας, τι είιναι συναλλαγματική πολιτική, ποια είδη υπάρχουν και τι είναι συναλλαγματική πολιτική, θα φάτε ειρωνεία

          Κώστας

  3. Left G700

    Διαβάζω: Την ίδια μέρα, που η Κυβέρνηση θα αναγγείλει ότι «έχουμε δραχμή» και «1=1», θα γίνει …σεισμός!

    Και λέω τώρα εγώ με το φτωχό μου ρεφορμιστικοπορτουνιστικό μυαλό:

    Ενώ, όταν η Κυβέρνηση της Λαϊκής Εξουσίας θα αναγγείλει ότι έχουμε δραχρούβλι και ισοτιμία 1=Χ (όπου Χ η ισοτιμία που θα αποφασίσει ο οικονομικός εγκέφαλος της σοσιαλιστικής οικονομίας Παπαδόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη τού Πολίτμπιρό, βεβαίως βεβαίως) οι παγκόσμιες χρηματαγορές θα κάνουν πάρτι και θα λένε:

    “Ρε σεις, τι μαλάκες είμαστε που δεν θέλαμε τους κομμουνιστές τόσα χρόνια! τέτοια σταθερότητα νομίσματος είχαμε να δούμε από την εποχή τού Ρίγκαν και της Θάτσερ!”

    Τι πίνουν αυτοί οι Κουκουέδες και δεν μας δίνουν! Αμαρτία απ’ τον Θεό! :-) :-) :-) :-) :-)

    Reply
    1. Ανώνυμα

      ρε λεφτγ μεσα απο το μπλογκ σου αβανταρες και στηριξες ανοιχτα το συριζα μεχρι εκει που δεν παει και αντι να βρεις καμια τρυπα να κρυφτεις εχεις και το θρασος να μιλας, αρκετα ρομπα εγινες κατσε στην ακρουλα σου που θες να σε παρουμε και στα σοβαρα

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε μου/φίλη μου Ανώνυμα (πού είναι κι αυτοί οι διαχειριστές να απαγορεύσουν σχόλια χωρίς όνομα/ψευδώνυμο; δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι μπερδεύουμε τα μπούτια μας γιατί δεν ξέρουμε σε ποιον μιλάμε και, επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία σε διάφορους “του Κόμματος” να μιλάνε κουκουλώνοντας τις αντιφάσεις τους;),

        Από αυτά που γράφεις βγαίνει ότι έχεις μεσάνυχτα για το τι έγραφα εγώ στο τσαρδί μας. Να πας να ρωτήσεις μερικούς Συριζαίους που μου έκοψαν την καλημέρα για αντισυριζισμό και κρυπτοκουκουεδισμό. Κοροϊδάρα! :-)

        Κοίτα να ξεκόψεις από τη φράξια των Ούγκα Μπούγκα Κουκουέδων. Το γράφει και το καταστατικό σας: οι φράξιες [διευκρινιστική σημείωση συντάκτη: πλην εκείνης τής Κεντρικής Επιτροπής] απαγορεύονται δια ροπάλου.

        Τα λέμε (αλλά να μασάς και κανένα κουκί πριν μιλήσεις, ε; :-) )

        Reply
        1. Ανώνυμα

          οσοι θελετε να γελασε και να δειτε το πολιτικο μεγεθος του λεφτ ψαξτε για αναρτησεις του πριν τις εκλογες, τι λενιν και μακακιες μιλαμε ο ανθρωπος ειναι πολυ μπροστα

  4. Τ.Κ

    Για ποιά στρώματα,μαύρες αγορές και λοιπές παπαράντζες μιλάμε τώρα,η ουσία είναι ότι στον καπιταλισμό είτε με ευρώ είτε με δραχμή,η καταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού είναι δεδομένη,εδώ δρά ο νόμος της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης ,η σχετική και η απόλυτη εξαθλίωση του προλεταριάτου.Η μόνη λύση είναι η επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού όπως επισημαίνει και ο Λένιν στο έργο του για το σύνθημα των Ην.Πολ. της Ευρώπης,αφού η ανισομετρία της οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης είναι απόλυτος νόμος του καπιταλισμού και έτσι μπορεί να νικήσει ο σοσιαλισμός στην αρχή…,σελ. 394 Διαλεχτά Έργα.

    Reply
  5. Τ.Κ

    Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει επαναστατική κατάσταση,δεν υπάρχει εκείνο το ανέβασμα της δραστηριότητας των μαζών που να τραβιούνται σε αυτοτελή ιστορική δράση.Άρα ο οποισδήποτε συσχετισμός με το άρθρο του Λένιν στον Αριστερισμό δεν ισχύει αφού τότε έβαζε το θέμα της τακτικής σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.Άρα και οποιοδήποτε σύνθημα άμεσης δράσης που να συνδέεται με επαναστατική κατάσταση θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα αφού δεν θα γίνει με όρους λαικού κινήματος.Η έξοδος απ’ την Ε.Ε ,σαν σύνθημα ζήμωσης δεν μπορεί να γίνει μέσα από εκλογές,και δημοψηφίσματα και σαν μεταβατικό σύνθημα πρέπει να μπει σε περίοδο επαναστατικής κατάστασης.

    Reply
    1. Νίκος Στραβελάκης

      Ο αριστερισμός γράφτηκε μετά το τρίτο συνέδριο της comintern to 1921 γιατί δεν υπήρχαν συνθήκες επαναστατικής κατάστασης στην Ευρώπη. Όσο για το σύνθημα προς τις ενωμένες πολιτείες της Ευρώπης απαντούν στη θέση της 2 διεθνούς για αποφυγή του πολέμου και μιλά για το αναπόφευκτο του πολέμου και την απελευθέρωση δυνάμεων από αυτό. Δυστυχώς Λένιν και θέσεις ΚΚΕ, ειδικά για ΕΕ, δεν συμβαδίζουν

      Reply
      1. Τ.Κ

        Ν.Σ.,το θέμα βέβαια δεν είναι ο Αριστερισμός,που γράφτηκε τον Μάη του 1920,αλλά τι κάνουμε τώρα στην Ελλάδα που δεν έχουμε τις ίδιες συνθήκες ,διότι τότε ο Λένιν τόνιζε ότι αναπτύσσονται έκδηλα οι όροι μιας επαναστατικής κρίσης ,όροι που είναι απαραίτητοι για την επιτυχία της προλεταριακής επανάστασης,γι’ αυτό και πρότεινε και τακτική που αντιστοιχούσε σ’ αυτούς τους όρους.Εδώ το κίνημα βρίσκεται σε μεγάλη πτώση,εκτός κι αν θεωρούμε σαν επαναστατική κατάσταση τα διάφορα πανηγύρια που έγιναν μετά το δημοψήφισμα,τις αυταπάτες που οδήγησαν τον κόσμο στη σημερινή απογοήτευση.Και γιατί μου λες για τις απόψεις του ΚΚΕ που δεν εκφράζω,αφού οι ίδιοι εκφράσανε τις απόψεις τους εδώ…ο καθένας κρίνεται.

        Reply
        1. Νίκος Στραβελάκης

          Αν μια κρίση που έχει σαρώσει την οικονομία και προκαλεί διαρκείς ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και το απειλεί παγκόσμια δεν αφορά την δημιουργία όρων αντικειμενικής κρίσης τότε τι αφορά.?? Αυτό προσπαθούσε να πει ο Λένιν σε εκείνους τους οπαδούς του “καθαρού κομμουνισμού” που περιορίζονταν στην προπαγάνδα και όχι τη ηγεσία των μαζών. Σου θυμίζουν κάποιους σήμερα?
          Για την ιστορία την περίοδο του αριστερισμού ο Λένιν αντιμετώπιζε την εργατική αντιπολίτευση (Σιαπόνικοφ Κολιοντάι) και τον Μπέλα Κουν σε επίπεδο διεθνούς μιας και είχε μόλις ηττηθεί η επανάσταση στην Ουγγαρία. Το ζήτημα που τέθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς ήταν η αδυναμία άμεσης επαναστατικής εφόδου που ζητούσαν οι αριστεριστές του Μπέλα Κουν ασκώντας απλά επαναστατική ρητορική

        2. Τ.Κ

          Όχι Ν.Σ. ,ούτε η ύπαρξη οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ούτε και οι συνεχείς εναλλαγές στο πολιτικό σκηνικό από μόνες τους αποτελούν επαναστατική κρίση χρειάζεται ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας, τον οποίο εσύ αποσιωπάς,και πρόσεχε να δείς το να συγκρίνουμε άλλες εποχές ,χωρίς να κάνουμε συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης,οδηγεί ενίοτε στο γνωστό πιά ,ψηφίστε ΠΑΣΟΚ χωρίς αυταπάτες,ή να γίνεσαι ουρά του Συριζα και να πέφτεις στις διάφορες παγίδες που σου στήνει.Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

        3. Νίκος Στραβελάκης

          Όταν λοιπόν δεν έχεις κόμμα (αυτός είναι ο επιπλέον παράγοντας) τότε χρειάζεσαι τα μεταβατικά προγράμματα που δεν σου αρέσουν. Με επαναστατικές διακηρύξεις δουλειά δε γίνεται.
          Επίσης για την ιστορία εκείνο το “αλλαγή δε γίνεται χωρίς το ΚΚΕ” το θυμάσαι? Το άλλο το “τέρμα πια στον εμπαιγμό με τα μονοπώλια ή με το λαό” ? Νομίζω ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

        4. Τ.Κ

          Έ πάει πολύ, ενώ σου ξεκαθάρισα πιο πάνω ότι δεν είμαι ΚΚΕ εσύ επαναλαμβάνεις,μου φαίνεται κουράστηκες οπότε και σταματούμε τη συζήτηση.

        5. Β.Π.

          Μη τσιμπάς, πλάκα σου κάνει! Δεν υπάρχει άνθρωπος που διαβάζει το μπλογκ και να μην έχει παρατηρήσει ότι στο 99% των σχολίων σου έχεις παθολογική αντιΚΚΕ εμμονή…

        6. Τ.Κ

          Και ξέρεις μια συμβολική βόλτα Ομόνοια-Σύνταγμα καλό κάνει, ρίχνει την πίεση και το ζάχαρο,ιδιαίτερα αν συνοδεύεται και από αντιπροσωπεία…της ταξικής ΠΕΟ Κύπρου.

        7. lathranagnostis

          Εν τάξει καταλάβαμε. Τον απέταξες τον σατανά!

        8. Τ.Κ

          Βρε χιούμορ οι κεντρώοι,που ”αντιτίθενται προς πάσαν ενέργειαν αποσκοπούσαν στην ανατροπή του ελευθέρου δημοκρατικού πολιτεύματος”.

        9. Νίκος Στραβελάκης

          είσαι σίγουρος ότι επαναλαμβάνομαι εγώ?

        10. Β.Π.

          Επειδή δεν έχετε κόμμα λοιπόν εκεί στο ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ρίξατε στα στάδια και στα “μεταβατικά προγράμματα”; Αφοπλιστική ειλικρίνεια ως προς το α’ σκέλος, δε μπορώ να πω, (βέβαια, σιγά το νέο θα μου πεις) όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις σώνει και καλά κολαούζος της σοσιαλδημοκρατίας…

        11. Ανώνυμα

          Τα μεταβατικά προγράμματα δεν αφορούν στάδια, δεν στο είπανε, άλλωστε για τα στάδια άλλος έχει την ερασιτεχνία (ξέρεις εσύ Πραγματική Αλλαγή, Δημοκρατία του Λαού, Σοσιαλισμός και πάει λέγοντας). Τώρα εσύ με το κόμμα δε μας λες και τη θέση για το ευρώ και την ΕΕ γιατί σε λίγο θα κλαις για το μέλλον της Ευρώπης με την αστική τάξη και τη σοσιαλδημοκρατία παρέα (και σε αυτό έχεις την ερασιτεχνία από την εποχή της κυβέρνησης Ζολώτα).

        12. Ανώνυμα

          Όχι εγώ ό Κουτσουμπας που είπε στο ΣΚΑΙ ότι θα φύγει από το ευρώ και την ΕΕ στην παγκόσμια επανάσταση

        13. lathranagnostis

          Ούτε μια συνέντευξη δεν μπορείς να καταλάβεις!
          ……ή μάλλον, ο αντικουκουεδισμός σου δεν σε αφήνει να καταλάβεις.

        14. Ανώνυμα

          Εδώ γελάει όλη η Ελλάδα, στο real έχει υπότιτλο κάτω από το video ότι to KKE είναι υπέρ του GREXIT !!!. Eίπε ότι ΄στο πλαίσιο της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ θα υπάρχουν επαναστατικές συνθήκες και “στη γειτονιά μας”. Μετά είπε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κακώς τους είπε κεντρικά να μην γίνουν δύο αλλά μια κινητοποίηση στο Hilton για την αξιολόγηση και έπρεπε να το θέσει σωματείο -σωματείο. Το τερμάτισε ….

        15. Ιορδάνης

          Όταν ο άλλος γράφει δυο φορές την ευρεσιτεχνία, ερασιτεχνία τη σταματάμε την κουβέντα γιατί κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε και εμείς ότι δεν ξέρουμε τη διαφορά.

        16. Ανώνυμα

          Μάλλον τις φωνές μέσα στο κεφάλι σου άκουγες, γιατί ο Κουτσούμπας άλλα έλεγε, αλλά δεν πειράζει…

        17. Ανώνυμα

          Εσείς όμως που ήσασταν στη κυβέρνηση Τζανετάκη στη κυβέρνηση Ζολώτα και εσχάτως στην παγκόσμια επανάσταση για την έξοδο από το ευρώ ξέρετε από ευρεσιτεχνίες δεν μπερδεύεστε ….

  6. Τ.Κ

    Η συνέντευξη στον ΣΚΑΙ που παρουσιάζει ο σημερινός Ριζ. δεν τα γράφει αυτά περί παγκόσμιας επανάστασης,αλλά ο Κουτσούμπας πρώτο υποστηρίζει ότι το ΑΚΕΛ και το Πορτογαλλικό ΚΚ είναι κομμουνιστικά κόμματα…αυτό ούτε για αστείο αφού το ΑΚΕΛ είναι που κυβέρνησε και υπέγραψε το μνημόνιο αλλά και υποστηρίζει μαζί με τον Αναστασιάδη το διχοτομικό σχέδιο,όντας ένα καθαρό αστικό κόμμα όπως ο Σύριζα,το δε Πορτογαλλικό κόμμα υποστηρίζει την κυβέρνηση της Πορτογαλλίας που παίρνει τα αντιλαικά μέτρα εφαρμόζοντας τα μνημόνια.Εδώ βέβαια ισχύει το πες μου το φίλο σου να σου πω ποιός είσαι.
    Υποστηρίζει επίσης ότι για το κόμμα του υπάρχει άμεσος στόχος όχι μόνο να φύγει απ την Ευρώπη αλλά και από την ΕΕ αλλά ακόμα και η αλλαγή συστήματος…άμεσος στόχος χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα κίνημα..παπατζίδικος στόχος που αντέγραψε απ τον Παπατζή που το 81 έλεγε εδώ και τώρα αλλαγή, στις 18 σοσιαλισμός.Όλο το κέντρο ,η σοσιαλδημοκρατία ,απ τον Παπατζή αντιγράφει ο Τσίπρας τον έχει για σημαία αλλά και ο Κουτσούμπας το ίδιο κάνει ..σοσιαλδημοκράτης παντός καιρού.

    Reply
    1. Ανώνυμα

      Δυστυχώς για το Ριζοσπάστη υπάρχει το video

      Reply
      1. Ανώνυμα

        Πόσο τυφλωμένος όμως πρέπει να είσαι ώστε άλλα να βλέπεις στο βίντεο και άλλα να νομίζεις ότι βλέπεις;

        Reply
        1. Ανώνυμα

          Λυριτζής (δημοσιογράφος ΣΚΑΙ) “Δηλαδή θα είσαστε μια νησίδα σε ένα Προσθήκη στο λεξικό περιβάλλον;”
          Κουτσούμπας: “Κύριε Λυριτζή οι αλλαγές δε γίνονται σε μια χώρα μεμονωμένη μόνο, δεν μπορεί να γίνει αυτή η κοσμογονία γιατί θα είναι κοσμογονία πραγματικά η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και όλα γύρω στη γειτονιά ,ας να μένουν ακούνητα”
          Όπως ο Τσίπρας θα άλλαζε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τα μνημόνια έτσι και ο Κουτσούμπας θα αλλάξει τα Βαλκάνια για να φύγει από την ΕΕ.
          Δεν μαζεύεται παλληκάρια αφήστε το…

        2. Β.Π.

          Μάλλον στόκος είσαι αλλά ας κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια:
          Ο Κουτσούμπας μιλούσε στο συγκεκριμένο κομμάτι για το επαναστατικό πέρασμα στο σοσιαλισμό, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στη γύρω περιοχή. Τώρα άμα εσένα σου δείχνουν το φεγγάρι (σοσιαλισμό) και βλέπεις το δάχτυλο (έξοδο από ευρώ-ΕΕ) πρέπει να το ψάξεις…
          Αλλά τι σκοτίζεσαι; Παίξτε εκειπέρα με τα αδερφάκια σας της ΛΑΕ με τα νομίσματα και με τα μπες-βγες στην ΕΕ αλλά ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΑΘΙΚΤΟ (ούτε στα λόγια δεν τα συνδέετε) και αφήστε όσους παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού και δεν αρκούνται σε “μεταβατικά προγράμματα” σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης και ενσωμάτωσης…

        3. Ανώνυμα

          Μιλούσε για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ ονομαστικά και συγκεκριμένα, αιτήματα που συνέδεσε άμεσα με διεθνείς επαναστατικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα θεωρεί, όπως και διάνοιες σαν εσένα, ότι το ευρώ και οι ΕΕ που θα πυροδοτήσουν επαναστατικές εξελίξεις “αφήνουν τον καπιταλισμό άθικτο”. Άρα όταν πρόκειται να δράσει κάποιος άμεσα για την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ αφήνει τον καπιταλισμό άθικτο αλλά την ίδια στιγμή για να δράσει πρέπει να υπάρχουν διεθνείς επαναστατικές συνθήκες γιατί αυτές οι εξελίξεις είναι “κοσμογονία”. Αν αυτό το κατάλαβες που αμφιβάλλω δεν ξανασκέφτεσαι ποιος είναι ο στόκος ….

        4. Τ.Κ

          Έχεις δίκαιο Ανώνυμε που λες ότι δεν μαζεύεται ,πρόκειται για μεγάλο παπατζή,όπως τους μεγάλους του είδους Παπανδρέου ,Τσίπρα.Κι’ αυτοί που τον υπερασπίζονται όπως βλέπεις μιλάνε για τον καιρό,το ρίξανε στο τσάμικο και το 21,δεν μας λένε πως μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ μια αλλαγή στην Ελλάδα ,για επανάσταση δεν μιλάει πουθενά,όταν στο εργατικό κίνημα υπάρχει πλήρης άπνοια,μόνο κάτι άσφαιρες κινητοποιήσεις και απεργίες γίνονται.Πως θα γίνει στη Γαλλία όταν οι ίδιοι αποκαλούν το ΚΚ αστικό,στην Πορτογαλλία που ψηφίζει μνημόνια,στην Κύπρο το ίδιο.
          Με τα παπατζηλίκια του προσπαθεί να μαζέψει κουκιά,ψήφους,όπως όλοι οι εκπρόσωποι του κέντρου,που ρίχνουν μεγάλα αριστερά λόγια για εξαπάτηση,που αυτά τα λόγια έχουν απήχηση σε τέτοιες περιόδους αποπροσανατολισμού και απογοήτευσης.Να αλιεύσει ψήφους γιατί μόνο η ψήφος τους ενδιαφέρει,αφού οι αγώνες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνονται συμβολικά,και αφού διαλύσουν κι αυτούς τους συμβολικούς τότε λένε… για άλλες μορφές αγώνα δηλ. τίποτε.

        5. lathranagnostis

          Αλλαγή στην Ελλάδα έγινε. Βγήκε ο Τσίπρας, που τον υποστηρίζατε μάλιστα, μέχρι να γίνει ορατός ο κίνδυνος πλήρους εξευτελισμού σας. Κι ακόμα μυαλό δεν βάλατε…..

        6. Τ.Κ

          Και πάλι δεν απαντάς και μάθε ότι οι κομμουνιστές ποτέ δεν έγιναν ουρά κανενός κεντρώου,ούτε του Συριζα,άνκαι αυτό το ξέρεις και παριστάνεις τον ανήξερο, λέγοντας συνειδητά ψέματα, ενώ εσείς γίνατε ουρά στην Ε.Κ, μετά στο ΠΑΣΟΚ,μετά κυβερνήσατε με τον Μητσοτάκη και μετά εφαρμόσατε μια σεκταριστική αστική πολιτική,που ποτέ δεν ενόχλησε την αστική τάξη και τα κόμματα της ,ούτε την δεξιά,ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και τον Συριζα.Επιπλέον κατά καιρούς υποστηριξατε και διάφορους ναζιφασίστες …αντιιμπεριαλιστές.Τσακώνεστε με τον Συριζα αλλά τονίζετε ότι το ΑΚΕΛ και το ΚΚ Πορτογαλλίας είναι κομμουνιστικά,σε τι διαφέρει το ΑΚΕΛ απ τον Συριζα;
          Δεν έχεις τι να πεις αλλά δεν πειράζει όσο πιο πολύ μιλάτε εσείς οι κεντρώοι τόσο πιο πολύ ξεβρακώνεστε.

  7. lathranagnostis

    Δεν καταλαβαίνω που βλέπετε το παράξενο και το “σοκαριστικό” σε αυτά που είπε ο Κουτσούμπας στη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ.
    Ο Λυριτζής, του προβάλλει την, κλασσική πλέον, απειλή, όλων των γραικύλων και των νενέκων, της απομόνωσης αν η Ελλάδα ακολουθήσει το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής. Ο Κουτσούμπας του απαντάει, ότι όταν θα έρθει η ώρα να γίνει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα, θα υπάρχουν σίγουρα και αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες χώρες. Και ότι, όπως γίνονται τώρα στην Ελλάδα αυτές οι συζητήσεις, αντίστοιχα γίνονται και στην Ευρώπη.
    Το θέμα είναι, ότι ο Κουτσούμπας ξέρει ιστορία και χρησιμοποιεί τις γνώσεις του.
    Και για να θυμηθούμε και λίγο ιστορία και το 21, παρόμοιες απειλές περί απομόνωσης και κατάπνιξης της επανάστασης από την Ιερά Συμμαχία επέσειαν όλοι οι βολεμένοι και ο ανώτερος κλήρος.
    Τότε, είχε ηττηθεί ο Ναπολέοντας και η Γαλλική επανάσταση, υπήρχε η παλινόρθωση των Βουρβώνων, αντίστοιχα με τις τωρινές ανατροπές στην ΕΣΣΔ.
    Και τότε οι λαοί, είχαν χάσει το στήριγμά τους και προσωρινά και τις ελπίδες τους για ανατροπή της μοναρχίας. Τελικά, και η Ελληνική επανάσταση έγινε και υποστήριξη υπήρξε από την Ευρώπη (Ιταλοί καρμπονάροι Γαριβάλδι, Σανταρόζα -σας λένε κάτι αυτά τα ονόματα?) και έγινε και αφορμή για την κατάρρευση της Ιεράς Συμμαχίας.
    Η ιστορία αγαπητοί μου που γαβγίζετε για το τι είπε ο Κουτσούμπας, δεν σταμάτησε ακόμα. Φιλικές εταιρίες και “Καρμποναρίες” θα υπάρχουν και θα δημιουργούνται, όσο υπάρχουν καταπιεζόμενοι και εκμεταλλευόμενοι….

    Reply
    1. Ανώνυμα

      Είπαμε ότι δε μαζεύεται δεν χρειάζεται λοιπόν να γίνεστε ρεζίλι. Για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα φθάσατε να θεωρείτε ισοδύναμα ιστορικά γεγονότα την ήττα του Ναπολέοντα και του Γαλλικού ιμπεριαλισμού στο Βατερλώ με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την πολιτική αδράνεια με το βιβλίο ιστορίας της Γ Γυμνασίου δεν θέλει πολύ για να γίνει γελοίο.

      Reply
      1. lathranagnostis

        Το δικό σας το δράμα, είναι ότι δεν γνωρίζετε ιστορία, ούτε της Γ λυκείου.
        Και φυσικά, δεν γνωρίζετε ότι κάποτε, ο ρόλος της αστικής τάξης ήταν προοδευτικός. Ο Ναπολέων, κατέλυε τα φεουδαρχικά καθεστώτα και εγκαθιστούσε καθεστώτα φιλικά προς την αστική τάξη.

        Reply
        1. Ανώνυμα

          Ο Ναπολέων ήταν ο ηγέτης του Γαλλικού Ιμπεριαλισμού του βιομηχανικού κεφαλαίου της Γαλλίας τόσο προοδευτικός που οι κομμουνάριοι γκρέμισαν το άγαλμά του από την κορυφή της στήλης του Vandome. Έτσι τελειώνει ο Μάρξ τη 18η Μπρυμαίρ. Είσαι που είσαι άσχετος, όπως και ο γραμματέας άλλωστε, μην το διαφημίζεις κιόλας.

        2. lathranagnostis

          Ανόητε, οι κομμουνάροι, γκρεμίσανε ολόκληρη τη κολόνα της πλατείας Βαντόμ, ως σύμβολο του μιλιταρισμού, η οποία ήταν κατασκευασμένη από όπλα αντιπάλων, λάφυρα των Ναπολεοντείων πολέμων, που στην κορυφή αυτής της κολόνας ήταν το άγαλμα του Ναπολέοντα. Δεν γκρέμισαν μόνο το άγαλμα του Ναπολέοντα.
          Ο Μαρξ, λεει ειρωνικά, ότι όταν ο αυτοκρατορικός μανδύας έπεσε στους ώμους του Λουδοβίκου Βοναπάρτη, που ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας την πλήρωσε τελικά και ο Ναπολέοντας ο πρώτος.
          Για τις “μαλακίες” του ανιψιού δηλαδή, την πλήρωσε ο θείος.
          Κι αυτό το τέλος, έρχεται να δέσει με την εισαγωγή του Μαρξ στη 18η Μπρ., ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.”…… ο Κοσιντιέρ (φάρσα) αντί για τον Δαντόν (τραγωδία), ο Λουί Μπλαν )φαρσα αντί για τον Ροβεσπιέρο (τραγωδία)……ο “ανιψιός” (φάρσα) αντί για τον “θείο” (τραγωδία).
          Για το τι λέει ο Μαρξ για τον Ναπολέοντα τον Πρώτο, θα σου συνιστούσα να ξαναδιαβάσεις την εισαγωγή.

        3. Ανώνυμα

          Η κολώνα είναι στη θέση της βλακέντιε απέναντι από ξενοδοχείο Ριτσ για πάνω από δύο αιώνες μόνο το άγαλμα λείπει. Να διαβάζεις την Αγγλική Wikipedia την άλλη φορά όχι να αντιγράφεις την Ελληνική αγράμματε τύπε. Οι κομουνάριοι κράτησαν τα κομμάτια της κολώνας και κατέστρεψαν το άγαλμα

          His project as proposed was not adopted, though on 12 April 1871 legislation was passed authorizing the dismantling of the imperial symbol. When the column was taken down on 16 May its bronze plates were preserved. After the suppression of the Paris Commune by Adolphe Thiers, the decision was made to rebuild the column with the statue of Napoléon restored at its apex. For his role in the Commune, Courbet was condemned to pay the costs of rebuilding the monument, estimated at 323,000 francs, in yearly installments of 10,000 francs. Unable to pay, Courbet went into self-imposed exile in Switzerland, the French government seized and sold the artist’s paintings for a minor amount, and Courbet died in exile in December 1877.[7][8] In 1874, the column was re-erected at the center of Place Vendôme with a copy of the original statue on top.[citation needed] An inner staircase leading to the top is no longer open to the PUBLIC

          Είναι το τρίτο μαργαριτάρι μετά την 1) την παλινόρθωση των Βουρβόνων που είναι σαν την κατάρρευση της ΣΕ 2) την προοδευτική αστική τάξη του Ναπολέοντα. Σε συμβουλεύω να σιωπήσεις όπως και το γραμματέα του κόμματός σου γιατί πάλι κοτσάνα θα πείτε ….

        4. lathranagnostis

          Η κολόνα υπάρχει διότι τη ξαναστήσανε μετά την ήττα της κομμούνας. Το γράφει άλλωστε και παρακάτω, το απόσπασμα που παραθέτεις. Που λέει ότι οι κομμουνάροι κατέστρεψαν το άγαλμα του Ναπολέοντα?

        5. Ανώνυμα

          Για την ιστορία ο Θιέρσιος αποκατάστησε τη κολόνα και έβαλε στην κορυφή αντίγραφο του αγάλματος γιατί το είχαν καταστρέψει οι κομμουνάριοι

        6. lathranagnostis

          Οι κομμουνάροι, δεν καταστρέψαν τίποτα, ούτε εστίασαν την οργή τους στον Ναπολέοντα τον πρώτο, μάλλον με τον Ναπολέοντα τον τρίτο (Λουδοβίκο Βοναπάρτη) ήταν οργισμένοι. Απλά τα αποσυναρμολογησαν. Ο Θιέρσος τα ξανάστησε.
          Το αντίγραφο υπήρχε από ΠΡΙΝ από την κομμούνα και το είχε φτιάξει ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης. Ήταν αντίγραφο του αρχικού αγάλματος το οποίο είχαν αποκαθηλώσει οι Βουρβώνοι κατά την παλινόρθωση. Είχε μεσολαβήσει ένα τρίτο άγαλμα από τον Λουδοβίκο Φίλιππο.
          Και για να μην κάνω τον έξυπνο με αυτές τις λεπτομέρειες, πάρε το λινκ: https://www.napoleon.org/en/magazine/places/vendome-column/
          Εγώ, αυτά που ήξερα ήταν όσα έγραψα στην αρχή και όντως τα έμαθα όταν ήμουν στην τρίτη λυκείου, (έκτη γυμνασίου τότε) αλλά όχι απ το σχολείο…..

        7. Ανώνυμα

          Το άγαλμα είναι αντίγραφο εδώ οι κομμουνάριοι πάνω από το original άγαλμα που κατάστρεψαν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.