.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Εργάτες ενωμένοι στις δύο όχθες του Αιγαίου


toyrkia_coup-vosp725Πάνος Γκαργκάνας

Οι λαοί της Τουρκίας και η εργατική της τάξη πέτυχαν μια σπουδαία νίκη οδηγώντας σε αποτυχία το στρατιωτικό πραξικόπημα με τη μαζική παρουσία τους στους δρόμους τη φοβερή νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 15-16 Ιούλη. Όσες προσπάθειες κι αν γίνονται για να μειωθεί ο δικός τους ρόλος και να προβληθούν τα σκοτεινά παρασκήνια των στρατηγών, του Ερντογάν και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία), η αλήθεια δεν κρύβεται.

Η τεράστια κρίση που συγκλονίζει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αποσταθεροποίησε και την Τουρκία. Αυτό είναι το πραγματικό υπόβαθρο των δραματικών εξελίξεων. Ο κόσμος βρήκε την ευκαιρία να βγει στο προσκήνιο και ματαίωσε τα σχέδια των πραξικοπηματιών. Αυτόν τον κόσμο θα τον βρει μπροστά του ξανά και ο Ερντογάν, έστω κι αν πλήθος καλοθελητές τον βαφτίζουν «πανίσχυρο κυρίαρχο του παιχνιδιού». Η κρίση δεν τελείωσε και οι συμβιβασμοί Ερντογάν, στρατηγών, ΗΠΑ και ΕΕ δεν σταθεροποιούν την κατάσταση.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα, το εργατικό κίνημα και η Αριστερά εδώ δεν μπορούν να είναι παθητικοί θεατές «ίσων αποστάσεων», ούτε –πολύ χειρότερα- να ανεχθούν την ελληνική εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που θέλουν να «σταθεροποιήσουν» την περιοχή.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
Ο τούρκικος καπιταλισμός είχε βρει εδώ και 13 χρόνια στο πρόσωπο του Ερντογάν έναν πετυχημένο υπερασπιστή των συμφερόντων του. Όχι μόνο διαχειρίστηκε την πιο μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας που έβαλε την Τουρκία στη λέσχη των G20, αλλά και φούντωσε τις φιλοδοξίες για ηγεμονία στη Μέση Ανατολή.

Με την αμερικάνικη κατοχή στο Ιράκ να παραπαίει και τα αραβικά καθεστώτα στη δίνη της Αραβικής Άνοιξης, ο Ερντογάν και οι τούρκοι καπιταλιστές μαζί του έβλεπαν ευκαιρίες για εξαγωγή ενός μοντέλου νεοφιλελεύθερης διαχείρισης με κόμματα «ισλαμικής δημοκρατίας» (σαν τα χριστιανοδημοκρατικά) από την Τυνησία μέχρι τη Συρία.

Αυτά τα φιλόδοξα σχέδια έγιναν στάχτη. Αντί για «ειρηνοποιός» στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν βρέθηκε να ξεκινάει ξανά τον πόλεμο κατά των Κούρδων μέσα στην ίδια την Τουρκία και να αντιμετωπίζει τρομοκρατικές επιθέσεις στην ίδια την Κωνσταντινούπολη από τους τζιχαντιστές του ISIS. Παρέδωσε τη βάση του Ιντσιρλίκ στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροπλάνου της στα σύνορα με τη Συρία και να αναθερμάνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ ενώ παλιότερα εμφανιζόταν σαν υπερασπιστής των Παλαιστίνιων της Γάζας.

Και ταυτόχρονα βρέθηκε να χάνει έδαφος όχι μόνο εκλογικά με την άνοδο του HDP, του κόμματος που συνασπίζει τους Κούρδους με την αριστερά, αλλά και στους δρόμους με το κίνημα του Πάρκου Γκεζί πριν από τρία χρόνια. Ενισχυμένο από την κρίση του Ερντογάν έβγαινε το κίνημα και η αριστερά.

Στροφή

Για να αντισταθμίσει όλες αυτές τις αποτυχίες, ο Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών και από διώκτης των κεμαλικών στρατηγών του τουρκικού «ΙΔΕΑ» (Ergenekon), έγινε προστάτης τους. Έτσι, άνοιξε μόνος του την πόρτα για τους πραξικοπηματίες της 15 Ιούλη που είχαν μαζί τους τις τρεις από τις τέσσερις στρατιές της Τουρκίας και τμήματα της αεροπορίας και του ναυτικού.

Δεν ήταν, λοιπόν, ένα «πραξικόπημα-οπερέτα» ή «στημένο» από τον ίδιο τον Ερντογάν. Ήταν μια απόπειρα αντίστοιχη με το πραξικόπημα του Σίσι στην Αίγυπτο που επωφελήθηκε από την κρίση της εκλεγμένης κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για να πάρει την εξουσία. Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι οι στρατηγοί στο Κάιρο, στη Δαμασκό και στην Άγκυρα θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους φυσικούς φορείς της προστασίας του «κοσμικού» κράτους από τους «ισλαμιστές».

Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι στην Τουρκία ο κόσμος βγήκε στους δρόμους ενάντια στο πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες αντιμετώπισαν το δίλημμα ότι θα έπρεπε να οδηγήσουν την Τουρκία σε ένα λουτρό αίματος σαν της Συρίας για να επιβάλουν τη δικτατορία τους. Και αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω καθώς και οι «σιωπηροί» υποστηρικτές τους σε ΗΠΑ και ΕΕ δεν θέλησαν μια δεύτερη Συρία στην πόρτα της Ευρώπης.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά την κατάρρευση του πραξικοπήματος. Κάθε άλλο. Ο Ερντογάν, οι στρατηγοί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ψάχνουν τις νέες ισορροπίες τους. Και ο απλός κόσμος έχει μια νέα αυτοπεποίθηση ότι η δράση του κάνει διαφορά. Αυτή την αυτοπεποίθηση θέλουν να σβήσουν οι από πάνω. Όπως ζωγράφιζαν και ζωγραφίζουν τους ψηφοφόρους του Brexit στη Βρετανία σαν «ρατσιστικό πλήθος», τώρα μιλάνε για τους διαδηλωτές της Τουρκίας σαν «φανατικό όχλο». Βγαίνει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την «τήρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων» στην Τουρκία με κριτήριο τη μεταχείριση των πραξικοπηματιών!

Εγγυητής της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ούτε οι συμφωνίες του Ερντογάν μαζί τους. Είναι οι αγωνιζόμενοι λαοί της και η εργατική τάξη που τους ενώνει. Αλλά αυτό απαιτεί μια αριστερά που είναι ξεκάθαρη και δεν αναζητάει ισλαμοφοβικές δυτικές και κεμαλικές συμμαχίες.

Καθήκοντα

Για την Αριστερά και το κίνημα εδώ στην Ελλάδα, αυτά είναι επείγοντα καθήκοντα. Πρέπει να σταθούμε ενάντια στην εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.

Καμιά ελληνική συμμετοχή στους βομβαρδισμούς στη Συρία- να κλείσει η βάση της Σούδας.

Καμιά ελληνική συμμετοχή στην επιστροφή δυτικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Όχι συμμαχίες με το Ισραήλ και τη χούντα του Σίσι.

Αλληλεγγύη στους αγώνες των Παλαιστίνιων και των Κούρδων.

Να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να πέσουν οι φράχτες και η Φρόντεξ. Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες (και βέβαια όχι στους πραξικοπηματίες).

Και δίπλα σε όλα αυτά τα άμεσα βήματα αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους εργάτες της Τουρκίας, μπορούμε να ξεδιπλώσουμε πιο δυναμικά την αντίστασή μας στα Μνημόνια λιτότητας και ρατσισμού που συνυπογράφουν ο Τσίπρας και η ΕΕ. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, η ΕΕ βρίσκεται σε πολλαπλή κρίση μετά το Brexit και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, εμπρός να συνεχίσουμε το δικό μας ΟΧΙ με μεγαλύτερη ορμή.

Πάνος Γκαργκάνας, μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πηγή: Εργατική ΑλληλεγγύηΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 11.67% ( 6
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

47 Σχόλια στο "Εργάτες ενωμένοι στις δύο όχθες του Αιγαίου"

Ανώνυμα

Καλό είναι να μην ενθουσιάζεστε όταν βλέπετε κόσμο στο δρόμο πριν καταλέβετε τι καπνό φουμάρουν και τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν…

Γιώργος

Όλοι αυτοί οι ύμνοι για το μηχανισμό του Ερντογάν που βγήκε να λιντζάρει 18χρονους φαντάρους και τώρα κάνει διαδηλώσεις για να επανέλθει η θανατική ποινή; Το βρήκατε πάλι το επαναστατικό υποκείμενο ρε αλάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ…

νικος κ.

Ωπα,ο συντακτης του κειμενου ανηκει στο ΣΕΚ,κι εκπροσωπει μια απλη ταση που συμμετεχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ,δεν ειναι θεση του κομματος αυτη! Επισης σημαντικοτερες οργανωσεις του κομματος οπως το ΝΑΡ/ΝκΑ και η ΟΚΔΕ διαφωνουν καθετα με τις αποψεις του ΣΕΚ σε πολλα θεματα.
Γιατι αν το παρουμε ετσι,μπορουμε να παρουμε πολλα παλια κειμενα με συντακτη τον Μπογιοπουλο,τα οποια δεν εκπροσωπουσαν επισημα τον Περισσο,αλλα χρεωνονταν στο ΚΚΕ ή του Σταθη που ανηκει στην ΛΑΕ και γραφει οτιναναι…

λαθραναγνώστης

Καλά, εσείς εκεί στήν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν τα βρείτε σκουρα, ο καθένας εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του ή μια «απλή τάση».
Είμαι περίεργος, αν γινόταν το πολυπόθητο «Μέτωπο», με ποιόν θα συνενοούμασταν?

μαλι-μαδι

Το ότι σε κάποια-και κρίσιμα-ζητήματα οι οργανώσεις και οι πολιτικές τάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν διαφορετικές απόψεις δεν είναι νέο, ούτε κατ΄ ανάγκη κακό. Αν συμφωνούσαν σε όλα θα ήταν στην ίδια οργάνωση, δεν θα ήταν «συνεργασία» όπως είναι ο τίτλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Με την άπψη που εκφράζει το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ στο ζήτημα της Τουρκίας (όπως αντίστοιχα παλιότερα για τις θέσεις τους για την Ουκρανία), η πλειοψηφία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφωνεί. Αυτό αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και στις ανακοινώσεις του ΝΑΡ και άλλων οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αντί όμως να τις δαιμονοποιούμε, ας κάνουμε ουσιαστική κριτική στις απόψεις αυτές, ας προσπαθήσουμε να πείσουμε, ας δράσουμε ο καθένας-κάθε συλλογικότητα με την άποψη και πολιτική γραμμή του/της. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να «επαληθεύσει» τις απόψεις, τη μία ή την άλλη, τελικά.
Όσο για την άποψη του ΚΚΕ, περιμένουμε ακόμα την σωστή τοποθέτηση για την Ουκρανία (αντί για τις «ίσες αποστάσεις»).

λαθραναγνώστης

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ για την Ουκρανία, είναι η στάνταρ τοποθέτηση όταν πρόκειται για συγκρούσεις ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων.
Η εργατική τάξη να μην πολεμάει κάτω από ξένες σημαίες! Τελεία!
Από κει και πέρα, περιγράφουμε τις ιδιαιτερότητες που έχει το κάθε αντιμαχόμενο στρατόπεδο, αλλά, οποιαδήποτε ιδιαιτερότηατ δεν αναιρεί τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα τους.
Δεν καταλαβαίνω τι διαφορά έχει ο Ρώσος ολιγάρχης, του Πούτιν, από τον Γερμανό ή Αμερικάνο καπιταλιστή για να πάω να σφαχτώ για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου…
Εκείνοι, μια χαρά θα μονιάσουν όταν θα πρόκειται να αντιμετωπίσουν την εργατική τάξη και θα συσπειρωθούν εναντίον της!
Όσο για τις διαφορετικές απόψεις, καλή είναι η ανάλυση, αλλά κάποια στιγμή χρειάζεται και το «δια ταύτα».

Τ.Κ

Και για το ζήτημα της Ελλάδας τι γίνεται ρε κοπέλια;Πάρτε ,λοιπόν την ομιλία της γνωστής Λιάνας,ειδικής αγορίτριας του Περισσού στην διαρκή επιτροπή Άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων ,13/7/16….ότι το κόμμα της εμπιστεύεται τις ένοπλες δυνάμεις,να μας υπερασπιστούν,να σώσουν την πατρίδα στα δύσκολα…Το ότι ο αστικός στρατός μόνο την αστική τάξη μπορεί να υπερασπιστεί…λεπτομέρια.Κατά τα άλλα οι μεγάλοι υπερασπιστές των λαικών συμφερόντων…αποκαλύπτονται ότι εκφράζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Κώστας Β.

Καλά εσύ κάποια πολύ τραυματική εμπειρία πρέπει να κουβαλάς, γιατί με τον καημό του ΚΚΕ κοιμάσαι και ξυπνάς. Άμα σε ρωτούσαν ποιό είναι το πρόβλημα της ζωής σου, το ΚΚΕ θα έλεγες… Μόνο που δεν τον λες τον πόνο σου σε κανα ειδικό να σε βοηθήσει, μόνο κάθεσαι και μιζεριάζεις εδώ πέρα…

Τ.Κ

Θα απαντήσεις σε τίποτε;Δεν έχεις τι να πεις.Όταν εσύ ξελαρυγγίζεσαι για τους άλλους ότι είναι οππορτουνιστές κλπ,,όλα καλά πάνε ,μόνο που εσύ κριτική δεν θέλεις,άλλη άποψη δεν θέλεις,έτσι είναι στο κόμμα σου .Και επιχειρήματα μηδέν,το μόνο επιχείρημα είναι το βρίσιμο,συμπεριφορά σκυλλάδικου..άκου εγώ δεν κολώνω με τέτοιες συμπεριφορές.

Κώστας Β.

Αφού τρώγεσαι για απαντήσεις πάρε να ‘χεις:

«Η πάλη, για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου. »

Και παρακάτω:
«Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας. Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό – λαϊκό μέτωπο με όλες τις μορφές δράσης, με σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο. »

Και ναι, είναι από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ,
που αν και μοστράρεις και καλά για «διαβαστερός» μάλλον σου «διέφυγε»…
http://www.kke.gr/taytothta/

Τ.Κ

Άκου τώρα εσύ ξεφεύγεις απ’ αυτά που είπε η Λιάνα και μας πας στο πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα μιλάτε υποθετικά,στην περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής,αλλά ο καθένας αποκαλύπτεται όταν μιλά για τους συγκεκριμένους πολέμους.Αυτά ,λοιπόν φαίνονται στις συγκεκριμένες τοποθετήσεις,που κάνει το κόμμα στη βουλή και αλλού.Έχω αναφερθεί στην ομιλία της Παπαρήγα ότι ο πόλεμος με την Τουρκία είναι αναπόφευκτος,εκεί που κατηγορούσε τον Καρατζαφέρη,τα ίδια να λέμε τώρα;.Φυσικά κινδυνολογούσε,τότε ήταν σε εξέλιξη οι απεργιακές κινητοποιήσεις και έπρεπε να αποπροσανατολιστεί ο λαός ,με τον εξ ανατολής κίνδυνο .Και με τον πόλεμο στη Συρία ,το ΚΚΣυρίας με τον Άσσαντ δεν εκφράζουν την αστική τάξη της Συρίας για ποιού τα συμφέροντα πολεμούνε στέκονται στο πουθενά;Πως το υποστηρίζετε το Συριακό κόμμα αυτό δεν θέλετε να μας το εξηγήσετε.Αλλά εσείς γι’αυτό τον πόλεμο υπογράψατε στην Κ/λη κοινο κείμενο με τα άλλα κόμματα,κι’αυτό το έγραψα,δεν ξανααναφέρομαι.Αυτά σε συντομία για ζητήματα που έγραψα αναλυτικά άλλες φορές .

Ηλίας Τζ.

Αστα αυτά και πες μας για τις ….»Λαϊκές Δημοκρατίες» της Ουκρανίας, εσύ, που «δεν κρατάς ίσες αποστάσεις» από …κανένα φασίστα!
Μια χαρά τα λέει η Λιάνα, και η Αλέκα. Και δεν απευθύνονται σε γλυκανάλατους αριστερούληδες η τζάμπα «μ/λ». Να σας δούμε τί θα κάνετε όταν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες τουφεκιές….,
….υαλοθραύστες!

Τ.Κ

Κύριε Ηλία κάτι το πολύ ευχάριστο για εσένα,θυμάσαι που ζητούσες να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση στην ασφάλιση,να λοιπόν που έρχεται το Δ.Ν.Τ και ΕΕ και ζητούν στα ίσα να καταργηθεί,οι εισηγήσεις σου πιάνουν τόπο.
Για τη Συρία βέβαια δεν λες τίποτε και προσπαθείς να ξεπληθείς με Ανατολική Ουκρανία,εκεί λοιπόν συμβαίνουν ενδοιμπεριαλιστικές συγκρούσεις,καμία σχέση με λαικές δημοκρατίες.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ηγέτες αυτών των δημοκρατιών είναι και φασίστες,έχεις μπερδέψει τις βούρτσες με τις φούστες.Αστοί πολιτικοί είναι όπως είναι και ο Περισσός.
Και η Λιάνα λες ότι έχει δίκαιο …,να εμπιστευόμαστε το στρατό να μας υπερασπιστεί ..και να σώσει την πατρίδα στα δύσκολα…

Ηλίας Τζ.
Χα, χα! Πετάς αλλού την μπάλλα, αλλά …..παίζω! «Κρατική χρηματοδότηση» της Ασφάλισης στον Καπιταλισμό σημαίνει να φορολογούνται οι εργάτες για να χρηματοδοτούνται (και αν, …λέμε τώρα, στην καλύτερη) οι ασφαλιστικές παροχές στους ..εργάτες! Δηλαδή να βγάζει ο εργάτης από την μία τσέπη χρήματα (άμα τα βρεί…) για να τα βάλει στην άλλη! Ωραίον προοδευτικόν-αριστερόν αίτημα! Και αρκούντως «μεταβατικόν»! Οχι, φιλαράκο μου. Κάνεις, πως δεν ξέρεις ότι ζητούσα «να πληρώσει η εργοδοσία» για τις ασφαλιστικές εισφορές! Νέτα-σκέτα, χωρίς το κράτος για μπαλλαντέρ στα χέρια της εργοδοσίας, τουλάχιστον στο ασφαλιστικό. Και για την Συρία έχω να σου πώ! Είμαι κάθετα κατά της ….»συριακής αντιπολίτευσης» του φίλου σου του Π. Κωνσταντίνου! Το αίμα στα δικά σας χέρια είναι, όχι στα δικά μου. Για το Συριακό ΚΚ, το μόνο, που του καταλογίζω είναι πως θυσιάζεται σε έναν κάλπικο «αντιϊμπεριαλιστικό αγώνα», όπως άλλωστε και όλο το αριστεροχώρι, που ανήκεις κι εσύ. Αλλά, άλλο το θύμα και άλλος ο θύτης. Για την Ουκρανία, κάποιες εξηγήσεις δε νομίζεις πως οφείλετε όλοι του αριστεροχωριού, που χεστήκατε τότε με την «πλατεία Μαϊντάν», και όταν είδατε τον βεριτάμπλ Φασισμό, που βοηθήσατε, τρέξατε να ξεπλυθείτε στις ….»Λαϊκές(!!) Δημοκρατίες» του …»αντιφασιστικού» αντικομμουνισμού!!!! Από πατάτα σε πατάτα, που δείχνει πως τέτοια σωρεία λαθών… Διαβάστε περισσότερα »
Τ.Κ

Φίλος μου ο Π.Κωνσταντίνου ΧΑ ΧΑ καμιά πολιτική σχέση δεν έχω μαζί του.ούτε ποτέ μου υποστήριξα καμιά αντιπολίτευση στη Συρία..Και άκου να δείς αυτός υποστηρίζει την αντιπολίτευση,εσείς τη συμπολίτευση,επί της ουσίας δηλ.υποστηρίζετε τα ίδια,Εκεί συγκρούονται ιμπεριαλισμοί και αστικές τάξεις και το ΚΚΣυρίας μαζί με τον Άσαντ εκφράζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Συρίας τα χέρια τους είναι βαμμένα με το αίμα του Συριακού λαού.Υποστηρίζετε ,λοιπόν το ΚΚΣυρίας την μια πλευρά της σύγκρουσης και έρχεστε μετά και κατηγορείτε τους άλλους.
Στην Ουκρανία με το Μαιντάν και τις Ανατολικές δημοκρατίες βρες κανένα μαιντανό να τα λες αυτά τα παραμύθια γιατί εγώ ποτέ μου δεν υποστήριξα αυτά τα που λες εσύ.Αναφέρεσαι σε άλλους και τα χρεώνεις σε άλλους μόνο στο κόμμα σου τα κάνετε αυτά.
Και μετά το κάλεσμα σας στα ΜΑΤ και τους δικαστικούς μας λέτε τώρα και για το στρατό …που θα μας υπερασπιστεί…Έλα τώρα εσύ δεν ξεπλένεσαι με τίποτε …ένα αστικό κόμμα με αίτιο.

Γνώστης

Ηλία Τζ., είσαι ψιλοεπικίνδυνος γιατί λές ψέμματα συνειδητά!

α. Οπως γνωρίζεις, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ υποστήριξαν ΠΟΤΈ το Μαϊντάν. Ομως υποστήριξαν με πάθος ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ τις αντιφασιστικές αριρτερές τασεις των αγωνιζόμενων στις ΛΔ Λουγκάνσκ Ντονμπάς.

Ομως Ηλία, ΕΣΥ επειδή είσαι κομματόσκυλο λές συειδητά ψέμματα! ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΕΣΤΩ και 1 ανακοίνωση του ΝΑΡ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που να λέει πως είμαστε μαζί με το ΜΑϊντάν. ΨΕΥΤΗ ΗΛΙΑ ΤΖΑ.

2. Ηλέξη «αριστεροχώρι» ηλία τζ., χρησιμοποιήθηκε από τον Τσίπρα και ΣΥΜΕΠΡΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ. Φτωχε φουκαρά μου Ηλία Τζ.

3. Οι κομμουνιστές Ηλία Τζ., ζητούν ΔΙΜΕΡΗ χρηματοδότηση του ασφαλιστικού: Οι εργοδότες και το κράτος να πληρώνουν. Μην ανησυχείς αν το καταφέρουμε αυτό εμείς οι κομμουνιστές, θα είναι πολύ καλό για την εργατική τάξη, και ας πληρώνει το κράτος ένα τμήμα των εισφορών με χρήματα που έναμέρος τους προέρχεται από την εργατική τάξη.

Τ.Κ

Πάντως ο Περισσός έχει θέση για τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης,ένα αίτημα εντελώς αστικό,οι τρεις συντελεστές της παραγωγής ,κι άστον κυρ Ηλία να λέει τα ευτράπελα του εδωπέρα για κεφάλαιο,για τα συμφέροντα του οποίου τα σπάνε.

Κώστας Β.

Επειδή μας έχεις πήξει στις παπαριές για δήθεν 3μερή χρηματοδότηση που έχει θέση «ο Περισσός» (αλήθεια, βγάζεις μπιμπίκια άμα λες ΚΚΕ;), πράγμα που έχεις πει πολλές φορές στο παρελθόν και (κακώς) έμεινε ασχολίαστο: γιατί εκεί πατάει ο γκεμπελισμός- πες πες, κάτι θα μείνει, πάρε άλλη μια φορά πρόχειρα την απάντησή σου και στο εξής τσιμουδιά:

«Η συγκέντρωση (ενν. του ΠΑΜΕ) πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια, όπου το σύνθημα στην κεντρική εξέδρα έστελνε το μήνυμα: «Δε θα περάσει ο νόμος λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση. Όλοι στη 48ωρη γενική απεργία. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».
http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/92977/dynamiko-syllalitirio-toy-pame-enantia-sto-nomo-laimitomo-gia-asfalistiko

Η θέση είναι παντού, σε ανακοινώσεις, αφίσες, μόνο ο γκεμπελίσκος τυφλωμένος αντικομμουνιστής «δεν την έχει πάρει χαμπάρι» που κατά τα άλλα ψάχνει και στου βοδιού το κέρατο για να την πει (τρομάρα του) στο ΚΚΕ…

Τ.Κ

Ακριβώς αυτό που λέω,τριμερής χρηματοδότηση .Διάβασε τον Ριζ. στις 24/1/16 που γράφει για κατάργηση της αύξησης των εργατικών εισφορών που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν γράφει για κατάργηση της εργατικής εισφοράς.Παραμένει δηλ. η εργατική εισφορά κι’αυτό είναι τριμερής χρηματοδότηση.Οι κομμουνιστές βέβαια ζητούν κατάργηση της εργατικής εισφοράς δεν είναι σαν εσάς τα τσιράκια του κεφαλαίου.Αυτά για σένα που παριστάνεις τον κομμουνιστή και γκεμπελίζεις τις θέσεις του κόμματος σου.

Ηλίας Τζ.
Τ.Κ. για τον «Περισσό» και τι θέση έχει, μπορείς να ρωτήσεις έναν εκπρόσωπο, μην τα γυρίζεις πάλι! Σου απάντησα σε μια προσωπική, για μένα, κατηγορία σου. Πάντως, τα τελευταία χρόνια δεν την συναντάω την ΤΧ στα ντοκουμέντα του ΚΚΕ. Αντίθετα όλο το «αριστεροχώρι», (που δεν περιλαμβάνει το ΚΚΕ, το ξέρουνε και οι κότες….), τσαμπουνάει το βιολί της ….ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, που δεν είναι παρά μια ντροπαλή παραλλαγή της ΤΧ, όπως ευγενέστατα παραδέχτηκε και ο «γνώστης»: «και ας πληρώνει το κράτος ένα τμήμα των εισφορών με χρήματα που ένα μέρος τους προέρχεται από την εργατική τάξη.» (25/07/2016 at 12:05). Κι αν θέλετε να πληροφορηθείτε τι υποστήριξαν οι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ (οι ….κανονικοί…, όχι οι wannabe) για την ασφάλιση, φροντίστε να μάθετε πως χρηματοδοτούνταν το ασφ. σύστημα της ΕΣΣΔ, ήδη από την δεκαετία του ’20: Ολες τις εισφορές πλήρωνε ο εργοδότης, και ο εργαζόμενος δεν πλήρωνε ΤΙΠΟΤΕ! Εδώ κι εκατό χρόνια! [ Και μη μου πείτε πως είχαν εκεί Σοσιαλισμό, γιατί πρώτον, κανένας αριστεροχωρίτης δεν το παραδέχεται αυτό, και, δεύτερον, στον Σοσιαλισμό, ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα, παραμένουν και εργοδότες.] Αλλά, ξέχασα, αυτοί ήταν «σταλινικοί γραφειοκράτες», που ήταν πολύ τσεκουράτοι με τους εργοδότες, σε αντίθεση με τους γαλαντόμους «αριστεροχωρίτες. Οσο για τις επιμέρους θέσεις τις… Διαβάστε περισσότερα »
Τ.Κ

Πάντως ,κυρ Ηλία πρόσεχε εκτίθεσαι,διάβασε Λένιν τ.38 σελ.443-44 που γράφει ότι η σοβιετική εξουσία κατοχύρωσε νομοθετικά την πλήρη κοινωνική ασφάλιση….σε βάρος των εργοδοτών και του κράτους.Το ξέρουμε ότι εκεί ήταν κομμουνιστές και δεν πλήρωνε ο εργαζόμενος αλλά όπως βλέπεις υπήρχε επιβάρυνση και του κράτους.Αυτή είναι και η θέση των κομμουνιστών να πληρώσουν οι καπιταλιστές και το κράτος και να κοπεί η εργατική εισφορά.Κατά τα άλλα όλους τους υπόλοιπους τους τσουβαλιάζετε στο ίδιο,αυτό σας συμφέρει αλλά δεν απάντησες σ’αυτά που σου έθεσα οπότε τι να λέμα τα ίδια;

Ηλίας Τζ.

Ο Λένιν, είναι μια καλή αφορμή, να ξανασκεφτείτε καλύτερα, Τ.Κ., τι διαφορά είχε η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, από το αστικό εκμεταλλευτικό Κράτος!
Κατ’ αρχήν το Σοσιαλιστικό Κράτος ήταν ο κάτοχος, εξαρχής και προοδευτικά, (και ιδιαίτερα μετά το ξεπέρασμα της ΝΕΠ και την εξόντωση των κουλάκων), των περισσοτέρων μέσων παραγωγής, επιχειρήσεων κλπ., και σαν τέτοιο ασφαλώς έπρεπε να πληρώσει την ασφάλιση των πολιτών του. Και αυτό έκανε γιατί είχε την δυνατότητα, καθώς διαχειριζόταν ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της κοινωνικής εργασίας. Βλέπεις, ο κανόνας «την ασφάλιση πληρώνει ο εργοδότης» είναι γενικής ισχύος όσο υπάρχει εργοδότης…., και όταν παραβιάζεται, με διάφορα κολπάκια, ξετσίπωτα, η και ντροπαλά, έχουμε απλά ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, κι αυτό συμβαινει σε μας εδώ, εξαπανέκαθεν.
Καλά είναι, τα τσιτάτα των κλασσικών να τα αφομοιώνουμε, τι θέλαν να πουν, σε σχέση με το ιστορικό τους πλαίσιο, αντί να τα μηρυκάζουμε. Δεν είναι «μασημένη τροφή» ο Μ/Λ.
Τις πληροφορίες μας για το, διαμορφωμένο πια από το τέλος της δεκαετίας ’20, ασφαλιστικό σύστημα της ΕΣΣΔ, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε σε τσιτάτα του …Λένιν! Θα τις βρούμε στην μετέπειτα βιβλιογραφία για τον Σοσιαλισμό και την ΕΣΣΔ. Νισάφι!

Τ.Κ

Κυρ Ηλία εσύ είναι που συνέδεσες τα αιτήματα για την κοινωνική ασφάλιση για διάβασε να δεις τι έλεγες παραπάνω.Και η βιβλιογραφία γράφει ότι για την κοινωνική ασφάλιση στην ΕΣΣΔ υπήρχε επιβάρυνση από τους εργοδότες και το κράτος μέχρις ότου διατηρούνταν οι εκμεταλλεύτριες τάξεις και μετά την εξάλειψη των εκμεταλλευτριών τάξεων πλήρωνε μόνο το σοσιαλιστικό κράτος..Τώρα για το αίτημα μέσα στον καπιταλισμό βλέπω ότι ενώ επιτίθεσαι ενάντια σε όλους ,αριστεροχώρια κλπ,δεν λες τίποτε για τις θέσεις του Περισσού για τους …κομμουνιστές wannabe και μας ζητάς να καλέσουμε ένα εκπρόσωπο για να μας εξηγήσει τις θέσεις του κόμματος.Νισάφι.

Ηλίας Τζ.
Τ.Κ., «Και η βιβλιογραφία γράφει ότι για την κοινωνική ασφάλιση στην ΕΣΣΔ υπήρχε επιβάρυνση από τους εργοδότες και το κράτος μέχρις ότου διατηρούνταν οι εκμεταλλεύτριες τάξεις και μετά την εξάλειψη των εκμεταλλευτριών τάξεων πλήρωνε μόνο το σοσιαλιστικό κράτος..» Χα, χα! Υπάρχει παραπομπή γι αυτή την «βιβλιογραφία» η την κατέβασες από το μυαλό σου; Τώχεις διατυπώσει και αδέξια: «υπήρχε επιβάρυνση απο… …το κράτος…», σε ποιόν; Στον εαυτό του; Και το σοσιαλιστικό κράτος πλήρωνε τις ασφαλιστικές παροχές για λογαριασμό των ….εκμεταλλευτριών τάξεων!;!; Η ερώτησή μου είναι σαφής; Υπήρχε επιβάρυνση στον εργαζόμενο, άμεση είτε έμμεση, όπως σε μας εδώ, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού; Θα με βόηθαγες αν μου έδινες κάποια παραπομπή. Παιδιά, νομίζω πως γενικά έχετε μεσάνυχτα από τον πάλαι-ποτέ υπαρκτό Σοσιαλισμό! Ισως έτσι να εξηγείται και το μίσος σας γι’ αυτόν. ———————————— Σου θυμίζω ως δεν άνοιξα εγώ αυτό το άσχετο με την ανάρτηση θέμα, παρά μόνο όταν προκλήθηκα από σένα. Τώρα γιατί το άνοιξες εσύ, διάβασε τα προηγούμενα δικά σου σχόλια και …μπορεί να καταλάβεις! Αντιπερισπασμό επεχείρησες. Οπως βλέπεις δεν επιτέθηκα από μόνος μου σε κανέναν για το ασφαλιστικό σε αυτή την ανάρτηση. Και δεν νομίζω, πως θα ήταν εποικοδομητικό να σχολιάζω μαζί σας, εννοώ με τους αριστεροχωρίτες, «τις θέσεις του… Διαβάστε περισσότερα »
Τ.Κ

Κύριε Ηλία καλά σου κάναμε και αντιπερισπασμό ΧΑ ΧΑ.Εσύ είναι που προσπάθησες να ξεφύγεις αφού είπαμε επί της ουσίας οι θέσεις σας για τη Συρία δεν διαφέρουν σε τίποτε απ’τις θέσεις Κωνσταντίνου,είπες διάφορα ψέματα για Ουκρανία,είπαμε εδώ να τα λέμε όλα με στοιχεία όχι με ψευτιές..Υποστηρίζεις τις θέσεις Λιάνας για το στρατό..ότι μας στηρίζει στα δύσκολα,καλά όλοι οι ακροδεξιοί σας χειροκροτούνε.
Τώρα όσον αφορά το σοσιαλισμό άστα αυτά εσύ υποστηρίζεις τον παλινορθωμένο καπιταλισμό των Χρουτσώφ Μπρεζνιεφ Γκορμπατσώφ με τους οποίους είχατε άριστες σχέσεις ,γι’αυτό τον καπιταλισμό μας μιλάς ,και γι’αυτή την περίοδο έχω στοιχεία όποτε θέλεις μπορούμε να τα συζητήσουμε ,όχι τώρα για να ξεφεύγεις,Δηλαδή τώρα το κόμμα σου παλεύει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού και εσύ ζητάς βιβλιογραφία τι γινόταν στο σοσιαλισμό;

Γνώστης

Ηλία Τζα., το αριστεροχώρι κατά ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει ΚΑΙ το ΚΚΕ. Το ξέρουνε και οι πέτρες αυτό. Κρίμα για σένα και τον θρησκευτικό κομματοσκυλισμό που κουβαλάς και που σου έχουν μάθει καημένε μου.

Αριστεροχωρίτη μου φουκαρά Ηλία Τζ., η διαλεκτική και η γνώση είναι κάτι που πρέπει να μάθεις μπας και ξεπεράσεις τον κομματοσκυλισμό σου που τον περνάς και για κομμουνισμό

λαθραναγνώστης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν γίνει κυβέρνηση και αποδειχτεί ότι ουτε καν με την ευρύτατη, την πιο ξεχειλωμένη, έννοια της αριστεράς δεν έχει σχέση, τότε που ξετσίποτα τον συνεπικουρούσε ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (!!!), πίεζε για μέτωπο όλης της αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ.
Ήταν τότε που, αν θυμάσαι, είχε βγει η Αλέκα και ξεκαθάρισε τα πράγματα (όπως έχει κάνει πολές φορές), δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν είναι «αριστερά» αλλά κομμουνιστικό κόμμα.
Ήταν τότε, που αν θυμάσαι, όλοι οι αριστερούληδες, μικροαστούληδες «επαρχειώτες αριστεροχωρήτες», είχαν σοκαριστεί με αυτές τις δηλωσεις της Αλέκας.
Δεν πειράζει παιδιά, σήμερα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα!
Εσείς «επαρχειώτες αριστεροχωρήτες», της «περιφέρειας» του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, κομμουνιστικό κόμμα!

μαλι-μαδι

Σταματήστε επιτέλους το τροπάρι αυτό ρε ΚΚΕδες με τη δήθεν «συνεπικουρία» του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες τέτοιες ανιστόρητες αρλούμπες. Τακτική πες-πες κάτι θα μείνει δεν αρμόζει σε κομμουνιστές… Με στοιχεία και θέσεις να μιλάτε. Αλλιώς μπορεί ο καθένας εύκολα να πει ότι νάναι. Δηλαδή, μπορώ να ισχυριστώ-και θα έχει πολύ περισσότερη σχέση με την πραγματικότητα από ότι η δήθεν στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΣΥΡΙΖΑ-ότι το μαγαζί ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι δημιούργημα του ΚΚΕ (με απόφαση του 12ου συνεδρίου και προώθηση με το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ, Χαρίλαου-Κύρκου, Αλέκας, Γόντικα και λοιπού Π.Γ της εποχής εκείνης, μαζί με τα μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δραγασάκη, Σταθάκη, Δαμανάκη, Λαφαζάνη, Αλαβάνο, κ.ο.κ.).
Είναι τουλάχιστον φαιδρό να κατηγορείτε εκείνους που έφυγαν γιατί διαφώνησαν με τη δημιουργία και την πολιτική του ΣΥΝ και κατόπιν ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα, εκείνους που διαφώνησαν με τον κυβερνητισμό όταν το κόμμα σας έφτιαχνε «προοδευτικές» κυβερνήσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για συνεργασία με τον χώρο αυτό.
Ξέχασα. Θα πείτε ότι τότε το κόμμα ήταν οπορτουνιστικό και τώρα επαναστατικό. Αν είναι έτσι, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (που δεν κυβέρνησε όπως εσείς, ούτε δημιούργησε μαγαζιά τύπου ΣΥΝ) είχε μια παρέκκλιση για 1 χρόνο, αλλά τώρα είναι επαναστατική…
Μα τι λέτε τώρα; Σεμνά!!!

λαθραναγνώστης
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι από τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια και μέχρι τη «δεύτερη φορά αριστερά» η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προσπαθούσε να πειθαναγκάσει το ΚΚΕ να μπει σε αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τις αριστερές δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ? Μόνο μετά από την πλήρη αποκάλυψη του ποιόντος του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαστήκατε να το σταματήσετε αυτό το παραμύθι, όχι τελείως, αλλά απλά να βγάλετε εκτός μετώπου τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το 89, αυτό ήταν απότοκο της μέχρι τότε αντίληψης του κόμματος ότι ήταν σωστό να παρεμβαίνει συμμετέχοντας στις ενδοαστικές διαμάχες και να αναζητεί λύσεις εντός του καπιταλιστικού συστήματος. Παραγνώρισε το γεγονός, ότι τελικά, το αφεντικό, η αστική τάξη, θα υποχρεώσει το πολιτικό της προσωπικό – τα αστικά κόμματα – και «θα τα βρουν μεταξύ τους» . Καμία σχέση με οπορτουνισμό. Με αυτή του την ενέργεια, το κόμμα, εντελώς ανιδιοτελώς, «έβαλε το κεφάλι του στο ντουρβά» και το πλήρωσε ακριβά. Και φυσικά, το ΚΚΕ ποτέ δεν «κυβέρνησε» όπως λες. Από την άλλη πάλι, υπήρξαν και οφέλη. Η αντίληψη «ΠΑΣΟΚ και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις», μετά το 89, κόπηκε μαχαίρι και ο χώρος του ΚΚΕ οριοθετήθηκε σαφώς. Πολύ κακώς, αν θέλεις, οι διαφωνούντες στους οποίους αναφέρεσαι, εγκατέλειψαν… Διαβάστε περισσότερα »
μαλι μαδι
Λαθραναγνώστη, όχι, δεν είναι αλήθεια ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθούσε να «πειθαναγκάσει» το ΚΚΕ να μπει σε αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρότεινε ποτέ αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, και φυσικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να αναγκάσει το ΚΚΕ να το κάνει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τότε και σήμερα έχει απόφαση και πολιτική θέση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ (έτσι κι αλλιώς) αλλά και με το ΚΚΕ δεν υπάρχουν όροι για κανένα πολιτικό μέτωπο. Αυτό που πρότεινε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κοινή δράση στο μαζικό κίνημα, στα συνδικάτα και στους αγώνες πάνω σε ένα πλαίσιο ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Να ψηφίσουμε μαζί απεργίες και αιτήματα, να διαδηλώνουμε την ίδια μέρα, να χτυπάμε την αστική επίθεση. Κοινή δράση στα πλαίσια του κινήματος. Ούτε μέτωπο, ούτε άλλα πράγματα. Να ξέρουμε (και να διαβάζουμε τι προτείνει κάποιος πριν του προσ΄πατουμε διάφορα…). Το ΚΚΕ σε αυτή την πρόσκληση απάντησε (θετικό που απάντησε σοβαρά) ότι δεν χρειάζεται συμφωνία για αυτό, ούτε κάποια συνεννόηση από τα πάνω, αυτό γίνεται στη βάση, στα συνδικάτα, κλπ. Δεν το βλέπουμε, αλλά ΟΚ, είναι μια απάντηση αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ (το 2012 που έγινε η πρόταση για κοινή δράση στο κίνημα) δεν απάντησε, ή μάλλον απάντησε με την πρόταση ότι χρειάζεται… Διαβάστε περισσότερα »
λαθραναγνώστης
Και αυτό εδώ το μνημιώδες, τι είναι? http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=456918 Τσιτάρω καισχολιάζω: «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι ο λαός κέρδισε μια πρώτη επιτυχία, δίνοντας ένα ράπισμα στις δυνάμεις του Μνημονίου και του μαύρου μετώπου.» (δήλωση Χάγιου) Ράπισμα στις δυνάμεις του μνημονίου ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, Ε?!! «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τα εκατομμύρια εργαζομένων και λαού που με τους αγώνες και την ψήφο τους έδωσαν εντολή για ανατροπή των μνημονίων και της αντιδραστικής πολιτικής κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ, με αριστερή κατεύθυνση.» Η «αριστερή κατεύθυνση» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, Ε?! «….η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύει ότι η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί στο εργατικό και λαϊκό κίνημα για να ολοκληρώσει την τωρινή πρώτη νίκη του λαού, να επιβάλει κατακτήσεις, επιδιώκοντας….» «πρώτη νίκη» ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, Ε?! «Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, όλη την Αριστερά και τις μαχόμενες δυνάμεις, σε κοινή δράση και διάλογο για ένα ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, στην παραπάνω κατεύθυνση, καθώς και σε άμεσους αγώνες χωρίς καμιά αναμονή. » Δεν προτείνατε ποτέ μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ε?! Και τώρα το πονηρό, με φρασεολογία που θα ζήλευε και διπλωμάτης! (δεδομένου του ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτως ή άλλως, δεν είχε δυνατότητα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ): «Οποιαδήποτε δε, προσπάθεια σχηματισμού μνημονιακής ή διαχειριστικής αντιλαϊκής συγκυβέρνησης από την παρούσα… Διαβάστε περισσότερα »
μαλι-μαδι

Να είσαι πιο προσεκτικός όταν παραπέμπεις σε αστικές φυλλάδες του ΔΟΛ… Δεν ήταν λοιπόν αυτή που που παραπέμπεις από «ΤΟ ΒΗΜΑ» συνάντηση στα πλαίσια των διερευνητικών εντολών, γιατί όπως οφείλεις να ξέρεις, οι συναντήσεις αυτές γίνονται με κοινοβουλευτικά κόμματα. Ήταν μια συνάντηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με κόμματα της αριστεράς. Ο Κουτσούμπας και το ΚΚΕ έχουν κάνει τουλάχιστον 3 αντίστοιχες συναντήσεις με τον Τσίπρα, στα πλαίσια των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, το ΚΚΕ συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα Συμβούλια πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Άσε λοιπόν τις εντυπώσεις…
Για την δήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά τη συνάντηση, διάβασέ την ξανά και καλά και μην κόβεις προτάσεις για να δημιουργείς εντυπώσεις. Επίσης, δεν είναι το Γενάρη του 2015 όταν σχημάτισε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις προηγούμενες εκλογές. Και πολλά ακόμα…

Τ.Κ

Άκου να δεις φίλε μου πρόσεξε την Απόφαση του Π.Σ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ της 13/5/12 αλλά και την μετέπειτα στάση σας πράγματι είτε ανοικτά είτε με ανοχή δόσατε σημαντική ώθηση στην πολιτική Σύριζα.Αλλά όχι να μας το παίζουν και ντούροι επαναστάτες οι τσανακογλείφτες του Περισσού,που το 1989 μπήκαν στη συγκυβέρνηση θέλοντας να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ που κατέρρεε λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά.Πήραν τότε το ρίσκο και έχασαν,το μαγαζί άρχισε να καταρρέει με μαζικές αποχωρήσεις.Και είναι απλό αυτό το ρίσκο δεν θέλει να το πάρει η σημερινή ηγεσία και τόχει ρίξει στην αριστερή φρασεολογία,ακολουθεί όμως μια καθαρή αστική πολιτική.Πολλές φορές μάλιστα ξεπερνούν και την ακροδεξιά…άκου θα μας προστατέψει ο στρατός…

λαθραναγνώστης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις διερευνητικές εντολές, έκανε σόου και πήγαινε σε όλους. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια αυτών των εντολών για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανταποκρίθηκε άψογα!
…..Η Φωτό, έχει γίνει ιστορική!
Ο Κουτσούμπας, είναι αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και ΠΡΕΠΕΙ να πηγαίνει στις συναντήσεις και των πολιτικών αρχηγών και στα συμβούλια υπό τον Π.τ.Δ, για να ξέρει τι γίνεται. Αυτή η ιστοριούλα ότι και καλά αυτές οι παρουσίες είναι αντεπαναστατικές, είναι τουλάχιστον γελοία και δείχνει ένδεια σοβαρών επιχειρημάτων. Φυσικό να έχετε ένδεια!
……..Συνάντηση πάντως με τον ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια των διερευνητικών εντολών, δεν έκανε το ΚΚΕ, ούτε έβγαλε ποτέ τέτοιες κατάπτυστες ανακοινώσεις!
Συμπέρασμα: Την κρίσιμη περίοδο της εκκόλαψης του «αυγού του φιδιού», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε πολύτιμη υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας το παραπλανητικό αριστερό προφίλ που παρουσίαζε αυτό το ρεφορμιστικό κόμμα συνεπικουρώντας το να εξαπατήσει την εργατική τάξη της χώρας.

Την ανακοίνωση την λινκάρισα ολόκληρη, σχολίασα τα σημεία που βγάζουν μάτι.

Ηλίας Τζ.

Ρε, μάλιμάδι, αν καλά θυμάμαι, «τα παιδιά» δεν διαφώνησαν «με την δημιουργία του ΣΥΝ», αλλά με την συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Τζανεττάκη, η τουλάχιστον αυτό επικαλέστηκαν. Η δημιουργία του ΣΥΝ είχε ξεκινήσει τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, με το «Κοινό Πόρισμα» με την ΕΑΡ του Κύρκου και κατά την γνώμη μου ήταν πολύ πιο σοβαρός λόγος να διαφωνήσει κανείς, παρά το (επιβαλλόμενο!) διαζύγιο με το «ΠΑΣΟΚ και τις …λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», που σηματοδότησε η Κυβέρνηση Τζανεττάκη, με όλα τα κουσούρια της.
Αλλά οι ναρίτες τότε (ακόμη ήταν «γραψικοί»), συγκλονίστηκαν από το διαζύγιο με το ΠΑΣΟΚ και την …σύμπλευση με την «Δεξιά»(! – Καθαρή πασόκικη πολιτική λογική…) και τώκρυψαν επιδέξια κάτω από αντικαπιταλιστικές φανφάρες.
Τι να λέμε, τώρα, η μετέπετα ιστορία ερμήνευσε πολύ καλά εκείνα τα γεγονότα. Το ποιοί με ποιούς απέδειξαν στη συνέχεια τις πολιτικές τους συγγένειες, πίσω από τις θολούρες, φάνηκε σε 10000+1 περιπτώσεις.
Ειδικά, μετά το ’12 οι ναριτοανταρσυάνοι επέλεξαν την ανοιχτή πολιτική ΑΝΤΑΡΙΖΑ, για λόγους που είναι ολοφάνεροι.
Καλή τύχη!

μαλι-μαδι

Λάθος Ηλία Τζ. «Τα παιδιά» διαφώνησαν και καταψήφιζαν το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ (Κύρκου) στις ΚΟΒ και τα όργανα. Διαφώνησαν με την βάση πολιτικής συγκρότησης του ενιαίου ΣΥΝ. Από εκεί «ξεκίνησαν τα όργανα». Είναι και πάλι απίστευτη η διαστρέβλωση που κάνεις πάντως: Το ΚΚΕ έκανε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ (Ζολώτα) και «τα παιδιά» διαφώνησαν, όχι το αντίθετο. Άρα αν θέλεις να κατηγορήσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κάποιους ξεκίνα: Παπαρήγα, Γόντικας (μέλη Π.Γ. την εποχή εκείνη, όπως και σήμερα) και όλα σχεδόν τα στελέχη σας. Άσε ήσυχα τα «παιδιά’ που έφυγαν. Αλλά άμα σου μαθαίνει ιστορία ο Μαϊλης, τέτοια ιστορία θα μάθεις… Δεν παίζεσαι!

Ηλίας Τζ.
Μάλι-μάδι, ήταν κι «άλλα παιδιά», που καταφήφισαν τότε, όχι απλά το «Κοινό Πόρισμα», αλλά και τις συνεργασίες, που το επεξεργάστηκαν, καθώς και τις προκαταρκτικές ενέργειες, που «εξομάλυναν το έδαφος», και όλο αυτό πάει πολύ πιο πίσω και από τα δύο χρόνια, που συμβατικά ανέφερα (Κώστα, παρακάτω). Αλλά δεν το …επικαλούνται(!), γιατί έχουν συναίσθηση της γελοιότητας του επιχειρήματος, για κάποιον, που είχε καταλάβει τι καταστατικές υποχρεώσεις είχε αποδεχτεί, και τι σημαίνει οργάνωση σε Κόμμα Νέου Τύπου. Το «διαφώνησα» δε λέει τίποτε. Αν παραμένεις ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ! Τελεία και παύλα! Δεν είναι όλες οι οργανώσεις τύπου Ναρ, Ανταρσύα η τΣύριζα! Κι επειδή είναι ολοφάνερο, πως δεν έχετε ιδέα από τις διεργασίες, που γίνονταν στο ΚΚΕ εκείνη την εποχή, άντε λίγο να σας μπάσω στο κλίμα: Οι διεργασίες για την αναθεώρηση της πολιτικής της «Πραγματικής Αλλαγής», που άμεση συνέπεια είχε την ενότητα του «Πασόκ και ….λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων», ουσιαστικά απελευθερώθηκαν το ’85, όταν το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε το Πρόγραμμα Λιτότητας, που σηματοδότησε την λήξη του καθυστερημένου ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού ρεφορμισμού. Τότε φάνηκαν δύο κύριοι πόλοι προβληματισμού. Ο ένας θεωρούσε πως αιτία, που δεν μπορούσε να ορθώσει το κομμ. κίνημα φραγμό στην «δεξιά στροφή» (έτσι το βλέπαν») ήταν η «διάσπαση της Αριστεράς». Ο άλλος πήγαινε πιο βαθειά,… Διαβάστε περισσότερα »
μαλι-μαδι

Διαφωνώ πλήρως με την ανάλυσή σου για τους «δυο πόλους» προβληματισμού. Δεν έχουν σχέση με τις διεργασίες της εποχής εκείνης. Επίσης δεν χρειάζεται να μας «μπάσεις» στο κλίμα, εκεί ήμασταν και καταψηφίζαμε. Μπορώ να σου πω ακριβώς τι έμπαινε εισηγητικά για ψήφιση και ποιοί στις μεγάλες οργανώσεις εισηγούνταν και υπεράσπιζαν τη γραμμή ΚΚΕ-ΕΑΡ και ΣΥΝ και ποιοί καταψήφιζαν. όπως και να σου αναφέρω-δημοσιεύσω τα κείμενα διαφωνίας και το περιεχόμενο του προβληματισμού που είχαν, και που δεν έχει σχέση με αυτά που γράφεις. Αλλά δεν έχει νόημα, έχεις μη διαλεκτική άποψη πάνω στα πράγματα, δεν θα πεισθείς από κανένα επιχείρημα και κανένα ντοκουμέντο.
Ο ρεφορμισμός που επί χρόνια διαπερνούσε και διαπερνά την κεντρική αντίληψη του ΚΚΕ, με όποια κάθε φορά φρασεολογία, είναι η βασική αιτία για την εξέλιξη και την κατάσταση της αριστεράς. Για το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, έχει την βασική ευθύνη, ότι και να λέει τώρα.

Ηλίας Τζ.

Ο.Κ., Μαλιμάδι, προφανώς και δεν είχα την αυταπάτη πως …θα σε πείσω. Απόψεις ανταλλάσσουμε στο δίκτυο.
Τώρα, εσύ επίμενε, στην προσωποληπτική αντίληψη σου, «ποιός διαφωνούσε – ποιός υπερψήφιζε». Σημασία για μένα δεν έχουν οι διαφωνίες σου, αλλά η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΑΞΗ το ’89. Δε νομίζω, πως σε οδήγησε, μετά από 27 χρόνια, σε τίποτε περισσότερο από αυτό, που βλέπουμε σήμερα να διαμορφώνεται (κατ’ εμένα, βεβαίως): Η πολιτική «ΑΝΤΑΡΙΖΑ», που εμβληματίζει η περιώνυμη φωτό, που σου έβαλε ο Λαθραναγνώστης. Ηδη έχει διαλύσει το Ναρ και την Ανταρσύα, και όσο και να πασχίζουν να απεμπλακούν σήμερα, είναι ήδη, πολύ αργά, καθώς ήδη ο τΣύριζα έχει χρεοκοπήσει στα μάτια της κοινωνίας σαν αριστερό κόμμα.
Αντίθετα οι δύο πόλοι, πέτυχαν προχώρησαν, με τον τρόπο του ο καθένας:
Το ΚΚΕ επιβίωσε κόντρα σε θεούς και δαίμονες (και ενάντια σε ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ), και σήμερα είναι η μόνη δύναμη στους ΔΡΟΜΟΥΣ, για να αναχαιτίσει τον Φασισμό σαν «μοναδική διέξοδο».
Οι πρώην αναθεωρητές καταφέραν και γίνανε το νέο Πασόκ, (και με την δική σας «κριτική» συμπόρευση, χωρίς να ισχυρίζομαι, πως ήταν αποφασιστικής σημασίας – περιθώριο γαρ), αλλά τα ψωμιά ενός ρετρό-δικομματισμού είναι λίγα…
Εσείς ΤΙΠΟΤΕ δεν κάνατε. Ούτε το ΚΚΕ δεν καταφέρατε να διαλύσετε….

Κώστας
Το Κοινό Πόρισμα ήταν Δεκέμβρη του 88, ποια «τουλάχιστον 2 χρόνια πριν» , δηλ το πολύ το καλοκαίρι του 87 μας λες ρε Ηλία ? Και ναι το Κοινό Πόρισμα ήταν επαρκής λόγος για την διάσπαση του ΚΚΕ αλλά να κουνάς το δάχτυλο ότι «αργήσατε» όταν εσύ και όσοι στηρίζεις δεν έφυγαν καθόλου δεν στέκει. Ok έχεις δίκιο, αργήσανε, το ΚΚΕ ήταν τελειωμένη ιστορία από καιρό, πάντα όμως οι διασπάσεις αργούνε, υπάρχουν αυταπάτες κλπ. Η στάση της ΚΝΕ πάντως, ιστορικά μιλώντας πάντα, ήταν μετωπικά αντιπαραθετική με το ΚΚΕ από το 4ο συνέδριο ΚΝΕ (1988, δεν βρήκα μήνα) και καλυμμένα αντιπαραθετική από καιρό. Για την ιστορία η συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ προφανώς ήταν στα πλαίσια των διερευνητικών εντολών, μην μας τρελάνεις και συ σ μάλι – μάδι, δεν βλέπει ο καθένας μόνο κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά όποιον θέλει, φορείς, συνδικάτα κλπ. Την ίδια μέρα πχ είδε και την Κατσέλη που είχε υποτίθεται κόμμα τότε, είχε πάρει 1% νομίζω. Προφανώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Μάιο του 2012, ομόφωνα, δεν είχε θέση της πως υπάρχει ένας νέος δικομματισμός, σ Μάλι Μάδι, υπερασπίσου αυτά που κάναμε τότε, μην υποχωρείς τόσο εύκολα στην δήθεν αριστερή κριτική του ΚΚΕ. Προφανώς επίσης καλά κάναμε και δεν στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες… Διαβάστε περισσότερα »
μαλι-μαδι

Κώστα, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών περιλαμβάνει συναντήσεις για την εύρεση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή ο έχων την εντολή κάνει επαφές με κόμματα για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στη συνάντηση αυτή. Δεύτερον, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε στις πρώτες, ούτε στις δεύτερες, ούτε σε οποιεσδήποτε εκλογές στήριξε κανέναν, κατέβηκε σε όλες αυτοτελώς, να μην γράφεις διφορούμενα. όσο για την κριτική του ΚΚΕ, προφανώς δεν είναι αριστερή, είναι άλλα αντ΄ άλλων…

Κώστας

Πάμε πάλι

Στις διερευνητικές εντολές συναντιέσαι με όποιον θες γιατί η συνταγματική λογική της διαδικασίας είναι διπλή, διαμόρφωση προγράμματος και κοινοβουλευτικών μπλοκ. Συναντάς πχ αν θες την ΓΣΕΕ τον ΣΕΒ και το ΤΕΕ, έχουν έδρες στην Βουλή αυτοί ? Η συνάντηση έγινε στην Βουλή 9 Μαίου λέει εδώ, εκτώς και αν ήταν 8 και ανέβηκε το βίντεο στις 9, πάντως είναι τριήμερο διερευνητικών εντολών (μάλλον ο Σαμαράς την παρέδωσε, στις 6 ήταν οι εκλογές) και όχι … συναντήσεις με την αριστερά που έτυχε να γίνονται στην Βουλή το τριήμερο της εντολής στον Τσίπρα

https://www.youtube.com/watch?v=TmFGjMR41QI

Δεν γράφω διφορούμενα απλά υποστηρίζω πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε δίκιο τότε και προφανώς είχε άλλη γραμμή από αυτά που λες με την παραμικρή γελοία κριτική του Ηλία.

Συναντήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήταν αστικό κόμμα εξουσίας, δεν ήταν αστικός δικομματισμός. Δεν τον στηρίξαμε γιατί δεν συγκροτούσε τον λαό απέναντι στους κόμβους της πολιτικής των από πάνω και ήταν και τα 2 σωστά.

Κώστας

λαθραναγνώστης
Ηλία, «μη την ψάχνεις»! Μ αυτούς δεν βρίσκεις άκρη. Αυτά που γράφονται εδώ μέσα, είναι ρεσιτάλ οπορτουνισμού! Όλος αυτός ο χώρος του «αριστεροχωριού», όταν του ζητηθεί να δώσει εξηγήσεις γι αυτά που λέει και κάνει, «ποιεί την νήσσαν»! Είναι βιρτουόζοι σ αυτό! Τους βγάζω το καπέλο! «Το είπε η τάδε «τάση» που δεν ταυτίζεται μαζί μου» «Εγώ είμαι ο «άλλος», δεν είμαι αυτός που το είπε» «Ο συντάκτης του άρθρου ανήκει στο ΣΕΚ, αλλά εμείς δεν είμαστε ΣΕΚ αλλά συνεργαζόμενοι με το ΣΕΚ» Κοινώς, πολιτική υπευθυνότητα και φερεγγυότητα, ΜΗΔΕΝ!!! ….ή μάλλον, ο οπορτουνισμός στο απόγειό του. Τα έχεις πει όλα άλλα όταν βρίσκεσαι μπροστά στις ευθύνες σου, δεν φέρεις ευθύνη για τίποτα, δεν ξέρεις τίποτα! Το ξαναλέω και πάλι: Στο μόνο πράγμα που ομονοούν όλοι τους, είναι η αντιΚΚΕδίλα ! Υ.Γ1 Μερικές φορές, θα γούσταρα πραγματικά να το παίξει και το ΚΚΕ αυτό το παιχνιδάκι, το: «δεν- ξέρω -τίποτα,- μια άλλη «τάση» – το είπε». Θα κάνουμε μεγάλο χαβαλέ! Μέχρι τότε πάντως, εγώ τουλάχιστον, δεν πρόκειται να δώσω λόγο στον Τ.Κ για το τι είπε ο …..Αβραάμ Μπεναρόγια το 1920……. Υ.Γ2 Ανάθεμα στο ΚΚΕ που απευθύνθηκε στα ΜΑΤ και στους δικαστικούς, αλλά τη χωροφυλακή και τους παρακρατικούς του Ερντογάν, τη… Διαβάστε περισσότερα »
Τ.Κ

Λέγε εσύ τις μπούρδες ότι πρέπει εγώ να απολογηθώ γι’αυτά που λέει ο Κωνσταντίνου.Καμιά σχέση με τις θέσεις αυτές και τον τροτσκισμό δεν έχω.Επιπλέον αυτός όπως είπαμε υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Συρία και εσείς τη συμπολίτευση,πού βρίσκεις τη διαφορά.Επειδή ανέφερες και τους Κοντρίτες σε συμβουλεύω να διαβάσεις την ανάλυση που κάνει για την Τουρκία που είναι όντως εξαιρετική .

αυτόνομος αγρότης

Καλά, έχετε πάθει αμνησία ή ξεχνάτε την πρόσφατη ιστορία σας; Τα γαρύφαλλα από τα μέλη και του αγροτοσυνδικαλιστές στην αστυνομία όταν τα ΜΑΤ ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ πριν από λίγα χρόνια ξεχνιούνται; Το τσίπουρα του Μπούτα στον Τσίπρα, για το κλείσιμο των αγροτικών κινητοποιήσεων φέτος, ξεχνιούνται; Και τόοοοσα άλλα. Η ιστορία σας είναι ιστορία συμβιβασμών, πάντα με επαναστατική φρασεολογία. Όπως έλεγε και ένας παλιός αγωνιστής πρώην σύντροφός σας το ΚΚΕ βγάζει φλάς αριστερά για να στρίβει δεξιά. Πάντα αυτό, με μπόλικα «επαναστατικά» συνθήματα.

λαθραναγνώστης

???
Είναι κάτι παραπάνω από μια ανακοίνωση?

wpDiscuz