.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΔΕΘ 2016: Το μπλοκ της Καμάρας και η ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος


deth16kamaraΠαναγιώτης Ξοπλίδης

Η φετινή ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, δεν ήταν “μια από τα ίδια”, αλλά καταγράφηκε σαν η μαζικότερη και πλέον μαχητική από αυτές των τελευταίων ετών. Μένουν πολλά περισσότερα να γίνουν για μια επαρκή αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει την αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση. Ωστόσο, το μπλοκ των 4.000 διαδηλωτών της Καμάρας, η σύνθεσή του, ο τρόπος συγκρότησης και η προοπτική εξέλιξής του, δίνουν αυτοπεποίθηση ξανά στον κόσμο του κινήματος, ιδιαίτερα μετά την ήττα στη μάχη του ασφαλιστικού και το κλίμα απογοήτευσης που δημιούργησε.

Όσον αφορά το μέγεθος, οι χιλιάδες αγωνιστές της Καμάρας ήταν πολύ περισσότεροι από την άμαζη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ μαζική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους. Δεν εκπλήσσει η πλήρης ανυποληψία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Στη Θεσσαλονίκη, τον τελευταίο χρόνο, στις κινητοποιήσεις της κάποια μαζικότητα έδιναν μόνο εργοδοτικά σωματεία, όπως της Εldorado και του ΟΑΣΘ, ενώ έχει πάρει εδώ και πολύ καιρό διαζύγιο από την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, τον κόσμο της ανεργίας και της επισφάλειας, έχοντας γίνει οργανικό κομμάτι του μηχανισμού εκμετάλλευσής τους. Το ΠΑΜΕ, αν και έχει καταγραφεί στις εργατικές συνειδήσεις ως δύναμη διαμαρτυρίας και αντίστασης, αδυνατεί να επικοινωνήσει με τις αγωνιστικές αναζητήσεις. Η περίφημη σταθερότητά του, κάτι που αποτυπώνεται και στο επίπεδο του δρόμου όπου η συμμετοχή είναι περίπου η ίδια είτε σε περιόδους έξαρσης είτε ύφεσης του κινήματος, δηλώνει παράλληλα και την αδυναμία να αφουγκραστεί ευρύτερες διεργασίες της κοινωνικής πλειοψηφίας, ώστε τελικά και το ίδιο να “βγάλει συμπεράσματα”. Όπως ότι ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος δε γίνεται με τις μορφές πάλης του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ούτε με την απουσία ανατρεπτικών στόχων ενάντια σε κυβέρνηση, χρέος, μνημόνια και ΕΕ. Έτσι αγνοεί τις διαθέσεις και δυνατότητες για μια αναμέτρηση που στοχεύει στην ανατροπή και όχι μόνο στην πολιτική διαμαρτυρία

Η σύνθεση της συγκέντρωσης της Καμάρας ήταν ένα νέο ποιοτικό στοιχείο. Δεκάδες συλλογικότητες, σωματεία εργαζομένων, επιτροπές και συνελεύσεις, οργανώσεις και κόσμος γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία και στη συνέχεια τους δρόμους της πόλης. Ένα μεγάλο κομμάτι ερχόταν από “παλιά”, τα αποθέματα της προηγούμενης περιόδου του κινήματος, της έκρηξης του 2010-2012, αλλά και της υποχώρησης που ακολούθησε. Ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων σήκωσε πάνω του την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος φτάνοντας στο σημείο να μετατρέψει ακόμα και τις παρελάσεις σε παλλαϊκές διαδηλώσεις, αλλά πλέον χρειάζεται μια νέα επανεκκίνηση και περιεχόμενο. Το Καραβάνι Αλληλεγγύης και Αγώνα γύρω από τη ΒΙΟΜΕ, που άνοιξε μια πολύτιμη συζήτηση για το ζήτημα της παραγωγής και του εργατικού ελέγχου, βρίσκεται και αυτό αντιμέτωπο με το ερώτημα της πραγματικής πανκοινωνικής δράσης, ενάντια στις σειρήνες ενσωμάτωσης ή περιορισμού σε συνθήκες “υγειονομικής ζώνης”. Οι επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής που μετέτρεψαν έναν αγώνα για το περιβάλλον ενάντια στην ασυδοσία των εταιριών εξόρυξης χρυσού, σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για τη γη και την ελευθερία. Όμως χρειάζονται πλέον μια ανώτερη σύνδεση με το υπόλοιπο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Δίπλα σε αυτά τα μπλοκ, στην Καμάρα στάθηκαν και αυτά που εκφράζουν την τάση του “νέου”, δηλαδή της προσπάθειας οργάνωσης μορφών συλλογικότητας και αγώνα σε ανέργους, επισφαλείς εργαζόμενους, σε δύσκολους χώρους απόλυτης εργασιακής εκμετάλλευσης και ανύπαρκτου συνδικαλισμού (επισιτισμός, εμπόριο κ.α.). Βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, αλλά χωρίς αυτά κανένα βήμα στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός νέου εργατικού κινήματος δεν θα μπορεί να έχει μέλλον. Συνδεκτικός και αναγκαίος κρίκος οι συλλογικότητες από τα κινήματα γειτονιάς ενάντια σε πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, δομές αλληλεγγύης και φυσικά αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, μαζί με πρόσφυγες, καθώς ο κίνδυνος του φασισμού και της χρησιμοποίησής του ως μακρύ χέρι του συστήματος είναι πιο υπαρκτός από ποτέ.

Ο τρόπος συγκρότησης της συγκέντρωσης και διαδήλωσης της Καμάρας ήταν επίσης ένα ελπιδοφόρο στοιχείο. Αυτά τα κοινωνικά συστατικά στοιχεία δεν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια μαζί, στο επίπεδο της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης, χωρίς να λείπουν πάντοτε οι σοβαρές διαφοροποιήσεις σε θέσεις και πρακτικές ή ακόμη και εκφυλιστικά φαινόμενα μικρομεγαλισμού, παραγοντισμού και αδιέξοδης προσπάθειας δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών μέσα στο κίνημα πρώτα και λιγότερο προς τον ταξικό αντίπαλο. Αυτά τα συμπτώματα δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα, καθώς η μήτρα τους είναι η κοινωνική κρίση που δεν αφορά μόνο τους “άλλους”. Η ενότητα και η δημοκρατία μέσα στο ανεξάρτητο, ταξικό κίνημα δεν είναι δεδομένη. Χτίζεται πάνω στο βάθρο των συνελεύσεων, του αλληλοσεβασμού και της κοινής πάλης. Πριν, αλλά και μετά τη διαδήλωση, έγιναν πλήθος μικρών και μεγαλύτερων συνελεύσεων σε σχήματα, σωματεία, κινήσεις, επιτροπές και συντονισμούς αυτών. Ακόμα και με μικρό μέγεθος, το στοιχείο της ενότητας δεν μπορεί παρά να βασίζεται στη βάση και η Καμάρα απέδειξε πως αυτή η προσπάθεια μπορεί να έχει συνέχεια.

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι λοιπόν, είναι η προοπτική εξέλιξης του “μπλοκ της Καμάρας”. Τα στοιχεία της μαζικότητας, της σύνθεσης “παλιού και νέου”, της δημοκρατικής συγκρότησης από τη βάση, είναι πολύτιμα αλλά παράλληλα δημιουργούν σε πρώτη φάση ένα ασχημάτιστο, αδιαμόρφωτο μείγμα. Η εποχή είναι βέβαια μεταβατική και ιδιαίτερα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, η επόμενη μέρα είναι ένα ανοιχτό σύστημα. Η απειλή μιας ιστορικών διαστάσεων ήττας είναι υπαρκτή, ωστόσο ταυτόχρονα ανοίγεται μπροστά μας ένας νέος δρόμος που απαιτεί απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος και βήματα συγκρότησης προς ένα αγωνιστικό κέντρο συνάντησης των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων, με ανεξαρτησία από τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τη συστημική πολιτική. Με ανεξάρτητους θεσμούς χειραφέτησης των εργαζομένων και δουλειά πεδίου στην εργατική τάξη, με πνεύμα συσπείρωσης και αγωνιστικής διεξόδου για τη μεγάλη πλειοψηφία. Η Καμάρα, χωρίς να αποτελεί προφανώς κάποια τομή, σηματοδοτεί αυτή τη δυνατότητα για την επόμενη μέρα.

Πάνω σε αυτή τη δυνατότητα οφείλει να δώσει απαντήσεις και η Αριστερά και ειδικότερα αυτή που θέλει να μιλάει στο όνομα της ταξικής ανασυγκρότησης. Εδώ και πολύ καιρό (και όχι μόνο στην περίοδο της “συριζοποίησης”), η πλειοψηφία της Αριστεράς και από άλλο δρόμο ο αναρχικός χώρος, κατέληξαν να αποκοπούν από την εργατική δουλειά και οργάνωση και έδωσαν βάρος είτε στην “πολιτική διαμεσολάβηση”, είτε στην άμβλυνση της ταξικής σύγκρουσης στο όνομα της συναίνεσης και διαχείρισης ή και της δημιουργίας ελιτίστικων νησίδων άμεσης δημοκρατίας και αυτοδιαχείρισης εντός καπιταλισμού, ΕΕ και αστικής εξουσίας. Η πορεία αυτή δείχνει να αμφισβητείται και η φορά των πραγμάτων να αντιστρέφεται. Η δυναμική της συγκέντρωσης της Καμάρας που συσπείρωσε το μαχόμενο δυναμικό που απορρίπτει την υποταγή της ΓΣΕΕ, αλλά και το αδιέξοδο του ΠΑΜΕ, είναι μια τέτοια ένδειξη. Η μετατόπιση πολιτικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση στήριξης της ταξικής συγκέντρωσης είναι αναμφίβολα θετικό βήμα και αν συνοδευτεί από ανάλογη στήριξη της προσπάθειας ταξικής ανασυγκρότησης του κινήματος, δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξής του.

Η Καμάρα λοιπόν έδειξε ότι το δυναμικό υπάρχει. Άλλωστε η εργατική τάξη μεγαλώνει, ενώ ταυτόχρονα φτωχοποιείται και απογειώνεται ο βαθμός εκμετάλλευσής της. Οι αγώνες δεν λείπουν, ξεσπούν όμως σε κύματα, ασύνδετοι και με περιορισμένους στόχους. Η πρωτοφανής αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν επίδειξη δύναμης, αλλά φόβου. Στόχος της ήταν το μπλοκ της Καμάρας, ο εχθρός αναγνωρίζει τον αντίπαλό του. Από το 1992 και την απαγορευμένη διαδήλωση υποδοχής των απεργών της ΕΑΣ τότε, μέχρι σήμερα, η φλόγα ανυπακοής και αντίστασης των συγκεντρώσεων της Καμάρας παρέμεινε ζωντανή μέχρι και τη φετινή μεγάλη διαδήλωση. Η εκκίνηση δόθηκε και ο δρόμος είναι μπροστά μας.

 

Πηγή: ΠΡΙΝΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 68.33% ( 6
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

55 Σχόλια στο "ΔΕΘ 2016: Το μπλοκ της Καμάρας και η ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος"

νικος

Πραγματικά αρκετά μαζική η συγκέντρωση/πορεία της Καμάρας.Ίσως και πιο μαζική απ’την αντίστοιχη του 2012 που ανέβηκε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ έχοντας το 2ο μνημόνιο στην πλάτη του.
Λυπάμαι πολύ για τους συντρόφους που φύγανε απ’την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πέρσυ και προσχώρησαν στη ΛΑΕ και φέτος ακολούθησαν την πορεία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ δίνοντας τους άλλοθι και γίνοντας ουρά τους.
Για τους «συντρόφους» του ΣΕΚ τα λόγια περιττεύουν δυστυχώς…

Κώστας
εγώ πάλι άκουσα χτες από άνθρωπο, γνωστό στέλεχος και συνδικαλιστή που η οργάνωση του κάλεσε Καμάρα ότι οι συγκεντρώσεις ήταν σχετικά άμαζες, και οι 3 και, προφανώς, σαν σύνολο. η ΛΑΕ δεν κάλεσε με καμία ΓΣΕΕ, ούτε πορεύτηκε με καμία ΓΣΕΕ εκτός και αν σωματεία, αγωνιζόμενα σε χρόνο ενεστώτα, πχ Λιπάσματα, είναι γενικώς ΓΣΕΕ, ή αν οι ομοσπονδίες του δημοσίου που έχουν πρωταγωνιστήσει στην ανυπακοή στο μνημόνιο, και που κατεβαίνει (κάποιος) κόσμος με αυτές και όχι απλά κάποιες γραφειοκρατίες είναι γενικά ΓΣΕΕ, ή αν η ΑΔΕΔΥ είναι γενικά ΓΣΕΕ. Η ΛΑΕ αν δεν είχε αποκλείσει η αστυνομία τις συγκεντρώσεις (σαν να πειράζει η μια ενιαία συγκέντρωση το κράτος, λέω εγώ) η πορεία θα ήταν μια και όλο και κάποιος θα έλεγε πως η Καμάρα πήγε με την ΓΣΕΕ. οι δε δυνάμεις που είναι με την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, που σημαίνει πολλά πράματα (πόλος παρατάξεων υπεράνω των πολιτικών κομματικών και μετωπικών μορφωμάτων, κέντρο αγώνα σωματείων ομοσπονδιών ΕΚ και ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και πρακτικές στους χώρους, εκεί που ριζώνει η ταξική εκμετάλλευση) και εννοώ βασικά Παρεμβάσεις και ΜΕΤΑ σε επίπεδο παρατάξεων, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, και όποιος άλλος, προφανώς είναι στο μηδέν, προφανώς είναι (και) συνδικαλιστικά κατακερματισμένες,… Διαβάστε περισσότερα »
γνώστης

Κώστα ΜΗΝ ακούς ό,τι σε συμφέρει. ΑΚου την πραγματικότητα

ΓΚ

Στο Αγαλμα Βενιζελου περα απο «τα λιπασματα και τις ομοσπονδιες δημοσιου» που λες ηταν και δημοσιογραφοι και δικηγοροι και πρωην πασοκοι συνδικαλιστες και υπαλληλοι της Ελντοραντο κλπ
Στην Καμαρα ηταν Κινησεις αλληλεγγυης στους προσφυγες,συνελευσεις γειτονιων,σωματεια βασης,κινησεις εναντια στην εξορυξη χρυσου κ τις ιδιωτικοποιησεις,πρωτοβαθμεια σωματεια,φοιτητικοι συλλογοι,μαθητικες συνελευσεις.
Οι κλουβες που λες ειχαν μπει αναμεσα στην Καμαρα και στη ΓΣΕΕ με ξεκαθαρο ρολο την προστασια ων ξεπουλημενων εργατοπατερων απτον κοσμο του αγωνα.Και οι δυναμεις καταστολης ακολουθουσαν τα μπλοκ της Καμαρας και ιδιαιτερα αυτο της ΑΝΤΑΡΣΥΑς σε αποσταση αναπνοης κ με τα γκλοπ ανα χειρας
Ενταξει ας μην το παμε ποσοτικα,γιατι ακομα θυμαμαι στη συγκεντρωση για το ασφαλιστικο τον Λαφαζανη με 30 ατομα μετρημενα στο πεζοδρομιο εξω απτη Βουλη να φωναζει αναψοκοκκινισμενος με τη ντουντουκα οταν σκασαν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.

alfonso

Δεν άκουσες σωστά Κώστα, ή ακούς από ανθρώπους που κάνουν την αποτυχία τους αποτυχία «όλων των συγκεντρώσεων»… Δεν πειράζει, ο καθένας που ήταν εκεί και ο κόσμος που είδε τα video και τις φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ κατάλαβε πολύ καλά, ας μην το συζητάμε…
Όμως, να είμαστε πολιτικά σαφείς: Η ΛΑΕ κάλεσε στη ΓΣΕΕ και όχι γενικά σε κάποια σωματεία. Επίσης δεν ήταν ΠΡΟ-συγκεντρώσεις, αλλά διαφορετικές συγκεντρώσεις με διαφορετικό πολιτικό και συνδικαλιστικό κάλεσμα-περιεχόμενο-στόχους. Και επίσης δεν μπορεί να υπάρξει «ενωτική συνέχεια», διότι πολύ απλά δεν υπήρξε καν ενωτική αρχή, δηλαδή με δυνάμεις που εξακολουθούν ακόμα και τώρα-που βοά ο τόπος-στη ΓΣΕΕ και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τι να «συνεχίσουμε» και ποιά ανασυγκρότηση να κάνουμε στο κίνημα. Και άλλα πολλά που βαριέμαι να ξαναγράφω, έτσι κι αλλιώς τις ενότητες και τα παχιά λόγια τα λέτε, όπως ήδη αναφέρεις, μόνο όταν έρχονται συνέδρια και εκλογές, και εννοείτε ενωτική πολιτική τις θέσεις και τις καρέκλες (που δεν μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας;)…Στο κίνημα: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ξερό ψωμί…

Κώστας
η ΛΑΕ δεν κάλεσε σε καμία ΓΣΕΕ alfonso σε αντίθεση με την μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μαθαίνουμε εδώ πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου στην Καμάρα. Αν νομίζετε ότι θα πάμε μπροστά με τον Παναγόπουλο δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι. Φέρε link ότι η ΛΑΕ ήταν με την ΓΣΕΕ, εγώ φαίρνω ότι εσείς ήσασταν με την ΓΣΕΕ και σε μια πολιτική συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των αντεξουσιαστών. Νομίζω πρέπει να βγει μπροστά το εργατικό κίνημα και όχι πολιτικοί χώροι, γι αυτό αλλωστε είναι λαθος και τα κομματικά μπλοκ της ΛΑΕ, όχι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν. διαφωνείς μου λες με την ενότητα των ταξικών δυνάμεων, δικαίωμα σου, θα προχωρήσουν οι πρόθυμοι όπως στους νοσοκομειακούς με την ενότητα Παρεμβάσεων ΜΕΤΑ, που δεν πήρε το μάτι μου να την καταγγέλεις στις όχι λίγες ανακοινώσεις του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή. Αν εσύ λες ότι αυτά έγιναν για τις καρέκλες σε πληροφορώ ότι δεν είναι έτσι, έγιναν για να βγουν μπροστά οι ανάγκες των γιατρών για τα δικαιώματα τους και την υγεία τους. Πάρε και το link που περιγράφει τι έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΔΕΘ, και μην μου πεις ότι «ε… Διαβάστε περισσότερα »
νικος

Δεν ειπε κανεις οτι καλεσατε στο Αγ.Βενιζελου,ομως τα μπλοκ της ΛΑΕ ακολουθησαν τη διαδρομη της πορειας των ΓΣΣΕ/ΕΚΘ και στην ουσια ηταν στην ουρα τους-οσοι ηταν στη Θεσ/νικη το Σαββατο το ξερουν..
Στην απεργιακη πορεια της 4ης Φλεβαρη κι ενω ειχε προηγηθει συμφωνια ΑΝΤΑΡΣΥΑς-ΛΑΕ για κοινη δραση στο ασφαλιστικο γιατι καλεσατε προσυγκεντρωση στη Σανταροζα που ηταν οι ΝΑΙδες του ΔΣΑ και της ΓΣΒΕΕ κι οχι στο Μουσειο που ηταν ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΕΕΚ,ΟΚΔΕ,ΚΚΕμλ κλπ;
Το «Ξεκινημα» εχει μια συνεπη σταση στις πορειες,παει μαζι με τα μπλοκ της επαναστατικης αριστερας,σχεδον ποτε δεν εχει παει σε προσυγκεντρωση της ΛΑΕ παρ’οτι ειναι συνιστωσα της…
Το ΣΕΚ δυσυχως εχει επιλεξει να «τραβαει» δικο του δρομο σε πορειες/δρασεις κλπ κατι το οποιο πολλοι μες στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ,Οκδε)το καυτηριαζουν.

γνώστης

ρε Κωστή γιατί συμπεριφέρεσαι ωσάν την στρουθοκάμηλο; Μπας και σε πιστέψει κάποιος; Η ΛΑΕ ήταν με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στην Θεσ/νίκη. Ειτε σου αρέσει, είτε όχι. Λύστε πρώτα αν θέλετε ως ΛΑΕ ταξική ανασυγκρότηση ητου εργατικού κινήματος, και το ΤΙ διάολο θα κάνετε για αυτό! Μην αναμασάς τετριμμένες ενότητες οι οποίες λόγω του περιεχομένου που τις θέλετε, έχουν οδογήσει σε χρεοκοπία και ενσωμάτωση μεγάλο τμήμα της αριστεράς

Κώστας

Μια χαρά μου φάινεται εμένα γνώστη το Ενωτικό Κϊνημα για την Ανατροπή, καθόλου ενσωματωμένο

Νίκο συμφωνώ, η ΛΑΕ ήταν στην θεσσαλονίκη όπως και η ΓΣΕΕ (διαδώστε)

Κώστας

ΓΚ

«Ενωτικο Κινημα για την Ανατροπη» με τους Χριστιανοδημοκρατες,τον Κατσανεβα και το ΑΚΕΠ;

Κώστας

@ ΓΚ

???????

Κώστας

ΓΚ

Τι δεν καταλαβες; Σου αναφερω αυτους που συνεργαζεστε…Με αυτους θα κανετε ενωτικο κινημα για την ανατροπη;
Για να μη θυμηθω και τη φασιστοΡαχηλ,αλλα εφυγε μετα…

Κώστας

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή είναι στην ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ και είναι όλη η ΛΑΕ και όλη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μάλιστα όχι στοιχισμένες στα επιμέρους σχήματα (ΑΡΑΝ και ΝΑΡ είναι στην ΑΡΣΙ, υπόλοιπη ΛΑΕ στην ΡΕΙ, ΣΕΚ στο Νυστέρι) και είναι το σημείο αναφοράς των αγωνιζόμενων γιατρών του δημοσίου.

Αν εσύ διαφωνείς με την ενότητα των ταξικών δυνάμεων και τους αγώνες των γιατρών για τα δικαιώματα τους και την δημόσια υγεία ή δεν ασχολείσαι ρε παιδί μου με το εργατικό κίνημα (ωχού τώρα, που το θυμηθήκαμε) και όντως δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάμε άσε εμάς τους υπόλοιπους στην κουβέντα.

Βέβαια μπορείς απλά να συνεχίσεις να τρολλάρεις και να λες ότι στην ΛΑΕ είναι ένας γαμπρός του ΑΓΠ, ένας μπατζανάκης του Μητσοτάκη, ένας γερμανός, ένας ιταλός και ένας πόντιος. Σε εποχές που το μεγαλύτερο τρολ στον κόσμο, ο Λεβέντης, προβλήθηκε και προβάλλεται σαν επιτομή της σοφίας δυστυχώς μπαινει ο πειρασμός της πολιτικής μέσω trolling και στην αριστερά. Έχει λίγη πλάκα πάντως …

Κώστας

γνώστης

Κωστή μου η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οπως και παλιότερα, αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δρούσαν μαζί μας στο κίνημα και μετά απεχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ενώ τότε (δλδ έως και το ’14) η ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ πίεζε για γενικευμένη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (στις δημοτικές, στα σωματεία, στις γειτονιές κλπ). Και ήταν το ΝΑΡ κυρίως που καλώς έβαλε πάγο σε αυτή την συνεργασία, διότι το πολιτικό πλαίσιο που έθετε η ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ ήταν αυτό που τελικά έπραξε στο Χαλάνδρι. Μήπως θα ήταν καλό και γόνιμο να ανοίξουμε μια συζήτηση για την πολιτική που ασκεί ο Δήμος (και ο Δήμαρχος) Χαλανδρίου, να δούμε τελικά ΤΙ τημαίνει αγωνιστική και ΤΙ αστική διαχείριση ενός αστικού θεσμού όπως ο Δήμος;

Κώστας

μια διόρθωση μόνο στον γνώστη για τις θέσεις της ΑΡΑΝ μέχρι το 14, δεν ήθελε γενικευμένη συνεργασία (στις δημοτικές, στα σωματεια, στις γειτονιές και τις συνελεύσεις πολυκατοικιών) με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με το ΠΑΣΟΚ (μια μικρή δεξιά φράξια ήθελε και με το Ποτάμι)

Κώστας

Ανώνυμα

Κώστα, να σου πω κάτι; δε ντρέπεσαι λίγο; μας περνάς όλους για ηλίθιους; «Ποια ΓΣΕΕ;»…
Μη νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε ηλίθιους, στο ξαναλέω. Εκφράζεις ιστορικά και πολιτικά, πολύ άσχημες πλευρές της αριστεράς. Υπερασπίσου τουλάχιστον τις θέσεις και την πρακτική σας, σταμάτα να πουλάς φούμαρα.
Ισχυρίζεσαι, στα σοβαρά λοιπόν, ότι η ξοφλημένη ΛΑΕ (δεν το λέω εγώ…) ήταν στην Καμάρα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ …με τη ΓΣΕΕ! ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ ή ας σε αποσύρει κάποιος, γιατί γελοιοποιείστε.

Κώστας

έβαλα link από δικιά σας σελίδα που λέει πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν στο άγαλμα Βενιζέλου στην «συγκέντρωση των συνδικάτων» και στην Καμάρα σε συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

αν θες να υπερασπίζομαι τις θέσεις μας και την πρακτική μας να μην βρίζεις και να απαντάς.

η ενότητα Παρεμβάσεων ΜΕΤΑ στους γιατρούς ήταν λάθος, σωστή μόνο για τους γιατρούς ή σωστή γενικά ?

ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων το 10-12 ήταν λάθος ?

αυτά τα απλά ρωτάω εγώ για το εργατικό κίνημα.

που είπα εγώ ότι η ΛΑΕ (ποιος την λέει ξοφλημένη ? και εσύ γιατί χαίρεσαι ? τα αστικά κόμματα θέλω εγώ να ξοφλάνε, όχι η αριστερά) ήταν στην Καμάρα ?

ψυχραιμία. Και ποιος να με αποσύρει ?

Κώστας

Ανώνυμα

Κώστα,
1-δε βρίζω, για ξαναδιάβασε το σχόλιό μου («μη μας περνάς για ηλίθιους» λέω)
2-καθόλου δε χαίρομαι για τη ΛΑΕ, όπως μου λες, αντίθετα, λυπάμαι. λυπάμαι πχ για την στάση σας στην Περιφέρεια Αττικής
ο 23.28

γνώστης

Κώστα η ΛΑΕ ήταν στην ΓΣΕΕ. Επίσης Κώστα μου, για πες μας λοιπόν εσύ, ΠΟΙΟ είναι το σχέδιο/πρόταση της ΛΑΕ για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος; Και ΤΙ πράττει για αυτό;

2. Το ΣΕΚ ήταν με τη ΓΣΕΕ. Οχι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα μου πεις «μα το ΣΕΚ είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ» (είναι περίπου το 1/4 της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Εχεις δίκιο σε αυτό.

Ομως τα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι συνελεύσεις των τοπικών και κλαδικών της Θεσ/νίκης (αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας όπου έγιναν) καλέσαν στην Καμάρα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε λοιπόν και συνέβαλλε στην συγκέντρωση της Καμάρας και ουχί της ΓΣΕΕ. Το ΣΕΚ ως ΣΕΚ πήγε στη ΓΣΕΕ και έκανε πορεία με ΛΑΕ και με εργοδοτικά (ανάμεσα στα άλλα) σωματεία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

alfonso

Παιδιά, αφήστε τον Κώστα να λέει τα δικά του. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ότι και να πεις, όποιο επιχείρημα και να θέσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνει το άσπρο-μαύρο…
Όλοι καταλαβαίνουν την πορεία της ΛΑΕ και τον εγκλωβισμό της στον υποταγμένο συνδικαλισμό. Δεν χρειάζεται αποδείξεις γι΄ αυτό. Ο πρόεδρος του ΕΚΑ είναι στέλεχος της ΛΑΕ και συγκυβερνά στην ίδια παράταξη με ΣΥΡΙΖΑ και Φωτόπουλο, και με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο προεδρείο. Παντού η ΛΑΕ έχει αυτή τη στάση (και η εξαίρεση στην ΟΕΝΓΕ επιβεβαιώνει απλά τον κανόνα που καθόλου τέτοιος δεν είναι, αλλά αν θέλει κάποιος θα πούμε για τους γιατρούς…). Για τη στάση της ΛΑΕ ενδεικτικές είναι οι ΜΗ απαντήσεις του Λαφαζάνη στις ερωτήσεις του ΠΡΙΝ στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ 1. για τη στάση τους στην πορεία με τη ΓΣΕΕ και 2. με τη στάση των στελεχών της ΛΑΕ (και αντιπεριφερειάρχες) στην περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι μαζί με τη Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ψηφίσει προϋπολογισμούς, μέχρι και το «δωράκι» 150 εκ. στο Λάτση…
Τα άλλα του Κώστα είναι πυροτεχνήματα και εξαιρέσεις για να καλύπτουμε τις καθεστωτικές πρακτικές μας…
Για τις… απαντήσεις Λαφαζάνη δείτε εδώ: http://www.pandiera.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%BB/

Κώστας
Alfonso έχεις 2 επιλογές. Η μια είναι να ονομάσεις τα ¨»στελέχη της ΛΑΕ» στο ΕΚΑ και την Περιφέρεια και ΣΕ ΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΛΑΕ είναι εκλεγμένα, μιας και λες στελέχη. Μάλιστα ο Αβραμίδης είπε «κεντρικά στελέχη», δηλ στο ΠΣ και την ΠΓ και είναι σοβαρό φάουλ για δημοσιογράφο, κιτρινισμός λέγεται. Η ιστορία του «αναφέρονται στην ΛΑΕ», ούτε μέλη δηλ αλλά συνδεδεμένοι παραδοσιακά στο αριστερό ρεύμα, γιατί σιγά μην πατάνε το πόδι τους σε ΠΕ, είναι άλλη ιστορία, έχει να κάνει με τις φοβικές καθυστερήσεις του αριστερού ρεύματος. Η ουσία είναι πως έναν χρόνο μετά την δημιουργία της ΛΑΕ το ΜΕΤΑ δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι αποφάσεις της ΛΑΕ αλλά και του αριστερού ρεύματος είναι αυτές ακριβώς. Όταν λοιπόν θα βγει και η ανακοίνωση της ΛΑΕ που θα λέει πως πχ στην Περιφέρεια, συγκεκριμένα και ονομαστικά, η ΛΑΕ δεν εκπροσωπείται από αυτούς που λες (που ξαναλέω λογικά ούτε μέλη δεν είναι, όχι στελέχη όπως λες) τι θα πεις ? Η άλλη επιλογή είναι να δηλώσεις άσχετος ή ψέυτης. ¨Οτι είχες ακούσει ότι υπάρχουν στελέχη τέτοια που λες και κακώς το πίστεψες, ή ότι λες ψέματα Τα περί «εξαίρεσης» που λες για τους γιατρούς είναι δείκτης ότι δεν διαβάζεις… Διαβάστε περισσότερα »
Κώστας
Διόρθωση επειδή εγώ τα λέω όλα: Βλέπω είναι η Θανοπούλου στο ΠΣ, αν και πάλι «κεντρικό στέλεχος της ΛΑΕ» δεν την λες. Είναι και η Χαραλαμπίδου που την διέσπασε την παράταξη στην ΚΜ, που μάλλον κολλάει πιο καλά με τον όρο κεντρικό στέλεχος.Εξακολουθεί να ισχύει η εκτίμηση περί γραφειοκρατικής αβελτηρίας του αριστερού ρεύματος εκτός και αν η Χαραλαμπίδου είναι εκτός γραμμής, που δεν ισχύει. Εκτός γραμμής και το σύνολο των προερχόμενων από ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμο Αθήνας και Θεσ/νίκης ? Εκτός γραμμής και οι κορυφαίοι συνδικαλιστές του αριστερού ρεύματος ? Βέβαια μην μας τρελλάνεις ότι είχες ψάξει το ΠΣ της ΛΑΕ και είχες βρει την Θανοπούλου και το έγραψες μετά λόγου γνώσεως, ότι εννοούσες την Θανοπούλου !!. Μακάρι να το είχε ψάξει ο Αβραμίδης και να ρώταγε έχοντας στο μυαλό του την Θανοπούλου αλλά δεν μου μοιάζει πιθανό. Δεν στέκει παιδιά, να κάνουμε ψύχραιμες και έντιμες εκτιμήσεις πάνω στα πράγματα. Εγώ λέω τα στραβά της ΛΑΕ, δεν έχει μπει όλο το δυναμικό της όσο πρέπει στην μάχη για την ταξική ανασυγκρότηση, δηλ την ανασύνθεση των ριζοσπαστικών σχημάτων και το κέντρο αγώνα. Εσείς θα πείτε τα στραβά των δικών σας φορέων ? Θα πούμε για το «ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, απεργία μαζική» του ΣΕΚ που… Διαβάστε περισσότερα »
alfonso

Ρωτάς: «Εσείς θα πείτε τα στραβά των δικών σας φορέων; »
Πάρε μια επίσημη ανακοίνωση-άμεση απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη ΔΕΘ και για το ΣΕΚ που δεν ήρθε εκεί αλλά συμπορεύτηκε με ΓΣΕΕ-ΛΑΕ: http://antarsya.gr/node/3982
Πούσαι Κώστα: Τώρα περιμένω ανακοίνωση της ΛΑΕ ότι τα μέλη της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που είναι στην παράταξη Δούρου δεν είναι μέλη της, ε; Αυτό είπες, και ότι θα εκπλαγούμε. Επίσης ότι ο πρόεδρος του ΕΚΑ δεν είναι μέλος της ΛΑΕ. Περιμένουμε ε Κώστα!

Κώστας

ωράια, όπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ να λες ΝΑΡ από δω και πέρα.

γράψε τι ακριβώς θες να πει η ΛΑΕ, έχω ήδη συγκαλέσει ΠΓ στις 02:00

Κώστας

Γνώστης

Κωστήμου είσαι άλλα ντ’άλλων. Σου λέμε ναι ήταν το ΣΕΚ με την ΛΑΕ και τον υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ (πράγμα που ναι αλήθεια και συ ψηλά αρμενίζεις.

Το ΣΕΚ είναι μόνο το 1/4 της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συ το χαβά σου.

Κώστας

κοίτα, αν δεν βλέπεις το πολιτικό πρόβλημα να λέτε «οι «σύντροφοι» του ΣΕΚ» εμένα μου φαίνεται σοβαρό.

εμένα δεν με πειράζουν τα ψέματα γνώστη, πες οτι θες για την ΛΑΕ. Πες ότι ο Παναγόπουλος είναι ηγετικό της στελεχος. Με πειράζει που αυτά που λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ΛΑΕ και αυτά που η ΛΑΕ θα απαντήσει ή αυτά που εγώ θα απαντήσω δεν τα παρακολουθεί ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία.

Θα το ξαναμοιράσουμε το 4% γνώστη. Και που ξέρεις, λόγω αποχής μπορεί να είναι και παραπάνω αυτήν την φορά.

Βαρέθηκα

Κώστας

Γνώστης

;oso και αν έχεις δίκιο στις παθογένειες ένθεν κακείθεν που εντοπίζεις, το ΛΑΘΟΣ σου είναι κατά την γνώμη μου πως τις παθογένειες αυτές τις κρίνεις ΜΕ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟ το εκλογικ΄΄ο κριτήριο.

Ε λοιπόν όσο έχω βαρεθεί και εγώ τις παθογένειες που εντοπίζεις κώστα, άλλο τόσο έχω βαρεθεί και την προσπάθεια «επίλυσής» με την λογική της εκλογικής ενότητας, της προσπάθειας κοινοβουλευτικής εκλογικής εκπροσώπησης. Η λογική αυτή θα μας οδηγεί συνέχεια σε λογικές ΣΥΡΙΖΑ δλδ σε λογικές ενσωμάτωσης στον καπιταλισμό.

εχει έρθε3ι η ώρα αν πρέπε3ι να μιλάμε για ενότητα, να μιλάμε για ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ενότητα. Ολες οι άλλες ενότητες έχουν χρεοκοπήσει πια. Και προγραμματική ενότητα σημαίνει ΠΑΝΩ απόλα να πάρεις θέση για το ΠΩΣ στέκεσαι απέναντι στον ταξικό και εθνικό/υπερεθνικό αντίπαλό σου: την ελληνική αστική τάξη και την ΕΕ.

Κώστας

δεν πείθεις κανέναν γνώστη, ένα ακραία εκλογικίστικο σχέδιο εκπροσωπείς με έναν αντίπαλο, την ΛΑΕ.

εύχομαι να δικαιωθεί και ο Μαραντζίδης και να περάσετε την ΛΑΕ. Θα σας κάνει ευτυχισμένους και εμένα δεν θα με νοιάξει καθόλου άρα το εύχομαι από την καρδιά μου

Κώστας

Ρε σεις! Εκάματε επανάσταση; Και σε μας δεν λέτε τίποτα;

Αντί να κοιτάτε τα χάλια ολωνών, εξακολουθείτε να βγάζετε έξω τις επαναστατικότητες για να δείτε ποιος την έχει πιο μεγάλη! Δεν βαρεθήκατε να σας γλεντάνε οι αστοί;

γνώστης

και σένα γλεντάνε οι αστοί, εκτός και αν έχεις κάποια ουσιαστική προταση να θέσεις στην συζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να σε γλεντάνε, αλλά τουλάχιστον θα έχεις συμβάλλει γόνιμα στη συζήτησή μας εδώ μέσα.

Φίλε κι εμένα με γλεντάνε, ουδεμία αντίρρηση. Αλλά δεν το φχαριστιέμαι κιόλας όπως ο κ. Τσοπλίδης: Από το 1992 και την απαγορευμένη διαδήλωση υποδοχής των απεργών της ΕΑΣ τότε, μέχρι σήμερα, η φλόγα ανυπακοής και αντίστασης των συγκεντρώσεων της Καμάρας παρέμεινε ζωντανή μέχρι και τη φετινή μεγάλη διαδήλωση. Η εκκίνηση δόθηκε και ο δρόμος είναι μπροστά μας. Πρόταση; Μα ήδη έκανα μία. Αφήστε τις ανταγωνιστικές επαναστατικότητες στην πάντα. Θες και μία δεύτερη; Ορίστε τη: Βάλτε πιο ουσιαστικά κριτήρια από αυτά που έβαλε ο εισηγητής και τον ακολουθείτε κατά πόδας σαν χαϊβάνια. Το όποιο πρόβλημα έχει η ΛΑΕ είναι ότι πήγε κοντά με τη ΓΣΕΕ; Και οι όποιες αρετές έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποδεικνύονται από το γεγονός ότι ήταν στην Καμάρα;* (Όπου, να το πούμε κι αυτό, στην Καμάρα, ήσασταν αγκαλιά και πλάι-πλάι με τα ορφανά τού «αριστερού ευρωπαϊσμού» τύπου Λάσκου και Μαρματάκη, που όταν η Αριστερή Πλατφόρμα κατέβαζε τροποποιήσεις από τ’ αριστερά εκείνοι τη γράφανε στ’ αρχίδια τους και κράταγαν το φανάρι στον Τσίπρα…) Ρε σεις, ούτε δεκαπεντάρικα να ήσαστε! Κι ας έχετε ένσημα από τον καιρό τών λασπών όπως ο εισηγητής που τη βρίσκει με το να αντιστέκεται… * Και δεν ήταν όλη στην Καμάρα. Το ρεπορτάζ από την ΕΑ… Διαβάστε περισσότερα »
Γνώστης

καταρχάς μιλάς με ύφος χιλίων καρδιναλίων πράγμα που δεν σε τιμά φίλε μου. Ούτε χαϊβάνια είαστε, ούτε τπτ.

Το θέμα με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις απο μόνο του δεν λέει κάτι. αμα συνδυαστει όμως με την λογική που λέει «συγκροτούμε ταξικά εργατικά σχήματα με αποκλεισμό των γραφειοκρατών συνδικαλιστών πάσης φύσεως και με προσπάθεια ειδικά στον ιδιωτικό τομέα» ε, τότε λέει πολλά. Και σαφώς είναι η καλύτερη επιλογή. τόσο σε σχέση με τον κομματικοκεντρισμό του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ όσο και με την ενωτίτιδα τύπου ΣΥΡΙΖΑ νο2 της ΛΑΕ.

Φίλε μου, παρεξηγείς. Με κανένα ύφος καρδιναλίων δεν μιλάω. Μιλάω με το ύφος κάποιου που αν και χωρίς πολλά ένσημα έχει βαρεθεί να βλέπει τούς αριστερούς να τσακώνονται για να διεκδικήσουν με το ζόρι την ηγεμονία σε ένα κίνημα που σχεδόν δεν υπάρχει…

Ξοπλίδης. Sorry.

ΓΚ

Κωστα το προβλημα ειναι οτι καποιοι θωρουν ακομα την ΛΑΕ ως μετωπο της επαναστατικης αριστερας…Που μονο αυτο δεν ειναι,αφου για να υπαρχει,εχει μαζεψει οτι κινειται απτον χωρο του πρωην τΣυριζα μεχρι τον χωρο του οψιμου πατριωτισμου και λαικισμου.
Τοσες αποφασεις της ΠΓ εχουμε διαβασει τοσους μηνες,μια φορα δεν εχουμε δει να γραφει καπου «για αντικαπιταλιστικο,αντιΕΕ,επαναστατικο αγωνα» αντιθετως εχουμε δει παμπολλες φορες την «επιτακτικη αναγκη για την αναπτυξη ενος πατριωτικου,αντιμνημονιακου και λαικου αγωνα στα προτυπα των πλατειων του ’11,του Πολυτεχνειου,του ΕΑΜ κλπ»
Το θετικο ειναι οτι καποιοι εχουν αρχισει και παιρνουν χαμπαρι τι παιζει εντος του κομματος και την κανουν με ελαφρα.Τον Ιουλιο εφυγε η «Κομμουνιστικη Ταση» και προχτες το «Δεν πληρωνω».Ποιος εχει σειρα;

Κώστας

το καλό της ΛΑΕ είναι ότι δεν είναι μέτωπο της επαναστατικής αριστεράς, αυτό αφορούσε επιλογές που πήραμε, πολυ αργά βέβαια γιατί το 2007 λέγατε ότι μπείτε όλοι στο … ΜΕΡΑ, σε εποχές κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας. Κανείς λοιπόν δεν την θεωρεί μέτωπο της επαναστατικής αριστεράς.

σε εποχές δομικής κρίσης, αν και είναι αργά, ζητούμενο της επαναστατικής αριστεράς είναι να επιδράσει στην αριστερά, να πυροδοτήσει ένα παλαικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα εθνικής ανεξαρτησίας και παραγωγικού μετασχηματισμού, να δουλέψει με τις μάζες, εργαζόμενους, αγρότες, κατοίκους, καταναλωτές, επιστήμονες για να αποκτήσει το μεταβατικό πρόγραμμα κοινωνικές ρίζες, να γίνει κίνημα μαζών και όχι κοινοβουλευτικό χαρτί,, να είναι κάτι που δεν το λέμε για να πάρουμε ένα κομμάτι του κοινοβουλευτικού πολιτικού μηχανισμού και να εφαρμοστεί μετά την εργατική εξουσία, δηλ την αντικαπατιλαστική ανατροπή που ειναι το ίδιο, αλλά είναι για να εφαρμοστεί τώρα.

όποιος θέλει ΓΚ φεύγει από όπου θέλει όποτε θέλει και πάει όπου θέλει, το πολιτικο σχέδιο με νοιάζει εμένα.

ο τρόπος που απαξίωσες έναν αιώνα (άντε 75 χρόνια) αγώνων του λαού της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος για να επιτεθείς στην ΛΑΕ είναι φοβερός. Εγώ λέω πως είναι πολύ λίγη η ΛΑΕ για να μιλήσει για αυτούς τους αγώνες.

Κώστας

νικος

Κι αφου «ειναι πολυ λιγη» γιατι ο επικεφαλης της λεει οτι ειναι «συνεχιστες και κληρονομοι» των αγωνων αυτων;
Το «Ξεκινημα» εχει παντα πανο «Εμπρος για μια νεα επαναστατικη αριστερα» και συμμετεχει στη ΛΑΕ παντως…Πως λοιπον δε το λεει κανενας.;
Υ.Γ.:Εποχες κοινωνικης και πολιτικης σταθεροτητας το 2007 που ανθιζαν τα σκανδαλα,η λιτοτητα και η καταστολη απ’την τοτε κυβερνηση;

Κώστας

To Ξεκίνημα Νίκο δεν συμμετέχει στην ΛΑΕ και έχει πρόταση στην συγκυρία την δημιουργία επαναστατικού πόλου ΕΝΤΟΣ ενός μετώπου όλης της αριστεράς.

Κώστας

Γνώστης
τι μας γράφειο κώστας;; «…σε εποχές δομικής κρίσης, αν και είναι αργά, ζητούμενο της επαναστατικής αριστεράς είναι να επιδράσει στην αριστερά, να πυροδοτήσει ένα παλαικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα εθνικής ανεξαρτησίας και παραγωγικού μετασχηματισμού […]…». Το υπόλοιπο κομμάτι δεν το παραθέτω, γιατί είναι ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ αυτού που πράθεσα και που είναι η ουσία της σκέψης του Κώστα (και της ΛΑΕ). Ο Κκώσας και η ΛΑΕ θέλουν ένα μέτωπο και ένα μεταβατικό πρόγραμμα που να αγκαλιάσει αυτούς που θέλει να αγκαλιάσει για: α. εθνική ανεξαρτησία και β. παραγωγικό μετασχηματισμό. ΑΥΤΗ είναι η ουσια της ΛΑΕ και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο ο Κώστας! Την καταγράφει πολύ ευστοχα. ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η βασικη ΘΕΣΗ της ΛΑΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Εθνική ανεξαρτησία και παραγωγική ανασυγκρότηση Κώστα, χωρφίς σύνδεσή της με την αντικαπιταλιστική ανατροπη, μεταφράζεται σε «καπιταλιστική Ελλάδα έξω από το ευρώ» (ενδεχομένως και την ΕΕ αλλά αυτό είναι πολύ προωθημένο για την ΛΑΕ). Μια καπιταλιστική Ελλάδα έξω από το ευρώ Κωστα μου θα είναι τρεις χειρότερη από την σημερινή Ελλάδα: Διότι θα έχεις ΟΛΟ το μνημονιακό πακέτο και καταστολή, συν έναν φοβερό πληθωρισμό τον οποίο η άρχουσα τάξη δλδ η ελληνική αστική τάξη έχοντας την εξουσία θα μας τον φορτώσει στην πλάτη! Το ΕΑΜ Κώστα… Διαβάστε περισσότερα »
Κωστας

Γνωστη η θεση σου οτι δεν πρεπει να βγουμε απο το ευρω μεχρι τον σοσιαλισμο, που θα ερθει λες σε μια χωρα της ονε εε, αποτιμηθηκε με την σταση του κκε στο δημοψηφισμα.

Η τρομοκρατια για το ευρω εχει απαντηθει πολλες φορες.

Δεν ειπα παραγωγικη ανασυγκροτηση γνωστη αλλα οταν λες προς το παρον ΤΙΝΑ και μνημονιο οπως το ΚΚΕ μην πας να βγεις απο …αριστερα

Βασικα ειναι φοβερο το σχολιο σου, χειροτερα λες θα ειμαστε χωρις ευρω και μνημονια, Τσιπρας ιδιος.

Να υποθεσω οτι εσυ με αυτην την γραμμη εδωσες την πολιτικη μαχη στο δημοψηφισμα για το ΟΧΙ που το θεωρουσες καταστροφη !

Οταν μιλαω γνωστη για καρμπον την γραμμη του κκε μαλλον ξερω κατι. Δεν ξερω τι επαθες και τα εγραψες με τοση ειλικρινεια επιτελους

Κωστας

@ΓΚ:

Πρέπει να ξέρεις πότε σταματάς να μιλάς για επανάσταση, αν θέλεις να είσαι επαναστάτης.

Γνώστης

αυτά που λέει το ξεκίνημα είναι ένα λάθος απο την αρχή ίσαμε το τέλος. Και με μπόλικο παραγοντισμό

Γνώστης
Για αυτό σου λέω Κώστα πως λές ψέμματα! α. Εξοδος της καπιταλιστικής Ελλάδας (όπως είναι ηπρότασή σου εσένα και της ΛΑΕ) απο το ευρώ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ελλάδα ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ χωρίς ευρώ! Γιατί Κώστα; Διότι ΔΕΝ είν;αι μόνο η Γερμανία που επιβάλλει μνημόνια όπως ΨΕΥΔΩΣα ισχυρίζεσαι εσύ και η ΛΑΕ! Δεν είναι ο πλούσιος Βορράς μόνο, εναντίον του φτωχού πλην τίμιου Νότου, όπως ΨΕΥΔΩς διαλαλεί η ΛΑΕ! Είναι πάνω απόλα η βαθιά δομική κρίση της ΕΕ και των αστικών τάξεων της Ευρώπης συνολικά, που ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ τα μέτρα των μνημονίων στις ευρωπαϊκές χώρες, είτε εντός, είτε εκτός ευρώ! Δλδ τι φαντάζεσαι Κώστα; Πως μια καπιταλιστική Ελλάδα εκτός ευρώ με ηγετιδα δύναμη της χωρας την ελληνική αστική τάξη, θα δεχθεί να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική για τον πολύ κόσμο; Θα δεχθεί να πληρώσει η ελληνική αστική τάξη (που θα έχει και την εξουσία) την κρίση, στα πλαίσια ενός λαϊκού μετωπου με τα προοδευτικά κομμάτια της αστικής τάξης όπως θέλει η ΛΑΕ;; ; Εάν το πιστεύεις αυτό είσαι βαθιά γελασμένος και το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού. Τα έλεγε αυτά η ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ εντός ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ήΘελε κολλεγιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα μας τα λέει αυτά η ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ εντός του ΣΥΡΙΖΑ νο2 την ΛΑΕ. Συνεπώς Κώστα, η… Διαβάστε περισσότερα »
Κώστας
το ΝΑΡ δεν είπε ότι το ΟΧΙ είναι καταστροφή γνώστη τα υπόλοιπα που λες πέρα από το ότι είναι παραλήρημα (για το τι λέει η ΛΑΕ για το ευρώ και την ΕΕ και το ταξικό περιεχόμενο της εξόδου, για το τι είναι το λαϊκό μέτωπο, για το τι λέει η ΛΑΕ για το λαϊκό μέτωπο) δεν έχουν αξία μετά το ΤΙΝΑ, μετά την πρόταση σου για παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ μέχρι τον σοσιαλισμό, ούτε καν δηλ μέχρι την εργατική εξουσία (που δεν είναι το ίδιο με τον σοσιαλισμό) Μετά καταλαβαίνεις πως μπερδεύτηκες και έγραψες τις θέσεις σου (έξοδος στον σοσιαλισμό) και μας λες ότι είσαι με μια εντελώς άλλη θέση, ότι δηλ πρέπει να υπάρχει σύνδεση με την ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Που σημαίνει γνώστη πως η Ελλάδα θα είναι … καπιταλιστική δηλ οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και εξουσίας θα είναι ηγεμονικές. όχι λοιπόν, είπες αρχικά, και αυτό πιστεύεις, καπιταλιστική Ελλάδα εκτός ΕΕ και ευρώ, το αλλάζεις μετά. όταν λοιπόν ο λαός και η μαχόμενη αριστερά έδινε την μάχη κατά της ΕΕ και του ψεύτικου ΟΧΙ εσύ έλεγες ότι έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή, και δήθεν είχες θέση για ΟΧΙ. σε ΝΑΙ ή έστω σε αποχή/άκυρο καλούσες… Διαβάστε περισσότερα »
Γνώστης
Κώστα μου, παραληρτείς και ΔΕΝ εννοείς να το καταλάβεις! Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλέψανε το τριπλό έγκυρο ΟΧΙ. Δλδ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ δεμένες με την αντικαπιταλιστική ανατροπή! Δεν γνωρίζω που ήσουν τότε, αλλά ΜΗΝ γράφεις ψέμματα γμτ! Το παραλήρημά σου το συνεχίζεις! Για σένα Κώστα, η θέση είναι : Ή λεμε ναι σε μια καπιταλιστική Ελλάδα εκτός ευρώ, ή αλλιώς προμοτάρουμε την ….ΤΙΝΑ! Οχι Κωστή μου! Το παραλήρημά σου είναι λάθος! Δεν είναι μόνο η Γερμανία ή ο πλούσιος καπιταλιστικός Βορράς που επιβάλλει τα μνημόνια στον επίσης καπιταλιστικό Νότο. είναι η βαθιά κρίση του καπιταλισμού και η ανάγκη να γίνει ανταγωνιστιότερη της Κίνας η καπιταλιστική Ευρώπη, μπας και μπορέσει να ανορθωθει η κερδοφορία των αστικών τάξεων της Ευρώπης. ΑΥΤΗ είναι η βασική αιτία των μνημονίων Κώαστα μου. Οπότε και εκτός ευρώ αν παραμείνει καπιταλιστική χώρα η Ελλάδα, και ΔΕΝ αμφισβητηθεί ΕΜΠΡΑΚΤΑ το καπιταλιστικό καθεστώς της χώρας, η αστική μας τάξη θα μας φορτώσει ακόμα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα, χωρίς όμως τυπικά το μνημόνιο! Αυτό το τόσο απλό πραγματάκι γιατί δεν εννοείς να το καταλάβεις και φτιάχνεις σχέδια επι χάρτου φίλε μου; Το ΚΚΕ από την άλλη Κώσταμου, παραπέπει τον στόχο για αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από ευρώ και ΕΕ… Διαβάστε περισσότερα »
Κώστας

Πρέπει να αποφασίσεις αν λες έξοδος σε αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση ή έξοδος μετά τον σοσιαλισμό. Το ΚΚΕ λες το παραπέμπει στην λαική εξουσία και την κοινωνικοποίηση και αυτό λες είναι λάθος και το παραπέμπεις στον σοσιαλισμό, χωρίς τον οποίο η έξοδος είναι 3(!) φορές χειρότερη. Μας έσωσε ο Τσιπρας δηλ, άσχημα τα πράγματα αλλά φαντάσου να ήταν επί 3 !?!

Αν θες να πεις κάτι για το Χαλάνρι πες το ρε άνθρωπε.Τι παριστάνεις, τον ιεροεξεταστή ?

Κώστας

Γνώστης

Κωστα είσαι άλλα ντ’ άλλων! Με καλείς να ….αποφασίσω ατι που μόνο στο μυαο ου υπάρχει μιας και στο έχω εξηγησει επανειλημένα: Αποδέσμευση από ΕΕ και ευρώ σε αντικαπιταλιστική/αντιϊμπεριαλιστική πορεία για την χώρα λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Συμφωνώ.

Εξοδος απο ΕΕ και ευρώ ΜΕΤΑ την λαϊκήεξουσία και την….κοινωνικοποίηση των μοοπωλίων λέε το ΚΚΕ. Διαφωνώ.

Εξοδος απο το ευρώ, το βλέπουμε για την ΕΕ αν και εφόσον και πάντα σε καπιταλιστικό πλαίσιο όλα αυτά λέει η ΛΑΕ. Με συμμαχία στο πλαίσιο ενός λαϊκού μετώπου, με το προοδευτικό τμήμα της αστικής τάξης (που αν υπάρχει τέτιο σφύρα μου Κώστα). Διαφωνώ.

Εσύ Κώστα καλείσαι να αποφασίσεις αν θες ΣΥΡΙΖΑ νο2 ή κάτι άλλο.

υγ: Για το Χαλάνδρι περιμένω….

Κώστας

Έχει καλό κλίμα.

Κώστας

γνώστης

Και κακή αστική διαχείριση από ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ!!

Ηλίας Τζ.
…»τριπλό έγκυρο ΟΧΙ»!!! Χα, χα, χα! ΚΑΙ κουλούρι ΚΑΙ τυρί! ΚΑΙ με τον χωροφύλαξ, ΚΑΙ με τον αστυφύλαξ! Φίλε μου, το «έγκυρο ΟΧΙ» ήταν αυτό το, χαρτάκι, που σου έβαλε στα χέρια ο Τσίπρας, και τίποτε άλλο! Και τώρριξες! Εσύ, τώρα, μπορείς να λες βέβαια ότι ήταν τριπλό και πενταπλό και ό,τι θέλεις, αλλά μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Το περιεχόμενο δεν το καθορίζει μια μειοψηφία του μηδέν-τόσο τοις εκατό, αλλά το υπόλοιπο 62%, που ξέρει ό,τι του είπε ο Τσίπρας, (και υποστήριξες και εσύ με τη στάση σου) και το αποδέχτηκε. Γι αυτό και δεν υπήρξε καμιά αντίδραση για τα αποτελέσματα του «έγκυρου ΟΧΙ», γι αυτό και ο εκλογικός θρίαμβος του «έγκυρου ΟΧΙ» στις εκλογές της 20/09/2015. Δεν υπάρχει «τρίτος δρόμος» του ….»τρίτου δρόμου»! Η αλήθεια είναι πως ο τΣύριζας έβαλε την Ανταρσύα-Ναρ σε μεγάλο δίλημμα τότε με το δημ(ι)οψήφισμα, και, όπως αναμενόταν, υπερίσχυσαν οι πούροι ρεφορμιστές σε ένα χώρο, που ο αντικομμουνισμός χαίρει εκτίμησης! Τα «τριπλά» και τα «τετραπλά» ήταν το φύλλο συκής, μαζί με τις πομπώδεις διακηρύξεις για ….»κίνημα του ΟΧΙ με !000 υπογραφές κλπ.», για να εκτονωθεί ομαλά η wannabe-«κομμουνιστική» πτέρυγα του ετερόκλητου χώρου, που όχι άδικα αποκαλείται «ανταρσύριζα». Κι αν είναι… Διαβάστε περισσότερα »
Γνώστης
Ηλία, τζ., ΠΩΣκαταφέρνεις να γράψεις τόσα ψέμματα και τόσες διαστρεεβλώσεις μέσα σε λίγες γραμμές; Αθλος!!! Το χαρτάκι που έβαλε στον λαό η κυβέρνηση ήταν το ερώτημα ΑΝ συμφωνεί ή απορρίπτει την συμφωνία που μας σέρβιρε ο τσιριζα με την ΕΕ. Στο δίλημμα αυτό το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απάντησε με το τριπλό έγκυρο ΟΧΙ: στην συγκεκριμένη πρόταση, στα μνημόνια, την ΕΕ και το ευρώ. ΑΥΤΗ την θέση πάλεψε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αλλες δυνάμεις. Με αυτην την θέση αγωνιστήκαμε ως κομμουνιστές να χρωματίσει ο κόσμος την ψήφο του. Εειδή ο τσίριζα πούλησε το 62% του λαού, έπρεπε να πούμε «άκυρο/αποχή στο δημοψήφισμα»; Οχι βέβαια! Δώσαμε την μάχη από την σωστή σκοπιά, παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις, αποκαλύψαμε περαιτέρω το ληστρικό πρόσωπο της ΕΕ ως λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου, και τα όρια της αστικής διαχείρισης! Και το 62% ηττήθηκε: Πουλήθηκε απο τον τσίριζα, και δεν μπορέσαμε ως λαός να κάνουμε περαιτέρω βήματα στην οργάνωσή μας για τις μάχες της επόμενης μέρας. Ουτε και κέρδισε κάποια αντικαπιταλιστική κομμουνιστική πρόταση τότε. Το ΚΚΕ με το τριπλό άκυρο/φραπέ/παραλία μάλλον συντάχθηκε με τους χαβαλέδες, παρά με τις αγωνιώδεις ανησυχίες τότε του κόσμου. τα «μονομπλοκ» που παρλάρεις μάλλον είναι στο μυαλουδάκι σου , παρά στην πραγματικότητα: Ο… Διαβάστε περισσότερα »
Κώστας Β.

Ότι θες θυμάσαι:
«Το χαρτάκι που έβαλε στον λαό η κυβέρνηση» ήταν αν συμφωνεί ή όχι με την πρόταση Γιούνκερ. Σ’ αυτό είπατε «έγκυρο-όχι» κι εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα στο τραπέζι (ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ,αν και το ΚΚΕ το είχε ζητήσει) είχε πέσει και η αντίστοιχη πρόταση Τσίπρα των 40τόσων σελίδων, που σε κάθε επαφή με την τρόικα αυξάνονταν κιόλας αν θυμάσαι. Σ’ αυτήν (το εκκολαπτόμενο συριζέικο μνημόνιο δηλ.) ΜΟΝΟ το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με το διπλό ΟΧΙ που έριξε στην κάλπη και που έλεγε επι λέξει:
«- ΟΧΙ στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ
-ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»
(για να θυμηθούμε και ποιός βάζει το ζήτημα της αποδέσμευσης συνδεδεμένο με την εργατική εξουσία και ποιός κάνει την οπορτουνιστική πάπια τελικά).

Εσείς που κάνατε την πάπια κλείσατε το ματάκι στον Τσίπρα και εν πλήρει συνειδήσει ρίξατε (και προπαγανδίσατε και στο λαό) την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, στάση που φυσικά προσπαθήσατε (αν και όχι με ιδιαίτερη επιτυχία) να τη ντύσετε καταπώς σας βόλευε.
Τι να πεις, μια ζωή κολαούζοι…
Αυτά, έτσι για την αποκατάσταση της πραγματικότητας

Γνώστης

Κώστα Β., γνωρίζω πολύ καλά το ερώτημα του περσινού δημοψηφίσματος.

Δεν μου λές γιατί γράφεις τέτια ψέμματα και παραληρήματα; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε την γραμμή του 3πλού έγκυρου ΟΧΙ. Μπες και διάβασε, είναι γνωστό τοις πασι!

Φίλε μου με το να λές ψέμματα και να ενισχύσεις το φραπέ/άκυρο/παραλία δεν βοηθας ούτε τον εαυτό σου, ούτε τον κόσμο.

Κώστας
το ΚΚΕ είπε ΟΧΙ στις 42 σελίδες αλλά … ξέχασε να πει ΟΧΙ στου Γιούνκερ. ΟΧΙ που να μετράει. επίσης εκρεμμεί μια απάντηση από την σ Αλέκα για το τι εννοούσε στην Βουλή στην συνεδρίαση για το δψ, ξανά και ξανά ότι «το δικό μας ΟΧΙ δεν επιτρέπουμε να αθροιστεί».. ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει, αυτό που γίνεται σε όλα τα δημοψηφίσματα. Υπάρχουν μονολεκτικές συμπτώσεις στην κάλπη (ΝΑΙ-ΟΧΙ) αλλά δεν πάει να πει πως το πολιτικό περιεχόμενο είναι το ίδιο. Μετά ο Τσίπρας κατάλαβε το προφανές από αυτό που είπε η Αλέκα και άρχισε τα συνασπισμένα (θα βρεθούμε μαζί στην κάλπη) και τότε είπε ο Κουτσούμπας δεν καταλάβατε καλά. Πάει να πει πως το ΚΚΕ μπήκε στην συνεδρίαση της Βουλής για το δψ χωρίς αποσαφηνισμένη γραμμή και πως η Αλέκα, αν και γενικά είναι με το 19ο συνέδριο και ότι αυτό συνεπάγεται, και ήταν με αυτά και … προφητικά, από πριν αποφασιστούν, είχε αφουγκραστεί και τι γίνεται στον λαό, και τι γινεται στην βάση του ΚΚΕ και εξέφρασε την άλλη γραμμή.Πραγματικά ακούστε, ο λαός θα βρει τους τρόπους να εκφράσει το ΟΧΙ του, υπάρχουν τρόποι λέει αλλά δεν λέει για … ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. http://www.902.gr/file/omilia-alekas-papariga-sti-voyli-gia-dimopsifisma Κώστα Β μάλλον δεν ενημερώθηκες… Διαβάστε περισσότερα »
Γνώστης

Ενα σύγχρονο ΕΑΜ πρέπει να συνδέσει ΕΜΠΡΑΚΤΑ την αποδέσμευση απο ΕΕ και ευρώ με την αντικαπιταλιστική/ανρτιϊμπεριαλιστιή πορεία της χώρας.

wpDiscuz