.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Για τη στάση ΚΚΕ και ΛΑΕ απέναντι στον εθνικισμό


Παναγιώτης Μαυροειδής

Το σχόλιο αυτό γράφεται με αφορμή  δημοσίευμα του 902.gr με τίτλο “Αντιδράσεις στην Αθήνα προκαλούν οι αναφορές Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα»” και κείμενο του Αντρέα Ζαφείρη, μέλους της ΠΓ της ΛΑΕ στον ιστότοπο iskra.gr, με τίτλο «είναι οι μαθητές φασίστες;»

Στο δημοσίευμα του 902.gr αναφέρονται τα παρακάτω:

“Αντιδράσεις στην Ελλάδα προκαλούν οι αναφορές περί μακεδονικής γλώσσας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ όπως αυτή που φέρεται να έκανε περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.

Εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε πως «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Μπόρουτ Πάχορ, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι «έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές» και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι «οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματός τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία».

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις, πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του» και πρόσθεσε «ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών»”

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτό το ρεπορτάζ ;
1. Την εμμονή του ΚΚΕ στους “αλυτρωτισμούς” των (βορειο)Μακεδόνων, που αποτελεί τυπική καραμέλα των εθνικιστών και προπέτασμα καπνού για την εθνικιστική ρητορική των φασιστών, αλλά και την επιθετική και επικίνδυνη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης και αστικής τάξης στα Βαλκάνια;
2.Τις ανιστόρητες θέσεις (στα όρια της αχρείαστης ιστορικής συγγνώμης) περί ανυπαρξίας (σλαβο)μακεδονικής γλώσσας;
3. Ή μήπως τον εξοργιστικά φιλόξενο τόνο υποδοχής από μεριάς ενός ενημερωτικού μέσου του ΚΚΕ των εθνικών “αντιδράσεων”, αραδιάζοντας αμάσητες και χωρίς κανένα σχολιασμό τις εθνικιστικές αρλούμπες των Παυλόπουλου, Καμμένου και Μητσοτάκη;

Ας περάσουμε στο κείμενο της iskra.gr. Ο τίτλος  του κειμένου είναι βεβαίως απολύτως παραπλανητικός, μιας και δεν είναι αυτό το ερώτημα που έχει τεθεί.

Ο συγγραφέας αναρωτιέται:

“Σε ποιο βαθμό καθοδηγεί η Χ.Α. τις κινητοποιήσεις αυτές; Είναι εθνικιστικές εκδηλώσεις που εκκολάπτουν το νέο «αυγό του φιδιού»; Μπορεί να έχουν  διπλή ανάγνωση συνθήματα όπως: «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία»;”

Και στη συνέχεια, καταλήγει μεταξύ των άλλων και στην εξής διαπίστωση/θέση:

“Ο εθνικισμός μπορεί να αξιοποιηθεί και σε ενδεχόμενη, προσωρινή, «αναβάθμιση»-εμπλοκή  της χώρας στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ στη περιοχή.  Από την άλλη ο «κοσμοπολιτισμός», ιδεολογική-υλική έκφραση των παρασιτικών (των πιο ισχυρών σήμερα) στρωμάτων του ελληνικού αστισμού, αποτελεί τη στρατηγική επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου, ενώ, ταυτόχρονα η ηγεμονία του (ειδικά στο χώρο της διανόησης) εμποδίζει τη κρίσιμη (ειδικά για τη χώρα) σύνδεση αντιιμπεριαλιστικού-αντικαπιταλιστικού”

Η παραπάνω ανάλυση είναι πολύ σαφής και δε χρειάζεται επεξηγήσεις.

Ο συγγραφέας, ξεκινώντας κατά βάση από μια εθνική και όχι ταξική αφετηρία, καταλήγει να βλέπει το εθνικό ζήτημα και ακόμη χειρότερα το καπιταλιστικό έθνος /κράτος σαν αιώνια αναλλοίωτη έννοια που αναζητά εραστή για να τη νοηματοδοτήσει.

Είναι όμως έτσι ή μήπως πρέπει να δούμε τη διαχρονική εξέλιξη του εθνικού στοιχείου στην πολιτική, τα συμφέροντα και την πολιτική πράξη των κοινωνικών τάξεων;

Η αστική τάξη, ως επαναστατική τάξη ενάντια στην αριστοκρατία, σήκωσε την επαναστατική εθνική σημαία κερδίζοντας με το σπαθί της (και το αίμα των ποπολάρων φυσικά) το χώρο /κράτος άσκησης της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας της.

Στη συνέχεια, σε συνθήκες καπιταλισμού, η εθνική σημαία της αστικής τάξης σηματοδοτεί την επιδίωξη για πνίξιμο της πολιτικής αυτοτέλειας στη δράση της εργατικής τάξης και των υποτελών τάξεων και στρωμάτων γενικά. Το μότο είναι γνωστό :”το πρόβλημα δεν είναι ταξικό αλλά εθνικό ή υπερταξικό”.

Αντίστοιχα, για την εργατική τάξη, σε συνθήκες αποικιοκρατικής ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η εθνική καταπίεση, υπό προϋποθέσεις, συναρθρώνεται με την ταξική πάλη και μπορεί να πυροδοτήσει την νικηφόρα εξέλιξή της.

Έτσι, γνωρίσαμε πολλές νικηφόρες εθνικές, αντιιμπεριαλιστικές, επαναστάσεις. Παρά το γεγονός ότι συνήθως δεν είδαμε και τη νίκη της εργατικής κομμουνιστικής προοπτικής εντός τους, αυτές δε χάνουν το μεγαλείο τους.
Σε συνθήκες του σημερινού υπερανεπτυγμένου καπιταλισμού και ειδικά για τις χώρες που εντάσσονται στις πιο προηγμένες ζώνες του, όπως η Ελλάδα εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο εθνικισμός και ο αφηρημένος πατριωτισμός, όχι μόνο δεν αποτελούν πεδία της αριστεράς αλλά είναι βασικά όπλα αστικής ηγεμονίας, δηλαδή υποταγής των εργαζομένων.

Αυτό δε σημαίνει ότι η έννοια του έθνους και επομένως και το εθνικό ζήτημα στις διάφορες εκφράσεις του σε κάθε περίπτωση, είναι έξω από το πεδίο παρέμβασης της αριστεράς και του εργατικού κινήματος.

Αυτό θα ήταν αδύνατο, μιας και επηρεάζει καθοριστικά τους όρους ταξικής κυριαρχίας σε κάθε χώρα, αλλά και τη διαμόρφωση της συνείδησης των εργαζομένων.

Όμως η οπτική της αριστεράς δεν είναι αυτή του “αντιιμπεριαλιστικού” εθνικισμού ή του “πραγματικού” πατριωτισμού, αλλά αυτή του εργατικού διεθνισμού. Δηλαδή της κοινής πάλης κάθε λαού σε κάθε χώρα για κοινωνικά λεύτερη πατρίδα και πανθρώπινη ελευθερία και κομμουνιστική απελευθέρωση.

Δυστυχώς τα κυρίαρχα ρεύματα στην αριστερά, καθηλωμένα όχι απλά σε λάθος ανάγνωση της σημερινής εποχής του καπιταλισμού και της θέσης της Ελλάδας σε αυτόν, αλλά και σε μια προβληματική θεώρηση για τη σχέση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης με τους ταξικούς αγώνες στην προηγούμενη εποχή του καπιταλισμού, καταλήγουν στην υποταγή στην κυρίαρχη αστική εθνική ρητορική.
Το εν λόγω άρθρο του στελέχους της ΛΑΕ- και αυτό δεν αποτελεί προσωπική αδυναμία του συγγραφέα- πάει ένα βήμα παραπέρα και καταλήγει να αθωώνει ή τουλάχιστον να εθελοτυφλεί για την δράση των φασιστών και εθνικιστών στα σχολεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Ο ίδιος χώρος πανηγύρισε για τη νίκη του ακροδεξιού Τραμπ θεωρώντας την “ήττα του κατεστημένου και της παγκοσμιοποίησης”! Τα ίδια είπαν και για την Ιταλία του Σαλβίνι. Με τούτα και με τα άλλα, ο Λαφαζάνης καθόλου τυχαίο δεν ήταν που πήγε στο κανάλι του ναζιστή Πλεύρη.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 63.75% ( 16
Συμμετοχές )



69 σχόλια στο “Για τη στάση ΚΚΕ και ΛΑΕ απέναντι στον εθνικισμό

  1. λαθραναγνώστης

    Και επι πλέον:
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/175822/sholio-gia-tis-diloseis-zaef-peri-makedonikis-glossas.
    Και καλά κάνει το ΚΚΕ και προβάλλει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων!
    Η κυρίαρχη προπαγάνδα, λέει ότι με την κατ εντολή του ΝΑΤΟ συμφωνία των Πρεσπών και με τις δυο χώρες μέσα στο ΝΑΤΟ, παύουν τα θέματα του αλυτρωτισμού.
    Αποδεικνύει μ αυτόν τον τρόπο, για να το καταλάβουν όλοι, ότι το ΝΑΤΟ και η υποταγή στις εντολές του δεν σταματάνε αυτές τις καταστάσεις.
    Είναι ξεκάθαρο!

    Reply
  2. Κώστας

    Το άρθρα του Ζαφείρη είναι κακό αλλά δεν λέει αυτά που λέει ο Μαυροειδής που φέρεται λες και γράφει εξυπνακίστικα σχόλια κάτω από ανωνυμία και σου λέει θα γράψω ότι θέλω και θα με πιστέψουν όσοι βαριούνται να διαβάσουν.

    Ο Ζαφείρης δεν είναι φασίστας που λέει ο Μαυροειδής με κριτήριο το άρθρο και μόνο. Έχει παίξει και το κεφάλι του στα πολεμικά μέτωπα κατά του φασισμου ο Ζαφείρης, δεν ζητάει παράσημα, τα έχει κερδίσει.

    Να δούμε όμως τι λέει ο Ζαφείρης για τους δύστυχους που πιστεύουν τον Μαυροειδή που είδε κάλπες και έχασε κάθε έλεγχο.

    1) λέει πως η αριστερά δεν μπορεί να λοξοκοιτάξει είτε στον εθνικισμό είτε στον κοσμοπολιτισμό και αυτό είναι σωστό. Δεν το λέει ?

    2)Οτι στρατηγική γραμμή του ελληνικού αστισμού είναι ο κοσμοπολιτισμός αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο εθνικισμός είναι λιγότερο επικίνδυνος και μπορεί να μας εμπλέξει σε πόλεμο, και αυτό είναι σωστό. Δεν το λέει ?

    3)Οτι ο εθνικισμός είναι εξίσου φιλοιμπεριαλιστικός, και αυτό είναι σωστό.:Δεν το λέει ?

    4)¨Ότι η αριστερά έπρεπε να προσπαθήσει να πυροδοτήσει κίνημα κατά της Συμφωνίας, και αυτό είναι σωστό. Το ότι τμήμα της αριστεράς από το 88, και το κόμμα του Μαυροειδή δηλ για έναν χρόνο, έχει σοβινιστικές θέσεις για το όνομα, το γειτονικό έθνος και την γλώσσα του δεν συνιστά δομική πολιτική προσχώρηση στον εθνικισμό και τον φασισμό. Αν όμως η αριστερά έβαζε μπροστά το όχι στην Συμφωνία, όχι στην ένταξη της ΔτΜ σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και έξοδο της Ελλάδας από αυτούς θα μπορούσε ο καθένας να έχει άλλες θέσεις για το όνομα, το έθνος και την γλώσσα για το οποίο άλλωστε η ΛΑΕ δεν έχει θέση η ιδια. Δυστυχώς δεν κάλεσε κανένας, ούτε η ΛΑΕ, ούτε το ΚΚΕ ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Καμία σχέση δεν έχει καμία ΛΑΕ με … Τραμπ, Σαλβίνι, Χρυσή Αυγή Πλεύρη κλπ . Τα περί Πλεύρη τα συζητήσαμε ώριμα τότε στην pandiera, προσωπικά χαιρέτησα και το άρθρο του Ξηρουδάκη ότι δεν κάνει σπέκουλα. Ο Μαυροειδής πάλι μας λέει πως η ΛΑΕ και ο Λαφαζάνης ατομικά είναι ναζί. Ο καθένας και η ποιότητα του σαν αγωνιστής, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μάλλον είδε ο Μαυροειδής εκλογές στον ορίζοντα και πήρε το μεγάλο φτυάρι .

    Η μάχη ενάντια στον φασισμό δώθηκε εξίσου από όλο τον κόσμο που αναφέρεται στην ΛΑΕ, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, καλά μαθητές δεν νομίζω να έχει και κάποιος που στηρίζει την ΛΑΕ για να πω για μαθητές ΄ή για παρουσία της ΛΑΕ σε συλλόγους γονέων. Επίσης δώθηκε από την ΛΑΕ με ανακοινώσεις του μετώπου και των νέων του, του γραμματέα του ΠΣ της κλπ. ¨Οτι όλα αυτά δεν είναι ΛΑΕ αλλά ένα σύντομο κακό άρθρο που όμως δεν λέει τίποτα απ ότι του χρεώνει ο ΠΜ. δεν αντέχει σε κριτική. ¨Ολοι όσοι έδωσαν και δίνουν κάθε μέρα την μάχη κατά του φασισμού έχουν δει την ΛΑΕ αν είναι με την ΧΑ ή όχι και ξέρουν.

    Βέβαα κάποια παιδάκια θα πιστέψουν τον Μαυροειδή που συμβολίζει το ΚΟΜΜΑ στην αρρωστημένη εκδοχή κομματικότητας και θα δηλητηριαστούν. Επίσης όλο και κάποιος ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει το άρθρο και θα πει πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέει ναζί την ΛΑΕ και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι βέβαια θα κόψει και άλλα ψήφια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ΛΑΕ, με κυβερνητικές πλάτες αλλά και έτσι καλό είναι.

    Ντροπή και μόνο ντροπή Παναγιώτη. Αν έχεις λίγη τσίπα ζήτα συγνώμη. Σε προκαλώ προσωπικά. Κατασκεύασες ένα ολόκληρο άρθρο που δεν γράφτηκε ποτέ, το χρέωσες επώνυμα σε αγωνιστή και έβαλες και απόσπασμα που όποιος το διαβάσει, έστω αυτό που έβαλες στο κείμενο σου λέει κατά του εθνικισμού και του κοσμοπολιτισμού

    Κώστας

    Reply
    1. Κώστας

      Ξέχασα βέβαια να πω γιατί είναι κακό το άρθρο του Ζαφείρη.. Δεν υπάρχει ιστορική αναλογία ανάμεσα στις αντιαποικιακές κινητοποιήσεις για την Κύπρο, ηγεμονευόμενες από την δεξιά αλλά θετικές στον πυρήνα τους και τις φιλονατοικές για το όνομα. Θεωρώ πως εφόσον ο σύντροφος ορθά δεν προτείνει κάποια εμπλοκή της αριστεράς στις εθνικιστικές φιλονατοικές “κινητοποιήσεις” για το όνομα κακώς συμπεριέλαβε αυτό το πράγμα στο μικρό αυτό άρθρο που όμως εκεί που αριθμεί τα δια ταύτα, που ο ίδιος συνόψισα πριν, ξεκαθαρίζει τι λέει.

      Από αυτό μέχρι όσα χρεώνει ο ΠΜ έχει τεράστια απόσταση και εξακολουθώ να είμαι σε σοκ αν και πιστεύω πως ο ΠΜ βιάστηκε. Και η επιπολαιότητα όμως δεν αθωώνει. Τό ότι έχει γραφτεί με το μυαλό όχι στην Μακεδονία αλλά στην Λευκάδα, λέω εγώ τώρα, δεν δικαιολογεί τα πάντα Οι διασπάσεις, τα εσωτερικά του ΝΑΡ, τα εσωτερικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα ΛΑΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν δικαιώνουν τέτοια διαστρέβλωση θέσεων και σαμποτάρισμα της υπαρκτής κοινής αντιφασιστικής δράσης της αριστεράς. Οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στην ΛΑΕ, είτε ανήκουν στις Παρεμβάσεις είτε στο ΜΕΤΑ, όπως και ο ΑΖ που είναι συνδικαλιστής στην δευτεροβάθμια, έδωσαν την μάχη και βοήθησαν να μην έχει σπουδαία αποτελέσματα η προσπάθεια του φασισμού στα σχολεία.

      Κώστας

      Reply
    2. Κ.Σ.

      Το άρθρο του Μαυροειδή είναι εξαιρετικό και φυσικά δεν έχει τα στοιχεία που του καταλογίζεις. Όπως μπορεί να διαβάσει ο καθένας πουθενά δε λέει ότι η ΛΑΕ και ο Λαφαζάνης είναι ναζί.
      Κάνει όμως κριτική στην υπόκλιση στον εθνικισμό που έχει το άρθρο του Ζαφείρη. Μια κριτική μάλλον ήπια.
      Εσύ όμως για άλλη φορά αραδιάζεις με ψευδώνυμο χυδαιότητες και με γκεπελίστικο τρόπο διαστρεβλώνεις όσα γράφει ο Μαυροειδής.
      Και έχει και το θράσος να απαιτείς συγνώμες κλπ.
      Η Σχολή Τράγκα στην υπηρεσία της ψηφοθηρίας της ΛΑΕ.

      Reply
      1. Κώστας

        ΚΣ για άλλη μια φορά αραδιάζεις με ψευδώνυμο χυδαιότητες και με
        γκεμπελίστικο τρόπο διαστρεβλώνεις όσα γράφει ο Ζαφείρης και όσα γράφω εγώ.

        Κώστας

        Reply
        1. Κ.Σ.

          Ισχυρίζεσαι ότι ο Μαυροειδής αποκαλεί ναζί τη ΛΑΕ. Δε συμβαίνει πουθενά αυτό στο κείμενο.
          Το κείμενο του Ζαφείρη είναι διαθέσιμο στο διάδικτυο, όπως και η κριτική του Μαυροειδή με αναφορές σε συγκεκριμένα αποσπάσματα. Και είναι φανερό ότι υποκλίνεται στον εθνικισμό.
          Φυσικά όλα αυτά που κάνεις δεν είναι έκπληξη αφού γράφεις συστηματικά ψέματα και λασπολογείς.
          Γκεπελισμός και πολιτικός χουλιγκανισμός, απέλπιδα προσπάθεια για να πιάσει το 3% της ΛΑΕ.

  3. Fanis

    Σχετικά με τα τρία σημεία της κριτικής στο ΚΚΕ, θα ήθελα να αντιτάξω κάποιες σκέψεις
    1. Δεν έχει υποστηρίξει ποτέ το ΚΚΕ ότι υπάρχει κίνδυνος αλυτρωτισμού από τον ίδιο τον λαό της ΠΓΔΜ. Έχει πει ότι υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ιμπεριαλιστές (το ΝΑΤΟ ή και άλλους), όπως έχει γίνει τόσες και τόσες φορές στα Βαλκάνια, δεν θέλει και προσπάθεια να καταλάβεις που απευθύνεται το ΚΚΕ όταν μιλάει για αλυτρωτισμό.
    2. Σλαβομακεδονική γλώσσα υπάρχει! Μακεδονική γλώσσα, με την έννοια μιας κοινής γλώσσας που μιλάνε όλοι οι Μακεδόνες δεν υπάρχει, γιατί οι μακεδόνες ανήκουν σε 4 εθνότητες. Αυτό λέει το ΚΚΕ, ούτε αυτό είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί
    3. Ο όρος “εθνικές αντιδράσεις” δεν χρησιμοποιείται από το ρεπορτάζ του 902, τον εφευρίσκει ο συγγραφέας, διότι βολεύει το αφήγημά του. Όντως, γίνεται παράθεση στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ θέσεων άλλων δυνάμεων (όχι μόνο της νδ) χωρίς σχολιασμό, αυτό δηλαδή τι σημαίνει;

    Προσπαθείστε να κάνετε κριτική σε αυτά που όντως λέει το ΚΚΕ, αυτό θα βοηθούσε περισσότερο το κίνημα.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    Reply
    1. Lenin with additude

      Για την ακρίβεια, το ΚΚΕ λέει: “Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο όμως και τα άλλα κόμματα, που από κοινού κρύβουν την αμερικανοΝΑΤΟική προέλευση της Συμφωνίας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την αύξηση ενός αλληλοτροφοδοτούμενου, απ’ όλες τις πλευρές, εθνικισμού – αλυτρωτισμού”.

      Με μια μόνο πρόταση αποδομείται το άρθρο του Μαυροειδή και όλη η αφήγηση του ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

      Επίσης θέλει ένα έξτρα λέβελ κουτοπονηριάς για να ταυτίζεις το θέμα για την εθνότητα-γλώσσα μεταξύ των “σλαβομακεδόνας” (που υπερασπίζεται το ΚΚΕ) και “μακεδόνας”(που υπερασπίζονται ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ΣΥΡΙΖΑ, το εθνικιστικό VMRO το οποίο ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση και εξέδιδε επίσημα χάρτες που όλη η Μακεδονία άνηκε στο κράτος τους).

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε Lenin with additude,

        Νομίζω ότι κάνεις λάθος σχετικά με τον όρο Σλαβομακεδονία, ,em>Σλαβομεκαδόνας κ.λπ. (το γράφω και στον Fanis πιο κάτω). Έχει αποσυρθεί από το σχετικό πολιτικό λεξιλόγιο του ΚΚΕ εδώ και κάμποσα χρόνια. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, απ’ όσο ξέρω εγώ τουλάχιστον και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, ουδέποτε από το 1991-1992 που έσκασε η ανεξαρτησία τής πΓΔΜ και μετά το ΚΚΕ έριξε στο τραπέζι το όνομα Σλαβομακεδονία. Όπως ρητά έχω πει κατ’ επανάληψη η εγκατάλειψη του ονόματος Σλαβομακεδονία και των παραγώγων του δείχνει πολιτική οξυδέρκεια και ικανότητα προσαρμοστικής στροφής στις νέες συνθήκες (pure leninism δηλαδή) που πιστώνεται στα υπέρ τού ΚΚΕ και, φυσικά, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

        Τα λέμε

        Reply
    2. Left G700

      Φίλε Fanis,

      Συμφωνώ με το πνεύμα τών επισημάνσεων που κάνεις. «Συμφωνώ επί τής αρχής» θα ήταν μια άλλη διατύπωση. Πιάνομαι από τη δεύτερη γιατί με βολεύει να πω ότι αν και επί τής αρχής συμφωνώ, κατ’ άρθρο έχω μερικές ενστάσεις. Είναι οι εξής τρεις:

      α) Έχω την ισχυρή εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια, και οπωσδήποτε από την τελευταία αναζωπύρωση του Μακεδονικού ζητήματος και μετά, αναφορά στον όρο «Σλαβομακεδονία» και τα παράγωγά του δεν υπάρχει ούτε για δείγμα τόσο στον επίσημο πολιτικό λόγο τού ΚΚΕ όσο και στα ΜΜΕ που έχει υπό τον έλεγχό του (προσοχή: όχι την επιρροή του, τον έλεγχό του). Και πολύ ορθά κατά την άποψή μου.

      β) Ισχυρίζεσαι ότι: «Μακεδονική γλώσσα, με την έννοια μιας κοινής γλώσσας που μιλάνε όλοι οι Μακεδόνες δεν υπάρχει, γιατί οι μακεδόνες ανήκουν σε 4 εθνότητες.». Από την άλλη, δέχεσαι την ύπαρξη «σλαβομακεδονικής» γλώσσας. Αυτό καταρρίπτεται λογικά από τη σωστή επιχειρηματολογία σου κατά τής ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας. Από τα ίδια δικά σου λόγια δηλαδή. Διότι, απλούστατα, ούτε οι «Σλαβομακεδόνες» ανήκουν σε μια εθνότητα. Εκτός κι αν κάνουμε μια τρύπα με το δάχτυλο στο χάρτη τών Βαλκανίων, εκεί που βρίσκεται η Βουλγαρία, και την εξαφανίσουμε από προσώπου (βαλκανικής) γης…

      γ) Σε βλέπω να «ζορίζεσαι» κάπως επειδή ο αρθρογράφος χρεώνει στο ΚΚΕ αναφορά σε «εθνικές αντιδράσεις» (επί τής ουσίας τής ένστασής σου έχεις απόλυτο δίκιο –και να σημειώσω με έμφαση εγώ το χείριστο τρόπο για αριστερούς ανθρώπους με τον οποίο χρεώνει το ΚΚΕ ο Μαυροειδής εν προκειμένω: διαστρεβλώνει το δημοσίευμα του 902 με τρόπο πλάγιο, «πονηρό» και ύπουλο). Αλήθεια, γιατί «ζορίζεσαι»; Οι υπερδιεθνιστές τού ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ανέχονται να βλέπουν τη λέξη έθνος (και τα παράγωγά του) γραμμένη χωρίς εισαγωγικά, ακόμα κι όταν ο λόγος είναι για την …ομάδα τού …Εθνικού Πειραιώς! Σκέψου και να διάβαζαν Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν! Θα πάθαιναν αλλεργικό σοκ και θα τους χάναμε από τις αμέτρητες φορές που εκείνοι είχαν αναφερθεί στην «καταραμένη λέξη» χωρίς ίχνος εισαγωγικών!

      Τα λέμε

      Reply
      1. Fanis

        ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, δεν κρατιέμαι και θα συνεχίσω τη συζήτηση, συγγνώμη αν μονοπωλώ:
        α) Η θέση του κόμματος είναι για αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό ως εκ τούτου και το “Σλαβομακεδονία” απορρίπτεται, αφού περιέχει εθνικό χαρακτηρισμό. Η διαφωνία του ΚΚΕ στη συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει να κάνει με το όνομα, αλλά με τη νατοϊκή ουσία της.
        β)Από την άλλη οι Σλαβομακεδόνες είναι υπαρκτή εθνότητα, μία από τις εθνότητες που ζουν στη ευρύτερη Μακεδονία και η κύρια εθνότητα της ΠΓΔΜ (μη ξεχνάμε ότι 30% είναι Αλβανοί). Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για Σλάβους τον 21ο αιώνα. Αναφορά στον όρο “Σλαβομακεδόνες” υπήρξε στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ, αλλά και σε εκδηλώσεις του κόμματος για εκτελεσμένους μαχητές. Άρα το κόμμα δεν έχει αμφισβητήσει την ύπαρξη σλαβομακεδονικής εθνότητας. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα έπρεπε να έχουν και δικαιώματα μειονότητας στην Ελλάδα. Όμως, μακεδονική εθνότητα ενιαία απλά δεν υφίσταται, είναι μια φαντασία.
        γ) Η σλαβομακεδονική γλώσσα είναι διαφορετική από τα βουλγαρικά αν και μοιάζει (όπως μοιάζουν τα πολωνικά με τα τσέχικα και τα σλοβάκικα). Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται απλά για μια διάλεκτο, είναι μια γλώσσα της οικογένειας των νοτιοσλαβικών γλωσσών (μαζί με βουλγάρικα, σερβοκροάτικα, σλοβένικα). Οι εθνικιστές των Σκοπίων όμως μιλάνε για “μακεδονική” γλώσσα και τη συνδέουν με τους μακεδόνες γενικά, αυτό είναι κάτι άλλο.
        γ) Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη λέξη έθνος, όπως και με οτιδήποτε άλλο υπαρκτό. Πρόβλημα έχω με την εθνική ενότητα που είναι ανύπαρκτη. Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου

        Reply
    3. Φωτης

      1.πολυ ωραια! Δειξε μας μια πρόσφατη δήλωση του Κουτσουμπας οτι υπαρχει μικρη εστω σλαβομακεδονικη (οχι μακεδονική) μειονότητα στην Ελλάδα που μιλάει την αντιστοιχη γλωσδα
      2.δειξε μας μια αντίστοιχη δηλωση του ΚΚΕ που να μιλάει για επικινδυνη αλυτρωτικη λογικη ΚΑΙ από μεριάς Ελλάδας. Οχι παλια αλλα πρόσφατη
      3 στο σημείο 3 στην ουσια συμφωνεις με τον Μαυροειδή οτι ο 902 εκανε ρεπορτάζ με τις “αντιδράσεις” Παυλόπουλου καμμενου Μητσοτάκη κλπ οποτε μη το κουράζουμε
      Σε περιμένω

      Reply
  4. Left G700

    Ο Χριστός κι η Παναγία και οι Αγίοι ούλοι*! Σαν να διαβάζω Κώστα (τον γνωστό) στο πιο σοβαρό, πιο συντακτικά ορθό και πιο ορθογραφημένο!

    * Σε περιπτώσεις σαν κι αυτές, τι να σου κάνει κι ο Μεγάλος, πεθαμένος άνθρωπος; Μια επίκληση στα Θεία ίσως μας βοηθήσει να μην τρελαθούμε εντελώς τελείως…

    Reply
  5. πικάπα

    Επιμένω ότι έλεος πια, το είδος και η ποιότητα τέτοιων “ενδο-αριστερών” διαφωνιών και κριτικών αξίζει πλέον χιουμοριστική παρά σοβαρή αντιμετώπιση.
    Τελοσπάντων, ευτυχώς για όλους του υπολοίπους της αριστεράς, το ΚΚΕ βρίσκεται σε ανώτερα επίπεδα πολιτικής σκέψης, πρόνοιας, έκφρασης και επιρροής σε τέτοια και σε παρόμοια θέματα (Εννοείται ανώτερα σε σχέση με το ανάξιο των υπολοίπων, σχετικά είναι όλα..).
    Η μοναδική χρησιμότητα τέτοιων συχνών στο δίκτυο άρθρων σαν αυτό του κυρίου αρθρογράφου της παντιέρας είναι ότι: Δίνουν σε εμάς τη πλέμπα τη δυνατότητα να σχολιάσουμε. Βέβαια, σχολιάζοντας έτσι εδώ δεν παράγουμε καμιά αξιόλογη πολιτική, ούτε και θεραπεύουμε την ασημαντότητά μας. Ίσως μάλιστα, παρατραβώντας το κάποιες φορές, δίνουμε εύλογα λαβές σε κάποιους να σκέφτονται στα σοβαρά ότι μας ψεκάζουν. (η μαζική πολιτική είναι αλλού και αλλιώς)

    Reply
  6. Left G700

    ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, ΟΡΕ, ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ; ΑΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, ΛΕΕΙ! ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΟΎΣ ΠΑΕΙ!

    Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ουδείς, ουδεμία, ουδέν (ας μην ξεχνάμε και τους ΛΟΑΤΚΙΑ+) από τους αναγνώστες και σχολιαστές που συχνάζουν εδώ και τυχαίνει να είναι μέλη/οπαδοί/συμπαθούντες τού ΝΑΡ συμμερίζεται τις απαράδεκτα συκοφαντικές και άξιες κάθε περιφρόνησης κατηγορίες τού Παναγιώτη Μαυροειδή εναντίον τού ΚΚΕ και της ΛΑΕ –προσωποποιημένες μάλιστα στην περίπτωση της δεύτερης στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και στον Αντρέα Ζαφείρη, μέλη τού Αριστερού Ρεύματος αμφότεροι.

    Είναι ηλίου φαεινότερο κι όμως… Το φως που βγαίνει σε αυτή την ανάρτηση φτάνει δεν φτάνει το φως που εκπέμπει μια ηλεκτρική λάμπα τών 10 κηρίων! Γιατί αυτό;

    Γιατί, απλούστατα, οι επαναστάτες τού ΝΑΡ, που θέλουν να υπερηφανεύονται ότι στην οργάνωσή τους επικρατεί η αυτοσυνείδητη πειθαρχία και όχι εκείνη τού «στρατώνα» (εδώ φωτογραφίζεται ο Πατέρας, το ΚΚΕ), αυτοί που καμαρώνουν για το γεγονός ότι στην οργάνωσή τους οι τάσεις δεν διώκονται όπως «στα ΚΚ που γνωρίσαμε» (δεύτερη φωτογραφία τού Πατέρα), οι ίδιοι που κορδώνονται σαν φουσκωμένοι διάνοι επειδή, λέει, το δημοκρατικό σκέλος τού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που εφαρμόζουν είναι εξ ίσου παχύ και θρεμμένο όπως και το άλλο σκέλος, το συγκεντρωτικό, κι όχι ατροφικό όπως «συμβαίνει αλλού» (τρίτη φωτογραφία τού Πατέρα…), αυτοί, λοιπόν (οι επαναστάτες ντε!), περιορίστηκαν να ψιθυρίσουν από μέσα τους (κι αφού βεβαιώθηκαν ότι δεν βρισκόταν κανένας άλλος τριγύρω –όπως κάνουμε όταν τραβάμε λεφτά από τα ΑΤΜ) «ε, όχι κι έτσι, ρε Παναγιώτη, το τερμάτισες!».

    Φυσικά, όποιος δεν θέλει να κατηγορηθεί για ξερόλας και παντογνώστης είναι υποχρεωμένος να δεχθεί πως, σύμφωνα με το νόμο τών πιθανοτήτων, όλο και κάποιος από αυτούς τούς επαναστάτες θα φλέρταρε με την ιδέα να εκφράσει τη διαφωνία του ανοιχτά και ρητά εδώ (στο κάτω-κάτω, με ψευδώνυμο θα το έκανε, το ίδιο που χρησιμοποιεί ή και άλλο, ειδικά για την περίσταση). Σωστά, ολόσωστα.

    Από την άλλη, όμως, (δυστυχώς, πάντα υπάρχει αυτή «η άλλη», έτσι είναι η διαλεκτική…) κι όποιος δεν θέλει να εμφανιστεί ως ανόητος είναι εξ ίσου υποχρεωμένος να παραδεχθεί κάτω από την εκκωφαντική αλαλία όλων τών εδώ συχναζόντων επαναστατών ότι ακόμα κι αν κάποιοι από δαύτους φλερτάρησαν με την ιδέα να πάρουν το λόγο, σήκωσαν το επόμενο κιόλας λεπτό 40 πυρετό, συνοδευόμενο από έντονα ρίγη, θόλωμα της όρασης και δυνατούς πόνους στα κόκαλα.

    Δυνατούς πόνους στα κόκαλα, εστιασμένους ιδιαίτερα στη σπονδυλική τους στήλη…

    Reply
    1. kat

      μάλιστα…
      απλά να παρατηρήσω ότι όλο το παραπάνω παραλήρημα βασίζεται στον αρχικό ισχυρισμό ότι κάποιος άνθρωπος έχει την ικανότητα να διαβάζει τη σκέψη των αναγνωστών μιας ιστοσελίδας και να γνωρίζει τι αισθάνονται…

      Reply
    2. San Rocco

      Είσαι ανερμάτιστος και εμπαθής leftg700. Και πάντα χωρίς στοιχεία. Λοιπόν έχεις ΞΕΒΡΑΚΩΘΕΙ ουκ ολίγες φορές και έχεις μείνει εκτεθειμένος σχεδόνα πάντα με τις λαθεμένες προσεγγίσεις σου, τις οποίες τις έχουμε αποδομήσει και εγώ και άλλοι συνσχολιαστές. ΤΙ να πρωτοθυμηθώ; Το θέμα με τις ΑΟΖ και το τι ανιστόρητα και λαθεμένα πραγματα έγραφες; ΤΟ θέμα με την αθαρίστρια απο το Βόλο; Το θέμα με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα; Το θέμα με την ανάγκη συγκρότηδης αντιπολεμικού κινήματος;

      Ομως, ΔΕΝ έχω καμία καούρα, διαρκώς να τα υπενθυμίζω αυτά. Τα υπενθυμίζω, όμονο όταν γράφεις σχόλια σαν το παραπάνω:

      ΟΧΙ αγαπητέ λοιπόν.

      Α. για το θέμα του ρεπορτάζ του 902: Και οι πέτρε γνωρίζουν, πως ένα κόμμα (ή μια οργάνωση κλπ), ΑΝ θέλει να πει “και έτσι και γιουβέτσι”, γράφει στα ΜΜΕ της για….κύκλους που λένε το α ή το β, για…διαρροές που “συμφωνα με αυτε΄ς κλπ” αλλά και παρουσιάζοντας ΕΤΣΙ την επικαιρότητα που να διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο κλίμα. ΑΥΤΟ έκανε και το ΚΚΕ, διαμέσω του συγκεκριμενου ρεπορτάζ του 902. Διότι ΑΝ ΔΕΝ θες αγαπητέ left.g700 να διαμορφώσεις ένα συγκεκριμενο κλίμα που να λέει ΚΑΙ ΚΑΤΙ άλλο απο αυτό που γράφεις στα κειμενά σου, τότε φροντίζεις να αποτυπώνες μεν με ΑΚΡΙΒΕΙΑ το ΤΙ είπαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ στο ρεπορτάζ να αποδομείς αυτό που λένε, ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ άλλη άποψη. ΑΚριβώς, για να ΓΙΝΕΙ πιο ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ η συγκεκριμενη διαφορά.

      ΤΟ ΚΚΕ διαμέσω του 902, ΔΕΝ έκανε το παραπάνω. Και δεν πρόκειται για ένα ρεπορτάζ που αφορά λακκούβα σε ένα δρόμο σε έναν δήμο, αφορά ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ διαχρονικά ζήτημα.

      Β. Για την ΛΑΕ ΤΙ να πρωτοσχολιάσει κανείς; Το ξέπλυμα που έκανε ο π. λαφαζάνης στο ακροδεξιό κανάλι,; Το ΤΙ είπε; Αστο φίλε, στο ίντερνετ είναι μπες και ξαναδέστη την εκπομπή και μην πετάς ανοησίες! ΤΟ ότι μονίμως η ΛΑΕ καταγγέλει τον ΥΠΑΡΚΤΟ εθνικισμό/αλυτρωτισμό της βόρειας Μακεδονίας αλλά τσιμουδιά για τον επίσης υπαρκτό ελληνικό εθνικισμό; επρεπε να δούμε καταλήψεις εθνικιστικού περιεχομένου σε ορισμένα Γυμνάσια και Λυκεια της χώρας για να πει η ΛΑΕ κάτι λίγο πιο καταγγελτικό για τον ελληνικό εθνικισμό.

      Και προφανώς αγαπητέ, ούτε ο Π.Μ. υποστηρίζει οτι η ΛΑΕ και το ΚΚΕ, είναι…εθνικιστικά κόμματα. Εσύ όμως, το βιολάκι σου. ΑΥΤΟ που λέει ο Π.Μ., είναι ότι τα δύο αυτά κόμματα, λόγω μιας προβληματικής αντίληψης για τον αντιιμπεριαλισμό, “καταλήγουν να υποτάσσονται στην εθνική ρητορική”. Ναι, καταλήγουν να υποτάσσονται στην εθνική ρητορική, ΔΕΝ σημαίνει ο΄ότι είναι εθνικιστικά κόμματα, αλλά ότι ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να αρθρώσουν έναν ουσιαστικά αποδομητικό του εθνικισμού, πολιτικό λόγο. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η συζήτηση για την χάραξη των ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των όποιων ενεργειακών κοιτασμάτων απο τις πολυεθνικές με την εργολαβία του ελληνικού κεφαλαίου για τα οποία ΚΚΕ και ΛΑΕ δεν βγάζουν άχνα, κλπ κλπ.

      Συνεπώς αγαπητέ leftg700, μια χαρά έχουμε το δικαιωμα της γνώμης μας στο ΝΑΡ και τη ΝΚΑ.

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Τελείως άλλο θέμα το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος στα ύδατα, και τελείως άλλο η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

        Τελείως άλλο πράμα τι πρέπει να λες παγίως στα διεθνή φόρα και τελείως άλλο πως στέκεσαι όσον αφορά τις εθνικές επιλογές σου κάθε στιγμή.

        Reply
  7. Κ.Σ.

    Αυτό το ΚΚ Μακεδονίας που καλεί το ΚΚΕ στις συναντήσεις του έχει υπόψη αυτές τις θέσεις περί αλυτρωτισμού και ανυπαρξίας της γλώσσας;
    Το ΚΚ Μακεδονίας τι θέσεις έχει για το ζήτημα; Γιατί το ΚΚΕ δεν ενημερώνει ποτέ για το θέμα;

    Reply
    1. ΠΣ

      Προς κωστας
      Απαντάς με εξαιρετικά επιθετικο και προσωπικο υφος παριστανοντας τον αγαναχτισμενο και κουνωντας το δάχτυλο! Η αντιδραση σου δεν αδικεί τοσο το κειμενο του ΠΜ , οσο κυρως την πολιτικη ουσία του κειμένου του ΑΖ. Εγω βλέπω και στα δυο κειμενα πολιτικές θέσεις με θεωρητικές γενικευσεις χρησιμες στη συζήτηση για τον εθνικισμό και το φασισμό. Θα συμφωνεις πιστευω οτι αυτο ειναι πολυ σοβαρο ζητημα. Εισαι τοσο σιγουρος οτι η αριστερα καταφερνει να εγκολπωνει το εθνικο θεμα με τρόπο που τη βοηθάει ή μηπως περισσότερο δίνει χωρο στον αντίπαλο; Νομιζω θα πρέπει να προβληματιστουμε απο την αμηχανία με την οποια οι πολιτικοι χωροι στους οποιους κανει κριτικη ο ΠΜ σταθηκαν απεναντι στην πρωτοβουλία των φασιστων για τη Μακεδονία στα σχολεία. Δε νομιζω ότι το κκε εχει τοσες λιγες δυναμεις ωστε να αντιδράσει τοσο αδυναμα. Νομιζω περισσότερο αντέδρασες με διάθεση πολιτικής υπεράσπισης της επιλογής του ΠΛ να παει στο καναλι του Πλευρη. Ο ΠΜ πραγματι ειναι πολυ σαφης και οξυς σε αυτο το θεμα. Και καλά κανει κατα τη γνωμη μου. Για οποιο λογο και αν πηγε ο ΠΛ μας κοντυνε ολους στην αριστερα. Οι ανθρωποι που ειναι ενταγμενοι ή φιλικοι προς την ΛΑΕ θα έπρεπε αυτοι κυριως να είναι ακομη πιο οξεις διοτι αυτοί εκτεθηκαν περισσοτερο απο όλους. Η αντιδραση σου οξυνει αυτο το προβλημα διοτι εμφανιζει την αυτοκριτική που εγινε εκ των υστερων ως προσχηματικη και οχι ειλικρινή. Θα σου ελεγα να μην επιμεινεις σε αυτό.

      Reply
      1. Κώστας

        Προς ΠΣ

        Που κολλάει το κανάλι του Πλεύρη με το κείμενο του Ζαφείρη ? Αν ορίζεις σαν ακροδεξιά πολιτική γραμμή το ότι η ακροδεξιά είναι φιλοιμπεριαλιστική που λέει ο Ζαφείρης δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Αν ο Ζαφείρης είναι ακροδεξιός επειδή γράφει “χώρα” δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη, με τίποτα.Αν είναι ακροδεξιό το να λέει ένας, αντιφασίστας του μετώπου ξαναείπα και όχι του πληκτρολογίου αλλά πέρασε έτσι, όχι στον κοσμοπολιτισμό και τον εθνικισμό, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Ένα σύντομο αρθράκι είναι που δεν λέει καν τις λάθος θέσεις του ΑΡ για την ΔτΜ, το Μακεδονικό Έθνος και την γλώσσα. Απλά λέει ούτε κοσμοπολιτισμός ούτε εθνικισμός. Είναι ένα κακό άρθρο γιατί μπερδεύει τις κινητοποιήσεις για την Κύπρο την δεκαετία του 50 με τις φιλονατοικές για το όνομα. Λέει πως η αριστερά έπρεπε να έχει κάνει κίνημα κατά της Συμφωνίας. Σωστό είναι αυτό. Δεν καλέστηκε 1 πορεία στην Αμερικανικη Πρεσβεία με γραμμή έξω από το ΝΑΤΟ, έξω το ΝΑΤΟ απο τα Βαλκάνια, ΟΧΙ στην Συμφωνία, ΝΑΙ στην φιλία των Λαών. Ισχυρίζομαι πως αυτό το πολιτικό περιεχόμενο μπορούσε να συνέχει όλη την αριστερά όπως μπορούσε να συνέχει και την ΛΑΕ που όμως η ηγεσία της επέλεξε να λέει και τις θέσεις του ΑΡ για το όνομα, το έθνος και την γλώσσα σαν θέσεις της ΛΑΕ Επίσης το άρθρο απορρίπτει τις εθνικιστικές κινητοποιήσεις, δεν λέει κατά καμία έννοια πως θέλει να πάει η αριστερά, λέει να είχε κάνει η αριστερά κίνημα. Δεν καταννοώ βέβαια μια κουλτούρα πως θα γράψω 300 λέξεις για ένα τέτοιο θέμα ξέροντας πως θα αφήσω τροφή για παρεξηγήσεις. Αλλά να διαβάζω ξανά και ξανά αυτά που λεει ο ΠΜ και ξανά και ξανά τις 300 του Ζαφείρη και να μην βρίσκω ομοιότητες πάει πολύ.

        Που κολλάω εγώ με το κανάλι του Πλεύρη που υπερασπίζομαι δήθεν την παρουσία του Λαφαζάνη εκεί όταν έγραψα σεντόνια κατά της παρουσίας του εκεί ? Να τα ξαναγράψω ? Όταν όμως του χρεώνεται δομική, ιδεολογική, στρατηγική σχέση με την ακροδεξιά η κατάσταση γίνεται periodista. Δεν πιστεύω πως ο Λαφαζάνης είναι ακροδεξιός. Δεν θεωρώ μικρότερο το κακό που κάνει στην αριστερά η άποψη πως ο Λαφαζάνης είναι ακροδεξιός και ένας τέτοιος χουλιγκανισμός εντός αριστεράς από την “αντιμνημονιακή γραμμή εθνικής ανάπτυξης με συμμαχία με δημοκρατικές πατριωτικές δυνάμεις”. Και οι 2 γραμμές υπήρχαν το 2010-2015, του Λαφαζάνη σαν τσόντα στην φιλοιμπεριαλιστική αριστερά, και τις μετρήσαμε. Και οι 2 υπήρχαν αυτοτελώς τον Σ15 και πάλι τις μετρήσαμε. Πιστεύω πως πρέπει να πάμε με μια γραμμή κοινωνικής πολιτικής συσπείρωσης απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την ακροδεξιά και ο Λαφαζάνης με το “λάθος” και την γραμμή υπεράσπισης του (δεν έπρεπε αλλά τα είπα καλά) αλλά και ο χουλιγκανισμός του “η ΛΑΕ είναι ακροδεξιά” απλά αυτή την συσπείρωση θέλουν να εμποδίσουν.

        Ότι η ΛΑΕ αντέδρασε αμήχανα στα σχολεία είναι ψέμα. Ανέλυσα την στάση της ΛΑΕ για το θέμα σε όλα τα επίπεδα α)συνδικαλιστές της είτε είναι στις Παρεμβάσεις είτε στο ΜΕΤΑ β)νέοι ΛΑΕ γ)ΛΑΕ δ)δηλώσεις γραμματέα ΠΣ και είπα ότι σε όλα αυτά η ΛΑΕ συμμετείχε στο κύμα απόκρουσης του φασισμού στα σχολεία. Αυτό πρέπει κάποιος να μου το αντικρούσει συγκεκριμένα στα α, β, γ ,δ αλλιώς λέει ψέματα. Τι δεν έκανε δηλ η ΛΑΕ ? Μαθητές δεν έχει. Έχεις κανένα στοιχείο πως αν άνοιξε το θέμα στις σχολές οι εαακίτες που είναι στην ΛΑΕ δεν τους ένοιαζε πχ ? Οι ΑΡΕΝίτες ? Το ΜΕΤΑ ? Οι ίδιες οι Παρεμβάσεις κάνουν κριτική για την στάση του ΠΑΜΕ, δεν λένε κάτι για το ΜΕΤΑ.

        Μου λες αν πιστεύω πως η αριστερά εγκολπώνει το εθνικό θέμα πετυχημένα. ¨Οχι γιατί η μισή διαχρονικά πιστεύει πως ο ιμπεριαλισμός είναι κάτι θετικό,πρόοδος και ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και βασικά χωρίς επιστροφή και η άλλη μισή πιστεύει πως αντιιμπεριαλισμός είναι συμμαχία με κάποια μικρή αστική τάξη.

        Από που προκύψανε όλα όσα μου προσάπτεις ? Είδες να με βρίζουν δικοί σας οπότε βουρ και συ ? Ξεκολλάτε λίγο και διαβάστε έστω σχόλια πριν απευθύνετε τον λόγο. Και πάνω απ όλα μην σχετικοποιείτε την ανάγκη της αντιφασιστικής πάλης και την πραγματικότητα της αντιφασιστικής πάλης για τις προεκλογικές σαν ανάγκες και για τα εσωτερικά σας. Γιατί ο ΠΜ δεν γράφει ούτε για τον ΑΖ ούτε για την ΛΑΕ. Γράφει για την Αναμέτρηση, για το Κ Σχέδιο, την Μετάβαση. Αν η ΛΑΕ είναι περίπου φασίστες πως είναι δυνατόν όλοι αυτοί να μην αρνούνται εξ ορισμού κάθε κοινή δράση μαζί της ? Και στην ΛΑΕ δεν τους χάλασε να τους βρίζετε, το να χέρι νίβει τ άλλο και τα 2 το πρόσωπο. Με ποιους θα κάνουμε μέτωπο, με αυτούς που μας λένε φασίστες χέρι χέρι με τον ΣΥΡΙΖΑ ? Θα πουν από την μεριά τους.

        Αλλά ΠΣ μην μας βάζεις όλους σε αυτό το τσουβάλι, εμένα άσε απ έξω. Θες να πεις πως ο Λαφαζάνης είναι φασίστας και ο ΑΖ ΧΑ, πεστο. Θα το πάρουν και στην ΛΑΕ και θα πουν πως στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβοκάρουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι νατοικοί κοσμοπολίτες και δεν συμμαζεύετε. Δεν μου κάνετε ρε φίλε και οι μεν και οι δε, σας βαρέθηκα, πως το λένε ? Χρειάζεστε και οι μεν και οι δε με άλλα μυαλά αλλά με τα μυαλά που έχετε από μένα έχετε ένα ΟΧΙ..

        Συγνώμη για την έκταση αλλά ορισμένα επι προσωπικού είναι λεπτά θέματα
        Φιλάκια

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Για την Αναμέτρηση, το Κ Σχέδιο, τη Μετάβαση: Όποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Στη ΛΑΕ είναι στρατηγική επιλογή να αποκαλούν φιλονατοϊκό κοσμοπολίτη, όποιον επιμένει να κρατάει μια ανεξάρτητη, εθνική ή ταξική δεν έχει σημασία, στάση. Για αυτούς η επιλογή να μη θες ρε παιδί μου αφεντικά και νταβατζήδες, ΚΑΝΕΝΑΝ, να θες να ζήσεις ελεύθερος, απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

          Σε αυτό έρχονται τσόντα και ορισμένοι πρώην ΚΚΕδες, που θυμούνται να βγάλουν όλο τους το μίσος για τον Τρίτο Δρόμο και το Κίνημα των Αδεσμεύτων κτλ, και να σου πουν πως αν δε γουστάρεις να είσαι παρακολούθημα του ανατολικού μπλοκ, απλά δεν έχεις καταλάβει κάτι, είσαι εκτός κλίματος.

          Είσαι αριστερός; Θα σε βγάλουν αριστεριστή. Είσαι πατριώτης; Θα σε βγάλουν φασίστα. Γιατί βρίζουν το Βαρουφάκη; Ποιες διαφορές έχουν. Και οι δύο σοσιαλδημοκράτες είναι. Απλώς ο ένας κοιτάει δυτικά και ο άλλος ανατολικά. Κανείς τους όμως δε νοιάζεται για την ΕΛΛΑΔΑ.

          Η οικονομική τους λογική είναι λογική διαχείρισης. Δεν κατανοούν καν πως μπορεί κάποιος να πιστεύει σε οριστική ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα, το θεωρούν τουλάχιστον χαζό.

          Πήγαν να διαλύσουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ’15, τραβώντας της συνιστώσες. Δε τους βγήκε. Ο Καζάκης τους έβαλε φρένα, γιατί η όλη τους στάση στο τέλος τον ανησύχησε. Πήγαν να του διαλύσουν το κόμμα με φυτευτούς.

          Μέχρι και η Κωσταντοπούλου τους σιχάθηκε.
          https://www.plefsieleftherias.gr/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ae-%ce%b1%ce%ba%cf%81/

          Τι θες τώρα;;;

          Αν δε τελειώσουμε με τους γραφειοκράτες, ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ, δε πάμε πουθενά. Τελείωσε.

    2. ένας

      Δεν υπάρχει ούτε εθνότητα ούτε γλώσσα “Μακεδονική”. Ο καθένας κεφαλαιοκράτης μπορεί να πουλάει ό,τι παραμύθι θέλει για να συγκροτήσει τον χώρο της προνομιακής του εκμετάλλευσης, όπως είναι το “εθνος” ΓΙ ΑΥΤΟΝ. Αλλά υπάρχει και μια αντικειμενική ιστορική πραγματικότητα, που δεν αλλάζει από τα παραμύθια του καθενός, όσα κορόϊδα κι αν βρεί να τα χάφτουν για x λόγους.
      Υπάρχει μια σλαβομακεδονική εθνότητα, που συγκατοικεί με μια μείζονα (30%) αλβανική εθνότητα μαζί με άλλες ελάσσονες, (όπως συνήθως πριν από την …δέουσα εθνοκάθαρση) στον γεωγραφικό χώρο της Β. Μακεδονίας. Μερικοί σλαβομακεδόνες συγκατοικούν, σαν μειονότητες πια, με Ελληνες στην νότια Μακεδονία, που υπάγεται στο ελληνικό κράτος, και άλλοι με Βουλγάρους στην Αν. Μακεδονία, που υπάγεται στο Βουλγαρικό κράτος.
      Η γλώσσα των σλαβομακεδόνων είναι επιβίωση κάποιας αρχαίας σλαβικής με προσμίξεις από τις γύρω γλώσες, εμφανέστατης προέλευσης, που δεν έχει καμία ένδειξη ούτε ιστορικό άλλο τεκμήριο, πως ήταν και γλώσσα των …αρχαίων Μακεδόνων! Αγραφη γλώσσα ήταν μέχρι τον εικοστόν αιώνα! Εδώ συζητιέται, και ορθώς, αν οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλάγανε καν ελληνικά, παρά την ύπαρξη ελληνικών γραφών στον χώρο από προ Χριστού! Το πιο σωστό είναι να αποκαλείται σλαβομακεδονική. Μέχρι το ’50 και ακόμη και μέχρι το ’80, οι σλαβομακεδόνες της Ελλάδας, ιδίως οι κομμουνιστές και μαχητές του ΔΣΕ, αποκαλούσαν τον εαυτό τους “σλαβομακεδόνες” και την γλώσσα τους “σλαβομακεδονικά”. Τα “Μακεδονικά” είναι παληά εφεύρεση αστική, που εσχάτως ανακαλύφτηκε και αξιοποιείται σαν εργαλείο του ιμπεριαλισμού.

      Reply
      1. Κ.Σ.

        Το ΚΚ Μακεδονίας που εμφανίζεται στο Ριζοσπάστη είναι υπαρκτό;

        Reply
  8. Οδυσσέας

    Λενινστική θέση (καλό είναι να μην τη ξεχνάμε). με δικά μου λόγια όπως τη θυμάμαι: Κάθε έθνος κρύβει (αποτελείται από) δύο έθνη. Εύλογα λοιπόν θεωρώ ότι δεν έχω πολλά κοινά με το έθνος της αστικής τάξης της Ελλάδας, αλλά έχω πολλά κοινά με το έθνος της εργατικής τάξης του βόρειου γείτονα. Η μιας πεντάρας άποψή μου.

    Reply
  9. Red

    “Τον Ρουβίκωνα γιατί δεν τον πιάνετε;” είπε (μπροστά στις κάμερες) με πάθος ο Λαφαζάνης σε αρχιδοιμιρίτη των ΜΑΤ τις προάλλες έξω από τη Γαλλική πρεσβεία επειδή στην προσπάθεια του μαζί με ολιγομελής ομάδα της ΛΑΕ να κάνει ένα συμβολικό χάπενινγκ με κίτρινοπορτοκαλί γιλέκα, τα ΜΑΤ τους περιόρισαν στο πεζοδρόμιο. Όσο κι αν σε χωρίζει άβυσσος με τον αναρχικό χώρο, όσο κι αν αλληλοαντιπαθείστε… Διάολε, είσαι Πρόεδρος εξωκοινοβουλευτικού αριστερού “ριζοσπαστικού” και “κινηματικού” κόμματος…. Τέτοιες δηλώσεις θα τις ζήλευαν και οι τελευταίοι Πλεύρηδες και Βορίδηδες… Μετά τα κολλητηλίκια με το φασιστοΕΠΑΜ, την χλιαρή στήριξη/ανοχή στα Μακεδονικά συλλαλητήρια και τη συμμετοχή σε ακροδεξιά εκπομπή, τώρα αυτό! Το βαρέλι δεν έχει πάτο… Αναρωτιέμαι η αριστερή πλευρά της ΛΑΕ γιατί δεν αντιδράει.
    Όσο για το ΚΚΕ τι να πεις, όσα δεν λέει ο 902 και ο Ρ, μας τα λένε τα διαδικτυακά μέλη του στα social media καθημερινώς. Τι “θεωρία των 2 άκρων” χρησιμοποιούν, τι για τον “αλυτρωτισμό” (μόνο) της γείτονας μας λένε κλπ κλπ

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Για κάθε ένα ανάθεμα που ρίχνετε σε οποιονδήποτε άλλο, ρίχνετε κι ένα στο ΚΚΕ!
      ..έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, πάντα το επιμύθιο είναι το ΚΚΕ!

      Reply
      1. Red

        Εμ, δε ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά το άρθρο αναφέρεται στη ΛΑΕ και στο ΚΚΕ. Ακόμη κι αν δε το διάβασες φαίνεται στον τίτλο του. Το να σχολίαζα μόνο για τη ΛΑΕ θα ήταν αμερόληπτο. Ενώ το ΚΚΕ δεν ρίχνει..ανάθεμα σε κανέναν. Άσε μας, ο Ριζοσπάστης δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει ένα τριήμερο και να μην έχει έστω μισή στήλη που να αναφέρεται κατά του ΝΑΡ κλπ Ομοίως και τα blogs σας που ειδικά χθες τα είχαν με τον αναρχικο χώρο ελέω της ημέρας βλέπεις, αντί να τα έχουν με την κρατική καταστολή τα είχαν με τους άλλους.

        Reply
        1. Lenin with additude

          Πραγματικά πόσες φορές πρέπει να κατατεθούν εδώ μέσα ντοκουμέντα για να πάψετε να κάνετε ότι δε τα βλέπετε; Μόνο εγώ έχω ποστάρει καμμιά δεκαριά λινκ που δείχνουν ότι το ΚΚΕ μιλάει για αλυτρωτισμό και από τις δύο μεριές. Πόσο χαμηλά θα ρίξετε την αξιοπρέπεια σας για να καταφέρετε να εξετελέσετε το βασικό σκοπό ύπαρξης σας, το να λασπώνετε το ΚΚΕ;

        2. Κώστας

          Φίλε Lenin with attitude, αν το ΚΚΕ μιλάει για “αλυτρωτισμούς” δηλ αν υποθέσουμε πως καταγγέλει εξίσου τους 2 εθνικισμούς αυτή είναι μια σοβινιστική τοποθέτηση γιατί, οι κομμουνιστές τουλάχιστον, καταγγέλουν περισσότερο τον ισχυρότερο και επιθετικότερο εθνικισμό και αυτόν που αναλαμβάνει την βασική μεσιτεία της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης στην περιοχή.Η πραγματικότητα είναι όμως πως δεν υπάρχουν “αλυτρωτισμοί” με την εννοια πραγματικών σχεδίων απόσπασης εδαφών ή πρόκλησης γεγονότων και επεισοδίων με ένα τέτοιο περιεχόμενο.

          Αυτό που υπάρχει είναι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής με συμβολική επικύρωση της μεσιτείας του ελληνικού αστισμού και βιασμό της εθνικής ιστορίας της γειτονικής χώρας. Η άποψη, δυστυχώς πλειοψηφική εντός αριστεράς, πως …δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα, ενώ στην ΣτΠ κάπως αναγνωρίζονται, σημαίνει πως η αριστερά δυστυχώς δεν έχει μια κάθετα αντιιμπεριαλιστική στάση στο θέμα γιατί αν το μείζον είναι το ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ οι όροι και τα ψιλά γράμματα του “συμβολαίου” επέκτασης του δεν θα την απασχολούσαν. Σίγουρα δεν θα αναμασούσε την γελοία θεωρία συνωμοσίας πως υπάρχει …. αλυτρωτισμός της ΔτΜ ενώ δεν υπάρχει ούτε στρατιωτική δύναμη αυτής της χώρας ούτε συγκροτημένη μειονότητα για να στηθεί κάποιο σκηνικό από τον ιμπεριαλισμό κλπ. Έχω προκαλέσει πολλές φορές να μου πει κάποιος που λέει αυτή την αστειότητα περί αλυτρωτισμού πως θα γίνει στην πράξη. Δεν μου έχει απαντήσει κανείς γιατί όντως οι 2 τρόποι που λέω είναι οι μοναδικοί και εν προκειμένω δεν υπάρχουν. Βέβαια θα μπορούσε η αριστερά να αναδείξει το μείζον δηλ την ιμπεριαλιστική επέκταση και να κρατήσει κάθε τμήμα της και τις ιδιαίτερες απόψεις του

          Από την άλλη δεν βλέπω τις ίδιες φωνές που ψάχνουν αλυτρωτισμούς, ΚΚΕ και πλειοψηφία της ΛΑΕ, να λένε το παραμικρό για τον αποδεδειγμένο ένοπλο ελληνικό αλυτρωτισμό στην Αλβανία.

          Κώστας

        3. Lenin with additude

          Μάλιστα. Εδώ και μήνες ακούμε εδώ μέσα ότι το ΚΚΕ ΔΕΝ μιλάει για τον αλυτωτισμό της από δω πλευράς. Τελικά μιλάει, αλλά πάλι δε φτάνει. Και το διαβάζουμε στο ίδιο σαητ που τη τελευταία βδομάδα κάποιος φιλοΝΑΡίτης είπε ότι οι μετανάστες δε χωράνε στη χώρα και πρέπει να τους διώξουμε(και κανείς πλην εμού δε τον έστειλε στο διάολο) και υπήρξε ένα κατεβατό(από σένα νομίζω) για το πως η ανάγκη συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ- Σπαρτιάτη/Μαδονομάχου Λαφαζάνη είναι ευκταία.

          Αλλά το ΚΚΕ φταίει.Πάλι.Για πάντα. Για κάτι και για τα πάντα.Καληνύχτα.

        4. Left G700

          Κάποιο λινκ είναι μάλλον απαραίτητο. Στη χειρότερη, η ανάρτηση στην οποία ποσταρίστηκε αυτό το σχόλιο.

        5. Κώστας

          Βρε Lenin with additude, εγώ ορισα τον αλυτρωτισμό και έβαλα κριτήρια με τα οποία δεν υπάρχει. Μου λες ότι υπάρχει και από τις 2 πλευρές και ότι αυτό που είπα εγώ δικαίωσε το ΚΚΕ. Μα εγώ λέω πως δεν υπάρχει πως αναίρεσα αυτό που λέμε για το ΚΚΕ ?

          Προφανώς λοιπόν το ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός (προσπάθεια για απόσπαση εδαφών είτε με πόλεμο είτε με χρήση μειονοτήτων) δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εθνικισμοί. Η απαίτηση αλλαγής του ονοματος της γειτονικής χώρας ή μη αναγνώρισης της εθνικής της ιστορίας και γλώσσας για παράδειγμα (της μιας από τις 2 γιατί έχει και το αλβανικό στοιχείο) είναι εθνικιστική. Επίσης είναι εθνικιστική με ιμπεριαλιστικές πλάτες γιατί αυτή είναι λίγο πολύ η φύση του ελληνικού αστισμού, περισσότερο αναλαμβάνει υποιμπεριαλιστικές πρακτικές.

          Επίσης δεν μου απάντησες για τον αποδεδειγμένο ένοπλο ελληνικό αλυτρωτισμό στην Αλβανία όπου το ΚΚΕ και η πλειοψηφία της ΛΑΕ δεν τον κατήγγειλαν στα πρόσφατα γεγονότα.

          Δεν απαντάς σε τίποτα και λες πως κάποιος φιλοναρίτης είπε κατά των μεταναστών. Ποιος ? Που ? Αποδέχεται τον ορο φιλοναρίτης ? Οι υπόλοιποι έχουν αναγνωρίσει τις απόψεις του σαν συμβατές με του ΝΑΡ ?

          Και να μην πάμε με κανέναν Μαδονομάχο Σπαρτιάτη λες και ότι είπα εγώ να πάμε. Πότε το είπα ? Προφανώς ένα μέτωπο απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την ακροδεξιά δεν θα λέει πως δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Δεν θα λέει και τα αντίθετα, θα λέει τον κοινό τόπο, το ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ κλπ. Το ΚΚΕ και η πλειοψηφία της ΛΑΕ προφανώς και μπορούν να είναι αν δεχτούν πως οι ιδιαίτερες απόψεις τους δεν θα είναι απόψεις του μετώπου, ή της συνεργασίας, γιατί κακά τα ψέματα, πέρα από το ότι δεν θα γίνει τίποτα, κάτι της πλάκας θα είναι το καλύτερο που θα μπορούσε ίσως να γίνει.

          Για την εκπομπή έχει τοποθετηθεί και ο Λαφαζάνης και η ΛΑΕ και τα προβλήματα της είναι άλλα από την εκπομπή η οποία ήταν μια ακραία έκφραση τους αλλά δεν απέδειξε, κατά την γνώμη μου, μια δομική τοποθέτηση του Λαφαζάνη στην ακροδεξιά. Και όταν έχετε στην ΚΟ σας εδώ και τόσα χρόνια μια από τις συνεπέστερες εκφράστριες της ακροδεξιάς, έναν άνθρωπο διαννοητκά και ιδεολογικά ανοιχτά και δημόσια στον κύκλο και την επιρροή του φιλοναζί Μπαλτάκου, μια οργανική διαννοούμενη της ακροδεξιάς (συγνώμη από τον Γκράμσι) θα έπρεπε να είσαι προσεκτικός. Ο Λαφαζάνης πήγε σε μια τέτοια εκπομπή. Δεν έχει σκοπό να βάλει τον Σπαρτιάτη που του πήρε συνέντευξη στα ψηφοδέλτια.

          Φιλάκια

          Κώστας

        6. Σ.Τ.

          Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, απλά με την υποχώρηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα ασιατικά εδάφη έμεινε ένα κενό γεωγραφικά, το οποίο δεν είχε καμμία απολύτως εθνολογική συνοχή. Από κει βγήκε η ‘μακεδονικη σαλατα’.
          Συγκεκριμένα υπήρχαν πληθυσμοί μειοψηφικοι από Έλληνες, Εβραίους, Σέρβους και άλλους. Εκεί μέσα υπήρχαν χωριστα και κάποιοι ρευστοι πληθυσμοί, χωρίς σταθερή εθνική συνείδηση. Αυτοί άλλοτε/αλλοι δηλοναν Έλληνες , Βούλγαροι κτλ. Πότε όμως δεν είχαν ΕΝΝΙΑΙΑ εθνική συνείδηση!!!!

          Βρείτε λοιπόν ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ υπεθαλψαν την (ΑΡΧΙΚΑ ΑΝΎΠΑΡΚΤΗ) ιδέα ότι είναι Μακεδόνες!!!! Ότι αποτελούν έθνος.
          Από κει θα βρείτε αν υπάρχει μακεδονικό έθνος και αν δεν υπάρχει ποιοι το συντηρούν ακόμα και τώρα ΤΕΧΝΗΤΑ!!!!

          Αρχικά λοιπόν η πρώτη εθνική μακεδονική οργάνωση, όπως διάβασα (δεν ντρέπομαι να το πω ότι δεν τα ξέρω όλα, αλλά διαβάζω συνέχεια) εδώ
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9857817
          είχε μικροαστικά και αντιιμπεριαλιστικα στοιχεία. Για αυτό και υποστηρίχθηκε από την Γ’ διεθνή, τότε.
          Αυτή η οργάνωση, χτυπήθηκε αλύπητα από τους βουλγαροφιλους και την Βουλγαρία. Όταν ανασυγκροτήθηκε, είχε κυρίως εθνικα ‘μακεδονικη’ ιδεολογία. Όμως εξακολουθούσε να υποστηρίζεται από την Γ’ διεθνή!!!
          (Όχι την διεθνή του Στάλιν, αλλά την διεθνή των Λένιν, Ραντεκ, Τρότσκι).

          Το ΚΚΕ έκανε αυτοκριτική για την υποστήριξη του στους εθνικούς ‘μακεδονες’ πολύ νωρίς. Ήδη πριν το 1931, στη δεκαετία του 1920 ο Παντελής Πουλιόπουλος αναφέρει ότι έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση της Μακεδονίας με την αναγκαστική μετανάστευση των Μικρασιατών Ελλήνων εκεί. Οπότε θα ήταν εντελώς λάθος λέει ο Π.Π. (τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ )να υποστηρίζεται το παλιό σύνθημα της διεθνους.

          Βέβαια με την σταλινοποιηση του ΚΚΕ μετά τις δολοφονίες της ηγεσίας απο την NKVD του Στάλιν και τον ερχομό του Ζαχαριάδη, Ιωαννίδη κτλ από τα ρωσικά σταλινικά πανεπιστήμια, επανήλθε το ξεπερασμένο σύνθημα για ανεξάρτητη Μακεδονία!!!!!

          Το οποίο θα παρέμενε μέχρι το 1956 και το θάνατο του Στάλιν , ….την γλυτώσαμε δηλαδή επειδή ο Τίτο τα έσπασε με το Στάλιν, αλλοιώς ……..

        7. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Να χαρώ εγώ διεθνιστές

        8. Σ.Τ.

          ‘φιλε’ μου τον διεθνισμό και το σταλινισμό δεν τα θεωρώ ίδια μεγέθη. Προηγείται για μένα η αλήθεια, ο διεθνισμός εκεί στηρίζεται όχι σε σταλινικούς μύθους. Ξεμπέρδεψε τα στο μυαλό σου και μετά μιλά.

          Υ.Γ.
          Εγώ δεν πήγα στις μαζώξεις για τα μακεδονικά αντάμα με τις παρέες των χρυσαυγητων. Ούτε είδα κανένα διεθνιστη εκεί…..που δεν μπορώ να πω το ίδιο και για του σταλινικούς…στελέχη όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, σταλινικός και στέλεχος σας ήταν επικεφαλής…

    2. San Rocco

      Αυτη η “αριστερά” της εκλογολαγνειας, του παραγοντισμου, της θεωρητικής, ιστορικής κ για αυτό κ πολιτικής αγνοιας και της αποδοχής καπιταλιστικών αντιλήψεων που και αυτο αποξρυσταλλωνεται στην πολιτική της, ΞΟΦΛΗΣΕ.

      Η οποιαδήποτε συζήτηση λοιπόν που τοποθετεί ως κυρίαρχο κρητηριο την ανάγκη ενότητας της αριστερας και όχι το τελικα, ΤΙ θέλουμε να λέει κ να πραττει η αριστερά, ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ Κ ΑΚΥΡΩΝΕΙ την συζήτηση κ την πράξη για εμφάνιση μιας σύγχρονα σντικαπιταλιστικης κομμουνιστικής αριστερας.

      Reply
    3. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Έχεις λινκ για αυτό που λες; Μου φαίνεται ακραίο ακόμη και για το Λαφαζάνη.

      Reply
      1. Red

        Έχει βουίξει το ίντερνετ. Το “Πρώτο θέμα” μάλιστα το ανέβασε αμέσως άρα μπορείς να το ψάξεις κι από εκεί. Λυπαμαι που χαρακτηρίζω τους φασίστες..φασίστες. Μάλλον δεν έχεις δει τα γραπτά και λεγόμενα του Καζάκη του ΕΠΑΜ. Ακόμη και το ότι αναφέρεις την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ως “άκρα” κάτι λέει πάντως.

        Reply
        1. Κώστας

          Red δεν είναι καλύτερο να βάλεις το βίντεο για να το σχολιάσουμε ?

          Κώστας

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ναι, πρόσεξε μη σε κηρύξω και εκτός νόμου. Αγόρι μου/κοπέλα μου έχεις μανία καταδιώξεως.

    4. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Και αυτή η μανία να λέτε φασίστα όποιον δεν ανήκει στην άκρα αριστερά, απλώς εξοργίζει ανθρώπους που στη τελική θα μπορούσατε να τους έχετε μαζί σας.

      Reply
  10. Σ.Τ.

    Σε τελική ανάλυση ο πατριωτισμός είναι ντροπαλός εθνικισμός.
    Η κομμουνιστική επαναθεμελιωση καλύτερα να απόσχει από αυτό το φεστιβάλ σωβινιστικο απέναντι στους αδύναμους βόρειους γείτονες.

    Αν θέλει η αριστερά να ξανά αποκτήσει Αντι ιμπεριαλιστικά μετάλλια αυτά δίνονται μόνο από τα ανατολικά ….εκεί κατοικοεδρεύει ένας μικρο-μεσαιος ιμπεριαλιστές!!

    Reply
    1. Left G700

      Σε τελική ανάλυση ο πατριωτισμός είναι ντροπαλός εθνικισμός.
      _____________________________________________

      Σε καμία τελική ανάλυση ο πατριωτισμός δεν είναι ντροπαλός εθνικισμός. Ο πατριωτισμός είναι ντροπαλός εθνικισμός μόνο στο τελικό στάδιο της γνωστής παιδικής αρρώστιας και ειδικά τής άκρως επικίνδυνης μορφής που μπορεί να παίρνει, αυτής τού ultra διεθνισμού!

      Reply
    2. San Rocco

      Σ.Τ., κατά την γνώμη μου, ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙΣ το αντίθετο λάθος από αυτό που διαπράττουν τύποι σαν τον leftg700, όσον αφορά την θεώρηση του ιμπεριαλισμού.

      Η αντικαπιταλιστική κομμουνιστική Αριστερά (τοο ΝΑΡ, η ΝΚΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ), ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αποδεχόμαστε την ισχύ του ιμπεριαλσιμού σήμερα, ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ ως δομικό χαρακτηριστικό στον σημερινο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ καπιταλισμό. Οι καπιταλιστικές τάξεις των διαφόρων εθνών/κρατών αναπτύσσουν μεταξύ τους ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, έιναι νόμος λειτουργίας του καπιταλισμού αυτός. Και στον ανταγνωισμό, συγκροτούνται παράλληλα λυκοφιλίες, δλδ καπιταλιστικές συμμαχίες. Σε αυτές τις συμμαχίες, στόχος είναι, να αποσπάσει η κάθε καπιταλιστική άρχουσα τάξη, τα μέγιστα ωφέλη που μπορεί να αποσπάσει.

      ΑΥΤΗ είναι η λειτουργία των καπιταλιστικών συμμαχιών, ΕΝΤΟΣ του ανταγνωιστικού πλαισίου. ΒΑΣΙΚΟ κριτήριο για την επίτευξη των στόχων της κάθε καπιταλιστικής άρχουσας τάξης, σε γεωπολιτικό επίπεδο, είναι η ΙΣΧΥΣ που το κάθε καπιταλιστικό έθνος/κράτος και η άρχουσα τάξης του ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ σε διεθνές ή/και περιφερειακό επίπεδο. Και αυτή ιη ισχύς, είναι ΑΝΙΣΟΜΕΤΡΗ. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι, υπάρχουν καπιταλιστικές χώρες ΠΙΟ έως και ΠΟΛΥ ΠΙΟ δυνατές απο κάποιες άλλες επίσης καπιταλιστικές χώρες. Ε, ΑΥΤΕΣ οι δυνατές χώρες θα έχουν τον ΠΡΩΤΟ και ενδεχομένως ΚΑΙ τοντελευταίο λόγο: ΑΥΤΕΣ θα επιτύχουν, διόρτι έχουν την ΙΣΧΥ να το καταφέρουν, την μέγιστη επίτευξη των στόχων τους, την μέγιστη ικανοποίηση των συμφερόντων τους. Οι δεύτερες καπιταλιστικές χώρες, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ συμμαχούν με τον α΄ή τον β ιμπεριαλιστικό πόλο/,μπλοκ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑς πολύ καλά, πως ΜΟΝΟ η σύμπλευση των συμφερόντων τους με τα συμφέροντα μιας μεγάλης καπιταλιστικής χώρας/δύναμης, μπορεί να ικανοποιήσει και τα δικά τους συμφέροντα.

      ΣΕ ΑΥΤΗ την παραπάνω κατηγορία χωρών, ανήκει ΚΑΙ η καπιταλιστική Ελλάδα: Ηάρχουσα καπιταλιστική τάξη της χώρας μας, γνωρίζει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, πως μόνο με την σύμπλευση με ΄τα συμφέροντα μεγάλων καπιταλιστικών χωρών/δυνάμεων μέσω ενός ιμπεριλαιστικού μπλοκ 9εν προκειμένω του δυτικού μπλοκ), μπορεί να επιτύχει την ικανοποίηση ΚΑΙ των δικών της αυτοτελών συμφερόντων. ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ τον λόγο, συμμετέχει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και έχει στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

      ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΛΥΣΗ, έχει ένα όνομα: ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ. Μόνο που, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τις θεωρίες περί εξάρτησης ή ψωροκωσταινας, η ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους και της ελληνικής άρχουσας τάξης με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ΔΕΝ γίνεται λόγω εξάρτησης, λόγω ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ/ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ, ή λόγω …”έλλειψης…. εθνικής (!!!) συνείδησης”, γίνεται, διότι πολύ απλά, ΕΤΣΙ παίζεται το παιχνίδι στον καπιταλισμό, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ.

      Η παραπάνω θεώρηση για τον ιμπεριαλισμό ως ΔΟΝΙΚΟ στοιχείοο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και την γεωπολιτική, είναι πολύ πιο τεκμηριωμένη απο άλλες θεωρήσεις για αυτόν, και αποτελεί δομικό στοιχείο επίσης, της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης.

      Reply
      1. San Rocco

        ΤΙ προκύπτει έμπρακτα από την παραπάνω ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό ως ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ του ολοκληρωτικού καπιταλισμού;

        Α. Απορρίπτεται η αντίληψη που θέλει ΚΑΘΕ μικρότερης ισχύος καπιταλιστικό έθνος/κράτος, να αποτελεί εξαρτημένο θύμα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών εθνών/κρατών. Ο Χ Ι . Είναι λάθος αυτή η παμπάλαιη ανόητη αντίληψη. Οι καπιταλιστικές χώρες μικρότερης ισχύος, ΔΕΝ είναι θύματα των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών καπιταλιστικών κρατών. Οι καπιταλιστικές άρχουσες τάξεις τους, ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ συνειδητά, οργανικά και έμπρακτα με μεγαλύτερες καπιταλιστικές ιμπεριαλιστικές χώρες, προκειμένου να επιτύχουν ΚΑΙ τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα και επιδιώξεις. Τό ίδιο ισχύσει ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

        Δυστυχώς, η αντίληψη που θέλει ΚΑΘΕ μικρότερης ισχύος καπιταλιστικό έθνος/κράτος, να αποτελεί εξαρτημένο θύμα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών εθνών/κρατών, ΕΒΛΑΨΕ διαχρονικά τους λαούς, και μας βλάπτει και σήμερα. Διότι σήμερα, πάει να παρουσιαστεί ένα απατεωνίστικο δίπολο το οποίο ΗΔΗ εγκλωβίζει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ καταπιεσμένους τουλάχιστον στην Ευρώπη: Είναι το δίπολο που παρουσιάζει την βασική αντίθεση του καιρού μας, να είναι η αντίθεση “Παγκοσμιοποίηση εναντίον έθνους/κράτους”! ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΨΕΥΔΕΣ απο αυτό το …δίπολο. ΓΙΑΤΙ;

        – Διότι στα 2/3 του πλανήτη, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΖΕΙ ΚΑΙ βασιλεύει το έθνος/κράτος, εν μέσω παγκοσμιοποίησης. Πχ Λατινική Αμερική, Ασία, Ωκεανία, Βόρεια Αφρική (δεν μιλώ για την υπόλοιπη Αφρική διότι εκεί οι ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι ΕΘΝΙΚΟΙ καπιταλιστές, ματοκυλούν τους αυτοχθονες για μια χούφτα διαμάντια κλπ).

        – Διότι και εκεί όπου υπάρχουν υπερεθνικές ενώσεις καπιταλιστικών κρατών (πχ Ευρώπη / ΕΕ), η προσχώρηση στην ΕΕ, το κοινό νόμισμα, η πτώση των συνόρων όσον αφορά την διακίνηση εμπορευματων και ανθρώπων κλπ), ΕΓΙΝΕ και ΓΙΝΕΤΑΙ, με την ΕΝΕΡΓΟ και ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ επιλογή/συμμετοχή των ίδιων των καπιταλιστικών ΕΘΝΩΝ/ΚΡΑΤΩΝ που κάποιοι κλαψουρίζουν ότι…. διαλύονται. Επίσης, ένα αξιοσέβαστο κομμάτι του ΚΑΘΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ έθνους, το ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ κομμάτι του κάθε έθνους, ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΕΕ και τα μυαλά στα κάγκελα, ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ εξυπηρετεί τα συμφέροντά του!

        – Διότι, το κάθε καπιταλιστικό έθνος/κράτος που συμμετέχει στην ΕΕ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και ΜΕ ΘΕΡΜΗ εκχωρεί τμήματα των αρμοδιοτήτων του στην υπερεθνική καπιταλιστική ένωση! Με στόχο α. την επίτευξη καλύτερου συσχετισμού απέναντι στην εργατική τάξη του κάθε καπιταλιστικού έθνους/κράτους και β. Την ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ της ΕΕ, σε αντιπαλο οικονομικά και γεωπολιτικά δέος απέναντι στο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ιμπεριαλιστικό μπλοκ Ρωσίας/Κίνας/Ιράν. Ενώ, κάθε μία μονή της μια ευρωπαικη καπτιαλιστική χώρα, ΔΕΝ έχει καμία ελπίδα στον διεθνή ανταγωνισμό.

        Β. Απορρίπτεται και αυτή ως λαθεμένη, η πολιτική αντίληψη που θέλει να παρουσιάσει το αντίθετο: Δλδ να παρουσιάσει ΟΛΕΣ τις καπιταλιστικές χώρες, σαν…. ΙΣΟΤΙΜΕΣ στον διεθνή ανταγωνισμό και ως ξεπερασμένο τον ιμπεριαλισμό. Ετσι πχ, λένε αυτοί που πιστεύουν την συγκεκριμένη ανοησία ότι, η καπιταλιστική Ελλάδα, είναι ισότιμη στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με καπιταλιστικές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία και έτσι, δεν υπάρχει ιμπεριαλισμός, δεν υπάρχει η κυριαρχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ! Αυτές οι υπερεθνικές ενώσεις του κεφαλαίου, παρουσιάζονται περίπου ως ουδέτεροι και νεφελώδεις μηχανισμοί και σχεδόν ποτέ σαν υπαίτιοι σφαγών, εθνοκαθάρσεων, βομβαρδισμών/επεκτατισμών κλπ.

        Ετσι όμως, αυτή η πολιτική αντίληψη φτάνει να εξαφανίζει τεχνητά (και άρα ψευτικα) την ευθύνη που έχουν οι υπερεθνικοί μηχανισμοί/ενώεις των καπιταλιστικών τάξεων των εθνών/κρατών, βλέποτας μόνο την ανάγκη για αγώνα εναντίον του ελληνικού κράτους.

        ΕΤΣΙ όμως, αυτή η αντίληψη, βλέπει μόνο την μια πλευρά της πραγματικότητας. ΔΕΝ βλέπει ότι η ανάγκη η δική μας και του υπόλοιπου λαού, είναι ο διπλός αγώνας εναντίον της ελληνικής κυβέρνηση και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ άρχουσας τάξης που ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΜΑΖΙ με την ΕΕ μας εξαθλιώνουν για να επιτύχουν τα δικά τους συμφέροντα.

        Reply
        1. San Rocco

          Μερικές ακόμα σκέψεις για τον ιμπεριαλισμό ως δομικό στοιχείο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

          Στα προηγούμενα σχόλια, απορρίφθηκαν ως μερικές, ξεπερασμένες και ψευδείς οι κάτωθι -αντιτιθέμενες μεταξύ τους- αντιλήψεις που θεωρούν ότι:

          α. οι πιο αδυναμες καπιταλιστικές χώρες σέρνονται δια της εξάρτησης από ισχυρότερες και λόγω της δικής τους αδυναμίας τους στο να συμμετέχουν σε υπερεθνικές καπιταλιστικές ενώσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Σύμφωνο της Σαγκάης κλπ), και στο να συμμετέχουν σε ευρύτερα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια.

          β. Δεν υφίσταται σήμερα ο ιμπεριαλισμός ως βασική αρχή της γεωπολιτικής (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εξωτερικό και το εσωτερικό κάθε χώρας), και έχει αντικατασταθεί από έναν γενικό και αόριστο παγκόσμιο καπιταλισμό.

          Βάσει της απόρριψης αυτών των 2 αντιλήψεων και αποδεχόμενοι την αντίληψη που λέει ότι οι λυκοσυμμαχίες μεταξύ καπιταλιστικών εθνών/κρατών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, σύμφωνο της Σαγκάης κλπ) ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ για όλες τις καπιταλιστικές χώρες, άρα ΚΑΙ μια πιο αδύναμη καπιταλιστική χώρα προκειμένου η άρχουσα τάξη αυτής, να ΕΠΙΤΥΧΕΙ την ικανοποίηση ΚΑΙ των δικών της αυτοτελών συμφερόντων, μπορούμε να προχωρήσουμε λίγο παρακάτω:

          Α. Ο πατριωτισμός που έχουν ΟΛΕΣ οι εθνικές καπιταλιστικές άρχουσες τάξεις, ΟΛΩΝ των εθνών/κρατών, είναι ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ. Και πάντα, ως βάση έχει την αναγκη ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια η άρχουσα τάξη και οι επιδιώξεις της για άυξηση κερδών, ισχύος κλπ.

          Β. Τα καθεστωτικά/καπιταλιστικά ΜΜΕ και τα εθνικιστικά κόμματα, ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ τον εθνικισμό σερβίρουν στον πολύ κόσμο. Το δυνατό σημείο αυτής της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ αφήγησης είναι το εξής:

          Διπολο “παγκοσμιοποίηση vs έθνους/κράτους”: Ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως το έθνος/κράτος χτυπιέται απο την παγκοσμιοποίηση (όχι καπιταλιστική βεβαια, σκέτο… παγκοσμιοποίηση) και πως η ελπίδα βρίσκεται στην υπερίσχυση του έθνους/κράτους έναντι της αόριστης παγκοσμιοποίησης η οποία του καταργεί εργατικά δικαιώματα, συντάξεις, πρόνοια, και του εξαθλιώνει το βιοτικό του επίπεδο.

          Η παραπάνω καπιταλιστική αφήγηση ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ και αποτελεί μια βασική αιτία που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και τον εθνικισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Και απέναντι σε αυτή την δυνατή αλλά ψευδής αφήγηση, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ καθόλου επαρκώς. Διότι ΔΕΝ σχολούμαστε ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ και με αυτή την αντίληψη αποδομώντας την επιστημονικά.ΓΙΑΤΙ λοιπόν είναι λάθος αυτή η αντίληψη;

          α. Με εξαίρεση τηνΕυρώπη, ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ δεν αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα το έθνος/κράτος! Ομως και ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού δεν βλέπουμε το βιοτικό επίπεδο να βελτιώνεται, τις λαικές κατακτήσεις να είναι ζωντανές, τον κόσμο να περνά όμορφα. ΠΟΥΘΕΝΑ! Ομως, ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΒΑΡΑ ΕΘΝΗ /ΚΡΑΤΗ παρολαυτα!

          β. Ακόμα και μέσα στην Ευρώπη, μια χαρά έθνος/κράτος είναι η Μ. Βρετανία (έχει και δικό της νόμισμα έβερ), μια χαρά στέκει στα πόδια του το γαλλικό, γερμανικό ή το ρωσικό έθνος/κράτος! ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ο πολύς κόσμος εκεί υποφέρει, όπως υποφέρει και σε μια σειρά πιο αδύναμες καπιταλιστικές χώρες.

          Αρα, η πολιτική θέση που λέει “όλοι μαζί οι Ελληνες ως έθνος αντιστεκόμαστε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝ Ως ΕΘΝΟΣ”, είναι μια παπαριά και μισή. Διότι ένα αρκετά μεγαλο κομμάτι του ελληνικού έθνους που συγκροτεί την καταλιστικη ταξη της χώρας και τις κοινωνικές της συμμαχίες, ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ και απο την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και απο την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Και εγγράφει υποθήκες για περαιτέρω επίτευξη των στόχων του στο εγγύς μέλλον.

          ΤΙ είναι η αλήθεια απο το δίπολο “έθνος κράτος vs παγκοσμιοποίηση”; Η μοναδική αλήθεια που βρίσκεται σε αυτό το ψεύτικο δίπολο είναι ότι στον πολύ κόσμο, φαίνεται ΠΟΛΎ ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ να διεκδικεί (ατομικά ή συλλογικά) από το έθνος/κράτος εντός του οποίου ζει, εργαζεται, αναπαράγεται και πεθαίνει, ΠΑΡΑ το να διεκδικεί απο την Κομισιόν, που είναι και κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, απρόσωπη και δικτατορικώς διευθύνουσα. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

          ΑΥΤΟ συν τοις άλλοις εκμεταλλεύεται και η εθνικιστική ακροδεξιά ως σύνθημα και κερδίζει. Ανεξάρτητα βέβαια απο το γεγονός πως μόλις η Ιταλική καπιταλιστικη τάξη έτριξε τα δόντια στην κυβέρνηση Σαλβίνι, αμέσως η κυβέρνηση μαζευτηκε και άρχισε καιαυτή τις υποχωρήσεις στην ΕΕ όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ύστερα απο το αντίστοιχο τρίξιμο δοντιών που της έκανε η ελληνική καπιταλιστική άρχουσα τάξη.

          Για εμας όλους λοιπόν, η αντίληψη για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ σε μιαν αντικαπιταλιστική/αντιιμπεριλιαστική κατεύθυνση για την χώρα, είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Ετσι, απο τώρα μπορούμε να συμβάλλουμε στην διαπεδαγώγηση και εμάς των ίδιων αλλα και του υπόλοιπου κόσμου, στο να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ελληνική άρχουσα καπιταλιστική τάξη και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (με την μία ή την άλλη μορφή) είναι ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ. ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ ΔΛΔ!!! Κι ότι η συγκρουση με την μία, φέρνει ΑΜΕΣΑ και σύγκρουση με την δεύτερη (και τούμπαλιν).

        2. Σ.Τ.

          Συμφωνώ να μην ξεπλένουμε ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε τους εκπροσώπους του διεθνοποίημενου κεφαλαίου ούτε όμως και τους αστούς πατριώτες (στην πραγματικότητα είναι εθνοσωβινιστες και φυλετιστες).

          Γινόμενος ουρά των χρυσαυγητων προσπαθείς να τους πάρεις ψήφους….τι γελοίο. Δεν αφορά εσένα San rocco , απλά πάλι θα μυγιαστουν οι μύγες.

          Η ανάλυση αυτή βέβαια εφάπτεται επικίνδυνα της θεωρίας του ΚΚΕ περί της ιμπεριαλιστικής πυραμιδας με τους ορόφους που αλληλοεξαρτώνται. Ενώ είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει γίνει αποικία χρέους , γεγονός που αλλάζει αρκετά τα καθήκοντα και την τακτική κατά τη γνώμη μου. (Όχι πολύ όμως).

        3. San Rocco

          ΑΝ έχει γίνει αποικία χρέους Σ.Τ. η Ελλάδα, τότε, με δεδομένη την ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ και ΟΙΚΙΟΘΕΛΗ απόφαση/επιλογή του ελληνικού καπιταλισικού κράτους και του μεγάλου καπιταλιστικού τμήματος του ελληνικού έθνους ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ η Ελλάδα αποικία χρέους, Η ΑΝΑΛΥΣΗ που παρέθεσα παραπ΄νω, αποκτά ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ νόημα.

          Κοντολογίς Σ.Τ. ο ιμπεριαλισμός ως ΔΟΜΙΚΟ χαρακτηριστικό του ολοκληρωτικού καπιταλισμού (άρα ΚΑΙ της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης), ΕΞΗΓΕΙ πολύ σωστά την κατάσταση. Και απο αυτό προκύπτουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ καθήκοντα: Αποδέσμευση/έξοδος από την ΕΕ σε αντικαπιταλιστική/αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση για την χώρα.

          Ουτε κοσμοπολιτισμός (δλδ άρνηση του ιμπεριαλισμού, ως κάτι μη υπάρχον), ούτε και υποταγή στην εθνική ενότητα (δλδ άρνηση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος).

  11. Σ.Τ.

    Όποιος δείχνει τα δόντια του στην ΠΓΔΜ ενώ παράλληλα ..κοτεβει απέναντι στην Τουρκία δεν είναι μισή κότα,, είναιμια ολοκληρη κότα και μιση!!
    Και μάλιστα μια κότα φέρουσα το μικρόβιο του θρασειδειλου εθνικισμού, αρρώστια βαριά και συνήθως με μοιραία κατάληξη….

    Reply
    1. Left G700

      Ρε μπαγάσα! Ώστε το κατάλαβες ότι έχω κάνει τα χαρτιά μου για ΕΠΟΠ κι έχω βάλει λυτούς και δεμένους να με στείλουν κάπου στη Δ. Μακεδονία (τη Νότια) κι όχι σε κάποιο νησί; Γαμώτο! Δεν μπορείς να κρυφτείς με τίποτε από τους τροτσκιστές!

      ΥΓ Στα πιο σοβαρά αυτή τη φορά (αν και δεν είναι το φόρτε σου…): Η εξωτερική πολιτική δεν είναι κάτι σαν τσαμπουκάς σε μπαρ, τύπου «άμα είσαι άντρας, ρε, έλα έξω να καθαρίσουμε»!

      Reply
  12. Left G700

    TO WHOM IT MAY CONCERN:

    Δεν κατέχετε που δεν κατέχετε από αριστερή πολιτική. Μάθετε τουλάχιστον κάτι από αγγλικά!

    Το ψευδώνυμο Lenin with additude είναι προϊόν (ευφυούς και αυτοσαρκαστικού) λεξηπαιγνίου. Το additude αντί τού ορθού attitude προέρχεται από το ακρωνύμιο ADD (= Attention-Deficit Disorder). Ελληνιστί Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής –γνωστή περισσότερο στο ευρύ κοινό ως Διαταραχή Υπερκινητικότητας.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις μη ευχαριστίες σας που σας άνοιξα τα μάτια! ;-) :-)

    Reply
  13. Left G700

    Η ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ (Ή ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΎ ΚΟΛΟΜΒΟΥ)

    Η επιμονή τής πΓΔΜ στην οικειοποίηση του ονόματος «Μακεδονία» για το κράτος της, καθώς και στην αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και τα συναφή, αν και το έδαφός της αποτελεί τμήμα –και όχι καν το μεγαλύτερο– της γεωγραφικής περιοχής που ακούει στο ίδιο όνομα, εκτός από την Ελλάδα, κάνει άνω κάτω και τη Βουλγαρία, όπως ευθύγραμμα και χωρίς κανένα κορδελάκι προκύπτει από τις προχθεσινές δηλώσεις τού Βούλγαρου Υπουργού Άμυνας (λινκ ) –και όπως ήδη ξέραμε άλλωστε.

    Έχουμε και λέμε δηλαδή: Τα εθνικά αισθήματα (αφήνω απ’ έξω το πώς προέκυψαν) των πολιτών τής πΓΔΜ αναζωπυρώνουν εθνικά αισθήματα σε δύο ακόμα χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία. Έτσι μας προκύπτουν τρεις εφαπτόμενες με σύνορα χώρες όπου και στις τρεις μεγάλο μέρος τών κατοίκων τους αισθάνονται να πληγώνονται τα εθνικά τους αισθήματα.

    Αφού άκρη δεν βρίσκεται, δεν το πάμε πλειοψηφικά; Δεν είναι καλύτερο να πληγωθούν τα εθνικά αισθήματα μιας χώρας παρά τριών (ή δύο, αν «περάσει» του Ζάεφ);

    Σας φαίνονται «μπακάλικοι» οι υπολογισμοί μου; Παρόμοιους έκανε κι ο Λένιν πριν 100 χρόνια και κάτι μήνες, βρε κουτά, όταν είπε στον Τρότσκι «σκάσε και υπόγραψε μη σου πάρει ο διάολος τον πατέρα!»…

    Reply
    1. Κώστας

      Ναι ναι, και δεν είναι μόνο ο Βούλγαρος, και ο Πάνος ο Καμμένος και άλλοι τέτοιας σοβαρότητας και αριστεροσύνης τύποι πληγώνονται που υπάρχει μακεδονικό έθνος αλλά ψιλοχέστηκα.

      Κώστας

      Reply
    2. San Rocco

      Το μόνο που μπορεί να αποτυπώσει με σαφήνεια το τι πιστεύουν οι λαοι Ελλάδας, βόρειας μακεδονιας κ Βουλγαρίας για το θέμα “βόρεια μακεδονια”, ειναι ενα δημοψήφισμα για το θέμα αυτο και νε ερώτημα που να ΜΗΝ κατευθύνει/χειραγωγει τον κόσμο .

      Απο κει κ πέρα: Το ονομα “Βόρεια Μακεδονια”, ειναι το καλύτερο. Ούτε σκέτο Μακεδονια, ούτε καθόλου η λέξη μακεδονια στην ονομασία.

      Πρέπει να ξέρουμε ότι, οι αλυτρωτικες απόψεις που υπαρχουν σε Ελλάδα, Βορεια μακεδονια, Αλβανία, Βουλγαρία, ΔΕΝ έχουν σχέση με τον πατριωτισμό: Ειναι απλά, εθνικιστικές. Γιατί; διότι δεν στρέφονται εναντίον των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ ΕΕ, αλλα εναντίον αλλήλων των λαών! Ο ένας λαός εναντίον του άλλου λαού. Αυτο θέλουν οι εθνικιστές ενθεν κακειθεν. Αυτο αποδεικνύετε απο τα κείμενα κ τα συνθήματα των δολοφονικών εθνικιστών, ένθεν κακειθεν.

      Πχ, εάν υποθέσουμε οτι η Βόρεια Μακεδονια δέχονταν να ονομαστεί χωρίς την λεξη μακεδονια, κανένας εθνικιστής δεν θα χε πρόβλημα, να μπει σε ΝΑΤΟ κ ΕΕ. Εχουν πρόβλημα τώρα, μόνο κ μόνο επειδή βλακωδως πιστεύουν οτι, η μακεδονια ως γεωγραφική περιοχή, ειναι μόνο μια κ είναι μόνο ελληνική.

      Επειδή επισης βλακωδως πιστεύουν οτι, με την συμφωνία πρεσπων η Ελλάδα παραχωρεί την ιστορία της περιοχής, ή παραχωρεί έδαφος και άλλες τετιες απάτες.

      Reply
      1. Left G700

        Απο κει κ πέρα: Το ονομα «Βόρεια Μακεδονια», ειναι το καλύτερο. Ούτε σκέτο Μακεδονια, ούτε καθόλου η λέξη μακεδονια στην ονομασία.
        ___________________________________________________________

        Και από κει και πιο πέρα:

        Όχι σκέτο Μακεδονία, αλλά σκέτο …Μακεδόνας και σκέτη …μακεδονική γλώσσα!

        Ρε τι ορέα που ξέρουν να τακτοποιούν τις δουλειές τους αυτοί οι επαναστάτες αντικαπιταλιστές! Ας καγχάσω τρις:

        :-) :-) :-)

        Reply
        1. San Rocco

          Όσες φορές και να καγχασεις left, λάθος θα έχεις.

          Διάβασε την συμφωνία των πρεσπων, δεν κάνει κακό. Εκεί αν φιλοτιμηθείς κ την διαβασεις θα δεις οτι η μακεδονική υποκοοτητα που θεσπίζει δεν αφήνει χώρο για αλυτρωτισμους ούτε απο κει ούτε απο εδω.

          Και γενικά, το να απιρριπτει κάποιο την συμφωνία για όλου ονόματος, υπηκοότητας κ ιστορίας, ειναι ηλίθιο. Διότι η συμφωνία δεν αφήνει χώρο για ένθεν κακειθεν αλυτρωτισμους.

          Το νατο κ η ρε ειναι η αιτια απόρριψης της συμφωνίας και όχι τα υπόλοιπα.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Καθόλου ηλίθιο δεν είναι. Δεν είναι Μακεδόνες, τελεία.

          Για Σλαβομακεδόνες οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύω το συζητάμε.

          Άσε που υπάρχουν και θέματα κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων, πλην των υπολοίπων θεμάτων.

        3. Κώστας

          Η πικρή αλήθεια ειναι πως ο Χαρίλαος (που λένε οι κνίτες και οι κκέδες) το 88 και τα υπόλοιπα κόμματα, ΜΜΕ, ιδεολογικοί μηχανισμοί, εκκλησία, ακροδεξιά, παραθρησκευτικές οργανώσεις, παρακράτος κλπ αργότερα δημιούργησαν ένα θέμα που εώς το 88 δεν υπήρχε. Η χώρα λεγότανε ΔτΜ, το έθνος μακεδονικό και η γλώσσα μακεδονική. Αυτά με πλήρη αποδοχή του ελληνικού κράτους και του συνόλου των Ελλήνων, που λέει και ο Γιώργος. Βασικά με αδιαφορία των Ελλήνων που το θεωρούσαν ανύπαρκτο θέμα πλην αριστερών και κομμουνιστών που έφεραν σαν παράσημο τιμής τις ιστορικές και διαχρονικές τους σχέσεις με τον γειτονικό λαό και την όποια, πλέον, μειονότητα εδώ, μέσα από τους αγώνες του ΕΑΜ ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

          Το κοινωνικο οικονομικό και γεωπολιτικό στρες μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που έμπαινε, από το 1985 με την λιτότητα Σημίτη, στην νεοφιλελευθερη αναδιάρθρωση της Ενιαίας Αγοράς (από το 87 σιγά σιγά) και από το 92 στην πορεία για την ΟΝΕ, σε μια περιοχή που γίνονταν πόλεμοι, κατέρρεε ο “σοσιαλισμός” και αυξανόταν η μετανάστευση δημιούργησε την ανάγκη διοχέτευσης του σε εθνικιστική και όχι φιλολαική κατεύθυνση. Είναι θλιβερό πως το άνοιξε το ΚΚΕ το 88 αυτόν τον κατήφορο.

          Το εθνικιστικό μίσος μπορεί όμως να χρωμάτισε την εποχή εκείνη αλλά όχι μονοσήμαντα, είχαμε και μεγάλους, τεράστιους, εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες την περίοδο Μητσοτάκη. Και σήμερα, εν μέσω τέτοιας ήττας και αποκαρδίωσης και πάλι ο λαός, εν προκειμένω με την μαθητική αντίσταση στην πρωτοπορία, αντιστέκεται στο εθνικιστικό μίσος.

          Κώστας

        4. San Rocco

          Γιώργο, ΘΕΜΑ κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων (που απο οικονομικής άποψης είναι το μοναδικό σοβαρό θέμα να συζητάμε από καπιταλιστιής απόψεως για το όλο μακεδονικό ζήτημα), ΤΙΘΕΤΑΙ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, με ή χωρίς ΣΥΜΦΩΝΙΑ!

          Η κατοχύρωση εμπορικών σημάτων είναι πλέον μια ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ πατέντα που έχει επιβληθεί. Δες πχ τι έγινε παλιότερα με το εμπορικό σήμα “φέτα”, ΤΙ έγινε με την εμπορική ονομασία “χαλούμι”, κλπ κλπ κλπ.

          Η κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ΔΕΝ επηρεάζεται ΚΑΘΟΛΟΥ από το αν γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα, η ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

          Επίσης, όσον αφορά την εθνικότητα, είναι Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα είναι η σλαβομακεδονική. Αυτή είναι η αλήθεια. Οσον αφορά αυτή καθεαυτή την συμφωνία, όλα αυτά που αναπαράγουν εθνικιστικές ιστοσελίδες και ομάδες, ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ. Διότι, ΡΗΤΩΣ η συμφωνία, περιγράφει την διαφορά στο ιστορικό και στο πολιτισμικό (γλώσσα, θρησκεία κλπ) πεδίο ανάμεσα στους σλαβικούς και σλαβοφωνους πληθυσμούς που κατοίκησαν στην Βόρεια Μακεδονία τον 6ο μΧ αιώνα, και στην αρχαία Μακεδονία.

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πάντως ο Ζάεφ δε τη διαβάζει με τον ίδιο τρόπο με σένα απ’ ό,τι φαίνεται.

          Όσο για τους κατά τα λοιπά φίλους πολίτες της ΠΓΜΔ είναι υπεύθυνοι για τον Ζάεφ όσο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τον Τσίπρα.

          Ε, τι να κάνουμε, στον καπιταλισμό ζούμε. Εγώ πάντως αν ήμουν εργαζόμενος στο Μακεδονικό Χαλβά θα με ένοιαζε πάρα πολύ να μην πέσει έξω η εταιρεία και βρεθώ στο δρόμο, ειδικά τώρα που δε θα ξανάβρισκα πουθενά.

          Μια φορά “συντρόφους Μακεδόνες” δεν θα τους προσφωνούσα όπως μερικοί-μερικοί.

        6. San Rocco

          Γιώργο να ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι, αν ήσουν εργαζόμενος στο Μακεδονικό χαλβά και έπεφτε έξω η εταιρεία, ΔΕΝ θα έφταιγε καθόλου μα καθόλου η συμφωνία των πρεσπών. ΚΑΘΟΛΟΥ. Με την καμία, πως το λένε!

          Και ναι στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ζούμε. Ε, όσο υπάρχει καπιταλισμός ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να κατοχυρώνονται εμπορικά σήματα. Επίσης, το ΚΥΠΡΙΑΚΟ χαλούμι ως εμπορικό σήμα, ΔΕΝ το κέρδισε κάποια ΤΟΥΡΚΙΚΗ ή ΕΛΛΗΝΙΚΗ επιχείρηση, το ΚΕΡΔΙΣΕ διότι το πατένταρε πρώτη, μια ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΗ εταιρεία. Οπότε, μην παραξενευθείς ΑΝ τον μακεδονικό χαλβά τον πατεντάρει καμιά γαλλική ή ιταλική εταιρεία, όσο κάποιοι παντελώς ανιστόρητοι, θα πλακώνονται για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.

  14. Left G700

    ΣΝΤΟΥΠ! ΔΙΟΡΘΩΣΗ.

    τα εθνικά αισθήματα μιας χώρας παρά τριών (ή δύο, αν «περάσει» του Ζάεφ); = τα εθνικά αισθήματα των κατοίκων μιας χώρας παρά τριών (ή δύο, αν «περάσει» του Ζάεφ);

    Reply
  15. Left G700

    ΥΒΡΙΣ ΚΑΙ ΝΕΜΕΣΙΣ

    Φαίνεται ότι η φράση με την οποία ο Παναγιώτης Μαυροειδής κλείνει το αναρτημένο εδώ άρθρο του (Με τούτα και με τα άλλα, ο Λαφαζάνης καθόλου τυχαίο δεν ήταν που πήγε στο κανάλι του ναζιστή Πλεύρη) δεν ήταν διόλου τυχαία, ούτε οφειλόταν σε κάποια στιγμιαία απώλεια ψυχραιμίας (σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό) ή, ακόμα περισσότερο, σε κάποιο συγγνωστό lapsus calami. Η «σύμπτωση» επαναλαμβάνεται. Και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

    Στο χθεσινό ΠΡΙΝ, το πρώτο τής νέας χρονιάς, ο Γιάννης Ελαφρός, επίσης ηγετικό στέλεχος του ΝΑΡ, σε άρθρο του με τίτλο «Το μέλλον ως απειλή ή ως δυνατότητα;» στο οποίο επισκοπεί σε αδρές γραμμές την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική συγκυρία και περιγράφει τις βασικές συντεταγμένες τής ανατροπής της κατά την άποψή του –και την άποψη του ΝΑΡ βέβαια–, γράφει σε κάποιο σημείο, αναφερόμενος στις «κυρίαρχες τάσεις» τής ΛΑΕ (λέγε με Αριστερό Ρεύμα):

    Ταυτόχρονα, φλερτάρουν επικίνδυνα με εθνικιστικά ρεύματα, με άλλοθι έναν πατριωτισμό που κρύβει τα μάτια στον επιθετικό εθνικισμό που αναπτύσσεται και στην Ελλάδα.

    «Με άλλοθι»;;; Μα, αν δεν κάνω λάθος (σιγά μην κάνω!), «προχωρώ στη Χ καταδικαστέα πράξη με άλλοθι την Ψ ενέργεια» υποδηλώνει πέραν πάσης αμφιβολίας συνειδητή πρόθεση και επιθυμία αδικοπραξίας. Άρα, μετά τον Μαυροειδή που αμόλησε τη μπηχτή του παραλείποντας απλώς να αναφερθεί στα ευκόλως εννοούμενα, έχουμε και τον Ελαφρό να μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η καρδούλα τού Αριστερού Ρεύματος κάνει τικ τικ τίκι τίκι τακ για τον εθνικισμό (με την κακή έννοια)!

    Αν και το επίθετο του ΓΕ με σπρώχνει να πω λογοπαίζοντας και για να ελαφρύνω κάπως τα πράγματα ότι εκστομίζει αυτή τη βαρύτατη κατηγορία «ελαφρά τη καρδία», δεν θα το κάνω. Αντίθετα, θα πω αριθμητικώς και ολογράφως ότι το ΝΑΡ δια των ηγετικών στελεχών του διαπράττει μέγιστη Ύβρι.

    Δεν θα έχυνα ούτε ένα (1!) δάκρυ, αν η Νέμεσις γι’ αυτήν επέπιπτε φοβερή και τρομερή επί τής κεφαλής και μόνο τού Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

    Κλαίω, όμως, με μαύρο δάκρυ, γιατί είμαι βέβαιος ότι το κόστος γι’ αυτό το λάθος του, το μεγαλύτερο κι από έγκλημα λάθος του, θα βαρύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη απισχνασμένες πλάτες τής πεσμένης στα γόνατα όλης Αριστεράς…

    INFO: http://prin.gr/?p=23629

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.