.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΚΚΕ: Αγώνας για έξοδο από την ΕΕ… μετά την λαϊκή εξουσία!


perissos_kke1Γιώργος Κρεασίδης

Σαφή μετατόπιση του ΚΚΕ στο θέμα της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ουσιαστική εγκατάλειψη αυτού του κρίσιμου στόχου για το λαϊκό κίνημα, δείχνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, άρθρα και δηλώσεις. Γίνεται φανερό ότι δεν ήταν τυχαία η άρνηση του γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα λίγες μέρες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, να τοποθετηθεί υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, στο πλευρό των εργατικών και κομμουνιστικών δυνάμεων που συσπειρώθηκαν στην καμπάνια για το Lexit.

Αυτό γίνεται στο όνομα της σύνδεσης της αποδέσμευσης με την αντικαπιταλιστική επανάσταση. Ουσιαστικά η αποδέσμευση χαρακτηρίζεται προσχώρηση σε μια αστική εναντίωση στην ΕΕ, καθώς το ΚΚΕ σαν σύνδεση με την επαναστατική στρατηγική δεν περιγράφει το δέσιμο του στόχου της αποδέσμευσης με τους λαϊκούς αγώνες και το άνοιγμα του δρόμου για ανατρεπτικές και επαναστατικές εξελίξεις, αλλά την ρήξη με την ΕΕ αφού έχει ξεκινήσει ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Δ. Κουτσούμπα στο προεκλογικό ντιμπέιτ πέρσι, σε διαφοροποίηση με την άποψη για έξοδο από την ευρωζώνη, πως η θέση του ΚΚΕ είναι «να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το άρθρο με τίτλο «Χαμένοι στη… μετάβαση» (Κυριακάτικος Ριζοσπάστης, 7.8.2016) που υπογράφει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου επιχειρείται μέσα από την επίθεση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ -και όχι μόνο- να περιγραφεί ούτε λίγο ούτε πολύ ως …δεξιό σύνθημα το «έξω από την ΕΕ»! Παράλληλα επιχειρείται να απαξιωθεί η ΔιΕΕξοδος, η Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στην ΕΕ, η οποία συναντά σημαντική αποδοχή σε ένα ευρύτερο δυναμικό της Αριστεράς.

Η κεντρική σκέψη του άρθρου είναι απλή και βασίζεται σε ένα λογικό άλμα, καθώς θεωρεί ότι αν δεν ταυτίσει κανείς την αποδέσμευση από την ΕΕ με την αντικαπιταλιστική επανάσταση, τότε την αποσυνδέει από την ανατροπή της αστικής εξουσίας. Άρα ζητά αποδέσμευση στο έδαφος του καπιταλισμού, επιδιώκοντας στην καλύτερη περίπτωση μια εκδοχή καπιταλιστικής ανάπτυξης πιο ήπια για το λαό, με την αυταπάτη ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση.

Σε μια πρωτοφανή λαθροχειρία, ο αρθρογράφος χρεώνει μια τέτοια αντίληψη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έμμεσα στο ΝΑΡ. Λάθος πόρτα χτύπησε φυσικά, καθώς η θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σαφής από την ίδρυσή της το 2009 και επιβεβαιώθηκε και στην 3η συνδιάσκεψή της τον περασμένο Μάρτη. Στην Πολιτική Απόφαση της συνδιάσκεψης (σημείο 21) αναφέρεται σαφώς ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει για την αποδέσμευση από την ΕΕ, εντάσσοντάς την σε ένα ευρύτερο σύνολο πολιτικών στόχων και «απορρίπτει οποιαδήποτε αυταπάτη για την προώθηση του προγράμματος αυτού μέσα από τη συμμετοχή στους θεσμούς του αστικού κράτους. Έχει ορίζοντα την ανατροπή του καπιταλισμού και του μετασχηματισμού της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Παλεύει για την εξουσία και την κυβέρνηση των εργαζομένων». Αντίστοιχα τοποθετείται και το ΝΑΡ που εκτιμά στην Απόφαση του πρόσφατου Πανελλαδικού Σώματος (9-10.7.2016) πως «η ψήφος υπέρ του BREXIT φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα και δυνατότητα της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατικές, διεθνιστικές, αντικαπιταλιστικές θέσεις».

Το άρθρο δε μείνει μόνο σε αυτή τη λαθροχειρία, αλλά προχωρά και σε άλλες. Σε πρώτο επίπεδο ταυτίζει το στόχο της αποδέσμευσης από την ΕΕ με τον «ευρωσκεπτικισμό» που «αγκαλιάζει ένα υπολογίσιμο τμήμα του κεφαλαίου και αστικών πολιτικών δυνάμεων». Στην πραγματικότητα όμως, ο «ευρωσκεπτικισμός» δεν είναι παρά η ανολοκλήρωτη δυσφορία από τις συνέπειες της κρίσης της ΕΕ και συχνά οδηγεί στην ιδέα της αναδιαπραγμάτευσης της σχέσης με την ΕΕ. Ουσιαστικά είναι προσπάθεια της αστικής πολιτικής στην Ευρώπη να επικοινωνήσει και να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ΕΕ. Γεγονός όμως είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μερίδα της αστικής τάξης που να θέτει θέμα αποδέσμευσης και καπιταλιστικής ανάπτυξης εκτός ΕΕ. Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, κατά βάση από το ΚΚΕ, δεν έχει έρθει κάτι συγκεκριμένο στη συζήτηση. Και η στάση της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα δεν είναι ανεξήγητη, η συμμετοχή της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας συμμαχία με το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, έστω και αν δεν είναι ισότιμη. Η συστράτευση του συνόλου της εργοδοσίας και των φορέων της αστικής τάξης με το «ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη πέρσι, ήταν ενδεικτική.

Αντίστοιχα, είναι λαθροχειρία η ταύτιση της θέσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποδέσμευση από την ΕΕ, με αυτή της ΛΑΕ που δεν προτάσσει αυτό τον στόχο και επικεντρώνει στην αποχώρηση από την ευρωζώνη. Για να επιβεβαιώσει μάλιστα τον ισχυρισμό του ο αρθρογράφος επικαλείται τη συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε εκδήλωση της ΛΑΕ για το βρετανικό δημοψήφισμα. Από πότε όμως η αποδοχή μιας πρόσκλησης σε διάλογο στα πλαίσια του κινήματος είναι… οπορτουνισμός; Και γιατί δεν ισχύει το ίδιο για την αποδοχή από το ΚΚΕ της πρόσκλησης στα συνέδρια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού;

Πολύ περισσότερο είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη η ταύτιση της συνεπούς θέσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στην ΕΕ με τις επικοινωνιακές φωτοβολίδες στο χώρο της ακροδεξιάς (Μπαλτάκος, Καρατζαφέρης). Έχει ενδιαφέρον ότι αποφεύγεται τώρα η ταύτιση στο επίπεδο των θέσεων με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που έκανε παλιότερα ο Δ. Κουτσούμπας από το βήμα της βουλής. Στην πραγματικότητα η υπαρκτή έκφραση του φασισμού μπορεί να δημαγωγεί εναντίον της ΕΕ, αλλά στο «δια ταύτα» είναι υπέρ ευρώ και ΕΕ λόγω… κόστους αποδέσμευσης!

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΓΡΑΜΜΗ ΗΤΤΑΣ
ΠΑΜΕ χωρίς αντιΕΕ και πολιτικούς στόχους

«Αριστερή» επιστροφή στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1987), της πάλης ενάντια στις συνέπειες της ΕΕ

Το θέμα δεν αφορά απλά τη σύνδεση της αποδέσμευσης από την ΕΕ με την επανάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, καθήλωση του βασικού μισθού, ΚΑΠ κ.ά, υπαγορεύει μνημόνια και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στήνει κοινωνικά καταστροφικούς μηχανισμούς όπως το ευρώ. Δεν μπορεί να υπάρξει νικηφόρο εργατικό κίνημα χωρίς στρατηγική ρήξης με την ΕΕ και συγκεκριμένους στόχους.

Το παράδοξο σχήμα του ΚΚΕ που προϋποθέτει το ξεκίνημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού για την αποδέσμευση, οδηγεί στην εκτίμηση ότι η προβολή σήμερα αυτού του στόχου είναι οπορτουνισμός. Την ώρα δηλαδή που βαθαίνει η κρίση της ΕΕ και αμφισβητείται μαζικά από τους λαούς της Ευρώπης, το ΚΚΕ ταυτίζει την αποδέσμευση με μια ανύπαρκτη αστική αντιΕΕ τάση. Το ιδιαίτερο παράδειγμα της Βρετανίας δείχνει πρώτα από όλα δεν είναι μια αντικειμενική και μη αντιστρέψιμη διαδικασία, αλλά μια πολιτική επιλογή, την οποία ο αστικός κόσμος μπορεί να την αναιρέσει, αν αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά του. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να το κάνει η Αριστερά, εκπροσωπώντας τον κόσμο της εργασίας.

Σαν άμεση συνέπεια της μετατόπισης του ΚΚΕ, μια σειρά από καλέσματα του ΠΑΜΕ -απεργία στο δημόσιο 7/4, συλλαλητήρια στις 26/4, 48ωρη απεργία για το ασφαλιστικό, αλλά και τη ΔΕΘ σε μια βδομάδα- αρκούνται στο «όχι» στα μέτρα, ενώ λείπουν οι πολιτικοί στόχοι ενάντια στα μνημόνια, το χρέος, το ευρώ και την ΕΕ. Ανεξάρτητα από την αντικαπιταλιστική ρητορεία, το ΚΚΕ με μια αριστερή στροφή… 360 μοιρών, επιστρέφει στη γραμμή του 12ου συνεδρίου (1987) για «απόκρουση των αρνητικών συνεπειών από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ», τη σημερινή ΕΕ, αντί της εξόδου από αυτή. Ήταν η περίοδος που προετοίμαζε το εγχείρημα του Συνασπισμού που πολιτικά έβαλε τις βάσεις για το ΣΥΡΙΖΑ και το φιάσκο της «αριστερής κυβέρνησης», εντός ΕΕ και αστικής κυριαρχίας.

Η κρίσιμη αυτή ιδεολογική και πολιτική υποχώρηση του ΚΚΕ ουσιαστικά συμβάλλει στην ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρωπαϊσμού, καθώς παραπέμπει τη σύγκρουση με την ΕΕ σε μια άλλη εποχή και έναν άλλο συσχετισμό, δικαιώνοντας τη λογική ότι στο σήμερα η ΕΕ, ακόμα και αν είναι άδικη, αποτελεί μονόδρομο

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ, 4.9.2016Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 48.57% ( 14
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

41 Σχόλια στο "ΚΚΕ: Αγώνας για έξοδο από την ΕΕ… μετά την λαϊκή εξουσία!"

Κώστας

Διαβάζεις τον τίτλος και νομίζεις, αφελής όπως είσαι, χαίρεσαι γιατί νομίζεις πως θα διαβάσεις κριτική στην θέση του ΚΚΕ για έξοδο με λαική εξουσία.

Διαβάζεις το κείμενο και διαβάζεις πως το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα ίδια με το ΚΚΕ λένε, και πως το ΚΚΕ τους συκοφαντεί.

Κώστας

alfonso

Αυτό κατάλαβες Κώστα;… Από την αρχή μέχρι το τέλος το άρθρο λέει πως είναι λάθος η θέση του ΚΚΕ. Τονίζει «Το παράδοξο σχήμα του ΚΚΕ που προϋποθέτει το ξεκίνημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού για την αποδέσμευση, οδηγεί στην εκτίμηση ότι η προβολή σήμερα αυτού του στόχου είναι οπορτουνισμός.», και άλλα πολλά. Αν όμως έχεις εμμονή να παρουσιάζεις το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως ΚΚΕ, φυσικά τι άλλο να γράψεις…
Αλήθεια, η απόφαση του πολυ-ανακοινωμένου νέου Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ που βγήκε στη δημοσιότητα γιατί δεν έχει -και πάλι-ούτε μια φορά τη λέξη Ε.Ε. και μιλάει-για άλλη μια φορά-μόνο για «εθνικό νόμισμα», παρ΄ ότι στην απόφαση της συνδιάσκεψης της ΛΑΕ υποτίθεται ότι αλλάξατε θέση… ή περίπου, μάλλον, κ.ο.κ. Εξαφανίζονται οι πολιτικές αποφάσεις για την τρέχουσα παρέμβαση ε; Γνωστός οπορτουνισμός.

alfonso

Αυτό γράφει Κώστα;… Από την αρχή μέχρι το τέλος το άρθρο λέει πως είναι λάθος η θέση του ΚΚΕ. Τονίζει «Το παράδοξο σχήμα του ΚΚΕ που προϋποθέτει το ξεκίνημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού για την αποδέσμευση, οδηγεί στην εκτίμηση ότι…», και άλλα πολλά. Αν όμως έχεις εμμονή να παρουσιάζεις το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως ΚΚΕ, φυσικά τι άλλο να γράψεις…
Αλήθεια, η απόφαση του πολυ-ανακοινωμένου νέου Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ που βγήκε στη δημοσιότητα γιατί δεν έχει -και πάλι-ούτε μια φορά τη λέξη Ε.Ε. και μιλάει-για άλλη μια φορά-μόνο για «εθνικό νόμισμα», παρ΄ ότι στην απόφαση της συνδιάσκεψης της ΛΑΕ υποτίθεται ότι αλλάξατε θέση… ή περίπου, μάλλον, κ.ο.κ. Εξαφανίζονται οι πολιτικές αποφάσεις για την τρέχουσα παρέμβαση ε; Γνωστός οπορτουνισμός.

Κώστας
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι θα βγούμε από την ΕΕ επί εργατικής εξουσίας πηγαίνοντας προς τον σοσιαλισμό. Πουθενά και ποτέ το ΚΚΕ δεν λέει ότι θα βγούμε με τον σοσιαλισμό (εδώ είναι και άλλη κουβέντα βέβαια για το τι είναι ο σοσιαλισμός, αν υπάρχει μετάβαση σε αυτόν, αν υπάρχει σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής, αλλά την αφήνω). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέει ότι θα βγούμε χωρίς να έχουν κάποια σχέση οι θεσμοι του αστικού κράτους, έτσι λέει το απόσπασμα της απόφασης της Γ Συνδιάσκεψης που παραθέτει ο σ Κρεασίδης. ¨Αρα θα βγούμε με την εργατική εξουσία (τα περί θα βγούμε με το κίνημα δεν τα απαντάω γιατί δεν είναι σοβαρά). Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ. Το να λες ότι η θέση του ΚΚΕ είναι λάθος και μετά να λες ως δική σου την θέση του ΚΚΕ είναι γνωστός οπορτουνισμός. Η απόφαση του ΠΣ της ΛΑΕ, που νομίζω λέει ΕΕ κάπου, μάλλον δεν λέει πουθενά ΝΑΤΟ΄, όπως και πολλά κείμενα παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς αυτό να είναι πρόταση παραμονής στο ΝΑΤΟ. Η ΛΑΕ σε ότι της αντιστοιχεί, σαν μια μικρή μετωπική συσπείρωση της αριστεράς είναι η μόνη δύναμη της αριστεράς που πρότεινε με κάποιον πραγματικό τρόπο έξοδο από την ΕΕ, δηλ το δημοψήφισμα… Διαβάστε περισσότερα »
κ.

Η ΛΑΕ από όσο διαβάζουμε δεν έχει προτείνει ποτέ και καμία αφορμή έξοδο από την ΕΕ. Υπάρχει κάποιο κείμενο σχετικό; Ξεκαθαρίζω ότι μας ενδιαφέρει η άποψη της ΛΑΕ για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.

Κώστας
Σ Κ. νομίζω ένας συνδυασμός των σημείων 6 και 4.10 από την Απόφαση και τις Θέσεις της πρόσφατης Συνδιάσκεψης είναι αντιπροσωπευτικός του τι έχει συνθέσει μέχρι τώρα η ΛΑΕ για το θέμα χωρίς, το είπα και πριν, να εννοώ ότι είναι όλα καλά σε βάθεμα και δημόσια εκφώνηση. Συζητάμε όμως αν αυτές οι θέσεις είναι … φιλοΕΕ γιατί περίπου αυτό μας προσάπτεται πολλές φορές μέσα στην συζήτηση της αριστεράς Άσε που όχι λίγες φορές αυτά υπάρχουν και σε δημόσιες εκφωνήσεις, έχει διανυθεί πολύς δρόμος σε έναν χρόνο. 6. Η ριζοσπαστική, αντιμνημονιακή ανατροπή για την οποία αγωνίζεται η ΛΑ.Ε θα κατακτήσει την κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, ανοίγοντας δρόμο διεξόδου από την κρίση με την εφαρμογή ενός μεταβατικού, φιλολαϊκού προγράμματος μετασχηματισμού του κράτους, της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας. Ενός προγράμματος, που θα ξεκινά από την ακύρωση της λιτότητας, την παύση πληρωμών, την αναδιανομή του πλούτου σε όφελος αυτών που τον παράγουν και τη στήριξη, αναβάθμιση και αναζωογόνηση της παιδείας και του πολιτισμού, στην προοπτική ενός νέου νικηφόρου σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Προϋπόθεση για αυτήν την ανατροπή είναι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, η ανυπακοή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο της Ε.Ε. Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι… Διαβάστε περισσότερα »
κ.

Η θέση της ΛΑΕ, μιλώντας για το σήμερα, σίγουρα δεν είναι αποδέσμευση από την ΕΕ. Γι’ αυτό εκτιμά πως «Όταν όμως μια κυβέρνηση της μαχόμενης Αριστεράς στην Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ωμό εκβιασμό ολόκληρης της ΕΕ -κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι βέβαιο ότι θα συμβεί- τότε ασφαλώς και δεν πρέπει να ταλαντευτεί».

Το «όταν έρθει» έχει γίνει εδώ και χρόνια. Μετά από 3 μνημόνια τι περιμένει η ΛΑΕ να δει σαν ωμό εκβιασμό, μόνο η ίδια ξέρει.

Γι’ αυτό και σε όλη την προεκλογική εκστρατεία με επιμονή έλεγε ότι δεν θέτει θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ.

Τα υπόλοιπα είναι αριστερός βυζαντανισμός

Κώστας

k υπάρχει ξέρεις κάποιο πρόβλημα σε αυτά που λες.

για να σε διώξει η ΕΕ ή να φύγεις από μόνος σου πρέπει να πας να κάνεις κάτι που δεν γίνεται στην ΕΕ οπότε φεύγεις. Να πας να υλοποιήσεις πχ πράγματα που δεν γίνονται στην ΕΕ, ή να αρνηθείς αυτό που σωστά λες ωμό εκβιασμό.

θέση της ΛΑΕ είναι να φτάσουμε εκεί και να φύγουμε από την ΕΕ και είναι η μοναδική δύναμη στην αριστερά που το λέει.Μάλιστα ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να απαντήσον για το πως θεμελιώνεται η εργατική εξουσία σε μια χώρα της ΕΕ με αυτόν τον βαθμό διαπλοκής της διεθνοποίησης με την παρααγωγή, την δημόσια διοίκηση και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας

Τα υπόλοιπα είναι αριστερός βυζαντινισμος.

Κώστας

κ.

στη Βρετανία δεν έγινε τίποτα από αυτά που λες.
Η αποδέσμευση από την ΕΕ προϋποθέτει πολιτικό ρεύμα υπέρ. Και τέτοιο συγκροτείται όταν μιλάς στην κοινωνία υπέρ της αποδέσμευσης για συγκεκριμένους λόγους.

Η ΛΑΕ δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ και πουθενά υπέρ της αποδέσμευσης.

γνώστης

Κώστα, είσαι για τα μπάζα!

Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγαπητέ φίλε μου, λένε πως ο στόχος για έξοδο από ΕΕ και ευρώ, πρέπει να δένεται με την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Πιο λιανά: Στην πορεία προς την αντικαπιταλιστική ανατροπή, αναδεικνύεται ως δομικός κρίκος, η πάλη για έξοδο από ΕΕ και ευρώ σε αντιϊμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την χώρα μας.

Το ΚΚΕ αγαπητέ μου λέει πως μετά την….»κοινωνικοποίηση» (sic!!!) των μονοπωλίων, θα μπορέσουμε να βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ.

Η ΛΑΕ αγαπητέ φίλε μου λέει πως ΜΟΝΟ η έξοδος (σε πρώτη φάση) από το ευρώ, και ΧΩΡΙΣ να πρέπει να δένουμε αυτόν τον στόχο με την αντικαπιταλιστική ανατροπή, αρκεί για να περάσουμε ως λαός καλύτερα. Δλδ η ΛΑΕ μας λέει αγαπητέ μου πως η έξοδος από το ευρώ ΥΠΟ καπιταλιστικό πλαίσιο, θα είνα ικαλύτερη για τον λαό. Φούμαρα συριζεϊκα νο2 δλδ. Μια ακόμα τραγική αυταπάτη που καλλιεργεί η ΛΑΕ.

Κώστα να λές την αλήθεια και να μην γίνεσαι κομματόσκυλο χάριν του κόμματός σου.

Κώστας

Οι αντικομμουνιστικές φιλελευθερες βρισιές (κομματόσκυλο) να λείπουν γνώστη.

Κώστας

γνώστης

όταν Κώστα λές ψέμματα για να υπερασπίσεις την γραμμή του όποιου κόμματός σου (εν προκειμένω της ΛΑΕ), αυτό λέγεται «κομματοσκυλισμός». Τόσο απλά.

Πες την γνώμη σου χωρίς παράθεση ψεμμάτων.

Κώστας

δεν μιλάω με άτομο ηθικής και αισθητικής Protagon-Periodista- Ποτάμι-ΣΚΑΙ γνώστη, οι κομμουνιστές είναι με την οργανωμένη κοινωνική και πολιτική πάλη και αυτό δεν τους κάνει κομματόσκυλα. Ο όρος, αν έχει κάποια αξία για την αριστερά, την έχει για να χαρακτηρίσει ανθρώπους και συλλογικότητες που λένε πράγματα που δεν πιστεύουν, ή τα λένε ξαφνικά για να καταλάβουν κρατικές θέσεις ενώ αυτά δεν συνάδουν με την προηγούμενη πορεία τους.

επανασυνδέσου με την ηθική και την αισθητική της αριστεράς, του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος για να μιλάμε. Μέχρι τότε δεν με αφοράς, σε αντίθεση με τους υπολοιπους συντρόφους με τους οποίους διαφωνώ αλλά δεν χρησιμοποιούμε αντικομμουνιστικά επιχειρήματα ο ένας εναντίον του άλλου.

Κώστας

alfonso

Κώστα, πάλι όμως δεν απαντάς σε αυτό που σε ρώτησα. Ρωτάω πιο απλά και κατανοητά: Γιατί στην απόφαση του νέου Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΛΑΕ που συνεδρίασε πρόσφατα και επεξεργάστηκε την παρέμβαση και τις προτάσεις της ΛΑΕ υπάρχει μόνο και συνεχώς η θέση για «εθνικό νόμισμα» και μόνο και συνεχώς αναφορά στην «ευρωζώνη» και απουσιάζει ακόμα και η θέση για δημοψήφισμα, η λέξη Ε.Ε. και τα άλλα που λέγατε στις θέσεις για τη συνδιάσκεψή σας;;;
Συνεδριακά κείμενα για να καλύπτονται όλοι και οι τρέχουσες πολιτικές αποφάσεις κομμένες στα μέτρα του «εφικτού» και των minimum… Σε απλά ελληνικά οπορτουνισμός λέγεται…

Κώστας

Σου απάντησα alfonso, δεν ξαναγράφω τα ίδια, κουράζουμε και κουράζομαι

Κώστας

alfonso

Κώστα, ΟΚ, μην απαντήσεις για το θέμα της Ε.Ε. Σε παρακαλώ μπορείς να μας πεις, η πολυαναμενόμενη διάσπαση του ΜΕΤΑ ή κίνηση για την ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ ή όπως λέγεται που καλεί στη ΔΕΘ; (σε παρακαλώ μην μου απαντήσεις ότι καλεί στην οδό Εγνατία, γιατί διατρέχει όλη τη Θεσσαλονίκη…). Και ακόμα, μας λες σε παρακαλώ που καλεί η ΛΑΕ στη ΔΕΘ;
Έτσι πληροφοριακά, γιατί είχες αναγγείλει τομές και μεγάλες διαφοροποιήσεις όταν στο ΜΕΤΑ θα ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Διάσπαση λοιπόν έγινε, αλλά δεν βλέπω κάποια διαφοροποίηση… από τη ΓΣΕΕ και ΣΙΑ Α.Ε.

Κώστας

είμαι πανάσχετος από Θεσσαλονίκη για να κρίνω πχ η προσυγκέντρωση της ΛΑΕ αν είναι μακρυά από την κεντρική και τέτοια, ούτε ξέρω το ΜΕΤΑ ειδικά που καλεί υποθέτω όχι στην Καμάρα και σωστά, όπως και η μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ άλλωστε και όπως και η πλειοψηφία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το 2009 μέχρι το 2014.

Κώστας

κ.

Η ΛΑΕ και το ΜΕΤΑ καλούν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ με προσυγκέντρωση λίγα μέτρα από το βήμα του Παναγόπουλου.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με απόφαση των οργάνων της καλεί στην Καμάρα, Ούτε μισή ούτε 3/4.

Κώστας

Ok, το ΣΕΚ καλεί στην Καμάρα.

Δεν το ήξερα.

Κώστας

κ.

Σου λέω πού καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέμα που σε απασχολεί

alfonso

Απλά θυμήθηκα τις αναρτήσεις σου ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο ΜΕΤΑ και θα είναι ριζοσπαστικός συνδικαλισμός, κ.ο.κ. Η ΛΑΕ, όπως και το ΜΕΤΑ σε όλες τις εκδοχές του καλούν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΕΚΘ λοιπόν, έτσι πληροφοριακά…
Και επειδή απαντάς με κακοστημένα ψέμματα, δεν είναι η μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πηγαίνει στο Αγαλμα Βενιζέλου αλλά ΜΟΝΟ το ΣΕΚ. Ειδικά φέτος σχεδόν όλος ο πε΄ρα από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΛΑΕ χώρος, συμπεριλαμβανομένων των αποχωρήσεων τύπου δικτύωση, ΑΡΚ, κλπ, αλλά και οι κινήσεις κατοίκων και συνελεύσεις από τις Σκουριές, καθώς και πολλές ακόμα συλλογικότητες και σχήματα (που δεν ήταν ποτέ άλλες χρονιές στην Καμάρα), καλούν και συνδιοργανώνουν τη συγκέντρωση της Καμάρας, μετά από 2 μαζικές συνελεύσεις αγώνα με τη συμμετοχή ενός ευρύτατου φάσματος δυνάμεων και συλλογικοτήτων. Εξαίρεση-θλιβερή- και πάλι η ΛΑΕ, το ΜΕΤΑ και το ΣΕΚ… που θα κάνουν τον κόσμο στη συγκέντρωση του Παναγόπουλου… Καληνύχτα. Θα τα λέμε στα συνδικαλιστικά ΜΕΤΑ… τους αγώνες αφού δεν ξεκολλάτε από την YES EE

Κώστας

Ναι ναι, το ΣΕΚ δεν είναι η μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από το 2009 μέχρι το 2014 δεν ήσουν σε ένα μέτωπο που μόνο μια μειοψηφία πήγαινε στην Καμάρα.

Το ΜΕΤΑ αν το ρίξει ποτέ στα αυτόκλητα κομματικά κέντρα αγώνα, που δεν νομίζω, θα φτιάξει το δικό του, δεν θα πάει σε άλλου, λογικό δεν είναι ? Και θα σε ρωτάνε, γιατί δεν έρχεσαι στην ταξική συγκέντρωση ?

Όσο πάντως όσοι είναι με το ταξικό κέντρο αγώνα, το ΜΕΤΑ δηλ και όσοι από τις Παρεμβάσεις είναι σε αυτό το σκεπτικό και όχι με τον κομματικό συνδικαλισμό, δεν έχουν κάνει βήματα γενικά η προσπάθεια πρέπει να είναι η επαφή με όρους της μέγιστης εργατικής αντιπροσωπευτικότητας

Από που προκύπτει πως η ΑΡΚ πάει Καμάρα ? ¨Οτι να ναι λες

Κώστας

γνώστης

Και εδώ Κώστα λές ψέμματα: Το ΣΕΚ κατέγραψε στην τελευταία Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα 25% των αντιπροσώπων. Συνεπώς, είναι το 1/4 της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στην Καμάρα. Και εκεί θα είναι.

Γιατί δεν ρίχνεις απλά μια ματιά στα άρθρα για την 3η Συνδιάσκεψη για να μην λές ό,τι ναναι;

Επίσης από πότε μια κομματική παράταξη (το ΜΕΤΑ) αναγορεύεται σε…. «ταξικό κέντρο αγώνα»; Και μάλιστα όταν το ΜΕΤΑ καλεί στην συγκέντρωση της εργοδοτικής/κρατικήςΓΣΕΕ;

Κώστας

Α ναι, το 1/4, ξεχνάω ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το που έφυγαν 1000 μέλη έβαλε… 2000 που δεν έμπαιναν γιατί δεν μπορούν την ΑΡΑΝ< και έτσι το ΣΕΚ είναι το 1/4.

Λογικό.

Είπα ότι το ΜΕΤΑ δεν έχει, ευτυχώς, την αντίληψη της αυτοανακύρηξης σε ταξικό κέντρο αγώνα και ορθά αγωνίζεται για να υπάρξει τέτοιο κέντρο και όχι για να πάει σε άλλο αυτόκλητο κέντρο.

η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι κόμμα αλλά μετωπικός φορέας οπότε το να λέμε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στην Καμάρα δεν έχει νόημα όταν το ΣΕΚ είναι στον Βενιζέλο.

αν και είπαμε δεν σου μιλάω γιατί είσαι φιλελές και λες ότι οι κομμουνιστές αν έχουν γνώμη και την παλεύουν είναι κομματόσκυλα, κάνω μια εξαίρεση.

σε κάθε περίπτωση επιμένω πως είσαι άνθρωπος και όχι σκυλί, όπως θα έλεγαν δυνάμεις ενδεχομένως χειρότερες από τις φιλελέδικες, καταλαβαίνεις ποιες, απλά δεν είσαι σύντροφος με τα μυαλά που κουβαλάς.

Κώστας

γνώστης

Κώστα, άλλα ντ’ άλλων γράφεις:

1. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στηνΚαμάρα και θα είναι εκεί.

2. Οταν γράφεις παραποιημένα πράγματα προκειμένου να στηρίξεις τηνθέση του κόμματός σου (εν προκειμένω της ΛΑΕ), ό,τι και αν δηλώνεις, είσαι κομματόσκυλο. Δε πα να δηλώνεις και πάπας!

Δυστυχώς και πάρα πολλοί που δηλώνουν κομμουνιστές (δεν μιλώ φυσικά για τα συστημικά (δεξιά, σοσιαλφιλελευθερα, εθνικιστικά κλπ κόμματα) στο βαθμό που διαστρεβλώνουν τις θέσεις των υπόλοιπων για να στηρίξουν τις δικές τους, είναι κομματόσκυλα.

alfonso

Αν αποκαλείς αυτόκλητο και κομματικό κέντρο αγώνα τις συνελεύσεις αγώνα που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση της Καμάρας με τη συμμετοχή δεκάδων συλλογικοτήτων που μόνο σε 1 χώρο δεν ανήκουν, αλλά έχουν χρόνια να συναντηθούν όλοι μαζί ΟΚ. Δεν χρειάζεται να μιλάμε, δεν μπορείς και δεν θέλεις να καταλάβεις.
Για την ιστορία, το αυτόκλητο κομματικό κέντρο αγώνα είναι δεκάδες επιτροπές κατοίκων από τις Σκουριές, 5-6 εργατικά σωματεία, καμιά δεκαριά εργατικά σχήματα (πολυτασικά), το καραβάνι της ΒΙΟ.ΜΕ., επιτροπές ανέργων, 6-7 οργανώσεις πέρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Δασκάλων, συνελεύσεις γειτονιών της Θεσσαλονίκης, επιτροπές αγώνα, κ.α.
Μεγάλο κόμμα έχει η «μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ» δεν νομίζεις Κώστα;
Περαστικά, πηγαίνετε να ακούσετε τον Παναγόπουλο που θα αναπτύξει το πως έκανε κοινό μέτωπο με ΣΕΒ και μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «εθνική γραμμή» στα εργασιακά. Αν είναι καλή η γραμμή του να μας πείτε, μήπως ξαναφτιάξετε το ενιαίο ΜΕΤΑ…

Κώστας

Alfonso εγώ χαίρομαι να υπάρχει κινητικότητα και πλήθος δυνάμεων με την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και ας μην συμπέφτουν εύκολα σε τακτικές επιλογές, πορείες και ψηφοδέλτια. Έχουν, άλλωστε, όλοι αυτοί για τους οποιους συναντάμε ξαναβρεθεί σε πολύ καλύτερες στιγμές σε βηματισμό απέναντι στον υποταγμένο συνδικαλισμό οπότε μπορούν να ξαναβρεθούν, αυτό νομίζω πρέπει να κρατάμε.

Κώστας

STe

Όχι απλώς με τους Παναγόπουλους-ΣΥΡΙΖΑ και ΣΙΑ θα είναι πάλι η ΛΑΕ αλλά και με το θλιβερό εργοδοτικό σωματείο του Μπόμπολα και της Ελντοράντο. Όπως ακριβώς και πέρσι που δεν είχαν κάνει την διάσπαση και δεν έταζαν ριζοσπαστικό συνδικαλισμό!

Ηλέκτρα Ε.

Δηλαδή, στο ΚΚΕ πιστεύουν πως θα έχουν φθάσει στην πόρτα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού με το μαντρόσκυλο της ΕΕ να την φυλάει;

Κώστας Β.
Ξέρετε πολύ καλά τι πιστεύει το ΚΚΕ και αφήστε τα σάπια κατά μέρος. Τα πράγματα είναι απλά: όσο η αστική τάξη έχει τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια της κανενός είδους διαχείριση της αστικής εξουσίας (ούτε αυτές που προτείνετε εσείς) δε μπορεί να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα. Το μόνο που κάνετε λοιπόν είναι να πουλάτε ένα νέο στόρι αυταπατών σε όποιον κόσμο σας ακούει- μέχρι πριν λίγα χρόνια «σπρώχνατε» το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης» γινόμενοι οι καλύτεροι ντίλερς του ΣΥΡΙΖΑ. Βγήκε μάπα το καρπούζι πολύ γρήγορα και σαν να μην έγινε τίποτα βγάλατε στη βιτρίνα το «έξω απ’ το ευρώ» (που τα βρίσκατε και όλοι μεταξύ σας) και στο βάθος (και για κάποιους από σας) «έξω απ’ την ΕΕ» και επιστροφή στο …φιλολαϊκό έδαφος του «εθνικού» καπιταλισμού… Στάδια επί σταδίων και ενδιάμεσα προγράμματα προς την πλήρη ενσωμάτωση και τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση. Και αντί η ιστορία με το μπρέξιτ να σας κάνει να σοβαρευτείτε, έστω για το θεαθήναι βρε αδερφέ, εσείς το χαβά σας- βέβαια, τη δουλειά σας κάνετε. Λες και τώρα η βρετανική εργατική τάξη κι ο λαός θα πάψουν να αντιμετωπίζουν τη βάρβαρη ταξική αντιλαϊκή πολιτική, λες και θα δουν άσπρη μέρα απλά επειδή βγήκαν απ’ την ΕΕ. Είπαμε: άμα… Διαβάστε περισσότερα »
Γνώστης

Κώστα Β., το ΚΚΕ δεν συνδέει την έξοδο από την ΕΕ με την εργατική εξουσία. Το ΚΚΕ συνδέει την έξοδο από την ΕΕ με την επικράτηση της κοινωνικοποιήσης των μονοπωλίων (!!!). Δλδ ΜΕΤΑ την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό (αυτήη είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων).

Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΊΝΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΈΟΥΝ ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΌΧΟ ΤΗς αντικαπιταλιστικής ανατροπής και της ΕΡΓΑΤΙΚΉς ΕΞΟΥΣΊΑς. Ως έναν δομικό κόμβο προσσέγγισης της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας. Δλδ ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο και συνειδητοποιούμενο λαϊκό και εργατικό κίνημα το οποίο συνειδητοποιεί την ενάγκη εξόδου από την ΕΕ με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.

ΝΑ ΛΈς ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΆΦΕΙς ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ!

Ηλέκτρα Ε.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, προχθές Παρασκευή, ούτε ένα σύνθημα για την ΕΕ. Προς τιμήν.

Κώστας Β.

«Τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία-
έξω απ’ της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία»

Μη συχνάζεις τόσο στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, θα πάθεις τίποτα.

Ηλίας Τζ.

Oχι, κυρά Ηλέκτρα, δε γίνονται έτσι αυτά τα πράμματα.
Απλά, όταν ο ελληνικός Λαός αρχίσει να «κλωτσάει» και να ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ την ΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, τότε η ΕΕ θα φροντίσει, είτε να αποβάλει το «απόστημα» από το σώμα της, για να μην μετεξελιχτεί σε σηψαιμία για όλο τον οργανισμό της, είτε να το καταστείλει. Και για τις δύο περιπτώσεις χρειάζεται ο Λαός να μην θέλει τον Καπιταλισμό, και όχι απλά την ΕΕ του Καπιταλισμού.
Μόνο έτσι μπορεί να παιχτεί το παιχνίδι.
Λαός, που λέει «Οχι στην ΕΕ» αλλά «Ναι στον Καπιταλισμό»….
….κάνει ό,τι έκανε και ο ελληνικός λαός πέρσι το καλοκαίρι και πέρσι τον Σεπτέμβριο, στο «δημοψήφισμα» και στις «εκλογές».
Οσοι είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα…..συνεχίστε!

κ.

θα «κλωτσάει» και θα ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ χωρίς να έχει θέσει θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ;
Λίγο φανταστικό το σενάριο

Κώστας

H υποτιμητική αντιμετώπιση του φορέα μιας πολιτικής άποψης λόγω φύλου Ηλία δεν σε τιμάει, άστα αυτά για τα χρυσαύγουλα σε παρακαλώ.

Κώστας

Ηλίας Τζ.

Ασε, που, για να ακριβολογώ, ούτε καν «Οχι στην ΕΕ» είπατε όλοι σας πέρσι, με το 62%. Ενα ξεψυχισμένο «Οχι στην ….κακιά ΕΕ» τολμήσατε να ψελίσετε, και ….το πανηγυρίασατε και ….σαν νίκη!

κ.

ενώ το ΚΚΕ είχε σαφή άποψη ενταγμένο στο 5,7% που ψήφισε άκυρο για όλους τους λόγους του κόσμου, αλλά και κατά λάθος

Γνώστης

Ηλία τζ., πάλι ψέμματα γράφεις σαν ακόμα ένα γνήσιο κομματόσκυλο (και ουχί κομμουνιστής) που ζει στο διαδίκτυο!

Από την πρώτη στιγμή και το ΝΑΡ και συνολικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είπαν πως το ΟΧΙ του 62% είναι ένα αντιφατικο πολιτικά αποτέλεσμα. Οτι εμπεριέχει τοσο ένα μικρό ακροδεξιό όχι, όσο και ένα μεγάλο λαϊκό αριστερόστροφο ΟΧΙ, αλλά και ένα ακόμα πιο συνειδητό ταξικό ΟΧΙ.

ΑΥΤΟ το συμπερασμα το διατυπώσαμε αμέσωςμετά το αποτέλεσμα. Και φυσικά πολύ καλά έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πάλεψε για το τριπλό έγκυρο ΟΧΙ.

Η αποχή/άκυρο πα΄λεψε με νύχια και με δόντια το ΚΚΕ, εμπεριείχε τόσο την αντίληψη του φραπέ/παραλία (σε πολύ μεγάλο ποσοστό), όσο και σε ένα ελάχιστο ποσοστό, την αντίληψη του ΚΚΕ. Αυτό ήταν το δικό σας τριπλό άνευρο άκυρο/αποχή.

λαθραναγνώστης

…..και μόλις βρυχήθηκε ο Σόϊμπλε και κινδύνεψε να γίνει πραγματικότητα η έξοδός από την ΕΕ, έσπευσαν όλοι οι και καλά αντιμνημομιακοί τσαμπουκάδες πολύ προσεχτικά να επιλέξουν και να ψηφίσουν το κατάλληλο για την περίσταση κόμμα που τους πάσαρε η αστική τάξη.
Ένα μνημονιακό κόμμα ντυμένο αντιμνημονιακό( in travestimento που λένε και οι φράγκοι) – τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, ώστε να εξασφαλίσουν μεν ότι δεν θα γίνει καμιά «στραβή» και βγούμε από την ΕΕ, αλλά να έχουν δε ταυτόχρονα να λένε ότι τους εξαπάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ……
Λες και δεν μπορούσε να καταλάβει ο καθένας, ακόμα και μυαλό κότας να είχε, τι σκοπό είχε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και που το πήγαιναν!
Όλες οι κοτούλες κο κο κο στο κοτέτσι κι όλα τα αρνάκια μπε μπε μπε στο μαντρί και με την ασφάλεια των οικόσιτων (του καπιταλισμού) παριστάνουν τους αγωνισταράδες……..
…….αλλά όλοι μας γνωρίζουμε τη μοίρα των οικόσιτων και για ποιο λόγο τα τρέφει ο αφέντης…….

Τ.Κ

Το σύνθημα της εξόδου απ’ την Ε.Ε παρουσιάζεται σαν μια διεκδίκηση του μεταβατικού προγράμματος που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα μ’αυτό το συσχετισμό των τάξεων.Τώρα όμως το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε μεγάλη κατάπτωση.Το ΠΡΙΝ στις 10/7/16 επισημαίνει »οι αντιστάσεις μοιάζουν υποτονικές,η απογοήτευση και το δεν γίνεται τίποτε κυριαρχεί μέσα σε πλατιά στρώματα των εργαζομένων,..ακόμα και το δυναμικό του κινήματος της μαχόμενης αριστεράς δείχνει να κλονίζεται.»Το σύνθημα,λοιπόν,αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες με όρους λαικού κινήματος.
Οι κομμουνιστές βέβαια ισχυρίζονται ότι γι’αυτά τα συνθήματα,έξοδος απ’ την Ε.Ε ,εγατικός έλεγχος κλπ πρέπει να γίνεται προπαγάνδα και ζύμωση για να κατατοπίζει τους εργάτες πάνω στους όρους του επιθετικού αγώνα για τη συντριβή του καπιταλισμού.Οι συνθήκες ,όμως ,ενός επιθετικού αγώνα δεν υπάρχουν στις σημερινές συνθήκες.Δεν υπάρχει εκείνο το ανέβασμα της δραστηριότητας των μαζών που να τραβιούνται απ’όλες τις συνθήκης της κρίσης σε αυτοτελή ιστορική δράση.
Είναι βέβαιο λοιπόν ότι με τέτοια συνθήματα στις σημερινές συνθήκες ,σαν άμεσα συνθήματα δράσης ,μόνο η αστική τάξη μπορεί να παίξει.Και επιπλέον ρίχνουν στην απογοήτευση πλατιές εργαζόμενες μάζες,όπως έγινε και με την περίπτωση Συριζα που τάχα θα καταργούσε τα μνημόνια.

wpDiscuz