.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Επιστολή του Ι.Β. Στάλιν στον Δημήτρη Μπελαντή


Ένα πρωτότυπο πολιτικό μυθιστόρημα Εναλλακτικής Ιστορίας, που αναφέρεται σε μια φανταστική Σοβιετική Ένωση όπου έχει νικήσει ο τροτσκισμός μετά τον θάνατο του Λένιν και ο Στάλιν είναι πολιτικός κρατούμενος στο στρατόπεδο της Κολιμά, κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Τόπος». «Ο Στάλιν στην Κολιμά» είναι ο τίτλος του, ο Δημήτρης Μπελαντής είναι ο συγγραφέας.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Δημήτρης Μπελαντής: Ο Στάλιν στην Κολιμά
Μυθιστόρημα Εναλλακτικής Ιστορίας

Στην μεγάλη διαμάχη για την διαδοχή του Λένιν στην ηγεσία των Μπολσεβίκων και του σοβιετικού κράτους, επικράτησε σχετικά γρήγορα ο Στάλιν. Για άλλους κατάρα, για άλλους ευλογία. Το γεγονός αυτό, σχετικά αναμενόμενο με όρους ισχύος, δεν ήταν δεδομένο ούτε νομοτελειακό, καθώς η Ιστορία συνδυάζει την ανάγκη με την ενδεχομενικότητα.

H πιθανότητα να είχαν νικήσει οι πολιτικές δυνάμεις γύρω από τον Τρότσκι και τους συμμάχους του ήταν μια υπαρκτή ιστορική δυνατότητα ως τα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Το μυθιστόρημα του Δ. Μπελαντή έχει σαν αφετηρία αυτό το ενδεχόμενο και εξιστορεί τις συνέπειές του. Ο Στάλιν, βασικός ήρωας της αφήγησης, βρίσκεται στην αρχή της ιστορίας, ως αντιπολιτευόμενος την ηγετική ομάδα των Τρότσκι-Ράντεκ, πολιτικός κρατούμενος σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κολιμά. Ο Στάλιν πρέπει να συνδυάσει τις δεξιότητές του για να επιζήσει και να αντιστρέψει την ροή της Ιστορίας, αναδεικνύοντας πλευρές της ψυχικής δύναμής του αλλά και του πιο σκληρού, λαϊκού και ίσως λούμπεν υποστρώματος της προσωπικότητάς του. Η εξέγερση των οπαδών του στην Κολιμά, την Πρωτοχρονιά του 1936, και η γρήγορη επικράτησή τους σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σοβιετικής Ένωσης θα φέρει τα πάνω-κάτω.

Ο Μπέρια ανατρέπει τους Ράντεκ και Τρότσκι, αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος των Μπολσεβίκων καθώς και του κράτους, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστείλει την σταλινική ανταρσία. Η Σοβιετική Ένωση διχοτομείται σε Δυτική (υπό την ηγεσία αρχικά του Μπέρια και μετά του Μολότοφ) και Ανατολική (υπό την ηγεσία του Στάλιν). Ο Β’ Εμφύλιος Πόλεμος με πρωταγωνιστές “παλιούς συντρόφους εν όπλοις “είναι ανελέητος…Οι 44 μέρες που διήρκεσε θα αλλάξουν άρδην την μοίρα του πρώτου εργατικού κράτους και θα συγκλονίσουν κυριολεκτικά ολόκληρο τον κόσμο.

Στο τέλος τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

 

Παραθέτουμε στη συνέχεια ιδιόχειρη επιστολή του Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Ντζουγκασβίλι –Στάλιν προς τον συγγραφέα Δημήτρη Μπελαντή, την οποία του απέστειλε σε απροσδιόριστο χωροχρόνο και εξασφάλισε για τους αναγνώστες της η Παντιέρα:

Αγαπητέ συγγραφέα,

Σε ψάχνω απεγνωσμένα και δεν σε βρίσκω. Σου γράφω, λοιπόν, αυτήν την επιστολή, γιατί είμαι εξαιρετικά θυμωμένος μαζί σου. Η στάση σου έχει υπάρξει απόλυτα ανάρμοστη προς το  ιστορικό πρόσωπό μου. Ήδη από την αρχή, γνωρίζοντας την πολιτική και ιδεολογική σου τοποθέτηση και  ιδίως την πρώιμη ευρωκομμουνιστική πολιτική σου διαδρομή (στο λεγόμενο Εσωτερικό, δηλαδή την γνωστή  σε μας ως Αναθεωρητική Ομάδα), έστω και σε αδρές γραμμές, με πολλή δυσκολία δέχθηκα να  αποτελέσω τον βασικό  ήρωα του έργου σου. Και μάλιστα με τηλεμεταφορά από το δικό μου σύμπαν και χωροχρόνο, το κοινό μας ουσιαστικά σύμπαν, σε άλλο  σύμπαν και χωροχρόνο, τα οποία εσύ ως άλλος Θεός αποφάσισες να δημιουργήσεις.

Το είδα με συμπάθεια, αλλά πάντοτε είχα τους δισταγμούς μου. Τι να λέμε τώρα. Νομίζεις ότι εγώ, επειδή πέθανα  στο κοινό μας  σύμπαν τον Μάρτιο του 1953, έντεκα χρόνια προτού εσύ γεννηθείς, δολοφονημένος από τους λακέδες του Μπέρια και του Χρουστσόφ, δεν ξέρω τι έγινε στην συνέχεια;

Και βέβαια ξέρω. Αυτός ο Χαφιές, αυτός ο Μουζίκος, ο Νικήτα  Χρουστσόφ, πήγε στο κάλπικο 20ο Συνέδριο του Κόμματος  το ’56 και  με παρουσίασε  ως  ωμό δολοφόνο, τύραννο, καταστολέα των αγροτών, των αντιπολιτεύσεων και της «παλιάς φρουράς» των Μπολσεβίκων από το 1936 ως το 1939, βδελυρό υποκινητή της δολοφονίας του αγαπητού μου  Σεργκέι Κίροφ το 1934, χεσμένο δήθεν  πάνω μου δειλό το 1941 με την φασιστική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση, και πολλά άλλα. Της μάνας του το κέρατο. Αυτά δεν τα είχε πει ποτέ, όταν στα γλέντια μας έπινε τον άμπακα  και μετά …έκανε την αρκούδα. Μα  την αλήθεια, πολύ το είχα διασκεδάσει! Και όντως, ως το 1953, σε διαβεβαιώνω,  ο Χρουστσόφ το έπαιζε κάργα σταλινικός και γλείφτης, κλαρίνο σε ό,τι έλεγα, όπως όχι λάθος το περιγράφεις στο μυθιστόρημά σου. Εδώ δεν έχω να πω τίποτε. Τον στολίζεις λογοτεχνικά και τον κάνεις και  ήρωα, σταλινικό ήρωα μάλιστα. Υπερβάλλεις σαφώς. Πάει καλά λοιπόν, λογοτεχνία νομίζεις πως γράφεις και όχι Ιστορία.  Άλλωστε, την άποψή μου ότι η γλώσσα  είναι μέρος της  οικονομικής βάσης και όχι του εποικοδομήματος υποψιάζομαι ότι την γνωρίζεις…

Καλά το ξεκίνησες. Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου σου, έστω και σε ένα αποτρόπαιο  φανταστικό  σύμπαν, όπου δήθεν νικήσαν οι τροτσκιστές και οι τροτσκίζοντες, αναδεικνύεις την μεγάλη ανθρώπινη δύναμή μου, την υπομονή μου, την αποφασιστικοτητά μου  και την σιδερένια πυγμή μου, οι οποίες κάτω από οιεσδήποτε προϋποθέσεις θα με οδηγούσαν αργά ή γρήγορα  πίσω στην ηγεσία του Κόμματος και της ΕΣΣΔ.  Άνθρωπος από σίδερο[1], ατσάλινος , όπως δηλώνει και το ιστορικό μου ψευδώνυμο.

Μου άρεσε  πολύ αυτό το κομμάτι. Επιβεβαιώνεις, εξάλλου, την άποψή μου και όσων με ακολουθούν ότι οι τροτσκιστές, αν έπαιρναν την εξουσία, θα τα έκαναν μούσκεμα,  μαντάρα, που λέει ο λαός, και θα αποσταθεροποιούσαν εσωτερικά και εξωτερικά την Ένωση σε επικίνδυνο αν όχι θανάσιμο  βαθμό, ανοίγοντας τον δρόμο στον γερμανικό  φασισμό. Καλά το πας ως εκεί. Η χώρα αποσυντίθεται, προκύπτει κρίση ηγεσίας και όλοι οι λογικοί και οι έντιμοι  άνθρωποι κραυγάζουν «Φέρτε πίσω τον Στάλιν, διώχτε τους ψεύτες και τους κλέφτες,  τους  ανίκανους και  τους χαφιέδες του ιμπεριαλισμού». Αλήθεια, όμως, δεν αναδεικνύεις αρκετά, όσο θα έπρεπε, τον χαφιέδικο και αντεπαναστατικό ρόλο του τροτσκισμού, αυτό το κατάλαβα πολύ γρήγορα, από τις πρώτες κιόλας  σελίδες. Ούτε την σχέση τους με τον φασισμό. Μα τι λέω τώρα: στον παραμυθένιο κόσμο σου, ο ναζισμός, ο γερμανικός φασισμός, δεν υπάρχει καν. Εντάξει, αυτό έχει μια διαλεχτική  λογική. Αν οι τροτσκιστοχιτλερικοί πήραν την εξουσία στην ΕΣΣΔ το 1925, ποιος ο λόγος να την πάρουν στην Γερμανία τα πρώτα  ξαδέλφια τους  οι ναζί το 33;  Η νίκη του φασισμού στην ΕΣΣΔ θα ήταν, μάλλον, αρκετή. 

Άλλωστε, γι’ αυτό αυγάτεψε ο ναζισμός στην Γερμανία, στο πραγματικό σύμπαν, για να χτυπήσουν τελικά την ηρωϊκή σταλινική Ένωση. Φαντάζεστε ότι ο Χίτλερ θα στρεφόταν ποτέ κατά του «ξαδέλφου» του και όργανού του Τρότσκυ; Δεν νομίζω.  Αυτό αποκαλύφτηκε και στις δίκες κατά των αντεπαναστατικών ομάδων. Άντε, λοιπόν, κι εδώ να σου δώσω κάποιο δίκιο.

Μετά, όμως, από ένα σημείο και πέρα, τα κάνεις τόσο θάλασσα, τόσο  που απορώ πια με σένα. Τόσο πολύ απορώ που αποφάσισα να διενεργήσω, έστω με τα λίγα μέσα που έχω εδώ στο Υπερπέραν, μια μικρή ανακριτική  έρευνα για το άτομό σου. Κι εδώ έχω Υπηρεσία Ασφαλείας, τι νομίζεις δηλαδή ότι στον κόσμο των νεκρών λείπει η Τσεκά;

Από αυτά που βρήκα θορυβήθηκα πολύ, για να πω την αλήθεια, έστω και πολύ σεμνά. Η διαδρομή σου για ένα σεβαστό διάστημα στο λεγόμενο ευρωκομμουνιστικό ρεβιζιονιστικό ρεύμα, κάτι σαν συνέχεια του χαφιεδοχρουτσοφισμού και του χαφιεδοτολιατισμού αν καταλαβαίνω καλά, έπρεπε να με προβληματίσει, προτού δεχθώ να γίνω ήρωας στο βιβλίο σου. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

Αν και εδώ που τα λέμε, μερικές φορές μπερδεύομαι, αφού οι αντίπαλοι των ευρωκομμουνιστών μπρεζνιεφικοί κομμουνιστές, αν και υπόγεια κάπως με αναστήλωσαν, όσο νάναι,  ποτέ δεν αποκήρυξαν σαφώς και καθαρά το 20ο Συνέδριο ούτε διεθνώς αλλά ούτε και  στην μικρή χώρα σου… Άρα, ήταν «ορθόδοξοι» κληρονόμοι του ρεβιζιονισμού και αυτοί, «κεντριστές ρεβιζιονιστές» κατά μια έννοια. Άντε τώρα, να καταλάβει το ΚΚΕ  το 2017 αυτήν μου την σύνθετη σκέψη, άντε να βγάλει άκρη. Φοβάμαι ότι μάλλον θα τους οδηγούσε σε αντιφάσεις και εννοώ εδώ λογικές και όχι διαλεχτικές φιλοσοφικές αντιφάσεις. Θα τα έβγαζε πέρα η Ιδεολογική Επιτροπή; Τι θα έλεγε ο σύντροφος Μαΐλης;   ….. Αν είσαι μαζί μου, δεν  μπορείς να είσαι με τον Κολιγιάννη και τον Φλωράκη, που ήταν κομμάτι των αρχιρεβιζιονιστών στην 6η και 7η Ολομέλεια  της ΚΕ του ΚΚΕ και έδιωξαν τον δικό μου άνθρωπο, τον Ζαχαριάδη, και  κυνήγησαν το φιλοδικό μου ονομαζόμενο «μ-λ» ρεύμα. Λάθος κάνω;; Όμως, αυτό είναι πρόβλημα του ΚΚΕ και όχι δικό σου, φιλαράκο.

Το βασικό πρόβλημα με εσένα, αγαπητέ συγγραφέα, δεν εντοπίζεται μόνο στον πρώιμο ευρωκομμουνισμό σου, που, άλλωστε, αργότερα καμώνεσαι ότι αποκήρυξες. Αυτό που γερά κράτησες από τον λεγόμενο ευρωκομμουνισμό ήταν ο διαρκής αντισοβιετισμός σου και αντισταλινισμός σου, κάτι από το οποίο ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκες αληθινά, όπως δείχνει η μοιραία και αυτοκαταστροφική πορεία σου και όπως δείχνει και αυτό το υπό χείρας πόνημά σου ως τώρα. Έκανες και καλά μια στροφή στα «αριστερά» μετά το 1995 για να μπεις σε δήθεν «ακραίους» χώρους, που ουσιωδώς όλοι τους επηρεάζονταν και αλληλοτροφοδοτούνταν από τον τροτσκισμό και άλλα συναφή οπορτουνιστικά και κονφουζιονιστικά ρεύματα, «δεξιά» και «αριστερά», και τρίβονταν γύρω από τον οπορτουνιστικό Συνασπισμό. Ακόμη και στην ανικανότητά του αποδεδειγμένος, ο τροτσκισμός δεν παρουσιάζεται στο βιβλίο σου διαλεχτικά ούτε αποδεικνύεται σαν αυτό που ήταν πραγματικά, ένα άθλιο και πρακτόρικο-χαφιέδικο αντεπαναστατικό ρεύμα δηλαδή.

Ούτε καν στο ζήτημα της δυνατότητας «οικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μια και  μόνη χώρα» δεν καταλήγεις να έχεις τα σωστά συμπεράσματα, σύμφωνα με την μαρξιστική- λενινιστική διδαχή-ακόμη κι εκεί αλληθωρίζεις με την λεγόμενη Διαρκή Επανάσταση. Σε παραπέμπω στην ελληνική έκδοση των «Ζητημάτων Σταλινισμού» από το παλιό εκδοτικό του ΚΚΕ, που πρόσφατα διάβασες, σελ. 100-135 («Η Οχτωβριανή Επανάσταση και τα Καθήκοντα  των Ρώσων Κομμουνιστών»). Τα διάβασες και τι κατάλαβες δηλαδή;

Έμ καλά, αν ξεκίνησες νεαρός τα διαβάσματά σου, διαβάζοντας ψεύτες αριστερούς και δεξιούς «οπορτουνιστές», σαν τους Τρότσκυδες ή τους  Κλαουντίνηδες ή ακόμη και τους ΣαρλοΜπετελέμηδες (που μικρός μας επισκέφτηκε με φούρια στην ΕΣΣΔ και έμαθε και ρώσικα ο μπαγάσας, για να μας σπιουνεύει καλύτερα- δυστυχώς, δεν με πληροφόρησαν έγκαιρα  οι άνθρωποί μου για τα μελλοντικά του γραφτά, για τις ψυχικές προδιαθέσεις του, θα του έδειχνα εγώ του νεαρού βλαμμένου πόσα απίδια βάζει ο σάκκος), τότε κουκιά έφαγες, κουκιά μαρτυράς. Στην ηλικία σου πια, και μετά από τόση  χρόνια  πλέρια ιδεολογική παραμόρφωση και διαστρέβλωση, πώς να στραφείς  στον γνήσιο μαρξισμό-λενινισμό, πώς να τον κατανοήσεις αληθινά; Εντάξει κάνεις κάποιες φιλότιμες   προσπάθειες, το αναγνωρίζω, κάθησες και διάβασες στα 53 σου τα ογκώδη «Ζητήματα Λενινισμού» μου και τον «Διαλεκτικό και Ιστορικό Υλισμό» μου από την αρχή ως το τέλος, ξαναδιάβασες το βιβλίο του αγαπητού μου πρωτέγγονου  Λούντο Μάρτενς «Μια άλλη ματιά πάνω στον Στάλιν» που με αντικειμενικότητα απαντά σε πολλά ερωτήματα, σκέφτεσαι να παραγγείλεις από τις Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής το βιβλίο του καλού αμερικανού φίλου μου καθηγητή Γκρόβερ Φερρ, που σε εκατοντάδες σελίδες αποδεικνύει την στημένη συκοφαντία και προβοκάτσια της λεγόμενης «Μυστικής Έκθεσης» στο ρεβιζιονιστικό 20ο Συνέδριο και την αλήθεια των Ομολογιών στις δίκες των αντεπαναστατών πρακτόρων, δείχνεις τάσεις βελτίωσης-δεν λέω. Είδες πόσα έμαθες; Είδες πόσο ψεύτης ήταν ο Τρότσκυ που με χαρακτήριζε στη δήθεν βιογραφία του για εμένα ως θεωρητικά ανίκανο και αστοιχείωτο;

Κάποιες φορές, όμως, νομίζω, υποπτεύομαι, η μακρά πείρα μου λέει πως είσαι μπαμπέσης. Ότι με έβαλες ήρωα στο βιβλίο σου και κάνεις όλες αυτές τις μελέτες, έντεχνα, για να με αποκαθηλώσεις πιο ύπουλα, πιο έμμεσα και πιο οριστικά από ό,τι οι καριόληδες οι χρουτσοφικοί ή οι τροτσκιστές!! Να με θάψεις τόσο βαθειά που ούτε καν στον φανταχτερό Μεταμοντέρνο Κόσμο σας, όπου όλοι και όλες  σχεδόν έχουν κάποια θέση, δεν θα παίζω κάποιον δευτερεύοντα ρόλο ως πρόσωπο (σε έναν κόσμο που γράφονται τόσα και τόσα για τον ψευτοεπαναστάτη Τρότσκυ, ως ακόμη και για εκείνον τον γελοίο τον Νικολάι Μπουχάριν-έλεος).

Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι, και για να μην λες ότι αδικώ και διαστρέφω τις τυχόν  τίμιες προθέσεις σου απέναντί μου. Ενώ στο πρώτο μέρος του βιβλίου σου πράγματι με παρουσιάζεις να ανεβαίνω σταθερά και θετικά προς  την νίκη, τσακίζοντας με σιδερένιο χέρι τα υπολείμματα της εξουσίας  του τροτσκισμού και τις οπορτουνιστικές συνωμοσίες αυτού του παλιόσκυλου του Μπέρια (που και στο πραγματικό σύμπαν διαρκώς με υπονόμευε, αν και δήθεν όργανό μου, μέχρι που έβαλε να με δολοφονήσουν  στις 5 Μάρτη του 1953), από ένα σημείο και μετά θολώνουν τα πράγματα. Μετά κολλάω, σχεδόν εξαφανίζομαι από το προσκήνιο. Ο ρόλος μου στο μυθιστόρημα ως «θετικού ήρωα» αρχίζει να υποβαθμίζεται. Η πορεία μου ανακόπτεται και  η συμμετοχή μου στο βιβλίο που φέρει  χαρακτηριστικά και το όνομά μου στον τίτλο –μάλλον ατυχώς- σταδιακά μειώνεται.  Ο συγγραφέας που θα έγραφε έτσι για τον «θετικό ήρωα» στα χρόνια μου, δεν θα πήγαινε μπροστά. Μπορεί, μάλιστα, να πήγαινε και πίσω, πολύ πίσω.

Γνωρίζω καλά ότι συμφωνείς με την θεωρία του Γκεόργκι Πλεχάνοφ για τον ρόλο της μεγάλης προσωπικότητας στην πάλη των τάξεων. Χωρίς τον μεγάλο ηγέτη, που δεν μπορεί αλλού να τον εξυψώνεις και αλλού να τον θάβεις, χωρίς μια ενιαία θετική φώτισή του, δεν προχωράει η ιδεολογική πάλη των τάξεων. Δες και τους ψωροτροτσκιστές, άλλωστε: ακόμη και από την δική τους σκοπιά οι ηλίθιοι, φωτίζουν μονόπλευρα και αγιογραφούν τον Προφήτη Τρότσκυ, όπως ακριβώς και οι δικοί μου παρλαπίπες αγιογραφούν μονόπλευρα Εμένα.

Δίκιο έχουν εδώ  και οι τροτσκιστές και οι σταλινικοί, εσύ φανερά  δεν έχεις δίκιο. Αν αρχίσεις με τις «ανθρώπινες» πλευρές του ήρωα, τα μπερδέματά του και  τις ενεργές  αντιφάσεις, κοινωνικές και προσωπικές, κάηκες. Και στην ιδεολογική πάλη, το κίνημα ηττάται, καθώς μέσω των «αντιφάσεων» και της  λαθολογίας, επέρχεται η διαλυτοποίηση, η ιδεολογική γραμμή ουσιαστικά ξηλώνεται ολόπλευρα, για να μην πω «αποκαθηλώνεται», αλλά και συ σαν συγγραφέας ξοφλάς. Μπας και δεν το κατάλαβες; Δεν έχεις πια τον Στάλιν «θετικό ήρωα», έχεις έναν κακομοίρη αντι-ήρωα που διαρκώς «βασανίζεται» από τα πάθη και τις αδυναμίες του, σαν τους αστούς τζιτζιφιόγκους και ντιλετάντες στα μοντερνιστικά μυθιστορήματα, και που στο τέλος σπάνια την βγάζει καθαρή, «καίγεται» λόγω των αντιφάσεών του.

Αγόρι μου καλό, έχεις  χάσει τον βηματισμό. Ξεκίνησες να γράφεις ένα- έστω φανταστικό-  ιστορικό  μυθιστόρημα για την Σοβιετική ‘Ενωση και  για τον προσωρινά  ηττημένο αλλά πανίσχυρο  και ατσάλινο Μεγάλο Στάλιν, και τώρα γράφεις για τα στελέχη σαν και μένα, λες και είμαστε μιζέριες και παρακμιακοί ήρωες του Ζαν Ζενέ, του  Ντόκτοροφ και του Σκοτ Φιτζέραλντ. Πού τους  ξέρω; Δεν κατάλαβες. Διαβάζω πολύ εδώ πέρα, γιατί έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, όπως καταλαβαίνεις. Είσαι σε λάθος λογοτεχνικό  είδος, κοντολογίς. Κατάλαβέ το και άλλαξε  το βιολί. Όσο είναι καιρός. Προτού είναι πολύ αργά  για σένα και τους φίλους σου. Ή, τέλος πάντων, άλλαξε επάγγελμα, για μαρξιστής-λενινιστής συγγραφέας δεν κάνεις…

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

[1] Αναφορά στις γνωστές κινηματογραφικές ταινίες του  σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα «Άνθρωπος από μάρμαρο» και «Άνθρωπος από σίδερο» (Πολωνία, δεκαετίες 1970 και 1980).

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 68.33% ( 12
Συμμετοχές )



90 σχόλια στο “Επιστολή του Ι.Β. Στάλιν στον Δημήτρη Μπελαντή

  1. ΤΤΤ

    Τελικά στοιχειώνει πολλούς, ακόμη, ο μεγάλος σύντροφος με το μουστάκι. Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, μήπως είναι η στιγμή να δούμε αποστασιοποιημένα και αντικειμενικά την διαδρομή αυτού του επαναστάτη;

    Reply
  2. Τ.Κ

    Πάντως κ. Μπελαντή και ο Τρότσκυ χρησιμοποιούσε πάρα πολύ τη φαντασία του,έχετε διαβάσει τι γράφει ο Ντόυτσερ γι αυτόν.
    Nevertheless,in composing the portrait,he uses ubundantly and far too often the material of inference,guess,and hearsay.He picks up any piece of gossip or rumour if only it shows a trait of cruelty or suggests treachery in the young Djugasvili.He gives credence to Stalin’s schoolmates and later enemies who in reminiscences about their childhood,written in exile thirty or more years after the events,say that the boy Soso ”had only a sarcastic sneer for the joys and sorrows of his fellows”
    There is no need to go into many examples of this approach.The most stinking is,of course,Trotsky’s suggestion,mentioned earlier,that Stalin poisoned Lenin…If he had left this conviction or suspicion in 1924,why did he never voice it before 1939?Why did he even after Lenin’s death ,describe Stalin as a ”brave an sincere revolutionary?”
    Ντόυσερ The Prorhet Outcast σελ.366-67.
    Φαίνεται ότι κολλήσατε κ. Μπελαντή….

    Reply
  3. lathranagnostis

    Σιγά μη κάτσει ο Στάλιν να απευθυνθεί στον Μπελαντή……

    Reply
    1. ενας

      ….τώχουν τερματίσει όλοι δωμέσα!
      Μωραίνει Κύριος….

      Reply
      1. δυο τρεις

        σε τι διαφωνουσαν ο πανος καμμενος και ο καμενεφ ξαπλωμενοι γυμνοι στο κρεβατι σχετικα με τη σελιδα 58 του grundrisse?

        Reply
  4. Τ.Κ

    Πέστε μας γιατί ο Τρότσκυ έγραφε στην επιτροπή Dies να μην τιμωρηθούν οι ναζί.
    Δυο χρόνια πριν την επιστολή του, στο Κλισύ της Γαλλίας πέντε κομμουνιστές έπεφταν σαν ήρωες για να μην ανοίξουν γραφεία οι φασίστες ,για να διαλυθούν οι φασιστικές οργανώσεις.
    Αυτά βέβαια είναι πραγματικά γεγονότα και όχι παραμύθια τύπου Μπελαντή.

    Reply
  5. ονομα

    Πέρα από τις προσωπικές οπτικές γωνίες του καθενός ο Στάλιν είναι καταξιωμένος ως ηγέτης του κομμουνιστικού Κινήματος είτε κάποιοι τον βλέπουν ως προοδευτικό είτε ως αντιδραστικο για την εργατική τάξη. Η προσωπικοτητα του ήταν καθοριστική και κινούσε τα νήματα της ιστορίας. Το να πιστεύει κάποιος ότι είναι τόσο σημαντικός ως προσωπικότητα που θα ζοριζε και τον Στάλιν μόνο ψωναρα μπορείς να τον πεις. Και βλέποντας το αντίστοιχο υφάκι του Μπελαντη στη γραφή του αρχίζει να μου φαίνεται Εμετικός. Ίδιον μικροαστούς διανοούμενου….

    Reply
  6. Τ.Κ

    Τον γνωστό…γίγαντα..του αντικομμουνισμού Benjamin Gitlow χρησιμοποιεί ο Τρότσκυ στο άρθρο του the Comintern and GPU για να πλήξει τον Στάλιν.Ο Gitlow πρώην κομμουνιστής αφού πέρασε απ το FBI και τα ξέρασε όλα μετά πέρασε και από την επιτροπή Dies για να αποκηρύξει επίσημα τον κομμουνισμό.Έγινε επίσημα Γιωργαλάς με το βιβλίο του I confess.The truth about american communism 1940.Προσπαθεί να αποδείξει ότι οι κομμουνιστές ήταν πράκτορες και άλλες βρωμιές της μαύρης αντίδρασης,ακροδεξιών, Κου Κλουξ Κλαν κλπ.
    Τα στοιχεία αυτού του βιβλίου χρησιμοποιεί ο Τρότσκυ για να βγάλει πράκτορες τους αρθρογράφους της εφημερίδας,κομμουνιστικής,La Voz ..στη φαντασία ορισμένων μεγάλος επαναστάτης.
    Χρησιμοποιεί επίσης στοιχεία και απ το γνωστό Krivitsky.Κι αυτός μέγας Γιωργαλάς ..στο ύψος του Gitlow.

    Reply
    1. κικιρίκου

      ρε Τ.Κ. ειναι δυνατόν να ασχολείσαι με κάποιον που φαντασιώνεται οτι του στέλνει επιστολή ο Στάλιν από τον τάφο;
      Ο τύπος το ‘εχει χάσει. Μόνο για λύπηση ειναι.
      Αυτα παθαίνεις αν μια ζωή ήσουν αντισταλινικός και κατέληξες αυλοκόλακας του Τσίπρα, στέλεχος της ΚΕ του Σύριζα το σωτήριο έτος 2015, στο ονομα του …προδευτικού αντισταλινισμού
      Μετα ως ορφανό του Τσίπρα, παθαίνεις μανία με τον σ. Στάλιν που τα ειχε ξεκαθαρίσει τα ζητήματα με τους σοσιαλφασίστες.

      Παράκρουση! τι να πεις κριμα, ήταν διασκεδαστικο το συμπίλημα ευρωκομμουνισμού-τροτσκισμού. Βλάλαμε νεο σκωτι απο τα γέλια.
      Εληξε άδοξα η απόπειρα.
      Κρίμα!

      Reply
  7. Left G700

    Ρε σεις Κουκουέδες! Για σιγά, γιατί πολύ φόρα πήρατε –ως είθισται με τους «επαναστάτες» άλλωστε, που δεν καταλαβαίνουν γρυ από Λένιν κι ας ορκίζονται στο όνομά του. :-) Αλλά μέσα στη φούρια σας δεν καταλαβαίνετε επίσης ότι εξελισσόσαστε σε επαναστάτες-κουφιοκεφαλάκηδες, που καταλήγουν να χτυπάνε το δικό τους κεφαλάκι στον τοίχο και να βγάζουν τα ματάκια τους με το ίδιο τους το χέρι! Ακούστε, λοιπόν:

    Ότι ο Μπελαντής περνάει την κρίση τών πρώτων -ήντα και έχει αρχίσει να παλιμπαιδίζει, αναμασώντας έναν εν πολλοίς παλαιάς κοπής αντισταλινισμό τού ΚΚΕ εσ. και του Ρήγα είναι φανερό και δεν το διαπιστώνουμε τώρα. Έτερον εκάτερον. Η κριτική τού Τρότσκι στην πορεία που πήρε ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ στα χρόνια τού Στάλιν είναι σε πολλά σημεία και βάσιμος και άξιος προβληματισμού. Νομίζετε ότι ξεμπερδεύετε μαζί της αναγορεύοντας τον Λέοντα κατάσκοπο και πράκτορα του ιμπεριαλισμού/ναζισμού επειδή αξιοποίησε τον Gitlow ή τον Krivitsky και δεν ξέρω ‘γω ποιον άλλον ή επειδή κατάθεσε στην επιτροπή DIES; Κολοκύθια μετά ριγάνεως! Ο Λέοντας ήταν της πραγματιστικής σχολής στην πολιτική και από τη στιγμή που θεωρούσε την ηγεσία Στάλιν και την ομάδα του μία κλίκα που αντικειμενικά έβλαπτε τα συμφέροντα του σοβιετικού και του παγκόσμιου προλεταριάτου, φυσικό και επόμενο ήταν να προτάξει τον αντισταλινικό αγώνα του, αδιαφορώντας για τα μέσα (παρεμπιπτόντως: διαβάστε το σκεπτικό του για την κατάθεση στην επιτροπή DIES όπως το ανέπτυξε ο ίδιος· η πηγή είναι υπεράνω κάθε υποψίας: ένας 100% δικός σας, τουλάχιστον την εποχή τής δημοσίευσης).

    Ατυχώς για σας, της ίδιας πραγματιστικής σχολής, που μπορείς να την πεις και λενινιστική, ήταν και ο Ιωσήφ (άλλο ότι δεν ήταν σε θέση να την εφαρμόσει πάντα σωστά όπως ο Μεγάλος, δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίσα). Γι’ αυτό ακριβώς, αφού είδε και απόειδε με τους δυτικοευρωπαίους, αποφάσισε, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, να συνάψει σύμφωνο μη επίθεσης, όχι με κάποιον Gitlow ή Krivitsky αλλά με τον ίδιο τον Αδόλφο! Επομένως:

    Αν ρίχνετε στην πυρά τον Τρότσκι για τα κωλοτρίψίματά του με την αντικομμουνιστική αντίδραση, τότε το ίδιο και χειρότερο (στην πυρά αφού τον ανασκολοπίσετε πρώτα!) πρέπει να κάνετε και με τον Ιωσήφ! Κι αν αθωώνετε, στη βάση τού πραγματισμού τον Ιωσήφ, το ίδιο πρέπει να κάνετε για την κατηγορία τού πράκτορα (άλλο οι πολιτικές διαφορές) και με τον Τρότσκι. Ή το ένα ή το άλλο! Γιατί δεν μπορείτε τα δικά σας να τα θέλετε δικά σας και των άλλων να τα θέλετε μισά-μισά! Γκέγκε;

    Ας το ελπίσουμε (αν και όχι και με μεγάλη αισιοδοξία).

    Reply
    1. Ανώνυμα

      Φιλαράκο Luft G700!
      1. Βρες τι έλεγε ο κύκλος του Führer/NSDAP για το Τρότσκι!
      2. Βρες σε ποιά Σαλόνια στην Ευρώπη κυκλοφορούσε στην Ευρώπη χωρίς μία στην τσέπη και με ποιούς σπόνζορες!
      3. Αφού ο Στάλιν είτανε τόσο κακός γιατί δεν τον “δολοφόνησε” ή “σκότωσε” στην Σοβιετική Ενωση αλλά τον … Εξόρισε;;;
      4. Πάντως Ιστορικά είναι κατοχυρωμένο με Γραπτά Στοιχεία ότι η Σοβιετική Ενωση/Στάλιν απείλησε με Συνέχιση Πολέμου τους “Φίλους/Σκύλους” μας τους Αγγλους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εάν ΔΕΝ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ – ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ! (Για φαντάσου τα Δωδεκάνησα Βρετανική Κοινωπολιτεία με Ινδοπακιστανούς της Βρετανικής Κοινωπολιτείας;;;)
      5. Συμβουλή: Κόψτε τα … Μούσια και αφήστε … Γένννννια!!!!

      Πάντα Φιλικά Επιστημονικά και Αληθεινά!!!

      Reply
      1. τάκης

        Φιλαράκο μου αν χαίρεσαι με την….απειλή πολέμου εκ μέρους της εσσδ αν δεν δοθούν τα.. Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, την στιγμή που πίεσε το εαμ να δώσει την εξουσία στην αστική τάξη, ε, είσαι για κλάματα…

        Reply
        1. Ανώνυμα

          Προς Κύριον Τάκη!
          Αυτές είναι δικές σου αυθαίρετες υποθέσεις!
          Σε βοηθά ιδιαίτερα η Αντίληψη της “μοιρασιάς” του Κόσμου! Άλλο Σφαίρες Επιροής (ασθενείς με ισχυρές) και άλλο “μοιρασιά”!
          Τέρμα σε ανιστορικότητες και αυθαίρετες που βοηθούν το Αποικιοκρατούμενο Σύστημα μας! Το Σύστημα που είναι Διαχειριστές μιας Ξένης Εξουσίας (το λέει και το τραγούδι)!

        2. τάκης

          Αγαπητέ ανώνυμε: Μιλώ με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Η εσσφ αρνήθηκε την βοήθεια στο εαμ εάν αυτό έπαιρνε την εξουσία. Η εσσδ πίεσε το εαμ να παραδώσει την εξουσία στην αστική τάξη! Και η ηγεσία του κκε και του εαμ δεν θέλησαν μετά απο αυτό, να πάρουν την εξουσία. Υποτάχθηκαν στην εθνική ενότητα και την γραμμή της εσσδ.

        3. Ανώνυμα

          …. δηλαδή πείσμωσαν σαν μικρά παιδιά το ΕΑΜ κ. ΚΚΕ και δεν πήραν την εξουσία;

          Ας είναι! Ότι νομίζεις!

        4. μέλος του ΝΑΡ

          Δηλαδή, κκε και εαμ, υποτάχθηκαν σαν μικρά καλά παιδιά στην μαμά εσσδ και στον μπαμπά εθνική ενότητα και δεν πήραν την εξουσία.

        5. Τ.Κ

          Ρε τι παραμύθι είναι αυτό…υποτάχθηκαν στη μαμά ΕΣΣΔ,στην παραμύθα μιμείστε τον Τρότσκυ μια χαρά.
          Αλλά όμως αυτό δεν είναι παραμύθι,διαβάστε από Απόφαση του Πανελλαδικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 13/5/12¨”Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια σημαντική νίκη του λαού που επιφύλαξε μια σημαντική ήττα στο μαύρο μέτωπο του μνημονίου και στράφηκε κατά κύριο λόγο προς την αριστερά.”
          Και η Εργατική Αλληλεγγύη στις 30/12/14.”Φοβούνται μια σαρωτική νίκη της Αριστεράς ,όσο κι αν μαγειρεύουν δημοσκοπήσεις με κλειστές ψαλίδες…”
          Κι αυτό από μια ανάλυση της Μαρίας Στύλλου στο τ,118 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ.”Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες ,μια κυβέρνηση της αριστεράς ..θα μπορούσε να ανατρέψει όλα τα μνημόνια και να πετάξει στα άχρηστα τις συμφωνίες που υπέγραψε και αυτή και η προηγούμενη.”

        6. μέλος του ΝΑΡ

          Για τα του σεκ, απευθυνσου στο σεκ και την εφημερίδα του. Όσον αφορά την ανταρσυα, σωστό πολιτικά το απόσπασμα που παραθέτεις! Οι εκλογές του γεναρη του 15 ήταν ακριβως αυτό που περιγράφει η ανταρσυα. Για το εαμ και το κκε, λόγω εσσδ και υποταγής στην εθνική ενότητα, απεμπολησαν την εξουσία.

        7. Τ.Κ

          Λες,λοιπόν ότι ήτανε νίκη του λαού η άνοδος του Συριζα,τον οποίο αποκαλούσατε και …αριστερά.Και στο πανελλαδικό της 6/1/15,δλδ λίγο πριν τις εκλογές δεν λέτε κουβέντα για τον Συριζα ,δεν κάνετε καμιά αναφορά,κάνετε πλάτες,με απλά λόγια γίνεστε ουρά για να πάρει την εξουσία ένα καθαρά αστικό κόμμα με τα γνωστά αποτελέσματα.
          Διαδόσατε αυταπάτες σχετικά με τον Συριζα και είσαστε συνυπεύθυνοι για την απογοήτευση και κατάπτωση του λαικού κινήματος.

        8. μέλος του ΝΑΡ

          Επειδή είσαι άσχετος και βλαξ αγαπητέ, και μάλιστα σου καταλογίζω και δόλο στα ψέμματα που γράφεις, πάρε να χεις την απόφαση του πανελλαδικού Συντονιστικό Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ της 7ης (όχι 6ης όπως γράφεις), Ιανουαρίου του ’15:

          “…Για να αλλάξει η πολιτική και όχι ο διαχειριστής. Για να σπάσει το «πλαίσιο» της βάρβαρης εκμετάλλευσης και της υποταγής στις αγορές, του κράτους έκτακτης ανάγκης, της επιτροπείας, της διαρκούς λεηλασίας μέσω χρέους, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όχι στη στήριξη, συμμετοχή, ενσωμάτωση και «εθνική συναίνεση» σε οποιαδήποτε πολιτική και κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης και των μνημονίων, που αποτελεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

          Αριστερή, εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση που θα βάζει μπροστά τις εργατικές κι λαϊκές ανάγκες, θα παλεύει για την επιβολή και την διεύρυνση των κατακτήσεων, θα αποκρούει κάθε υποχώρηση και όλες τις επιθέσεις κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και ΝΑΤΟ, θα προωθεί το συνολικό πρόγραμμα ανατροπής υπέρ των εργαζομένων. Για την εργατική και λαϊκή αντεπίθεση χωρίς αναμονή και «περιόδους χάριτος». Για την ταξική ανασυγκρότηση και την είσοδο του εργατικού και λαϊκού κινήματος στο προσκήνιο, με νέα απαιτητικότητα και μαχητικότητα. Για να ξηλωθούν όλα τα μνημονιακά μέτρα και οι αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για ουσιαστικές κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομένων και σε βάρος του κεφαλαίου….”

          ΤΙ; κατάπιες την γλώσσα σου; Παραδέχεσαι ότι γράφεις ψέμματα έχοντας μάλιστα και δόλο/κουτοπονηριά;;

        9. Τ.Κ

          Εγώ γράφω ψέματα,πού αναφέρεται ο Συριζα στο κείμενο;Γιατί αναφέρονται τα άλλα κόμματα πχ το ΚΚΕ με το όνομα τους;Γιατί αυτή την πολιτική που αναφέρεις ,δεν αναφέρετε συγκεκριμένα ότι θα την εφάρμοζε ο Συριζα;Το.. υπονοούσατε;Είναι αριστερός ο Συριζα και η άνοδος του αποτελεί νίκη του λαού;
          Έλα τώρα άστα σάπια βάλατε πλάτες και τώρα προσπαθείς με κούφιες φράσεις και αθλιότητες να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

        10. Τ.Κ

          Τώρα ξαναβλέπω το κείμενο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει η παντιέρα ,είναι Απόφαση 6/1 και δεν γράφει καθόλου για Συριζα.Το μέλος του ΝΑΡ αναφέρεται σε άλλο κείμενο Το κείμενο που αναφέρομαι εγώ γράφει πάνω v.ariaditis,αυτός έκανε την ανάρτηση πιθανόν.

        11. Τ.Κ

          Άκου μέλος του ΝΑΡ ,βάλε παντιερα αριστερα- πολιτικη ,βρες την Απόφαση στο κουτακι 45 ,ο συριζα παραλείπεται,Εν πάσει περιπτώσει όχι και ο συριζα αριστερος.

        12. Τ.Κ

          Απ το κείμενο στο οποίο αναφέρομαι παραλείπεται η φράση” που αποτελεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ” του δικού σου κειμένου που βάζεις πιο πάνω.

        13. Tάκης

          Ακου Τ.Κ. το ότι έχεις ξεγυμνωθεί μετά την απόδειξη για τα ψέμματα που γράφεις για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι πλέον φανερό. Εψαξα και βρήκα και εγώ τον σύνδεσμο που παραπέμπει στην επίμαχη απόφαση που αναφέρεις:

          http://antarsya.gr/node/2753

          Λέει συγκεκριμένα: “...Για να αλλάξει η πολιτική και όχι ο διαχειριστής. Για να σπάσει το «πλαίσιο» της βάρβαρης εκμετάλλευσης και της υποταγής στις αγορές, του κράτους έκτακτης ανάγκης, της επιτροπείας, της διαρκούς λεηλασίας μέσω χρέους, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όχι στη στήριξη, συμμετοχή, ενσωμάτωση και «εθνική συναίνεση» σε οποιαδήποτε πολιτική και κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης και των μνημονίων, που αποτελεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ….”.

          Τώρα, τι λαλακίες λές εσύ, τράβα ψάξτο

        14. Τ.Κ

          Τόψαξες…Με παραπέμπεις στο ίδιο κείμενο στο οποίο αναφέρεται και ο φίλος του ΝΑΡ.Χαιρόπουλος.Όμως δεν διάβασες προφανώς τι γράφω εγώ που σε παραπέμπω στο κείμενο που αναρτήθηκε στην παντιέρα στο οποίο ως δια μαγείας ..εξαφανίστηκε η φράση ”που αποτελεί την πρόταση του Συριζα.”
          Βλέπεις το μέλος του ΝΑΡ το έψαξε το θέμα και δεν επανήλθε.
          Και πρόσεξε,ξεχνάς να μας πεις πόσο αριστερός είναι ο Συριζα και αν η άνοδος του αποτελούσε νίκη του λαού.
          Εγώ τα ψάχνω τα θέματα ,τώρα το ψέμα ψάξε να το βρείς αλλού.

        15. μέλος του ΝΑΡ

          Επανέρχομαι γιατί βλέπω πως δεν κατανοούμε ούτε τα αυτονόητα…Ανάρτησα το λινκ και το κείμενο, από την ΕΠΙΣΗΜΗ κεντρική ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το οποίο, μια χαρά απορρίπτει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ξανα-αναρτώ:

          http://antarsya.gr/node/2753

        16. Τ.Κ

          Εγώ διάβασα κείμενο απ την παντιέρα απ την οποία εξαφανίζεται η φράση ”που αποτελεί την πρόταση του Συριζα”,δεν το κατάλαβες;Οχι,λοιπόν να μας λέτε ότι λέμε και ψέματα.
          Εδώ όμως ,δεν έχουμε απλώς ψέμα αλλά κάποιος διαστρεβλώνει το κείμενο προφανώς για να αβαντάρει τον Συριζα.Λες τους άλλους βλάκες ,αλλά παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τα αυτονόητα ,πονηρός είσαι.
          ‘Οσο για τον αριστερό Συριζα και την δήθεν νίκη του λαού,αυτό από μόνο του αποτελεί ομολογία ότι του κάνατε πλάτες.Φυσικά πλάτες κάνει και το κείμενο που εξαφανίζει την επίμαχη φράση,το οποίο σίγουρα διάβασες αλλά παριστάνεις την πάπια.
          Άντε γιατί κουραστήκαμε ,όλοι κατάλαβαν τι συμβαίνει…εκτός από σένα βέβαια και..ίσως το κ. Τάκη.

        17. μέλος του ΝΑΡ

          ολοι κατάλαβαν το ψέμα που προωθείς αγαπητέ

        18. ονομα

          Εντωμεταξύ στο κείμενο στο επίσημο σάιτ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογραμμίζεται όπως τα κόμματα ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ ΧΑ. Ήξερε τι έκανε το συντονιστικό.

        19. μέλος του ΝΑΡ

          Ρε πάτε καλά; Σας έχουν αναρτήσει 2-3 εδώ μέσα την απόφαση της 7ης Ιανουαρίου ’15 του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την κεντρική επίσημη ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σεις πίνετε μπάφους και σφυρίζετε αδιάφορα; Τόση φανατίλα πια; Επίσης σας έχουν αναρτήσει επαννειλημμένα διάφοροι εδώ μέσα, πάμπολλες αποφάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήδη από το ’12, όπου διαψεύδεται κατηγορηματικά η πλύση εγκεφάλου που σας κάνουν σχετικά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά εσείς, χαμπάρι δεν παίρνετε!

          Στο φετινό Πολυτεχνείο, ΑΦΑΝΤΟ το ΚΚΕ! Ταξική Αντεπίθεση, ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έβγαλαν το φίδι από την τρύπα. Στην πάλη κατά των πλειστηριασμών, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ το ΚΚΕ! Σε μια σειρά εργατικούς αγώνες, εξαφανισμένο το ΚΚΕ. Εκεί τελικά όπου κρίνετε ο αγώνας εναντίον του μάυρου μετώπου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ/κεφαλαίου/ΕΕ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το ΚΚΕ

        20. lathranagnostis

          “Στο φετινό Πολυτεχνείο, ΑΦΑΝΤΟ το ΚΚΕ! Ταξική Αντεπίθεση, ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έβγαλαν το φίδι από την τρύπα.”
          Από καμία τρύπα δεν το ΒΓΑΛΑΝΕ το φίδι (πολύ σωστά τους αποκαλείς φίδι, διότι περί φιδιού πρόκειται)! Μόνο του το φίδι καταδέχτηκε και βγήκε, μετά τα “συντροφικά” παρακάλια κι εκείνα τα ανεκδιήγητα περί “ιδιοκτησιακής αντίληψης” και …..δικαιωμάτων χρησικτησίας(!) που λέγατε.
          Αυτό μας έλειπε, να πάει το ΚΚΕ να γίνει συνομιλητής των ασφαλιτομπάχαλων και να τους νομιμοποιήσει κι από πάνω! Να μου πεις να πάει να τους ρίξει καμιά φάπα και να τους πετάξει έξω, το καταλαβαίνω……..
          Όσο για το τι έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 12 και το 15 με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως μετέφερε ασφυκτικά την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη βάση του ΚΚΕ, ας μην ξαναρχίσουμε….

        21. Τάκης

          Τι να ξαναρχισουμε για το ’10-’15; δεν συμφέρει το κκε να ξαναρχισουμε. Άστο φίλε ήσασταν ανύπαρκτοι. Και για το φετινό πολυτεχνείο, μουγκα. Ανύπαρκτοι. Άλλοι άνοιξαν το εμπ στον κόσμο. Εσείς του κκε πουθενά!

    2. κικιρίκου

      σωστα ο Τρότσκι στα τελευταία του την είδε ΟΑΚΚΕ και π[ήγε με τη σχολή Μακκάρθυ ενάντια στους κομμουνιστές των ΗΠΑ. Ρε λεφτ εισαι ο,τι να ναι

      Reply
      1. Τ.Κ

        Μην τον παρεξηγείς …δεν ξέρει ποιός είναι ο Witlow και δεν έχει ακόμα διαβάσει για τις ανακαλύψεις του καθηγητή Chase για τον Τρότσκυ..Κατά τα άλλα μόλις δεις τον κουίντο δόστου χαιρετίσματα.

        Reply
  8. Ανώνυμα

    Ώπα ρε που ασχολήθηκε ο Στάλιν με τον… Μπελαντή!
    Σαν πολύ ψηλά δεν τον πήρατε τον αμανέ;!

    Reply
  9. δυο τρεις

    Σε τι διαφωνουσαν ο Πανος Καμμενος και ο Καμενεφ γυμνοι ξαπλωμενοι στο κρεβατι σχετικα με την σελιδα 58 του grundrisse?

    Reply
  10. Ανώνυμα

    Υπάρχουν Προγράμματα της Ε.Ε. που χρηματοδοτούν ΑΔΡΑ το κάθε τί Αντικουμμουνιστικό και γενικά τον Αντικουμμουνισμό!
    Ιδιαίτερο Bonus Έχουν για τον ΑντιΣταλινισμό! Γιατί άραγε τόση μανία για και με τον Στάλιν;;; (… και δεν έχει μόνο με τον … Β’Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και …. νωρίτερα!!!)

    Κάνουμε Πρόταση λόγω οικονομικής δυσχερίας και δυσκολίας ένεκα Μνημονίων: ΕΜΠΡΟΣ για Φούλ Αντικουμμουνισμό και για Bonus Φούλ Αντισταλινισμό!!!

    Αντε να τα …. κονομήσουμε πεινάλες!!!!

    Σημ. Η Ε.Ε. δέχεται και “Προσωπικές” εμπειρίες μαζί με τον Στάλιν και από την εποχή του Στάλιν από το 1928 και μετά! Ένα όνομα (ηλικία δεν χρειάζετε) αρκεί και ο τραπεζικός λογαριασμός σε όποια χώρα θέλετε!

    Reply
  11. \'Αλμα Άτα

    Κακή φάρσα, άσχημος τρόπος διαφήμισεις του νέου βιβλίου… Χωρίς να συμφωνώ με το όποιος δεν “αγαπάει” τον Στάλιν είναι τροτσκιστής, ούτε με το τσάμικο που σηκώνουν οι ΚΚΕδες εδώ στα σχόλια, ο αντισοβιετισμός και ο ευρωκομμουνισμός ή τέλος πάντων ένας μικροαστικός δήθεν δημοκρατισμός παλαιάς κοπής με μπόλικο φαρμάκι για τον Ιωσήφ είναι το κείμενο. Η ιστορία όμως δεν γράφετε με “αν” και όπως θα θέλαμε… Διαλεκτική σκέψη και ιστορική ματιά βαθύτερης κατανόησης των τότε εξελίξεων λείπουν από τον Μπελαντή. Σχήματα αναπαράγει, μάλλον πολύ παλιά και γνώριμα…

    Reply
  12. Πράκτορας των Ναζι

    @kokkiniotis
    Μια ερώτηση μόνο. Υπάρχει συντακτική επιτροπή στην pandiera.gr, ή ότι γουστάρει κάθε ένας (με δικαίωμα συντάκτη) αναρτά;

    Reply
    1. lathranagnostis

      Εν τάξει, μη γίνεσαι και παράξενος!
      Αν το συγκεκριμένο άρθρο είχε κοπεί, πως θα κάναμε τον χαβαλέ που κάναμε?

      Reply
    2. Ανώνυμα

      Από ότι διαφαίνετε δεν ενδιαφέρει κανέναν η πραγματική ροή των πραγμάτων τόσο τον ιστορικών δεδομένων όσο και Ιδεολογικών δεδομένων!
      Αλλά το ότι η “Αριστερα” στην Χώρα μας έφτασε εδώ που έφτασε ωφείλετε τόσο στον φόβο που κουβαλά μέσα “Της”! Και ο φόβος της αποκρύπτει (συνειδητά ή ασυνείδητα) πραγματικά γεγονότα μέσα από μια ψευδοεπίγραφη ιδεολογική “διαφορά”! Και όποιος κρύβει την Πραγματικότητα Ιστορικών Στοιχείων θέλει να … κρύψει τον Ευατό Του και τον… Ρόλο Του!

      Άλλωστε Στα Κινήματα διεισδούν και χαφιέδες του Σάπιου Συστήματος (παντού και στην Χώρα μας άλλωστε π.χ. στην Ευρώπη οι “Τρομοκρατικές Αριστεροκουμμουνιστικές” οργανώσεις είχαν και έχουν διεύθυνση Μυστικών Υπηρεσιών-Ιταλία/Γερμανία/Ελλάδα!) με όλες Τας Μορφάς (ΜΜΕ κ. e-MME)!

      Και ώς επιβεβαίωση βλέπουμε πως “Χρησιμοποιούν” την Έννοια/Ορο “Αριστερά” (είναι ο ΣΥΡΙΖΑ/Τσίπρας Αριστερά;;;)!

      Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ/ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ τον Διάλογο φοβούντε οι Πράκτορες/Χαφιέδες διότι έτσι αποκαλύπτουν αντικειμενικά τον Ρόλο Τους! Τον Ρόλο Του Χαφιέ!!!

      ΥΓ. Που είναι τα Σχόλια μου;;; Ενοχλούν;;;

      Reply
    3. Ανώνυμα

      ….. της Ιδεολογίας των Ναζί! Βλέπε το κινηματογραφικό του Τσάρλι Τσάπλιν “Ο Μεγάλος Δικτάτορας”!
      Προφητικό! (=Το Τραπεζικό Σιωνιστικό Καπιταλιστικό Κεφάλαιο Χρηματοδοτούσε Τους Ναζί!!)

      Για Απαγορεύεται να το λέμε και να αναφέρουμε ακόμη και τα κινηματογραφικά του Τσάπλιν;;;;

      ΥΓ. Θα το δημοσιεύσετε το αυτό σχόλιο;;;

      Reply
    4. Ανώνυμα

      Παρακαλώ την Συντακτική Επιτροπή του Ιστιολογίου Αυτού να “Απελευθερώση” τα χθεσινά Σχόλια (21/11/17) που είχαν αναφορές στο “Σφυρί και το Δρεπάνι αναφορικά τον Τρότσκι” και την αναφορά στον “Bruno Bauer και την απάντηση του Marx το 1843/44”!

      Αυτά είναι Ιστορικά Δεδομένα και Στοιχεία!

      Η Αριστερά και η Κουμμουνιστική Αριστερά ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!

      Παρακαλώ Δημοσίευση των Σχολίων της 21/11/17

      Ευχαριστώ!

      Reply
  13. Left G700

    To Whom It May Concern –σπέσιαλ αφιερωμένο:

    Ο Στάλιν είναι πολύ απότομος και το ελάττωμα αυτό, που είναι εντελώς ανεκτό στις προσωπικές σχέσεις κομμουνιστών αναμεταξύ τους, δεν είναι ανεκτό για κείνον που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Γι’ αυτό, προτείνω στους συντρόφους να βρουν ένα μέσο να βάλουν στη θέση του κάποιον άλλο, ο οποίος σχετικά με τον Στάλιν να έχει τούτο το χαρακτηριστικό, να είναι πιο υπομονετικός, πιο ανοιχτόκαρδος[1] και πιο ευγενικός απέναντι στους συντρόφους και να είναι λιγότερο δύστροπος. Το ζήτημα αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μικρολογία. Μα πιστεύω πως άμα το ιδούμε από την άποψη της αποφυγής ενός σχίσματος και από την άποψη των σχέσεων Στάλιν και Τρότσκι, δεν είναι καθόλου μικρό, ή καλύτερα είναι ένα τέτοιας λογής μικρό πράγμα που αργότερα μπορεί να έχει αποφασιστική σπουδαιότητα.

    [1] Στις μεταφράσεις του Σπάρτακου και της Σύγχρονης Εποχής χρησιμοποιείται εδώ η λέξη «ανοιχτόκαρδος». Η μετάφραση του Β. Σακκάτου του 1956 χρησιμοποιεί τον όρο «ειλικρινής» που είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο. Στην αγγλική μετάφραση χρησιμοποιείται ο όρος «loyal» που σημαίνει πιστός, αφοσιωμένος.

    Reply
    1. Ανώνυμα

      … εντέλη εάν οι “κακοί” (Αποικιοκρατούμενο Ελληνικό Σύστημα) βάλουν μέσα στους “καλούς” (Κουμμουνιστική Αριστερά) έναν Χαφιέ….. Μεταφραστή τότε Τους Διάλισαν όλα τα Επαναστατικά και Λαϊκά Κινήματα!!!
      Η Αριστερά Χάθηκε στην Μετάφραση!!!! Ευτυχώς που Είμαστε ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ που Γνωρίζουμε Την Γλώσσα ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΗΓΩΝ!!!! Και Την Γνωρίζουμε ΑΡΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ!!!

      ΥΓ. Η Γλώσσα Είναι Το Εργαλείο Της Σκέψης/Πνεύματος! Μετά Την Ελληνική ως Εργαλείο με Απόσταση είναι η Γερμανική!!! π.χ. Είδαμε Περίτρανα πως μεταφράσατε όλοι σας οι γερμανομαθείς το κείμενο Του Νομοελίστα Günter Grass για Την Ελλάδα/Ελληνικό Λαό! Όχι μόνο το Σακατέψατε Το Κείμενο Του αλλά και Το Ξεφτυλίσατε!!! Αλλά τι ψάχνεις;;; Στην Αποικιοκρατούμενη Ελλάδα Ζείς Δεν Υπάρχει Ελπίς!!! ΕΔΩ ” κάναμε” τον ΣΥΡΙΖΑ/ΤΣΙΠΡΑ Αριστερά τι άλλο να πούμε! Ο ποιό ωραίος στην Κυβερνητική Παρέα είναι ο Καμμένος! Προσέξτε μην μας βγεί Σαυτό Το Κονάκι Του Αγγλοαμερικάνου Μαχαραγιά ο Αδωνις και ο Κυριάκος …. Αριστεροί ΏΣ Ακροαριστεροί!!! ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ ή ΜΑΝΤΡΑ (το ίδιο Είναι!).

      Reply
    2. Τ.Κ

      Προσπαθείς…να ξεχάσεις βέβαια .οτι ο Στάλιν μετά τη γνωστή επιστολή Λένιν,παραιτήθηκε τρεις φορές αλλά κανένας ,ούτε ο Τρότσκυ,δεν έβαλαν υποψηφιότητα για τη θέση του γ.γ.Περίμεναν τον Στάλιν στη γωνία ,να αποτύχει…Βέβαια ο Στάλιν δεν τους έκανε το χατήρι κι αυτοί άρχισαν τις συνομοσίες.
      Τώρα όποιος θέλει πραγματικά να γνωρίσει για τις δημοκρατικές διαδικασίες που εφάρμοζε ο Στάλιν στο κόμμα άς διαβάσει Ζούκοφ ή Βασίλιεφσκι.Ο Στάλιν όχι μόνο άκουγε και ανεχόταν όλες τις απόψεις αλλά ανεχόταν να εκφράζονται με το ποιό οξύ ύφος.
      Ο Τρότσκυ είναι εντελώς αναξιόπιστος ,όταν πήγε στο Μεξικό άρχισε να καρφώνει κομμουνιστές σαν πράκτορες της GPU,μην επαναλαμβανόμαστε.

      Reply
      1. Left G700

        Άκουσε, φίλε μου ΤΚ (και φίλε κικιρίκου):

        Δεν προσπαθώ να ξεχάσω τίποτε. Και γιατί να προσπαθώ να ξεχάσω; Εσείς μπορεί να δηλώνετε «σταλινικοί», εγώ όμως δεν έχω δηλώσει ποτέ «αντισταλινικός». Ένα υπενθυμιστικό σχόλιο copy paste με την προτροπή τού Λένιν προς τους συνέδρους τού 12ου συνεδρίου έκανα, δεν έγραψα τη βιογραφία τού Στάλιν για να μου λες ότι «προσπαθώ να ξεχάσω». Και έκανα την υπενθύμιση, γιατί βλέπω ότι όλοι οι συνήθεις ύποπτοι Κουκουέδες που συχνάζετε εδώ έχετε πάρει το θυμιατό και το έχετε ρίξει στα σταλινοπροσκυνήματα. Ε, λοιπόν, καλό είναι να μην προσπαθείτε να ξεχνάτε εσείς (εδώ πηγαίνει φούστα-μπλούζα, που λέει κι η Αλέκα, αυτό που αποδίδεις σε μένα) ότι μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις τού Βλαδίμηρου στο κόμμα ήταν η πρόταση να πάρει πόδι από τη θέση τού ΓΓ ο αγαπημένος σας Αυτός που τον έχετε στο μυαλό σας (το μυαλό σας και μια λίρα!) κάτι σαν Θεό, αλλά ο Βλαδίμηρος είχε καταλήξει να τον θεωρεί επικίνδυνο.

        ΥΓ Ο Στάλιν ήταν ό,τι ήταν, αλλά οπωσδήποτε όχι χαζός. Και μια και δυο και τρείς φορές (και τέσσερις και όσες χρειαζόταν) θα έθετε την παραίτησή του στη διάθεση του κόμματος στα χρόνια που ακόμα η προσωποπαγής εξουσία του δεν είχε εδραιωθεί. Τι σόι επιχείρημα είναι αυτό και από ποιες κριτικές τον απαλλάσσει; Κάτι τέτοια ‘‘επιχειρήματα’’ πιάνουν μόνο στα πρωτοετή Κνιτάκια. Σε παρακαλώ.

        ΥΓ2 «Δύστροπος» και «απότομος», φίλε μου κικιρίκου, ήταν οι χαρακτηρισμοί τού Βλαδίμηρου πριν από το ξεκλήρισμα όλων σχεδόν των παλιών μπολσεβίκων. Κάνε τον κόπο να πας μέχρι το μαυσωλείο του να τον ρωτήσεις πώς τον χαρακτηρίζει τώρα. Αλλά να φορέσεις το κράνος σου πρώτα, ναι;

        Reply
        1. lathranagnostis

          Καλά, μη μιλάμε για ερωτήματα προς τον Λένιν, γιατί αν ο κικιρίκου και ο ΤΚ πρέπει να φορέσουν κράνος, τότε κάποιοι σαν και του λόγου σου, πρέπει να φορέσουν …….πανοπλία!

        2. κικιρίκου

          Οι παλιοι μπολσεβίκοι ειναι παλιοι μπολσεβίκοι όσο κρατούν την σημαία της επανάστασης ψηλά. Στα τέρατα που δολοφόνησαν τον σύντροφο Κύροφ άξιζε μονο τουφέκι. Φαντάζομαι σε κάλυψα.

    3. κικιρίκου

      καλά ένανε ο Στάλιν και ήταν δύστροπος και απότομος σε όσους τορπίλιζαν την επαναστατική ενότητα του κόμματος και γράφανε τις αποφάσεις του κόμματος εκει που δεν πιάνει μελάνι. Αυτό έλειπε να τους ευχαριστούσε. Επιβεβαιώθηκε. Δικαιώθηκε μια χαρά πολύ σύντομα. Ο μεγάλος Λένιν δυστυχώς είχε άδικο. Παρόλα αυτα βοήθησε εστω και με αυτό το γράμμα στο να ξεσκεπαστεί ο ρόλος των φραξιονιστών κατεργαραίων στο κόμμα/

      Οποιος γνωρίζει βέβαια ιστορία και δεν ειναι πανάσχετος σαν τον λεφτη, θα ήξερε οτι ο Στάλιν 3 φορές (δεν παραιτήθηκε όπως λέει παρακάτω ο ΤΚ) αλλα ζήτησε στην ΚΕ των μπολσεβίκων να του αφαιρέσουν τη θέση του γενικού γραμματέα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστολής του Λένιν. Και τις τρεις φορές, ομόφωνα, ολοι, με πρωτοστάτη τον Τρότσκι, ζήτησαν στον Στάλιν να μείνει στη θέση του. Και ο Στάλιν ακολούθησε την εντολή του κόμματος, όπως έκανε πάντα στη ζωή του, σε αντιθεση με τον Τρότσκι.

      Γιατι έγινε αυτό; Γιατι τον διατήρησαν στην θέση του γενικού γραμματέα; Γιατι απλούστατα κανένας από Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ, Τρότσκι δεν ήθελε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τον πανδύσκολο έργο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. ΚΑνεις απο αυτους δεν πίστευσε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

      Οι δυο πρώτοι ποτέ δεν πίστευαν οτι υπήρχαν οι όροι για σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ, ούτε καν για σοσιαλιστική επανάσταση (θυμίζω την απεργοσπαστικη τους στάση λίγες μέρες πριν τις 25 Οκτώβρη του 17, όταν δημοσίευσαν την αντιρρησή τους με την επικειμενη επαναστατικη εφοδο σε μενσεβίκικο έντυπο, ΠΡΟΔΙΔΟΝΤΑΣ -ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΓΗΣ, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν οτι η αστική επανάσταση δεν ειχε εξανλτήσει ακομη τα όριά της), ο δε Τρότσκι βέβαια πάντα μια ζωή έβλεπε τους αγρότες σαν αντιδραστικό στρώμα, ποτέ δεν υιοθέτησε τις θέσεις του μπολσεβίκικου κόμματος, και αυτό φάνηκε στα βιβλία του που εξέδωσε μετά το θάνατο του Λένιν, όπου προσπαθει να εμφανίσει τον Λένιν οτι ακολούθησε τη πολιτική της “διαρκούς επανάστασης”

      Λέφτη…αστο…διάβασε τα βασικα πρώτα και ξαναέλα.

      Reply
      1. Ανώνυμα

        …. κάπου συμφωνούμε κικι!!!

        Αλλά “Πρόσεξε” όσο αναφορά τον Λένιν την Πολιτική Επιστημονική Φιλοσοφία Του στην φράση (μόνο την φράση): Ένα βήμα Πίσω Δύο Μπροστά!!! (αναφορικά με τις 3ης επιστολές Του και το ξεσκέπασμα των άλλων!).

        Όσο αναφορά τον φίλο Luft G700 (Luft=Αέρας με G=Βαρύτητα 700!!!) ΔΕΝ είναι καλό οι εμμονές και Ιδιαίτερα οι Ιδεολογικοπολιτικές και Ιστορικές!!!

        Reply
      2. μέλος του ΝΑΡ

        Παρακάμπτω το αμιμητο “απεργοσπαστικη” (!!) κικιρικου, τον οκτωβρη ’17 δεν έγινε απεργία για να γίνει ο καμενεφ απεργοσπάστης, και πάμε στην ουσία: Τα 2/3 των αντπροσωπων στο 10 συνέδριο, όπως και το 80% των μελών της ΚΕ απο το ’17 ως το ’24, ςξιντωθηκαν τη διετία ’36-’38. Μιλάμε για τερατώδη “δυστροπια” της σταλινική φραξιας! Αλλά και επιλεκτική συνάμα: Οι καρριεριστες έκανα καρριερα στο πκκ (μπ) την εποχή εκείνη, με τις ευλογίες του κρατικου/κομματικου μηχανισμού.

        Reply
        1. κικιρίκου

          φιλε μέλος του Ναρ.
          η χρήση του όρου “απεργοσπαστική” έγινε από τον ίδιο τον Λένιν σε περίφημη επιστολή του στην ΚΕ του μπολσεβίκικου κόμματος, όπου συνέκρινε την προδοσία των Καμενεφ-Ζηνόβιεφ με αυτή κοινων απεργοσπαστών που ανακοινώνουν την ημερομηνία της απεργίας, όταν αυτη προετοιμάζεται προφανώς παράνομα. Μάλιστα παρότρυνε το κόμμα, να αντιμετωπίσει τους δυο αυτους κυρίους ως…απεργοσπάστες. Ξέρεις τι σημαίνει αυτο; Μάθε τι εκαναν οι μπολσεβίκοι στους απεργοσπάστες της εποχής τους.

          Για τα υπόλοιπα που λες, μάλλον δεν τα ξέρεις καλά, επισης. Φρόντισε να τα μάθεις.
          Η ενωμένη ανθυποφράξια Καμενεφ-Ζηνόβιεφ-Τρότσκι, δηλαδή η σοσιαλδημοκρατικά παρεκκλίνουσα τασούλα στο κόμμα, έλαβε
          σε ανοιχτές μαζικές κομματικές ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες ,το 1927, στις συζητήσεις που άνοιξαν πριν το 15ο Συνέδριο,
          7.000 ψήφους,

          η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής πήρε 724.000 ψήφους.

          Εχουμε και λέμε λοιπόν ολα αυτά τα μετέπειτα τέρατα που δολοφόνησαν τον Κύροφ, ειχαν επιρροή στο 0.0096 του κόμματος. Το διανοείστε! Ολοι αυτοι που μιλάνε για λαθροχειριίες, ραπανάκια και γραφειοκρατές σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ δεν πήραν ούτε το 1% του κόμματος. Το πλησίασαν βέβαια :-) χα χα χα!!!

          0.96%,!!!!

          πηγη:https://www.marxists.org/reference/archive/stalin/works/1939/x01/ch10.htm#1.

          In October 1927, that is, two months before the Fifteenth Congress, the Central Committee of the Party announced a general Party discussion, and the fight began. Its result was truly lamentable for the bloc of Trotskyites and Zinovievites: 724,000 Party members voted for the policy of the Central Committee; 4,000, or less than one per cent, for the bloc of Trotskyites and Zinovievites. The anti-Party bloc was completely routed. The overwhelming majority of the Party members were unanimous in rejecting the platform of the bloc.

          ΠΟΙΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ρε συ μελος του Ναρ;

          επειδη εισαι προβλέψιμος μην μου αρχίσεις οτι ο Τροτσκι ήταν υπουργος πολέμου κτλ… Γιατι θα σου δείξω τι μαλακιες έκανε αυτος ο γραφειοκράτης στο μέτωπο του Ντενίκιν στο Νότο και αλλου στην Πολωνία αργότερα, και πως παραλίγο να χαθεί η Μόσχα απο αυτον τον ανεύθυνο, που δεν είχε φροντίσει στη πραξη να δει αν εκτελούνται οι αποφάσεις εφοδιασμου με όπλα και στάρι του κόκκινου στρατού εναντίον των στρατευμάτων του Ντενίκ το καλοκαιρι του 1919.

          Απλα ενημερωτικα καθάρισε και κει ο σύντροφος Στάλιν, που ανέλάβε επιτελικα την διοργάνωση της εκστρατείας ενάντια στον ντενίκιν και τον τσάκισε κατά κράτος. Υπάρχουν άπειρα στοιχεία γι αυτο.

      3. Σ.Τ.

        1.τα ψέμματα είναι αντικομμουνισμός

        2.μολοτοβ παραδεχτηκε το χολοντομορ

        3. Βρέθηκαν στα αρχεία οι εντολές Στάλιν για τις εκτελέσεις των πολωνων (κατιν)

        4 Το ΚΚΕ και οι «δίκες της Μόσχας» http://pandiera.gr/το-κκε-και-οι-δίκες-της-μόσχας/
        Από τους 1.966 σύνεδρους που συμμετείχαν το 1934 στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, οι 1.108 εκτελέστηκαν μέχρι το 1938,
        Από τα 139 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγησαν, εκτελέστηκαν στη συνέχεια τα 98.
        Οι Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Πιατάκοφ, Ράντεκ και άλλοι κομμουνιστές κατηγορήθηκαν ως πράκτορες της Γκεστάπο και τουφεκίστηκαν. Το ίδιο έγινε με τους Μπουχάριν, Ρίκοφ και άλλους. Ο Τόμσκι αυτοκτόνησε το 1936 και ο Ορτζονικίτζε αυτοκτόνησε το 1937.
        Από τα 26 τακτικά μέλη της Κ.Ε. του 10ου συνεδρίου (δηλαδή της τελευταίας Κ.Ε. όπου συμμετείχε ο Λένιν), τα 17 εκτελέστηκαν ή δολοφονήθηκαν.
        Από τα 10 τακτικά μέλη του Π.Γ. του 1922 (δηλαδή από την καθοδηγητική ομάδα που διεξήγε το νικηφόρο εμφύλιο), εκτελέστηκαν τα 6.
        Από τα 31 στελέχη που αναδείχτηκαν στο Π.Γ. μεταξύ 1919 και 1935, οι 20 εκτελέστηκαν

        5. Διαθήκη Ν.Ζαχαριαδη.
        Να ψαξετε τι απέγιναν Χάιτας, Ευτυχιαδης

        6. Κτλ κτλ

        Reply
        1. Ανώνυμα

          Παραμύθια!

          Μόνο το σημείο σου 3. Να πάρουμε δείχνει ότι είσαι θύμα της Ναζιστικής Προπαγάνδας του Goebels! Το ψέμα πάει σύννεφο για το Κατίν! Αλλά ο Πολιτικός Κατινισμός του Αντικουμμουνισμού και Αντισοβιετισμού καλά κρατά!
          Ιστορικές έρευνες απέδειξαν ότι οι Ναζί Του Εκτέλεσαν! Μάλιστα ακόμη και το “δέσιμο” το χεριών όλων τους είτανε χαρακτηριστικό των γερμανοναζί! Όλα δεν μπορούν να τα κάνουν … τέλεια! Όπως την δικαιολογία της έναρξης της πολεμικής επίθεσης αμέσως στην Πολωνία ντύνοντας Γερμανούς στρατιώτες πολωνικά και τα γνωστά!!!

          Εμείς Θεωρούμε εκ των Πραγμάτων των Αντικουμμουνισμό ΕΧΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΈΘΝΟΥΣ!!!

          ΠΡΑΚΤΟΡΙΛΙΚΙΑ ΞΕΝΩΝ!!! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ!!!

      4. Σ.Τ.

        1. Ο Λένιν δεν ηταν ποτε γενικός γραμματέας συνεπώς παει περίπατο η θεωρια περί ευθύνης. Στους μπολσεβικους παντα η ηγεσία και η ευθύνη ηταν ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ.
        Η θέση του γ.γ. έγινε αξίωμα επι Στάλιν και η εξουσία της (και η ευθύνη της) ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕ. Όταν το κομμα έγινε ΕΘΝΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟ. (Εθνομπολσεβικισμος γλουγλιστε το για;)

        2. Ο Λένιν δεν υπάκουσε το κομμα ουτε το 17 ουτε στο Μπρεστ. Ουτε ο Λέοντας. Αντίθετα ο Στάλιν παντοτε ηταν των παρασκηνιων και της καμαριλας γιατι είχε μηδαμινό κύρος. Ας πούμε στην Πράβδα ηταν δεξι χερι του Κάμενεφ. Μονο όταν ο Κάμενεφ συγκατανευσε μεταδόθηκαν οι θέσεις του Απριλη.

        3. Το αν ηταν επαναστατης ή όχι ο Τρότσκι φαίνεται απο όλη την ζωή του πχ όταν τέθηκε επικεφαλής του Πρώτου Σοβιέτ της Πετρούπολης στα 1905 σε ηλικία 25 ετων. Τι έκανε άραγες τοτε ο Στάλιν; Μήπως έπλεκε κομποσκοίνια; Πούλαγε βίβλους;

        4. κτλ κτλ

        Reply
        1. κικιρίκου

          1 .o Σ.Τ. ποντάρει οτι ειμαστε χαζοι και δεν γνωρίζουμε τα γνωστά τροτσκιστικά ψέματα. Ακου τροτσκιστή,
          ο Στάλιν στην Πράβντα ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον Κάμενεφ. Ο Στάλιν υποστήριζε την συγκροτηση επαναστατικης κυβέρνησης εργατών-αγροτών για την ολοκλήρωση της αστικοδημοκραιτκης επανάστασης [απαλλοτρίωση της γης των αριστοκρατών και διαμοιρασμος της γης στους αγρότες], κοντρα και μακρια απο τους καντέ. Ο πρώτος που έβαλε αυτή τη γραμμή απο τον Φλεβάρη του 1917, ήταν ο Μολότοφ, ο μονος που βρέθηκε γρήγορα στην Πετρούπολη απο την παρανομία. Ο Στάλιν ήταν ακομη εγκλειστος. Ο Λένιν στο εξωτερικό.

          Ο Κάμενεφ ειχε μισομενσεβίκικη στάση, γλείφοντας τους μενσεβίκους που ειχαν προδοτικά δώσει τη συγκατάθεσή τους για την δημιουργία της προσωρινης κυβέρνησης πισω απο τις πλάτες της εργατικης τάξης.

          Ο Τρόσκι αστο, έλεγε ζήτω η ενότητα μπολσεβίκων-μενσεβίκων!, γραμμη που ειχε χαράξει απο το 1912.

          Ο Λένιν είναι ο μοναδικος που χάραξε σωστή τακτική, τονίζοντας το ζήτημα της εξουσίας των σοβιέτ, ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ και βέβαια την ανάγκη δημιουργίας μαζικη ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕΝΣΕΒΙΚΩΝ-ΕΣΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. Οι Στάλιν, Σβερντλόφ, Μολότοφ σε λιγότερα απο 10 μέρες υιοθέτησαν τις θέσεις του Απρίλη.

          2. ΠΡοφανως για το Μπρεστ εισαι πανάσχετος. Ο Τρότσκι πήγε να τορπιλίσει την υπογραφή συμφωνία με τους γερμανούς και η ΕΣΣΔ έχασε έξτρα εδάφη εξαιτίας της αθλιας προσωπικης του τακτικής. Επι 10 μέρες οι γερμανοι προέλαυναν.

          3. Το αν ήταν ή όχι επαναστάτης ο Τρότσκι φαίνεται απο παντου. Από τη πρώτη στιγμή της σύγκρουσης μπολσεβίκων-μενσεβίκων ο Τρότσκι πήγε με τους μενσεβίκους. Σκυλόβριζε τον Λένιν.
          Απο το 1912 και μετέπειτα κρατούσε κεντρίστικη στάση, αλλα στην ουσία στήριζε την λικβανταριστική στάση των μενσεβίκων που έλεγαν ότι έπρεπε να διαλυθουν οι παράνομες οργανώσεις της σοσιαλδημοκρατίας λόγω της οξυμένης καταστολής.
          Οι μπολσεβίκοι βέβαια κράτησαν τις παράνομες οργανώσεις πεισματικά. Σε αυτές συνεισέφερε καταλυτικα ο σύντροφος Στάλιν. Οχι…ο Τρότσκι χαχα χα.

        2. Σ.Τ.

          Βασικά με εχασες εκεί που γραφείς ‘σάκου τροτσκιστ’ παρακατω δεν θα διαβάσω γιατί ξέρω τις τύπος είσαι τα έγραψα και στον άλλο.

        3. κικιρίκου

          παραλογιζεσαι και χάθηκες στη σύνταξη;
          Εδω γραφω για να αποδομησω τα παραμύθια που εκφράζουν οι τροτσκιστές σαν του λόγου σου που δεν εχουν ανοιξει ποτέ βιβλίο. Μη φοβασαι γινομαι απόλυτα κατανοητος σε οσους με διαβάζουν.

          ακου ματια μου, οταν θα επικαλείστε την επιστολή του Λένιν στο συνέδριο, δεν θα ξεχνάτε τι έγραφε ο ίδιος ο Λένιν για τη θέση του γενικου γραμματέα.

          Ο ίδιος ο Λένιν ισχυρίζεται οτι η θεση αυτη συγκεντρώνει υπερεξουσίες. Και ο Λένιν ήταν αυτός που πρότεινε τον Στάλιν στη θέση του γ.γ γιατι βέβαια ο Στάλιν απέδειξε οτι ήταν πολυτιμος επαναστατης ηγέτης για το μπολσεβίκικο κόμμα ΠΑΝΤΟΥ.

          απο το μέτωπο με τις στρατιές του Ντενίκιν που απειλούσαν την Μόσχα, μέχρι το εθνικό ζήτημα, τα ζητήματα του κόμματος σε οργανωτικο, πολιτικό επίπεδο, την οικονομία κτλ…

          Ο Στάλιν κέρδιζε πάντα την πλειοψηφία του κόμματος με την πειθώ. Οι καταγέλαστοι φραξιονέρος ξεφτιλίστηκαν μέσα απο τις αντιφάσεις των γραπτών τους και των λόγων τους. Τη μια έλεγαν έτσι, την άλλη γιουβέτσι. Ειδικα οι Κάμενεφ, Ζηνόβιεφ δεν ειχαν κανένα κύρος, μπροστά στο αδιαμφισβήτητο κύρος του Στάλιν.

          ολοι οι επαναστάτες ηγέτες των κομμουνιστικών κομμάτων με πρώτο-πρώτο τον Γκράμσι στήριξαν τον Στάλιν στην αντιπαράθεση με τους φραξιονέρος.

          Μάθετε ιστορία και μην αναπαράγετε τα παραμύθια των αστών για τις εκκαθαρίσεις-γενοκτονίες [τα τερατώδη νούμερα] που δεν έγιναν ποτε. Οκ; ΑΝΤΕ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
          Κλουζω των χαλκειων, γελάει ο κοσμος μαζί σας.

          Πρώτος – πρώτος ο Μπελαντής που έχει κοπιάρει στα σπαραξικάρδια εμέσματά απ’ όλους τους πράκτορες-αποστάστες κομμουνιστών κομμάτων σαν τον αληταρά τον Φραντς Μπορκενάου.

      5. Σ.Τ.

        ΥΓ Σταλινισμός δεν είναι πολιτικη γραμμή διότι ο Στάλιν εφάρμοσε με διαστρεβλωμένο τροπο τις θέσεις του Τροτσκι στο αγροτικό. Σταλινισμός απλα δεν υπάρχει, παρα μόνον ως παρηκμασμένο εκφυλισμενο συστημα εφαρμογής της εξουσίας της γραφειοκρατιας. Είναι απλα ο μακιαβελισμός στην εξουσία, αν δεν πιστευετε ρωτηστε την γυναικα του Μπουχάριν, τους συγγενείς των κεντρικό επιτροπών, τον Ραντέκ, τον Ερνστ Φίσερ, τον Ρικωφ, τον Πιατακωφ, τον Λέο Τρεπε τον Παντελή Πουλιόπουλο. Ο σταλινισμός δείχνει το δρόμο που παιρνει ενα επαναστατικό κομμα όταν αυτό πάψει να λειτουργει και πεθάνει ειτε απο φυσικο θάνατο (περιπτωση δυτικών κομμάτων ) ή δολοφονηθεί (περιπτωση του μπολσεβικικου κόμματος).

        Reply
        1. κικιρίκου

          οι θέσεις του Τρότσκι μάτια μου στο αγροτικο ηταν πάντα : οι αγρότες σαν μάζα ειναι αντιδραστικό σώμα. Το μέλλον λοιπόν της Ρωσσίας δεν βρίσκεται στην εργατο-αγροτικη συμμαχία οπως έλεγαν πάντα οι μπολσεβίκοι, αλλα στη συμμαχία προλεταριάτου ρωσικου και ευρωπαϊκου.

          Αυτή στην ουσία ήταν πάντα η μισομενσεβίκικη θέση του Τρότσκι, η λεγόμενη “διαρκής επανάσταση” . Γι αυτό άλλωστε έλεγε ότι δεν μπορει να οικοδομηθει ο σοσιαλισμος στη Ρωσσία.
          Τι να λέμε τώρα.

      6. Σ.Τ.

        Εδώ η παραδοχή του Λάζαρ Καγκανοβιτς για τις εκτελέσεις του κατιν. Ως αντίποινα για τις εκτελέσεις κομμουνιστών στην Πολωνια κατα τη διαρκεια του εμφυλίου.
        http://katyn.ru/index.php?go=Pages&in=view&id=936

        Το 1985 ο Λ.Κ. μίλησε με τον Α.Ν.Κolesnik (6.11.1985)
        Eπροκειτο για μαζικες δολοφονιες ερυθρό φρουρών στα 1920-21 και μετα κομμουνιστών στα 1920-30 και έτσι δικαιολογήθηκε ο Λ.Κ.

        Reply
        1. κικιρίκου

          o Καγκάνοβιτς ποτε δεν έγραψε τίποτε για το Κατίν, δεν ειπε ποτέ ότι το Κατίν το εκαναν σοβιετικοι. Πάλι ψεύδεσαι. Υπήρξαν ψευτο-ιστορικοι εκεινη την περίοδο που χρέωναν συνεντεύξεις του Καγκάνοβιτς στις οποίες υποτιθεται οτι ειπε αυτα που λες. Μεσα στα αλλα βεβαια ειναι και αλλα παραμύθια που δεν λες αυτη τη στιγμή, οπως πχ. Χολοντόμορ.
          Ολα αυτα βέβαια πλεον αμφισβητουνται απο τους πάντες. Ειναι κλασσικα κολπλα των χαλκειων των μυστικων υπηρεσιών που εδώ μονο η αστικη τάξη και βέβαια τα γιουσουφάκια τους οι τροτσκιστές έσπευσαν να αναπαράξουν

        1. lathranagnostis

          Ξεφτιλισμένε ψεύτη, αυτά που παρουσιάζεις, είναι “αντίγραφα” που παρουσίασε ο Γιέλτσιν που είχε στήσει έξω από τη Μόσχα, ολόκληρο εργαστήριο παραγωγής χαλκευμένων ντοκουμέντων.
          Όταν το δικαστήριο όπου δικάστηκε η υπόθεση του Κατύν, ζήτησε τα πρωτότυπα, ακόμα να τα παρουσιάσουν!
          Ούτε οι ίδιοι οι Πολωνοί δεν μιλάνε πια για το Κατύν.

        2. ΟΝΟΜΑ

          Το μόνο πρόβλημά σου, η θρησκοληψία

        3. ονομα

          Η θρησκοληψία είναι δικό σας χαρακτηριστικό. Δαιμονοποίηση του ΚΚΕ και θεοποίηση της δράσης οποιουδήποτε άλλου.
          Επιχειρηματολογία από τους ΑΝΤΑΡΣυωτες εναντίον άλλου δε βλέπω είναι η αλήθεια. Τα μισά κείμενα εδώ μέσα ασχολούνται με το ΚΚΕ γιατί αυτό είναι το πρόβλημά σας.

        4. Σ.Τ.

          Βασικα αλλανταλλων. Διότι η λογική σας ΚΚΕδες είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια να αρθρωσετε σοβαρό πολιτικο λογο….η λογική σας είναι ασπρόμαυρο. Οποίος ασκεί την €παραμικρή€ κριτική στο ΚΚΕ είναι πράκτορας στο μυαλό σας.

          Πχ όταν ο Τρότσκι υπερασπιστηκε τιμια τον εαυτό του μπροστά στόν αμερικανικο ΛΑΟ, έγινε για εσάς προδότης και συνεργάτης. Όταν ομως ακούτε κριτική για το σύμφωνο της σταλινικης εσσδ με την ναζιστική γερμανια, τρελλαινεστε και χάνετε κάθε δυνατότητα λογικού συνειρμού. Εκεί δεν βλέπετε προδοσία του Στάλιν…..ενα παράδειγμα απο τα χιλιαδες,
          Η το κορυφαίο του Μαιλη, οτι για την Βάρκιζα δεν φταίει το διεθνές κεντρο στο οποίο υπαγόταν το ΚΚΕ απο το 4ο συνέδριο της διεθνούς επι Λένιν ακόμα αλλά οτι το ”διεθνές κομμ. Κίνημα δεν είχε λέει Πολιτικη στρατηγική. Εμ πως δεν είχε; Δεν είχε τα λαϊκά μέτωπα, δεν είχε τα αντιφασιστικό μέτωπα; Δεν είχε αποφάσεις 7ου συνεδριου για συμμαχικες κυβερνησεις με αστικα κόμματα, δεν είχε συμμαχία με ριζοσπάστες σε Γαλλία,Ισπανία; Όχι κριτική δεν έγινε αλλά το διεθνές κεντρο με Δημητρωφ Στάλιν είχε ΥΠΟΤΑΞΕΙ κάθε πολιτικη στην Αβδηρίτη αναγκη συμμαχίας με τους αμερικανους και τους Εγγλέζους με αποκλειστικό στοχο την πάση θυσια υπεράσπιση του διεθνούς κέντρου της ΕΣΣΔ. Στο βωμό αυτής της στρατηγικής θυσιάστηκε το διεθνές κίνημα, με πρωτο και κύριο το ελληνικό.
          Αυτά είναι πολιτικη τύφλωση, που χάριν υπεράσπισης του σταλινικού φαινομένου (που είδαμε που κατέληξε το 89 ) δεν επιτρέπει εξαγωγή συμπερασμάτων μισο αιωνα μετα.

        5. ονομα

          Ενώ, εσύ πείθεις και τον Λένιν με το λόγο σου. Αλλά τι να κάνω αγάπη μου; Βλέπω εδώ μέσα να ασχολείστε με το Κατύν σα βλαμμένα φοιτητούδια. Ακόμα και να το έκαναν οι Σοβιετικοί (που δεν το έκαναν) τι αποδεικνύεις; Η ΕΣΣΔ έχει σβήσει από το χάρτη και μόνο η ανάμνησή της μένει. Ακόμα και αυτή όμως τρομάζει τα αφεντικά. Εσύ γιατί κόπτεσαι τόσο;

          Αλήθεια οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν Πολωνούς… έτσι επειδή γούσταραν ρε παιδι μου αλλά μετά δεν ξαναέκαναν κάτι τέτοιο σε όλο το Β’ ΠΠ; Λολ λογικότατο…. Η πολιτική σου τύφλωση φτάνει στο σημείο να μην μπορείς να βρεις το 1+1 πόσο κάνει. Τα άρθρα που παρατέθηκαν του Ριζοσπάστη κλπ που παρατέθηκαν είναι ξεκάθαρα.

          Και σιγά μην κάτσω να μιλήσω με άτομο που λέει αυτό «το »διεθνές κομμ. Κίνημα δεν είχε λέει Πολιτικη στρατηγική». Λολ θες να μιλήσεις και για λογική και δεν ξέρεις να βάζεις 5 λέξεις στη σειρά να φτιάξεις μια πρόταση.

        6. Σ.Τ.

          Εχεις σοβαρό πρόβλημα, θα πασρακαλεσω την διαχείρηση να παρέμβει.

        7. Ανώνυμα

          Που Είναι το Σχόλιο μου για τα μυθεύματα του “Υποπτου” Σ.Τ. και όπως …. λέγετε;;;

          Παρακαλώ όχι λογοκρισία ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ!!!

        8. Τ.Κ

          Πλαστό έγγραφο που δεν έγινε αποδεκτό ούτε κι απ αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσσίας επί εποχής Γέλτσιν.Στο έγγραφο υπάρχουν υπογραφές Καλίνιν Καγκανόβιτς που ήταν απόντες στη συγκεκριμένη συνεδρία.Γράφει ΚΚΣΕ ,ενώ τότε υπήρχε ΠΚΚ.μπ.
          Πότε εμφάνισε την συγκεκριμένη συνέντευξη Καγκανόβιτς ο συντάκτης;.Διότι ο Καγκανόβιτς υποτίθεται ότι έδοσε διάφορες συνεντεύξεις σε άγνωστα πρόσωπα ,οι συνεντεύξεις αυτές παρουσιάστηκαν μετά τον θάνατο του και βγήκε η οικογένεια του να τα διαψεύσει με στοιχεία.Θέλετε να διαβάσετε Καγκανόβιτς,διαβάστε τα απομνημονεύματα του,πάντα υποστήριζε τον Στάλιν.
          Για τον Κάμενεφ ,η λέξη απεργοσπάστης ,εκφράστηκε απ τον ίδιο τον Λένιν ”Όταν θα δημοσιευτούν όλα τα ντοκουμέντα,η απεργοσπαστική πράξη του Ζηνόβιεφ και του Κάμενεφ θα φανεί ακόμη πιο καθαρά.”τ.34 σελ.421.
          Εδώ να μιλούμε με στοιχεία.Ο Χρουτσόφ είναι αναξιόπιστος,μέχρι και ότι τους έβαζε o Στάλιν κρεμμύδια κάτω απ την καρέκλα ,για να κάνει χάζι έγραφε ο αποστάτης.Τον έκανε όμως με τα κρεμμυδάκια ο G.Furr,τον έπιασε πλήρως ψευδόμενο.Και ο Ελλεστάιν απ τον Χρουτσώφ αντιγράφει.
          Αλλά τους τροτσκιστές δεν τους κόφτει τι έγινε με την Κ.Ε,η οποία εξάλλου λένε ότι ήταν σταλινικιά,τους καίει το θέμα Τρότσκυ και οι αποκαλύψεις γύρω απ αυτόν,εδώ τα βγάλαμε όλα με πηγές τροτσκιστικές,τα πραξικοπήματα,τις διασυνδέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες,οι υπηρεσίες του σαν καταδότης,τα άρθρα του ,για την Ουκρανία απ τα οποία εμπνεύστηκε η ναζιστική UPA ,την οποία ο τροτσκιστής Chris Ford εβγαλε …επαναστατική οργάνωση,τον σημερινό δεξιό τομέα.Το άρθρο του για την GPU με στοιχεία του Gitlow ,εμπνευσμένου απ την Κου Κλουξ Κλαν ,και συνεργάτη της μακαρθικής σχολής.
          Τι τους έκοψε παραπάνω;που επί Στάλιν υψώθηκε η κόκκινη σημαία στο Ράιχστανγκ.

        9. ενας

          Μπαγιάτικα ψέμματα, κατασκευασμένα “τεκμήρια” …πάντα σε “αντίγραφο” (!! – τα πρωτότυπα δεν τάχει δει κανείς-ποτέ, κι αυτό είναι …”επιχείρημα” ότι …”δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ύπαρξή τους“!), από τις γνωστές τσαούσες της Επαναγραφής της Ιστορίας.
          Μπας και ψαρέψουμε καναν απληροφόρητο.
          Το θέμα έχει εξαντληθεί:
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4459057
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5601479
          http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/218874/katin-pes-pes-kati-tha-meinei
          http://antigeitonies2.pblogs.gr/2009/02/antrei-bainta-katyn.html

          Τα παραπάνω και πολλά άλλα προσπαθεί να ανασκευάσει ένας Χ. Κεφαλής σε ένα κατεβατό αοριστιών και υποθετικών …υποθέσεων(!), μια από τις οποίες αντιγράφει ο Σ.Τ. παραπάνω.
          Και όπου το μόνο ισχυρό “επιχείρημα”, που πιθανόν να πείσει τον αναγνώστη απομένει η …έκταση του κατεβατού των συλλογισμών, που παίρνουν σαν δεδομένο αυτό, που ….”αποδεικνύουν”!
          Οποιος έχει καιρό και περιέργεια ας το περιεργαστεί εδώ.
          Για να μη λέτε, πως σας ….θάβουμε!
          Μία είναι η αδιαμφισβήτητη ….ιστορική αλήθεια:
          “Ο Στάλιν και η ΕΣΣΔ είναι ένοχοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου!!!!!!!!”
          Ονειρα γλυκά….

        10. Σ.Τ.

          Η Κλεοπάτρα Μαρουφίδου ήρθε στην Ελλάδα από τη Ρωσία το 1999, κουβαλώντας, όπως λέει, χίλιους πεντακόσιους τόμους λογοτεχνικών βιβλίων και μια συναρπαστική προσωπική ιστορία: είναι από τους ελάχιστους εν ζωή Ελληνες της Σοβιετικής Ενωσης που επέζησαν της σταλινικής τρομοκρατίας. Συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε στις στέπες του Καζακστάν, αλλά, όπως λέει, «στάθηκα τυχερή, γιατί αν με είχαν στείλει στα γκούλαγκ, το πιο πιθανό ήταν να είχα πεθάνει όπως τόσοι άλλοι». Σε ένα από αυτά τα γκούλαγκ εκτελέστηκε ο πατέρας της ως κατάσκοπος των ΕλλήνωνΔέκα μήνες στη φυλακή
          Επιστρέφοντας στο Μουρμάνσκ, στην παραθαλάσσια αυτή πόλη του παγωμένου ρωσικού βορρά, όπου εν τω μεταξύ είχε τοποθετηθεί ως λογίστρια σε ανώτερη κρατική υπηρεσία, δεν μπορούσε να φανταστεί τι την περίμενε. «Μια μέρα μετά τη ντιρεκτίβα, είχαμε εκλογές θυμάμαι, ξύπνησα νωρίς για να τακτοποιήσω στο γραφείο κάποιες εκρεμμότητες και μετά να πάω να ψηφίσω. Κάποιος χτύπησε την πόρτα του σπιτιού μου και υπέθεσα ότι με ψάχνουν από το γραφείο γιατί είχα αργήσει. Ηταν δυο άντρες της NKVD, που με συνέλαβαν και με οδήγησαν στη φυλακή. Δεν είχα ιδέα γιατί μ’ έπιασαν και πού με πήγαιναν. Με ρωτούσαν διαρκώς πού είναι το λιμάνι, αλλά εγώ δεν κυκλοφορούσα στην πόλη και δεν ήξερα. Οταν ύστερα από αφόρητες πιέσεις υπέδειξα μια κατεύθυνση, είπαν ότι αυτό είναι απόδειξη ότι είμαι κατάσκοπος.

          Με μετέφεραν στις γυναικείες φυλακές του Λένινγκραντ, όπου έμεινα δέκα μήνες χωρίς δίκη, γιατί είχε χαθεί στη διαδρομή ο φάκελός μου. Στο διάστημα αυτό απομακρύνθηκε ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Εζόφ και ανέλαβε ο Μπέρια, ο οποίος για να δείξει ότι ο προκάτοχός του δεν έκανε καλά τη δουλειά του απελευθέρωσε χιλιάδες κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και εμένα.»

          Εξορία στο Καζακστάν
          «Ενα χρόνο μετά με συνέλαβαν και πάλι. Με δίκασαν για κατασκοπεία και με εξόρισαν στο Καζακστάν. Η ποινή ήταν τρία χρόνια, αλλά μεσολάβησε ο πόλεμος και έμεινα συνολικά πέντε χρόνια εκεί».Μετά τον πόλεμο η Κλεοπάτρα Μουφίδου ενεργοποίησε, όπως λέει, «κάποιες παλιές και υψηλές γνωριμίες» και επέστρεψε στη δουλειά της, αυτή τη φορά ως υπάλληλος του υπουργείου που παρακολουθούσε τα δημόσια έργα στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Ουδέποτε έγινε μέλος του κόμματος, μολονότι πιέστηκε να ενταχθεί στο ΚΚΣΕ. Για την ίδια, όπως και για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της τότε Σοβιετικής Ενωσης, πάντως, ο Στάλιν ήταν ο μόνος αθώος για τις διώξεις και θανατώσεις εκατομυρίων αντιφρονούντων ή κατασκευασμένων «εχθρών του λαού». «Αυτά τα πράγματα συζητούνταν στον κόσμο και όλοι έλεγαν πως είναι ένα λάθος που θα διορθωθεί. Ο κόσμος αγαπούσε τον Στάλιν, πιστεύαμε ότι δεν ήξερε πως γίνονταν τέτοια πράγματα. Ημασταν πεπεισμένοι ότι τα έκαναν οι κάτω από αυτόν, αλλά εν αγνοία του».

          Ακόμα και τώρα, πάντως, η υπέργηρη Κλεοπάτρα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι ζούσαν τότε καλύτερα στη Ρωσία απ’ ό,τι σήμερα. «Οι άνθρωποι είχαν δουλειές. Σήμερα αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, χωρίζουν οικογένειες, ξετυλίγονται δράματα», λέει.

        11. lathranagnostis

          Είδες, είδες? Μια ζωή τσαπατσούληδες αυτοί οι σοβιετικοί! Άφησαν πίσω τους ενοχοποιητικά στοιχεία……!
          ………κι άντε τώρα το ΚΚΕ να τα “μαζέψει” ….!

        12. Ανώνυμα

          Εσύ που τα ξέρεις …. καλά: Πόσα …. Απίδια χωράει ο …. Σάκος…. σου;;;;

        13. Σ.Τ.

          Ο ερτογκαν είναι μάλλον ο τελευταίος σταλινικος
          Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα παραβλέψει τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σφαγή των Αρμενίων το 2015, την οποία ο πάπας χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα ως γενοκτονία.

          Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αργότερα σήμερα να συζητήσει μία πρόταση ψηφίσματος με αφορμή την 100ή επέτειο από τη δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων.

          «Ό,τι απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για μία επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν

        14. ονομα

          Εντάξει… το τερμάτισες.

          Ερντογάν για γγ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τώρα.

        15. Σ.Τ.

          Όχι εσύ να πας να πιασεις δουλεια στην Ελληνοφρένεια, αν δεν μπορείς να σκεφτεις σοβαρά. Αν το κανεις ( να σκεφτεις δηλαδή) θα δεις οτι η πολιτικη ΤΥΦΛΩΣΗ είναι ενα κοινο που έχουν κάποιοι αριστεροί με τον βεζύρη….

  14. Σ.Τ.

    Προς διαχείρηση. Έχω παραθέσει στοιχεια απο υπαρκτές ιστοσελιδες και υπαρκτές δηλώσεις υπαρκτών προσώπων τα οποία δεν έχουν αμφισβητηθεί. Είναι γνωστή επίσης και η επώνυμη μαρτυρία βετεράνου του κοκ.στρατου, καθώς και αλλων αυτοπτών μαρτύρων που αρχισαν να εμφανίζονται. Μπροστά στον κίνδυνο δημιουργίας ζητήματος προφανώς, Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα συγνώμη από την Πολωνικη ενω παράλληλα την ιδια στιγμη σταμάτησε η ανά κίνηση του θέματος απο όλες τις πλευρες.

    Συνεπώς θα ήθελα να αφαιρεσετε τους χαρακτηρισμούς γιατί αποτελούν συκοφαντία. Σε αντίθετη περιπτωση επιφυλασσομαι για την συνέχεια. Είναι μίνιμουμ προϋπόθεση λειτουργιας μια ιστοσελίδας ο σεβασμός στην αλήθεια και την αξιοπρέπεια.

    Reply
  15. Ανώνυμα

    Γενικά το βιβλίο είναι…περίεργο. Ξεκινά σκληρά ως σοβαρή εναλλακτική ιστορία (τι θα γινόταν αν είχε ηττηθεί ο στάλιν), μετά σιγά-σιγά αρχίζει να το πηγαίνει προς κωμωδία-σάτιρα-παραλληλισμούς (χαβαλέ στους εν ελλάδι τροτσκιστές στο σημείο που αναφέρονται οι φιέστες “Τροτσκισμός 1932” κλπ, καρικατουρίστικη περιγραφή του Μπέρια, on the nose προεικόνιση της αυτονόμησης του ιταλικού ΚΚ επί Μπερλινγκέρ δια μέσου της εισήγησης του Γκράμσι, Ο Ζούκοφ γράφει το “Προσοχή Άρματα” κλπ) και έπειτα χάνεται η μπάλα εντελώς…

    Εμφανίζονται εξωγήινοι, πέφτουν πυρηνικές, αναφέρεται το medium Yuri ο Στάλιν αυτοκτονεί από τον καημό του και στο τέλος κερδάνε οι…αντιεξουσιαστές σοσιαλιστές! Ειλικρινά μόνο ως ποσαδιστικό τρολάρισμα μπορεί να εκληφθεί όλο αυτό…

    Το πρώτο κομμάτι το βρήκα εξαιρετικό. Το δεύτερο είχε πλάκα σε μερικά σημεία αν κανείς αρέσκεται στο ιστορικό/αριστερίστικο χιούμορ. Το τρίτο όμως είναι σκέτο καρναβάλι. Και το κακό δεν είναι το καρναβαλίστικο της υπόθεσης. Το Red Alert μια χαρά καρναβάλι είναι και μια χαρά στέκεται. Το πρόβλημα είναι πως απλούστατα δεν κολλάει με το ύφος του υπόλοιπου βιβλίου αλλά και με αυτό που υποτίθεται ότι προσπαθεί να πουλήσει ο συγγραφέας με τον πρόλογο.

    Θες να κάνεις μια σοβαρή εναλλακτική ιστορία όπως υπόσχεται το εισαγωγικό σημείωμα; Θες να κάνεις αναχρονιστικό χαβαλέ (σα το Αστερίξ); Θες απλώς να κάνεις κάτι αστείο και εφεντζίδικο (σα το Red Alert);

    Πάρε μια γραμμή και ακολούθα την ως το τέλος. Αλλιώς δε καταφέρνεις τίποτα.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.