.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Βύρωνας: Μια «πρόταση συνεργασίας» και η ταλαιπωρία της ενότητας


Γράφει ο Σταύρος Τζιορτζιώτης*

Δημοσιεύτηκε στις 15/3/2019 στα ιστολόγια Iskra [1] και Kommon[2] και στάλθηκε σε βυρωνιώτες κείμενο με 18 υπογραφές, μεταξύ των οποίων μελών των πολιτικών οργανώσεων ΛΑΕ, Κ-Σχέδιου, Αναμέτρησης, αναγγέλλοντας την ίδρυση μιας νέας δημοτικής κίνησης «ενόψει δημοτικών εκλογών» με τίτλο Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα. Φυσικά και είναι δικαίωμα του καθένα να κάνει ότι παράταξη θέλει, να την ονομάζει όπως νομίζει και να επικαλείται ότι θα καλύψει ότι κενά πιστεύει. Δικαίωμα έχουν, επίσης, να κάνουν κριτική στις θέσεις των άλλων.

Δεν θα έμπαινα στον κόπο να σχολιάσω το κείμενο τους, αν δεν διαστρέβλωναν τις θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους και ταυτόχρονα δεν απηύθυναν στην Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα προσχηματική, όπως εξηγώ παρακάτω, πρόσκληση εκλογικής συνεργασίας.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

1. Ο τίτλος της κίνησης τους περιλαμβάνει τη λέξη ενωτική και στο κείμενο επικαλούνται συχνά τη λέξη ενότητα, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες κάποιοι από τους υπογράφοντες ήταν στην Αριστερή Παρέμβαση και κάποιοι άλλοι στη νεοδημιουργημένη Πρωτοβουλία Πολιτών, αποχώρησαν από αυτές και δημιούργησαν άλλη κίνηση.

Αν αυτό δεν είναι πολυδιάσπαση τότε τι είναι; Η χρήση της λέξης ενότητα, που εκφράζει την απαίτηση και διάθεση του κόσμου της αριστεράς, αλλά ειδικά μετά τη διάψευση των προσδοκιών από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πάτησε και αυτή πάνω στη λέξη ενότητα, χρειάζεται να αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο, αποσαφήνιση του σκοπού της και το ποιους περιλαμβάνει και όχι απλά να επαναλαμβάνεται μασκαρευόμενη, αφού μια διασπαστική τακτική εκδηλώνεται στο όνομα της ενότητας και στηρίζεται σε παράδοξα επιχειρήματα.

2. Μετά από αυτή την εξέλιξη απευθύνονται με το κείμενο τους, όπως μας είπαν, και στις παραπάνω δύο κινήσεις, ζητώντας εκλογική συνεργασία και με αυτές. Όταν για την Αριστερή Παρέμβαση κάνουν μηδενιστική κριτική (όπως εξηγώ παρακάτω) και για την Πρωτοβουλία Πολιτών γράφουν : «Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα, περιορίζεται σε μια κριτική καλύτερης διαχείρισης της μνημονιακής πραγματικότητας στο Δήμο, κρίνοντας απλά ως «μη ικανοποιητική» την διοίκηση της παρούσας δημοτικής αρχής. Δεν αμφισβητεί την ουσία της μνημονιακής πολιτικής στο Δήμο και δεν δεσμεύεται ότι δεν θα συμπράξει με μνημονικές δυνάμεις.»

Πως λοιπόν θεωρούν ότι θα γεφυρώσουν δύο διαμετρικά αντίθετες κινήσεις, την Αριστερή Παρέμβαση και την Πρωτοβουλία Πολιτών; Προφανώς, η πρόταση συνεργασίας προς την Αριστερή Παρέμβαση είναι προσχηματική και αποτελεί τακτικτισμό.

3. Το κείμενο που ασκεί κριτική σε όλες τις άλλες δημοτικές κινήσεις μεταξύ των άλλων υπογράφεται από 2 δημοτικούς συμβούλους, μέλη της ΛΑΕ, που αποχώρησαν από την παράταξη της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με άλλους 4 αποχωρήσαντες συγκρότησαν ομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν περιλαμβάνει όμως καμιά αυτοκριτική για τη στάση και τις επιλογές αυτών των συμβούλων πριν και μετά την αποχώρησή τους από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στάση που δεν ήταν πάντα κοινή ούτε μεταξύ τους, αλλά και που με την συνήθη απουσία του ενός από το Δημοτικό Συμβούλιο, δινόταν η δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να περνά αντεργατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις.

4. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΕ πολύ πριν τα Χριστούγεννα ανακοίνωσαν στο Δημοτικό συμβούλιο ότι μαζί με τους άλλους 4 αποχωρήσαντες προχωρούν σε δημιουργία κίνησης και θα παρέμβουν στις εκλογές με επικεφαλής την πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα, και πρόσφατα έκαναν κοινές περιοδείες σε χώρους του Βύρωνα. Την επόμενη στιγμή ζήτησαν συνεργασία με την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα λέγοντας ότι συμφωνούν με τις θέσεις της, αλλά να υπάρξει τρόπος να φαίνεται στο ψηφοδέλτιο ότι είναι κάτι το διαφορετικό.

Μετά την απάντηση της Αριστερής Παρέμβασης ότι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν, αφού δηλώνουν ότι συμφωνούν μαζί της και αφού θέλουν να εμφανίζονται διακριτά, ότι γίνεται δεκτό να υπάρχει η ένδειξη συνεργαζόμενος δίπλα στο όνομα τους, μας ανακοίνωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται πια, αλλά θα εμφανίσουν κείμενο για άλλη παράταξη. Δηλαδή συζητούσαν παράλληλα με πολλούς. Κάπως λέγεται στην πολιτική αυτό.

5. Το κείμενο αυτό υπογράφεται και από 3 πρώην υποψήφιους και μέλη της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα (που μας έγινε φανερό με το κείμενο ότι αποχωρούν από αυτήν). Το κείμενο περιλαμβάνει εκτιμήσεις από τα συλλογικά κοινά κεκτημένα και ανακοινώσεις της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα, αλλά απονευρωμένα από το κρίσιμο δια ταύτα της στάσης, που αυτές οι εκτιμήσεις επιβάλλουν, σε μια σειρά κρίσιμα θέματα που αφορούν την πολιτική του δήμου και θα κληθούν να πάρουν θέση αμέσως μετά τις εκλογές (προϋπολογισμοί, προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνεργασίες ή όχι με τη διοίκηση του δήμου, εγγραφή συμβασιούχων του δήμου στο σωματείο κλπ).

Είναι φανερό ότι σε αυτά τα θέματα όλοι οι υπογράφοντες με τις παρατάξεις που συμμετείχαν δεν είχαν το προηγούμενο διάστημα κοινή στάση, άρα υπάρχει ερώτημα ως προς τι στάση θα επιλέξουν να κρατήσουν, αν θα λένε μεταξύ τους τα ίδια, αφού δεν παίρνουν θέση στο κείμενο για αυτά. Εντύπωση επίσης προκαλεί η μη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο η πλάγια αναφορά σε αυτήν.

6. Η όποια κριτική στην Αριστερή Παρέμβαση είναι καλοδεχούμενη. Εμείς εξ άλλου ποτέ δεν είπαμε ότι δεν έχουμε αδυναμίες ελλείψεις και ότι τα κάνουμε όλα σωστά. Είναι άλλο αυτό και άλλο να λένε και να γράφουν ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις για να στηρίξουν την πρόταση τους. Στο κείμενο τους οι 18 γράφουν: «Η Αριστερή Παρέμβαση από την άλλη ούτε αυτή ταυτίστηκε με την πολιτική της δημοτικής αρχής, προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να αναπτύξει κινηματική δράση, στο όνομα της αντιδιαχειριστικής λογικής οδηγείται στο ότι σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν κατακτήσεις και μια διαφορετική πολιτική κόντρα στο μνημονιακό και καλλικρατικό πλαίσιο ενώ τα τελευταία χρόνια κινείται όλο και περισσότερο σε μια περιχαράκωση του δικού της πολιτικού χώρου αντί να προσπαθήσει να συμβάλει στο να υπάρξουν μετωπικές κοινές δράσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολίτικης νέες συνεργασίες.»

Ας τα δούμε ένα προς ένα.

-Αλήθεια, αυτό που έχουν να πουν για την Αριστερή Παρέμβαση είναι ότι «δεν ταυτίστηκε με την πολιτική της δημοτικής αρχής»; Μήπως τους διαφεύγει ότι ήταν η κίνηση που έκανε πραγματική αντιπολίτευση, δεν έδινε ψήφο στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, αποκάλυπτε και κατήγγειλε τις επιλογές της και για αυτό μάλιστα οι ίδιοι την παρουσιάζουν ως άκαμπτη;

– Μήπως έλειπαν εκτός Βύρωνα όταν λένε ότι δεν καταφέραμε να αναπτύξουμε κινηματική δράση; Αυτοί οι 18 που υπογράφουν, συμμετείχαν και έβαλαν πλάτη, χρόνο, δυνάμεις περισσότερο από την Αριστερή Παρέμβαση στις κινηματικές δράσεις και τις μαζικές συλλογικότητες της πόλης και λείπαμε εμείς; Ή κάποιοι ακόμα και όταν συμμετείχαν σε δράσεις (πχ κατά των πλειστηριασμών) προτιμούσαν να το κάνουν πίσω από κομματικά πανό, αντί μαζί με κινηματικές συλλογικότητες;

– Που είδαν ότι γράφουμε ή λέμε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κατακτήσεις σήμερα; Εξάλλου, εμείς, επειδή παλεύουμε και για την υπεράσπιση των αναγκών μας στο σήμερα και δεν έχουμε υποτιμήσει κανένα «μικρό» πρόβλημα, ούτε έχουμε εξοβελίσει τα «μεγάλα» ως να μην μας αφορούν, έχουμε δει και αποτελέσματα στο φρενάρισμα των πολιτικών και την ανατροπή σχεδιασμών της δημοτικής αρχής και από τη δράση των κατοίκων και από τις δικές μας παρεμβάσεις. Μερικά παραδείγματα : Η μη εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, μέτρο που μόνο εμείς το καταψηφίσαμε και το αποκαλύψαμε, η μερική ανάσχεση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από το δήμο, η αύξηση των κονδυλίων για θέρμανση στα σχολεία, η απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου μετά από παρέμβαση μας για την υπεράσπιση των ακινήτων του δήμου από το Υπερταμείο, τα ψηφίσματα υπέρ των διωκόμενων αγωνιστών της Θεσσαλονίκης και κατά των πλειστηριασμών, οι παρεμβάσεις μας για τη μείωση των δημοτικών τελών και πολλά άλλα. Αυτά τα κάναμε γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρχουν κατακτήσεις; Από την άλλη πολύ σωστά δεν καλλιεργούμε νέες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν συνολικά διαφορετικές πολιτικές χωρίς ανατροπή του μνημονιακού, Καλλικρατικού-Κλεισθενικού πλαισίου και των επιλογών του κεφαλαίου, και όσοι συνεχίζουν να τις αναπαράγουν είναι υπεύθυνοι για νέες περιπέτειες για το λαό και για τη συκοφάντηση της αριστεράς.

– Όσο, για την «περιχαράκωση της Αριστερής Παρέμβασης στο δικό της πολιτικό χώρο». Είναι γνωστό ότι η Αριστερή Παρέμβαση από το 1994 είναι μετωπική κίνηση από ανένταχτους και οργανωμένους αγωνιστές που θέλει να συμβάλλει σε μια άλλη ανυπότακτη, αντικαπιταλιστική αριστερά και όχι κίνηση που ταυτίζεται με κάποιο κόμμα, οργάνωση ή κεντρικό μέτωπο. Στις γραμμές της συσπειρώνει ανθρώπους από διαφορετικές οργανώσεις, ρεύματα και ανεξάρτητους που αποφασίζουν για τη δράση της Αριστερής Παρέμβασης ισότιμα και δημοκρατικά στις συνελεύσεις της και οι εκπρόσωποί της δεσμεύονται από τις συλλογικές της αποφάσεις. Αυτό εκτιμιέται από τους συμμετέχοντες και οι όποιες διαφορές και εξελίξεις στις μετωπικές επιλογές των οργανώσεων δεν έχουν οδηγήσει σε αποχωρήσεις από την Αριστερή Παρέμβαση μέχρι σήμερα. Μόνο τώρα, μέλη του Κ-Σχεδίου- Αναμέτρησης που μας κατηγορούν για κομματική περιχαράκωση είναι αυτοί που παρά το ότι γράφουν στην αρχή του κειμένου τους «δεν αποτελούμε ιμάντα μεταβίβασης κομματικής γραμμής» υλοποίησαν την κομματική τους απόφαση: «Το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο συμμετέχει και στηρίζει συνολικά σχήματα που έχουν …τίτλο και επικεφαλής που ανταποκρίνονται στα προηγούμενα. Όπου δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, οι δυνάμεις μας δεν θα λαμβάνουν καμιά πολιτική ευθύνη τόσο για την ουσία όσο και στη συμμετοχή προώθησης αυτής της πολιτικής». Έτσι, αποχώρησαν από την Αριστερή Παρέμβαση με στόχο να προχωρήσουν μαζί με μέλη της ΛΑΕ σε εκλογική συμπόρευση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και να δημιουργήσουν μια ακόμα κίνηση στο όνομα της αριστεράς στο Βύρωνα.

– Η Αριστερή Παρέμβαση δεν συνέβαλε να υπάρξουν μετωπικές δράσεις; Κάθε άλλο. Κύριο μέλημα της ΑΡΠΑ μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο ήταν να υπάρξουν μετωπικές δράσεις, όπως και μετωπικές μαζικές συλλογικότητες και όχι να προβάλλεται ότι αυτή μόνο αντιδρά. Πρόσφατο παράδειγμα το θέμα με το πέρασμα στο Υπερταμείο ακινήτων του Βύρωνα, για το οποίο προέκρινε πέρα από το ψήφισμα που κατέθεσε και πάρθηκε απόφαση στο Δημ. Συμβούλιο να υπάρξει αντίσταση από τους μαζικούς φορείς. Οι υπογράφοντες το κείμενο το υποτίμησαν και δεν προχώρησε κάποια περαιτέρω δράση μετά την πρώτη μαζική σύσκεψη. Ας μας πουν ποιες μετωπικές δράσεις στήριξαν αυτοί και ποιες μαζικές συλλογικότητες που συνεχίζουν μετωπικά και ενωμένα.

7. Τέλος, γιατί ζητά η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση εκλογική συνεργασία με μια κίνηση στην οποία αφιερώνει τις περισσότερες σειρές κριτικής από ότι στις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Βύρωνα ; Πως ζητά συνεργασία με κάποιον που δεν σέβεσαι και δεν εκτιμά; Προφανώς, η πρόταση εκλογικής συνεργασίας που απευθύνεται στην Αριστερή Παρέμβαση και στην Πρωτοβουλία Πολιτών είναι εντελώς προσχηματική, ώστε μετά να διαδίδουν ότι εμείς την κάναμε και άλλοι την αρνήθηκαν άρα αυτοί είναι ανθενωτικοί.

Υ.Γ.

Παραφράζοντας τον ποιητή θα έλεγα «Αυτοί που πολυμιλούν για ενότητα ετοιμάζουν διασπάσεις».

18/3/2019

Σταύρος Τζιορτζιώτης,
δημοτικός σύμβουλος Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα

[1] Για ένα κοινό ενωτικό αγωνιστικό κάλεσμα για τις δημοτικές εκλογές στο Βύρωνα

[2] Ριζοσπαστική ενωτική κίνηση Βύρωνα. Για ένα ενωτικό μαχητικό κίνημα των κατοίκων του Βύρωνα για τις λαϊκές ανάγκες κόντρα σε Δήμο-Επιχείρηση, Κλεισθένη, Μνημόνια

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 78.33% ( 18
Συμμετοχές )



13 σχόλια στο “Βύρωνας: Μια «πρόταση συνεργασίας» και η ταλαιπωρία της ενότητας

  1. Κώστας

    Σύντροφε Σταύρο είναι εντυπωσιακό που μας λες πως συμφωνήσατε να μπουν στο ψηφοδέλτιο σας και οι 6 που αποχώρησαν από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ταυτόχρονα είναι όλοι τους, και οι 2 της ΛΑΕ δηλ, όλα αυτά που λες, ύποπτοι για … κρυφοσυριζαίοι που θα εκλέγονταν με την ΑΠ και μετά ΤΣΟΥΠ, θα πηγαίνανε με τον ΣΥΡΙΖΑ !. Δηλ αυτό που λες ότι είναι αντίφαση στην ΡΕΚΒ (η απεύθυνση στην ΠΠ, δηλ το μόρφωμα των 4 μη ΛΑΕ αποχωρησάντων από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρχει τέτοια απεύθυνση ) το κάνατε και εσείς.

    Η πραγματικότητα είναι άλλη και φαίνεται και σε μας τους μη Βυρωνιώτες μέσα από τις κουραστικές και μη δυνάμενες τσεκαρίσματος λεπτομέρειες αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας περί κρυφοσυριζαίων που ψάχνουν όχημα να εκλεγούν. Το δυναμικό της ΛΑΕ στον Βύρωνα ενοποιήθηκε στην ίδια κατεύθυνση που ενοποιήθηκε στο Αιγάλεω και την Αγία Παρασκευή δηλ μιας ανεξάρτητης αριστερής κίνησης πόλης έξω από κομματικές γραμμές. Τελικά δεν ενοποιήθηκε όλο το δυναμικό των αποχωρησάντων από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ήταν πολιτική επιλογή του συνόλου της ΛΑΕ. Με κάποιους πας και κάποιους αφήνεις και το σύνολο της ΛΑΕ διάλεξε να πάει σε μια μαχητική ανεξάρτητη αριστερή κίνηση πόλης με την επαναστατική αριστερά. Έτσι η ΛΑΕ στηρίζει ενιαία στον Βύρωνα το σχήμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει τέτοιο ρήγμα.

    Τέλος σύντροφε Σταύρο, η παράθεση κομματικών ντοκουμέντων του Κομμουνιστικού Σχεδίου που κάνεις, γράφοντας κείμενο σαν μέλος της ΑΠ και Δημοτικός Σύμβουλος, είναι εκκωφαντικά δηλωτική της φύσης της συγκεκριμένης πολιτικής διαφωνίας. Στην προταση ενός ανεξάρτητου αριστερού υπεροκομματικού σχήματος πόλης απαντάς σαν κομματικός φορέας.

    Κώστας

    Reply
    1. Αντώνης Ζ.

      Άλλα αντ΄ άλλων, στο μυαλό των παπαγάλων… Κώστα. Το κείμενο είναι πολύ σαφές για το τι έγινε. Καταλάβαμε…
      Προσπαθεί η ΛΑΕ και κάποιοι άλλοι να διασπάσουν ένα ιστορικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με 25 χρόνια δράση και εκπροσώπηση στο όνομα… της ενότητας (τι άλλο)…
      Για την ενότητα ρε γαμώτο… όχι για να εκλεγούν…

      Reply
    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      “Στην πρόταση ενός ανεξάρτητου αριστερού υπεροκομματικού σχήματος πόλης απαντάς σαν κομματικός φορέας”.

      Καλά, αυτό από μόνο του δεν είναι επιλήψιμο.

      Reply
      1. Κώστας

        Γιώργο όταν στο ίδιο κείμενο λες πως η ΑΠ δεν είναι κομματικό εγχείρημα αλλά μιλάς σαν ΝΑΡ είναι κακό. Το ΚΚΕ που λέει πως η ΛΣ είναι του ΚΚΕ είναι ειλικρινεστερο. Η πρακτική που συνοψίζεται στο ότι στα σχήματα έχουμε δημοκρατία των μελών, πολιτικό στίγμα αλλά όχι κομματική ταυτότητα είναι εφικτή και και η μόνη που έχει δώσει αποτελέσματα στο κίνημα τα τελευταία 40 χρόνια. Πολύς κόσμος Γιώργο κουνάει το κεφάλι ειρωνικά και λέει πως αυτά είναι και λίγο θέατρο και πως δεν έχουν υπάρξει ποτέ αλλά δεν είναι αλήθεια

        Το καθοριστικό είναι πως ο ΣΤ αναγκάζεται λόγω πολιτικής πίεσης από την πραγματικότητα του κινήματος κατοίκων να αναγνωρίσει το σύνολο του δυναμικού του ΡΕΚΒ σαν συνομιλητή και σαν καλοδεχούμενο στο ψηφοδέλτιο, την ίδια ώρα που λέει πως είναι κρυφοσύριζαίοι που μετά τις εκλογές θα πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ . Δηλ αν έμπαιναν στην ΑΠ οι 2 μέλη της ΛΑΕ νυν δημοτικοί σύμβουλοι θα ήταν καλοί ?

        Εγώ λοιπόν λέω από την στιγμή που υπάρχει αμοιβαία συναγωνιστική πολιτική αναγνώριση ανάμεσα σε ΑΠ και ΡΕΚΒ να τα βάλουν κάτω τα θέματα και να προχωρήσουν

        Κώστας

        Reply
    3. Ηλέκτρα Ε.

      Αυτό το “υπερκομματικό σχήμα” από πότε ανήκει στη φρασεολογία της αριστεράς; Χάθηκαν οι λέξεις που δηλώνουν τη διακριτότητα μεταξύ μιας δημοτικής κίνησης και ενός κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης;Επίσης, “ανεξάρτητο” από τι; Λέξη του “συρμού” για άλλους πολιτικούς χώρους.
      Ο Στ. Τζιορτζιώτης γράφει ένα κείμενο που υπογράφει ο ίδιος. Όχι σαν εκπρόσωπος της ΑΡ. ΠΑ. Βύρωνα. Οπότε, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει αναφορά σε “κομματικά ντοκουμέντα”, που αντιπροσωπεύουν τις πολιτικές θέσεις – απόψεις προσώπων. Ή οι συμμετέχοντες στη νέα δημοτική κίνηση, απεκδύονται των πολιτικών τους θέσεων και συνεχίζουν μόνο σαν μέλη της κίνησης για να την κρατήσουν “υπερκομματική και ανεξάρτητη”;

      Reply
      1. Κωστας

        Ηλέκτρα τα σχήματα δεν ειναι κομματικες παρατάξεις.

        Αν το καλυτερο που έχεις να κάνεις είναι να λέω ανεξαρτητα αριστερα και να λες οτι ειπα ανεξάρτητα είναι θλιβερό.

        Τα ανεξάρτητα αριστερα σχήματα που δεν καθοδηγουνται απόλκομματα λοιπόν εφόσον ρωτάς είναι από το 79 ο τροπος παρέμβασης της επαναστατικής αριστεράς, και όχι της αριστερας γενικά, όπου δεν υπάρχει κομματική καθοδηγηση αλλά ενσωματη εμπλοκή των μελών στον κοινωνικό χώρο.

        Έχεις κάθε δικαίωμα να μην σε αφορουν τα σχηματα αλλά μάλλον του συρμού είναι αυτες, οι παρατάξεις. Τα σχήματα ήταν και αλλοιμονο θα είναι για πάντα μια τάση χλευάσμου στους “δασκάλους της νεολαίας γδαρταδες”. Ο συρμός όμως είναι το “που πας χωρίς κομμα”, αυτό βλέπω εγώ. Βλέπω πχ το ΚΚΕ να αποψιλωνει τον Πελετιδη από αυτο που μπορούσε να γινει, μια αριστερή αγωνιστική συλλογικότητα κατοικων.Αυτο ειναι ο συρμός, αυτά που λεω είναι για να γελάτε οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρταδες και για να εισβάλλουν ποτέ ποτέ στο προσκήνιο οι κατω να σας χαλάνε την σουπα.

        Δεν χάθηκαν οι λέξεις Ηλεκτρα, λέμε άλλο πραγμα.

        Καληνυχτα.

        Κωστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Χωρίς να θέλω ν’ακουστώ ΚΝίτης, χωρίς κομματική καθοδήγηση κάποιας μορφής, δουλειά δε γίνεται…

          Κόμματα θα υπάρχουνε. Μικρά και μεσαία, οργανώσεις χωρίς κομματικές σφραγίδες, έστω συγκροτημένες παρέες, αλλά κάποιας μορφής οργάνωση θα υπάρχει.

  2. Πέτρος Κ.

    Άλλα διαβάζουμε και άλλα καταλαβαίνει ο καθένας.
    Στα σχόλια του Κ. φαίνεται να υπάρχουν παρανοήσεις του κειμένου ή σκόπιμες διαστρεβλώσεις :
    α. Πουθενά δεν αναφέρεται στο κείμενο ότι υπήρξε συμφωνία να μπουν και οι 6 αποχωρήσαντες από το ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερή Παρέμβαση Bύρωνα, (που χαρακτηρίζεται ως εντυπωσιακό από το σχολιογράφο), ούτε φαίνεται να ζήτησαν κάτι τέτοιο, ούτε φαίνεται να έγινε κάποιου τέτοιου είδους συζήτηση. Και γύρω από αυτό γράφονται διάφορα ακαταλαβίστικα. Πολύ καθαρά αναφέρεται ότι ο σύμβουλος της ΛΑΕ, που απευθύνθηκε και ζήτησε συνεργασία, για αυτόν υπήρξε συμφωνία να είναι στο ψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενος.
    β. Πουθενά δεν χαρακτηρίζονται κάποιοι ως κρυφοσυριζαίοι, ούτε υπονοείται κάτι τέτοιο, διαστρέβλωση που επαναλαμβάνεται, για να προξενήσει συμπάθεια στα θύματα της δήθεν συκοφαντίας και των δήθεν θεωριών συνομωσίας. Αλλά λέγε-λέγε κάτι θα μείνει.
    γ. το σχόλιο ότι «Το ΚΚΕ που λέει πως η ΛΣ είναι του ΚΚΕ είναι ειλικρινέστερο από το κείμενο που λέει πως η ΑΠ δεν είναι κομματικό εγχείρημα» τι υπονοεί; Στην Αριστερή Παρέμβαση συμμετέχουν κυρίως ανένταχτοι και μέλη τουλάχιστον 5 οργανώσεων. Δεν «είναι κακό» τα μέλη των οργανώσεων να υπερασπίζουν την Αριστερή Παρέμβαση. Κακό είναι η κουβέντα να πηγαίνει αλλού, για να μην απαντηθούν τα επίδικα και επειδή δεν μπορούν δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, να συνεχίζεται από μέλη άλλης οργάνωσης η παρουσίαση της Αριστερής Παρέμβασης ως «κομματικά περιχαρακωμένης».

    Reply
    1. Κώστας

      Πέτρο διάβασε το κείμενο του Τζορτζιώτη καμάρι μου όπου λέει πως θα έμπαιναν στο ψηφοδέλτιο ΚΑΙ ΟΙ 6 αποχωρήσαντες, δηλαδή και οι 2 που σήμερα είναι στην ΡΕΚΒ και οι 4 που είναι στην ΠΠ. Ε ναι, είναι εντυπωσιακό
      να λέει η ΑΠ πως δέχτηκε και τους 6 αλλά είναι κρυφοσυριζαίοι, και οι 2 που είναι στην ΡΕΚΒ, που δεν λένε για την κυβέρνηση και αν θα συνεργαστούν με την διοίκηση. Δεν φταίω καμάρι μου που ο Τζιορτζιώτης γράφει θεωρίες συνωμοσίας και κάνει πολιτική αντιπαράθεση τέτοιου επιπέδου. Τουλάχιστον η ΡΕΚΒ δεν ακολουθεί τον κατήφορο να αρχίσει να λέει “να ξεκαθαρίσει ο Τζιορτζιώτης, ο Τζιορτζιώτης δεν ξεκαθαρίζει αν θα πάει με την διοίκηση”.

      Επίσης είναι έξω από την φυσιογνωμία των σχημάτων να μπαίνουν … συνεργαζόμενοι. Ή μπαίνουν σαν μέλη ή ιδρύουν κίνηση η οποία συνεργάζεται. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε σχεδιασμός ένταξης σαν μέλη, προφανώς όχι από την μεριά της ΑΠ αλλιώς θα τους την είχε προτείνει όταν οι 6 ζήτησαν συνεργασία. Επίσης όπου έχει ζητηθεί ένταξη σαν μέλη, οπου δηλ πάνε τα μέλη της ΛΑΕ να μπουν σε μια κίνηση τους διώχνουν, όλους, και τα μέλη της ΑΡΑΝ που συνήθως είναι ιδρυτικά μέλη της κίνησης και μετά λένε “η ΑΡΑΝ έσπασε το σχήμα ή το Κ Σχέδιο” Δεν είναι έτσι, όταν υπάρχει αλλοίωση του πολιτικού DNA που μιλάει για εναιομετωπική συνεργασία, ιδανικά από την πρώτη μέρα με ενιαίο σχήμα αλλιώς με κάποια συνεργασία που να βαθαίνει κλπ, αυτό είναι το πολιτικό δεδομένο που διασπά ένα σχήμα. Επίσης είναι έξω από την φυσιογνωμία κάθε αξιοπρεπούς αγωνιστή της αριστεράς να μπει σαν … συνεργαζόμενος. Αν είναι συνεργαζόμενος μπαίνει και στον τίτλο με την μορφή μετωπικής συνεργασίας. Αυτά τα ΚΚΕδίστικα αλλού, οι συνεργασίες γίνονται μεταξύ πολιτικών χώρων και όχι ένας χώρος με άτομα. Από την στιγμή που η πολιτική διευρυνση του σχήματος δεν ήταν εφικτή προφανώς θα υπήρχε διάσπαση και δημιουργία νέου το οποίο ορθά ζητάει μετωπική συνεργασία που δεν υπάρχει ένας πολιτικός λόγος να μην προχωρήσει όταν μιλάμε για ένα σχήμα που έχει 2 δημοτικούς συμβούλους με τους οποίους η ΑΠ δέχτηκε να συνεργαστεί, όπως λέει ο Τζ, και οι υπόλοιποι είναι μέχρι χτες μέλη της ΑΠ. Πότε γίνανε αυτές οι μεταλλάξεις και τα μέλη της ΡΕΚΒ μέχρι χτες μέλη της ΑΠ και του ΝΑΡ, θα πάνε και θα ψηφίζουν αντιλαικό προυπολογισμό και τα άλλα συνωμοσιολογικά που λέει ο Τζ

      Και Πέτρο, όταν υπογράφει σαν ΑΠ απαγορεύεται να γράφει σαν ΝΑΡ. Να υπογράψει σαν ΝΑΡ και να κάνει αυτο που λες “υπεράσπιση” του σχήματος που δεν είναι παρά αλλοίωση του χαρακτήρα του, όπως είπα πριν. Αλλά τουλάχιστον θα είναι θεμιτό. Τα σομπρέρο ξεχάστε τα και οι αποκριες περάσανε.

      Φιλάκια

      Κώστας

      Reply
    2. Κώστας

      Μια διόρθωση
      Σύντροφε Χριστόφορε σε ευχαριστώ γιατί με βοήθησες να καταλάβω κάτι που δεν είχα καταλάβει

      Μάλλον παρανόησα το σημείο 4 του κειμένου το οποίο μιλάει για 2 συνεργαζόμενους και όχι 6. Δεν αλλάζει την ουσία του επιχειρήματος μου όμως πως οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι μέλη της ΡΕΚΒ έγιναν δεκτοί ως συνεργαζόμενοι. Το οποίο όπως λέει και ο Χριστόφορος είναι λάθος γενικά. Που είναι εντυπωσιακό πως γίνεται ο Χριστόφορος να συμφωνεί μαζί μου στο 100% και να γράφει σχόλιο διαφωνίας με μένα.

      Βρε Χριστόφορε αυτό το “μπείτε σαν συνεργαζόμενοι” που λες πολύ όμορφα πως είναι άλλο από αυτό που γινότανε μέχρι σήμερα που υπήρχε ισοτιμία των μελών είναι αλλοίωση του DNA ενός σχήματος, είναι αυτό που λέει ο Πελετίδης στην Πάτρα, δεχόμαστε άτομα και όχι χώρους. Τι να το κάνω εγώ αν η ΑΠ είχε ιστορία συνύπαρξης και πολυτασικότητας όταν τώρα πήρε αποφάσης απέναντι σε αυτό το κεκτημένο ?? Πως μετά τους κατηγορείς τους 2 που έφτιαξαν νέα συλλογικότητα με όσους της ΑΠ διαφωνούσαν με την άρνηση διεύρυνσης της ? Η οποία διεύρυνση γίνεται ιδανικά με οργανική ένταξη μελών ή με μετωπική συνεργασία αρχικά. Οπως κάνουμε σε σειρά χώρων πχ εργασιακών, όπως συζητάμε στην Θεσσαλονίκη.

      Γιατί να μην γίνει δηλ ? Εσύ που λες πως έπρεπε οι 2 να μπουν οργανικά και όχι με αστερίσκο συμφωνείς με τον Τζιορτζιώτη πως είναι τόσο τραγικές περιπτώσεις όσο περιγράφει ? Αν είναι τόσο τραγικοί πως η ΑΠ τους δέχτηκε έστω σαν συνεργαζόμενους ? Αν δεν είναι τραγικοί γιατί να μην γίνει συνεργασία, ποιοι είναι τραγικοί ? Τα μέχρι χτες μέλη της ΑΠ ?

      Αυτά παιδιά, δεν μπορεί να λέμε τα ίδια, δεν απαντάτε γιατί δεν έχετε να απαντήσετε, δεν έχει προταθεί ένας πολιτικός λόγος για την άρνηση συνεργασίας όταν η ΑΠ ρητά δέχτηκε τον Κοσκινά και τον Μαυρόπουλο. Που είναι το πρόβλημα τότε ? Γιατί δηλ με άτομα μόνο σαν συνεργαζόμενοι ?

      Κώστας

      Reply
  3. Χριστοφορος

    Να σου πω εγω αγαπητε Κωστα που δεν ειμαι ΝΑΡ ουτε ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ( να σημειωθει οτι τα μελη της Αριστ. Παρεμβασης ειναι αριστεροι ενταγμενοι σε πολλα κομματα ή ανενταχτοι. Δηλαδη πιο ενωτικο σχημα δεν υπαρχει).
    Επειδη τα παρακολουθησα απο κοντα λοιπον, πριν ακομα αρχισει η προεκλογικη περιοδος, οι πεντε Δημοτικοι Συμβουλοι που ειχαν εκλεγει με τον ΣΥΡΙΖΑ και μετα αποχωρησαν, δηλωνουν οτι θα κατεβουν στις εκλογες με επικεφαλη μια εξ αυτων. Στη συνεχεια φευγουν οι δυο απο τους πεντε και κανουν κρουση στην Αριστερη Παρεμβαση για κοινη καθοδο στις εκλογες δηλωνοντας οτι συμφωνουν 100% με την πολιτικη της. Η Αρ.Πα. τους απαντα οτι μπορουν να κατεβουν και μαλιστα γίνεται δεκτό να υπάρχει η ένδειξη συνεργαζόμενος δίπλα στο όνομα τους, (κακως κατα τη γνωμη μου αφου υπαρχει μεχρι στιγμης ισοτιμη αντιμετωπιση ολων των συντροφων).
    Αλλα παλι αλλαζουν γνωμη αφου βρισκουν 2-3 καλοθελητες απο την ΑρΠα που χωρις καν να μας ενημερωσουν συνεργαστηκαν και φτιαξανε την “Ριζοσπαστικη Ενωτικη Κινηση Βυρωνα” και σαν τετοιοι ενωτικοι πια,
    ερχονται παλι στην ΑρΠα για συνεργασια, δηθεν για την ενοτητα της αριστερας και αλλα τετοια.
    Για οποιον δεν εχει ακομα καταλαβει, ολη αυτη η γυροβολια και το πηγαινε-ελα γινεται (και οχι μονο στο Βυρωνα) για να μπει η ΛΑΕ με το ετσι θελω σε άλλα υπαρχοντα αριστερα εκλογικα σχηματα.
    Δεν ξερω αν θα συνεχιστει αυτο το σουρτα-φερτα ή θα σταματησουν στην “Ρiζοσπαστικη Ενωτικη Κινηση Βυρωνα” . καλη τους επιτυχια

    Reply
  4. Βυρωνιώτης

    Ανακοίνωση ΑΡ.ΠΑ. – Μια συναγωνιστική απάντηση, σχετικά με ένα κείμενο και μια συνάντηση

    http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com/2019/03/blog-post_27.html

    Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε το ιδρυτικό κείμενο της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα (ΡΕΚΒ) και ταυτόχρονα μας ζητήθηκε συνάντηση με σκοπό εκλογική συνεργασία στις δημοτικές εκλογές.

    Όσον αφορά την κριτική που μας γίνεται στο κείμενο της ΡΕΚΒ δεν βλέπουμε λόγο σχολιασμού, γιατί οι κάτοικοι του Βύρωνα ξέρουν καλά τι κάνουμε και ποιοι είμαστε. Όσον αφορά την εκλογική συνεργασία, τοποθετηθήκαμε με βάση τις αρχές και τις αποφάσεις μας. Ως Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, αποδεικνύουμε εδώ και 24 χρόνια καθημερινά, ότι:

    – Προωθούμε μια ριζοσπαστική αριστερή λογική, απέναντι στις διαχρονικά αντιλαϊκές επιλογές των δημοτικών αρχών, των κυβερνήσεων και του κεντρικού κράτους.

    – Επιδιώκουμε την ενότητα στον καθημερινό αγώνα. Όλα τα χρόνια της ύπαρξής μας, αγωνιζόμαστε εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου για να υπερασπίσουμε τα λαϊκά συμφέροντα, με στόχο την συλλογικοποίηση των αντιστάσεων των κατοίκων του δήμου μας, ώστε να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Παράλληλα, προσπαθούμε να συνδέσουμε τις διεκδικήσεις με ένα άλλο στρατηγικό όραμα για την ταξική και κοινωνική χειραφέτηση.

    – Λειτουργούμε δημοκρατικά, με τις συνελεύσεις των μελών μας στην βάση των φυσικών προσώπων. Συγκροτούμαστε από ανένταχτους και οργανωμένους σε πολιτικές οργανώσεις. Οι εκπρόσωποί μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύονται από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν προκρίνουμε προεκλογικές συγκολλήσεις που η ζωή έχει αποδείξει, ότι μπορούν να διαλυθούν την επόμενη μέρα.

    Όσους συναγωνιστές δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις θέσεις μας, τους θέλουμε στην ΑΡ.ΠΑ., όχι μόνο για τις εκλογές αλλά κυρίως μετά, ως ισότιμα μέλη με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτό ισχύει και για τους συναγωνιστές της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης. Η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός των δυνάμεων δεν βοηθά την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και τη ενωτική δράση της ανυπότακτης αριστεράς.

    Καλούμε τους συναγωνιστές της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης, εφόσον και αν για τους δικούς τους λόγους επιμένουν σε ξεχωριστή κίνηση, να βρεθούμε μαζί στο ίδιο μετερίζι των αγώνων πριν και μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιδιώκουμε την κοινή δράση στα κινήματα και την κοινή στάση/συνεργασίες σε όλα τα κρίσιμα προβλήματα.

    Επιμένουμε ενωτικά και ανατρεπτικά, ενάντια στη συνδιαχείριση με τους εκπροσώπους του αστικού πολιτικού συστήματος. Θέλουμε μια αντισυστημική αριστερά που να παρεμβαίνει και στο δημοτικό συμβούλιο και στα κινήματα. Δυναμώνουμε τη φωνή των λαϊκών απαιτήσεων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

    Καλούμε όλους/ες να στηρίξουν τον όμορφο αλλά και δύσκολο δρόμο της συλλογικής πάλης και της οργάνωσης της δράσης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, ΕΕ, Δημοτικές αρχές. Στις ερχόμενες εκλογές να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μιλάει εξ’ ονόματός μας και να εφαρμόζει αντεργατικά μέτρα.

    27/3/2019

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *