.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η Τοξικο-Ταξικότητα του Κορωνοϊού


Νίκος Ξαρχάκος

Είναι προφανές, ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις πρέπει να αφορούν σε όλο το λαό…

Είναι προφανές, ότι κάθε προοδευτικό και δίκαιο δημόσιο σύστημα υγείας, που ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες του λαού, δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν…

Είναι προφανές, ότι η κοινωνική δικαιοσύνη, που «χτίζεται» και κατακτάται μέσα από λαϊκούς Αγώνες, πρέπει να έχει ως προμετωπίδα τη δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία.

Στην Ελλάδα «χτίστηκε» ένα δημόσιο σύστημα υγείας για να υπηρετήσει θεωρητικά τις λαϊκές ανάγκες. Όμως, προοδευτικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 χρόνων το εκφύλισαν σε ένα καθαρά ταξικό μοντέλο περίθαλψης, όπου το «φακελάκι» έγινε Νόμος, τα υγειονομικά «όπλα» έφθιναν (υγειονομικό υλικό και εξοπλισμός, αναλώσιμα κλπ.), οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονταν, η αποστελέχωση των νοσοκομείων από γιατρούς και νοσηλευτές συνεχιζόταν ακατάπαυστα, υπηρετώντας πάντα πιστά και στοχευμένα το πλάνο της αποδόμησης και του ευτελισμού του, με στόχο, φυσικά, την πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Κι αυτό συνεχίστηκε για πολλές δεκαετίες παρά τις διαχρονικά φιλότιμες προσπάθειες όσων υγειονομικών απέμειναν να αγωνίζονται με πάθος για το δημόσιο αγαθό της υγείας του λαού.

Σήμερα, λοιπόν, στον καπιταλισμό που έχτισαν, μας προέκυψε ένας καθαρά τοξικός, θανατηφόρος ιός. Τελικά, σε ποιο βαθμό μπορεί να είναι αυτός ο ιός ΤΑΞΙΚΟΣ; Σε ποιο βαθμό είναι ΤΑΞΙΚΗ η διαδικασία, το αποτέλεσμα και οι συνέπειες της δράσης και της εξάπλωσής του; Σε ποιο βαθμό είναι ένας ιός-προϊόν της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ «προόδου και ανάπτυξης»; (δες εδώ) Σε ποιο βαθμό η εξάπλωσή του πλήττει ή θα πλήξει κι αυτός και κάθε άλλος (καπιταλιστικός) ιός ομάδες μεγαλύτερης ευαλωτότητας; Και ποιες είναι, αλήθεια, αυτές οι ομάδες; Ποια είναι τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους; Ποιος είναι ο μηχανισμός (σύστημα υγείας), η μεθοδολογία και η πρακτική αντιμετώπισής του; Και το εθνικό σύστημα υγείας που κλήθηκε να αναμετρηθεί μαζί του; Σε ποιο βαθμό ΕΙΝΑΙ και εξακολουθεί να παραμένει ΤΑΞΙΚΟ, αυτό το διαλυμένο εθνικό σύστημα υγείας, ακόμη και σε περίοδο μεγάλης υγειονομικής κρίσης;

Δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία:

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί γνωρίζουμε τον απίστευτο βαθμό αθλιότητας των διεφθαρμένων, νεοφιλελεύθερων εγκεφάλων, που απεργάζονται σενάρια εργαλειοποίησης της υγειονομικής κρίσης, για να επιβάλουν νέα μνημόνια, χειρότερα από τα προηγούμενα, φορτώνοντας την… ανάσχεση της «ανάπτυξης» πάλι στις πλάτες των λαών.

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί ΤΑΞΙΚΗ είναι η διαδικασία της «επιλογής» όταν και όπου έγινε (δες εδώ), γίνεται (Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ κλπ.) ή θα γίνει στο μέλλον…, γιατί αν και όταν χρειαστεί, ως αναγκαιότητα, το ίδια και χειρότερα θα γίνουν και στην Ελλάδα. Αλήθεια, πιστεύει κανείς, ότι ο συνταξιούχος βιομηχανικός εργάτης, ο οικοδόμος, ο ντελιβεράς θα έχουν κάποια τύχη, σε σχέση με κάποιον celebrity ή κάποιον «υπάλληλο» του κεφαλαίου, των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοεκδοτών ή των καναλαρχών;

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί το «μένουμε σπίτι», στη λογική να μην φρακάρει το ακρωτηριασμένο σύστημα, σκοτώνει όσους δεν έχουν πρόσβαση στις ανύπαρκτες Α/θμιες μονάδες υγείας ή στους ανύπαρκτους οικογενειακούς γιατρούς. Προς το παρόν ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ δυο συνανθρώπους μας σε Καστοριά και Αθήνα, αλλά, είναι σίγουρο, αρκετά περισσότερους, που δεν βρίσκονται στην στατιστική…. Αύριο πολύ περισσότερους…

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί μπροστά στην αμηχανία και στον πανικό κυβέρνησης και ΕΟΔΥ τα υπόλοιπα έκτακτα σοβαρά περιστατικά εκμηδενίζονται, (σαν να μην υπάρχουν ξαφνικά καρδιοπαθείς, περιστατικά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, καρκινοπαθείς κλπ…), γιατί όλοι αυτοί πρέπει να μείνουν και να πεθάνουν σπίτι τους.

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί η κυβέρνηση αυτής της χώρας, η μοναδική στον κόσμο, αποφάσισε, ότι δεν πρέπει να γίνονται μαζικά και στοχευμένα σε ομάδες πληθυσμού τεστ για τον κορονοϊό, γιατί δεν χρειάζονται!

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί στον καπιταλισμό, ακόμα και μέσα σ’ αυτή την τεράστια υγειονομική-ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν πάντα… ευκαιρίες… Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να «δωρίσει» εκατομμύρια Ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας για τεστ και ΜΕΘ, σε καναλάρχες για την … «καμπάνια ενημέρωσης», σε νταβατζήδες- «παραχωρησιούχους» των εθνικών δρόμων (αυτοκινητόδρομος Μορέας), λόγω… μείωσης των εσόδων τους (!!!), αποδεικνύει πόσο ταξικό, υποκριτικό και αδίστακτο είναι αυτό το σύστημα εξουσίας.

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί η «Αφρικανή λεχώνα» (σύμφωνα με την ΕΡΤ), αφού γέννησε στο «Αλεξάνδρα» και βρέθηκε εκ των υστέρων (ΤΥΧΑΙΑ, δηλαδή) φορέας του COVID-19, «διέμενε» στη «Δομή Φιλοξενίας» (!!!) προσφύγων και μεταναστών (γιατί έτσι τους θέλουν κυβέρνηση και ΜΜΕ) στη Ριτσώνα. Αυτό που δεν είπαν, είναι, ότι η γυναίκα σίγουρα διαμένει στη ίδια σκηνή ή κοντέινερ με καμιά 10αριά ακόμα πρόσφυγες, όπως «διαβιούν» όλοι οι βομβαρδισμένοι, σε όλα τα ανοιχτόΚΛΕΙΣΤΑ Στρατόπεδα Συγκέντρωσης προσφύγων, σε ολόκληρη την Ελλάδα! Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τους οικονομικούς μετανάστες, τους «μετεξεταστέους» ή «απορριμμένους» πρόσφυγες, που ζουν δέκα-δέκα ή είκοσι-είκοσι σε μικρά δωμάτια 20 τ.μ. σε κάθε γειτονιά, σε όλες τις πόλεις της χώρας… Αυτοί είναι, τελικά, όλοι εκείνοι, που θα πληρώσουν μαζικά, με τη ζωή τους, το τίμημα της ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΤΑΞΙΚΟΤΗΤΑΣ της κοινωνικής-οικονομικής-υγειονομικής πολιτικής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης… Αφού γλύτωσαν από τους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς θα «πάνε» από τους καπιταλιστικούς ιούς…

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί η «ιεραρχία» και οι μαυροντυμένοι υπάλληλοί της, που αιώνες ταΐζουν τον λαό με τον πιο επικίνδυνο ιό του ιδεαλισμού, αυτοί οι στυλοβάτες της χούντας και κάθε συστήματος οπισθοδρόμησης και καταπίεσης, οι μεσαιωνικοί νεκροθάφτες της χειραφέτησης και της απελευθέρωσης του λαού, οι θρασύτατοι ιδιοκτήτες του 40% του ελληνικού πλούτου, μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση θα «βοηθήσουν» τα εκατομμύρια πιστών τους με «αντιϊική θεία κοινωνία» και με 150.000 Ευρώ!!

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί είναι παιδιά του λαού αυτά που υπηρετούν τη θητεία τους στον Έβρο, στα νησιά, στα σύνορα και μένουν πενήντα-πενήντα σε θαλάμους χωρίς μέτρα προστασίας. Αντίθετα κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους «υπηρετούν» στα γραφεία των επιτελαρχών γονιών τους, των πολιτικών προϊσταμένων τους ή στο σπίτι τους. Γιατί είναι παιδιά του λαού όσοι στρατεύσιμοι καλούνται «υποχρεωτικά» να υπηρετήσουν τις αξίες ενός συστήματος καταπίεσης και άγριας εκμετάλλευσης, σε συνθήκες διαβίωσης άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους, εν μέσω υγειονομικής πανδημίας. Γιατί είναι παιδιά του λαού όλοι οι φαντάροι που εργαλειοποιούνται, ως γρανάζια μιας ψευδεπίγραφης αξίας, αυτής του δόγματος της δήθεν «ισχυρής αποτρεπτικής ικανότητας», απέναντι σε βομβαρδισμένους και πνιγμένους πρόσφυγες. Και τα επαγγελματικά στελέχη; Τι κάνουν αυτοί οι στρατοί στελεχών και οι στρατιωτικοί και πολιτικοί προϊστάμενοί τους; Αντί να κατασκευάζουν μάσκες και υγειονομικό υλικό, αντί, στον πυρήνα αυτής της κρίσης, να προασπίσουν το πραγματικό «εθνικό συμφέρον», δίνουν εντολές στους φαντάρους να φτιάχνουν ανθρώπινο τείχος στον Έβρο… Μάλιστα, κάποιοι απ’ αυτούς συναντιούνται, βγάζουν φωτογραφίες με τους ντόπιους και εισαγόμενους Ναζί και τους επιτρέπουν να πυροβολούν ή να ψεκάζουν με φυτοφάρμακα κατά το δοκούν τους εξαθλιωμένους. Είναι αυτοί και το σύστημα που τους συντηρεί, που αποφασίζουν να προμηθευτεί η χώρα με F16 και φρεγάτες … Είναι αυτοί που αφήνουν το λαό στην τύχη του να περιμένει τις ΜΕΘ και τους αναπνευστήρες από τις «δωρεές» και τις «φιλανθρωπίες» του ιδιωτικού κεφαλαίου!

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί για χιλιάδες εργάτες-τριες της βιομηχανίας, για χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους, για ντελιβεράδες, για υγειονομικούς δεν υπάρχει διέξοδος, αυτοί δεν έχουν εναλλακτική, γι αυτούς δεν υπάρχουν άδειες γενικού ή «ειδικού σκοπού», δεν υπάρχει επιδημία… Υπάρχει μόνο η ανάγκη επιβίωσης και το μεροκάματο, υπάρχει η εξαναγκαστική «υπηρεσία» και η θυσία τους στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που εξαπολύεται, επικαιροποιεί και θεσμοθετεί μια για πάντα, χωρίς κόπο, χωρίς να ανοίξει μύτη, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, την «επισφάλεια», την «μερική απασχὀληση», το «part time», την «ευελιξία», και στην μετά Κορωνοϊό εποχή την «υπερεντατικοποίηση», μετατρέποντας τις εργασιακές συνθήκες σε απόλυτη ζούγκλα και τις εργασιακές σχέσεις σ’ ένα εξαρτησιογόνο πεδίο σχέσης αφέντη-δούλου… Όσοι «τυχεροί» εργαζόμενοι απομείνουν ή επαναπροσληφθούν, θα συνιστούν μια απολύτως χειραγωγημένη μάζα….

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί στην ολοκληρωτική καπιταλιστική βαρβαρότητα, εκτός από τις «υγειονομικά ευπαθείς ομάδες» με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα, υπάρχουν και οι κοινωνικά «αποκλεισμένοι», που το σύστημα μπορεί να μην τους έχει εξορίσει και φυλακίσει όλους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως τους πρόσφυγες, αλλά σε κοινότητες-«σπίτια» ή «άσυλα» «κοινωνικά… απροσάρμοστων»… Οι ηλικιωμένοι, που ζουν σε γηροκομεία, οι ψυχικά ασθενείς που ζουν σε ψυχιατρεία ή οικοτροφεία… Οι φυλακισμένοι στις φυλακές… Οι Ρομά στα τσαντήρια (που εκτός από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας τώρα καταργεί τη μοναδική τους απασχόληση, το πλανόδιο εμπόριο, καταδικάζοντάς τους στην απόλυτη πείνα…). Οι τοξικοεξαρτημένοι και οι άστεγοι στο δρόμο… Οι άποροι, το πρεκαριάτο… Όλοι αυτοί, που αντιμετωπίζουν δεκαετίες ολόκληρες τον οικονομικό-κοινωνικό, συστημικό ιό του καπιταλισμού, θα «συναντηθούν» μαζικά, αργά ή γρήγορα, και με τον βιολογικό ιό… Έτσι ευελπιστούν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις να «τσακίσουν» το αγκάθι του προσφυγικού και εκείνο των «κοινωνικών αποβλήτων»…. δια της Ευγονικής…

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και ιδιαίτερα το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί απουσιάζει εντελώς το στοιχείο του εργατικού-κοινωνικού ελέγχου από τη διοίκηση των νοσοκομείων, που τα διοικούν πολιτικοί προϊστάμενοι, τεχνοκράτες, τσιράκια της κάθε κυβέρνησης, και όχι γιατροί, νοσηλευτές ή λαϊκά-εργατικά συμβούλια.

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το ίδιο ΤΟΞΙΚΟ-ΤΑΞΙΚΟ το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί οι ληστρικές βιομηχανίες του φαρμάκου, κατά πολύ ισχυρότερες από εκείνες του πολέμου, συνιστούν την παγκόσμια εξουσία, το παγκόσμιο διευθυντήριο… Είναι αυτές, που έχουν χωρίσει τον πλανήτη και τις ηπείρους του σε εξαθλιωμένα πειραματόζωα του τρίτου κόσμου και σε δυτικές κοινωνίες «πατενταρισμένης ευτυχίας»… Είναι αυτές που ουσιαστικά εμπνεύστηκαν και θεμελίωσαν τον καπιταλισμό και το παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο του, ως παγκόσμια αρχή και αξία… Τώρα, όμως, με αφορμή αυτή την κρίση αποδείχτηκε, πως και αυτές και το σύστημα εξουσίας που αμφίδρομα στηρίζουν, εκτός από πλήρως αναποτελεσματικά, απίστευτα βάρβαρα και ανθρωποφαγικά είναι και απολύτως αδιέξοδα. Δείχνουν, πλέον, για ακόμη μια φορά, σε όλους τους λαούς, με τον πιο απάνθρωπο, αλλά απολύτως ξεκάθαρο και τελεσίδικο τρόπο, πως τα κέρδη όχι μόνο δεν θεραπεύουν, αντίθετα δολοφονούν …

ΤΑΞΙΚΟΣ είναι και ο ιός και το ίδιο ΤΟΞΙΚΟ-ΤΑΞΙΚΟ το σύστημα αντιμετώπισής του, γιατί, τελικά, ολόκληρο το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο, ένα σύστημα αποκλεισμών, καταπίεσης και εκμετάλλευσης, υφαρπαγής της υπεραξίας του ιδρώτα των πολλών με σκοπό το κέρδος των ολίγων, το εμπνεύστηκαν, το οικοδόμησαν και θα εξακολουθούν ξεδιάντροπα να το εφαρμόζουν ως τέτοιο, αν δεν το/τους ανατρέψουμε.

Το πρόταγμα για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ανατροπή είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ! Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, δεν πρέπει να επιτρέπουμε να εκφυλίζεται αυτό το πρόταγμα σε χειροκροτήματα διαδικτυακά ή στα μπαλκόνια ή ακόμη χειρότερα σε παραινέσεις του τύπου «όλοι μαζί μπορούμε». Ούτε, φυσικά, επιτρέπεται να αφήσουμε ατιμώρητη την απίστευτη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ όλων εκείνων, που ξάφνου τώρα, που η απελπισία τους χτύπησε την πόρτα, δήθεν δείχνουν να κόπτονται για ό,τι διέλυσαν… Το «μένουμε σπίτι» δεν μπορεί να επιτρέψουμε να αποτελέσει το άλλοθι της νέας λαίλαπας που έρχεται, με σκοπό να δολοφονήσει τους «ευάλωτους», να σαρώσει ό,τι απέμεινε από κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες και να «καρφώσει» για πάντα στους καναπέδες κάθε λαϊκή διεκδίκηση ανατροπής, για μια κοινωνία ισότητας, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, λαϊκής κυριαρχίας.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 82.00% ( 10
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.