.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Γιώργος Ρούσης: Οι καλά κρυμμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ


rousis-giorgos725Στόχος τούτου του άρθρου είναι μέσα από μια λίγο πιο ψαγμένη από τη συνήθη ανάγνωση ορισμένων τοποθετήσεων των αριστερών πολιτικών δυνάμεων πάνω σε μια σειρά ζητήματα, να αποκαλύψει την πραγματική τους θέση σχετικά με αυτά.

Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένος μέσα από δύο παραδείγματα από διαφορετικά πεδία και χώρους της Αριστεράς.

Το πρώτο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και λίγες μέρες ξένοι διανοούμενοι με δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η έξωθεν ενίσχυση έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτή από το ίδιο το κόμμα και τους οπαδούς του. Ανάμεσα λοιπόν σε αυτούς τους διανοούμενους, πέρα από πολλούς Γάλλους κομμουνιστές υποστηρικτές της σοσιαλιστικής κατ’ όνομα, νεοφιλελεύθερης στην πράξη, κυβέρνησης του Ολάντ, ήταν και άνθρωποι σαν τον Τσόμσκι, η σχέση του οποίου με τον σοσιαλισμό είναι όπως του διαβόλου με το λιβάνι, και σαν τον γυρολόγο τσαρλατάνο Ζίζεκ, ο οποίος και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει σαν «ένα τίμιο αστικό κόμμα που […] θα μετέτρεπε την Ελλάδα σ’ ένα κανονικό φιλελεύθερο δημοκρατικό κράτος».

Παράλληλα, Ελληνες πρωτοπόροι εκσυγχρονιστές και άλλοι που συμμετείχαν άμεσα στην άσκηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής έσπευσαν και αυτοί να τον στηρίξουν ή και να συνταχθούν μαζί του.

Προφανώς, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά υποχρέωση να απολογείται για τις θέσεις όλων αυτών. Εχει όμως την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει αν καταδικάζει το παρελθόν των μεν και αν αποδέχεται τις νουθεσίες των δε. Στον βαθμό που δεν το πράττει και απλώς επιχαίρει για την όποια υποστήριξη του παρέχεται, αποδεικνύει και με αυτόν τον τρόπο ότι ενδίδει σε αυτές.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά το ΚΚΕ. Η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης έχει την άποψη ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της μη αναγνώρισης του χρέους, της εξόδου από το ευρώ και της εξόδου από την Ε.Ε. Μάλιστα και το ίδιο, συνειδητά ψευδόμενο, διακηρύσσει ότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει αυτήν την ξεκάθαρη θέση. Στην πραγματικότητα όμως η θέση του ΚΚΕ, όπως έχει δηλώσει τον Μάη του 2011 η Αλέκα Παπαρήγα, είναι ότι «η λύση έξω από το ευρώ και η δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική». Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ «εδώ και τώρα» είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε. Αυτό συμβαίνει διότι αντιμετωπίζοντας την προϋπόθεση σαν αποτέλεσμα, υποστηρίζει τη θέση ότι μόνον με την επίτευξη του σοσιαλισμού, τον οποίο μάλιστα θεωρεί ότι αποκλειστικά μόνον το ίδιο μπορεί να υλοποιήσει, μπορούν να επέλθουν αυτές οι ρήξεις. Και αυτή του η θέση εντάσσεται στη γενικότερη μη αποδοχή εκ μέρους του ενός μεταβατικού αντισυστημικού προγράμματος, το οποίο θα ανοίγει τον δρόμο προς τον σοσιαλισμό.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες θέσεις των δύο αυτών αριστερών κομμάτων η εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΑΡΣ υποστηρίζει με τη μεταβατική της πρόταση την άμεση ρήξη με το κυρίαρχο σύστημα, ντόπιο και ξένο (ευρώ, Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) και τη μετωπική κατάκτηση αυτής της ρήξης, όχι πρωτίστως μέσα από την κάλπη, αλλά μέσα από τους μετωπικούς λαϊκούς αγώνες. Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο αξίζει να ενισχυθεί.

Γιώργος Ρούσης, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ

efsyn.grΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

3 Σχόλια στο "Γιώργος Ρούσης: Οι καλά κρυμμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ"

Ανώνυμα

Και ο σ. Μπιτσάκης μας καλεί να ψηφίσουμε αριστερά!!!

Ανώνυμα
Ο αξιότιμος κ. καθηγητής, εκτός από τις πολλάκις καταγεγραμμένες επιδόσεις του στην παραποίηση-διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ έρχεται να κάνει και το μαύρο-άσπρο ως προς την «βάφτιση» του κάργα ρεφορμιστικού «μεταβατικού προγράμματος» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αντικαπιταλιστικό. Ο άνθρωπος διεκδικεί επάξια διακρίσεις στο στίβο του πολιτικού σαλτιμπαγκισμού. Το ΚΚΕ έχει μαλλιάσει η γλώσσα του να λέει (από την αρχή της κρίσης κιόλας) ότι η λύση είναι μονομερής διαγραφή του χρέους και έξοδος από την ΕΕ με εργατική-λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων ώστε η εργατική τάξη και ο λαός να πάρουν τον πλούτο που παράγουν και την εξουσία στα δικά τους χέρια. Αυτό είτε αρέσει είτε όχι στον κ. καθηγητή είναι μια θέση απόλυτα σαφής, κρυστάλλινη, αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή-επαναστατική, που δεν επιδέχεται κατά το δοκούν ερμηνείες βγαλμένες απ’ το καπέλο του ταχυδακτυλουργού. Ο καθηγητής-ταχυδακτυλουργός όμως δεν το βάζει κάτω ούτε μπροστά στα (πολύ) δύσκολα, ακόμα κι αν αυτό έχει συνέπεια να εκτίθεται ανεπανόρθωτα για άλλη μια φορά (άλλωστε ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται!). Κάνει λοιπόν την κίνηση-ματ και διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές των θέσεων του ΚΚΕ όπως μόνο εκείνος ξέρει, ανακαλύπτει το Τερατώδες κι έρχεται γεμάτος ιερή οργή να το μοιραστεί μαζί μας και να μας ανοίξει τα μάτια, σώζοντας… Διαβάστε περισσότερα »
Ανώνυμα

Μιας και έθεσες θέμα περί δηλώσεων συμπαράστασης,
αυτό πώς το σχολιάζετε?

«Δίκτυο Σοσιαλιστών: «Στηρίζουμε τη συνεργασία Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση και ΑΝΤΑΡΣΥΑ»»

http://mao.gr/diktiososialiston/

ξαφνικά την είδαν «αντικαπιταλιστές» οι εν λόγω πασόκοι;

wpDiscuz