.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Απόφαση συνέλευσης του δυναμικού της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας


Την Παρασκευή 25/1 πραγματοποιήσαμε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στο Σύνταγμα, νέα συνέλευση του δυναμικού της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Συμμετείχαν δεκάδες μέλη προερχόμενα από όλες τις γειτονιές της πόλης και όλο το εύρος των πολιτικών ρευμάτων που συγκροτούν εδώ και χρόνια την Κίνηση, καθώς και αρκετοί νέοι σύντροφοι και συναγωνιστές που γνωριστήκαμε και συμπορευτήκαμε στα κινήματα και τους αγώνες στην Αθήνα.

Η συνέλευση συζήτησε γύρω από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση ευρύτερα αλλά και ειδικά στο Δήμο της Αθήνας με στόχο να διαμορφωθεί συλλογική εκτίμηση για την τρέχουσα περίοδο. Ο χαρακτήρας της πόλης ως πεδίου μεγάλων αντιθέσεων (η βιτρίνα του κέντρου από τη μια και η «πίσω αυλή» του κέντρου και των γειτονιών από την άλλη), η κεντρική θέση που παίρνει στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και ο ρόλος του «μητροπολιτικού» δήμου της Αθήνας, θωρακισμένου απέναντι στο λαό και αναβαθμισμένου στα πλαίσια του ν. Κλεισθένης Ι, η πολιτική της δημαρχίας Καμίνη, αλλά και των υπολοίπων παρατάξεων του αστικού τόξου, διαμορφώνουν το πεδίο μέσα στο οποίο καλούμαστε να παρέμβουμε.

Αναδείχθηκαν μια σειρά μέτωπα πάλης και μαζικής παρέμβασης στις γειτονιές της πόλης, αλλά και κεντρικά στο δήμο, στα οποία η Κίνηση φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη κινήματος και συντονισμού των αγώνων, ώστε να τολμάμε να ελπίζουμε ότι μπορούν να αποβούν νικηφόροι. Στόχος και οδηγός μας είναι η βελτίωσης της θέσης, της καθημερινότητας και της ζωής της πλατιάς πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νεολαίας, ντόπιων και μεταναστών, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, όλου αυτού του δυναμικού που, μη έχοντας τίποτα άλλο παρά μόνο τα χέρια και το μυαλό του, θέτει σε κίνηση τη ζωή και την καθημερινότητα αυτής της πόλης. Φιλοδοξούμε να πρεσβεύσουμε στην πράξη μία λογική που θα μπει σφήνα στο διαμορφούμενο νέο διπολισμό ενός δήθεν προοδευτισμού από τη μια και μιας σκληρής ακροδεξιάς, νεοφιλελεύθερης γραμμής από την άλλη, που χέρι-χέρι προχωράνε μαζί τη γραμμή του Κεφαλαίου και της Αστικής τάξης για καθυπόταξη και περαιτέρω ξεζούμισμα της Εργατικής τάξης. Αυτό δηλαδή που υπηρέτησε η Δημαρχία Καμίνη τα τελευταία χρόνια, που ανασυνθέτοντας το Δημοτικό συμβούλιο με νέες πλειοψηφίες και «συναινέσεις» προχώρησε σε διαχείριση του Δήμου μαζί με επιχειρηματικούς Ομίλους και άλλα συμφέροντα για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους εις βάρους της ζωής, των δικαιωμάτων, της καθημερινότητας των εργαζομένων.

Ουσιαστικό και οργανικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσε το πλαίσιο αρχών λειτουργίας της Κίνησης, φιλοδοξώντας να αναστρέψουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος και κυρίως να είμαστε αποτελεσματικοί στους αγώνες του μέλλοντος. Μια λογική όπως η δική μας, που κινείται κόντρα και ενάντια στο σύστημα, που προσπαθεί να εκφράσει τις επιθυμίες των πολλών κόντρα στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών μπορεί να ελπίζει ότι θα αποτελέσει αξιόλογο αντίπαλο μόνο αν στηριχτεί στις υπέρτερες δυνατότητες που προσφέρει η συλλογικότητα έναντι της ατομικής σκέψης και δράσης. Μόνο στη βάση της συλλογικής δουλειάς και εκπροσώπηση, με δημοκρατική συζήτηση και αποφάσεις και εναλλαγή στις εκπροσωπήσεις σε αστικούς θεσμούς και όργανα μπορούμε να συγκροτήσουμε υπολογίσιμο αντίπαλο.

Εκλέξαμε συντονιστικό το οποίο εξουσιοδοτήθηκε να διαμορφώσει κείμενο πολιτικού στίγματος και θέσεων, πλαισίου και προγράμματος πάλης τη Κίνησης, στη βάση του πλούτου της συζήτησης που αναδείχθηκε στη συνέλευση. Το κείμενο αυτό μαζί με το αντίστοιχο πλαίσιο αρχών συλλογικής, δημοκρατικής λειτουργίας θα αποτελέσουν για εμάς βάση συζήτησης για προγραμματική διακήρυξη της Κίνησης που θα γίνει στη επόμενη συνέλευση. Στη βάση αυτών απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα στο σύνολο του δυναμικού που συγκροτούσε ως τώρα την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή επανεκκίνησης με το απαραίτητο, για την περίοδο, περιεχόμενο και τρόπο λειτουργίας, στην κατεύθυνση της αναγκαίας διεύρυνσης καλώντας σε συστράτευση αγωνιστές, αγωνίστριες και συλλογικότητες της μαχόμενης-ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Καλούμε λοιπόν σε νέα συνέλευση στις 15 Φεβρουαρίου, σε χώρο και ώρα που θα ανακοινώσουμε σύντομα, για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε τη διακήρυξη της Κίνησης μαζί με τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας και στη βάση αυτών να λάβουμε αποφάσεις για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές (υποψηφιότητες, επικεφαλής ψηφοδελτίου και εναλλαγή κλπ).

Ως συνέλευση του δυναμικού της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας θέλουμε να σημειώσουμε ότι γεννώνται ερωτήματα από κείμενο που κυκλοφόρησε δημόσια με υπογραφή «συντονιστικό Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Από ποια δημοκρατική διαδικασία συνέλευσης, που εκφράζει το δυναμικό της κίνησης, προήλθε το «συντονιστικό», αλλά και το κείμενο αυτό και σε ποια βάση θέτει σε αμφισβήτηση την ανοιχτή, μαζική, δημοκρατική διαδικασία συνέλευσης της 11/1; Σημειώνουμε ότι σε αυτή τη συνέλευση συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, των αγωνιστών και των ρευμάτων που συγκροτούν την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας εδώ και χρόνια. Κόντρα σε τέτοιες διασπαστικές λογικές χωρισμού απευθύνουμε κάλεσμα σε συλλογική, δημοκρατική έκφραση του αντικαπιταλιστικού, ριζοσπαστικού, αγωνιστικού δυναμικού στην Αθήνα, μακριά από ιδιοκτησιακές λογικές και επιδίωξη διαμόρφωσης τετελεσμένων.

Τέλος σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «κλειδωμένες» υποψηφιότητες της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Αθήνα ενημερώνουμε κάθε πραγματικά ενδιαφερόμενο, ότι σε συλλογική δημοκρατική διαδικασία συνέλευσης του δυναμικού της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτε σχετικό. Θέμα υποψηφιοτήτων πρέπει και πρόκειται να συζητηθεί μόνο μετά τη διαμόρφωση και έγκριση από συνέλευση θέσεων, σχετικού προγράμματος δράσης και πλαισίου λειτουργίας και στη βάση αυτών και μόνο. Σε σχετική περίπτωση θα ενημερώσουμε άμεσα με Δελτίο Τύπου.

Η συνέλευση του δυναμικού της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 76.67% ( 6
Συμμετοχές )



7 σχόλια στο “Απόφαση συνέλευσης του δυναμικού της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

  1. Left G700

    Εδώ (λινκ) κάποιοι άλλοι μάς τα λένε κάπως αλλιώς. Μάλλον μετά το ντέρμπι ΑΕΚ – (Μ)ΠΑΟΚ πάμε για ντέρμπι ΣΕΚ – ΝΑΡ…

    Reply
  2. Κώστας

    Οι δημοτικές εκλογές είναι το μόνο πεδίο στο οποίο, ακόμα, υπάρχουν κάποιες ελπίδες να συμμετάσχει η αριστερά στον εκλογικό μαραθώνιο που έρχεται. Σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την εικόνα κομματικών ανταγωνισμών (οργανώσεων που υποτίθεται πως συνυπάρχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πρέπει να πάμε αλλιώς. Δεν μιλάμε για μια απλή διαφωνία αλλά για αντιπαραθέσεις στον πυρήνα της πολιτικής ηθικής, για αλληλοκατηγορίες πλαστογραφίας διαδικασιών και οργάνων και μάλιστα μεταξύ οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς. Μιλάμε για ένα στυλ αντιπαράθεσης το οποίο δεν υπάρχει ούτε στα χειρότερα της ΛΑΕ που διαφορές στις στάσεις και συμπεριφορές είναι λογικό να υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό, Το ότι τα 2 αυτά πολιτικά κέντρα έκαναν ενωμένα τότε τέτοιο στυλ αντιπαράθεσης έναντι όσων μέσα στα σχήματα γειτονιάς διαφωνούσαν με την κομματική παραταξιακή εκλογικίστικη λογική της “αντικαπιταλιστικής κίνησης” ολοκληρώνει την εικόνα.

    Οι αγωνιστικές ριζοσπαστικές τάσεις του κινήματος κατοίκων καλούνται να δώσουν άλλη κατεύθυνση και άλλα πρότυπα για την σχέση των κατοίκων, νέων, νέων εργαζόμενων, μεταναστών και προσφύγων, εργαζομένων και άνεργων, μικροεπαγγελματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομαγαζατόρων με το κίνημα γειτονιάς και την αριστερά. Από αυτή την άποψη η απεξάρτηση μερίδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από αυτή την παθογένεια που έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να διευρυνθεί με περισσότερο ακόμα εγκλωβισμένο εκεί κόσμο μαζί με την απελευθέρωση του πλατιού τοπικού δυναμικού της Ανοικτής Πόλης που επίσης έχει ολοκληρωθεί και η ήδη τριετής διαδικασία κινηματικής και πολιτικής του ανασύνθεσης προς την δημιουργία της Ανυπότακτης Αθήνας είναι η τελευταία ελπίδα της αριστεράς και του τοπικού κινήματος στην Αθήνα Δεν είναι δυνατόν μια παράταξη να επανεμφανίζεται μετά από 5 χρόνια, η μια μερίδα της να ανακοινώνει ότι είχε την σούπερ παρουσία όλα αυτά τα χρόνια και πως έχει επικεφαλής και πως κάνει και διεύρυνση και τα ρέστα και η άλλη ουσιαστικά να καλεί σε ανασυγκρότηση και επανίδρυση γιατί ρητά ή άρρητα ρίχνει ευθύνες για την γραφειοκρατικοποίηση της Ανταρσία στο άλλο πολιτικό κέντρο. Προς τι όμως αυτή η προεκλογική ανασυγκρότηση, πως θα πείσει πως είναι κάτι καινούριο, πως θα πείσει όταν την ίδια ώρα που αλληλοκατηγορείστε για πλαστογραφίες (!!!!!) ετοιμάζεστε μαζί για τις βουλευτικές και τις ευρωεκλογές ?

    Σε μια συγκυρία που το ΑΝ θα κατέβει η αριστερά στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές με σοβαρό αριστερό ταξικά φορτισμένο τρόπο και αντιιμπεριαλιστικό τόνο, κοινωνική διείσδυση και ορατότητα, αξιοπρεπή φυσιογνωμία και αξιοπρεπή εκλογική καταγραφή είναι αμφίβολο και βασικά απίθανο, με όλη την επιδείνωση που αυτό θα φέρει στον ήδη αρνητικό λόγω του μνημονιακού αναδιαρθρωτικού κεκτημένου σε εργασία και εκπαίδευση και της ήττας του 15 και έκτοτε, ταξικό συσχετισμό δύναμης, πρέπει να προστατέψουμε το τελευταίο έστω πεδίο που ακόμα κάτι μπορούμε να κάνουμε.

    Κώστας

    Reply
  3. Left G700

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ…

    Κανείς από το ΝΑΡ για να μας διαφωτίσει. Ουδείς από το ΣΕΚ για να μας εξηγήσει. Αχ, αυτά τα «επαναστατικά», «αντικαπιταλιστικά», «διεθνιστικά» αριστερά παλιόπαιδα (με την καλή έννοια)… Όταν είναι για εσωτερικές διχαστικές διαφωνίες «άλλων» η γλωσσίτσα τους πηγαίνει ροδάνι. Όταν η κουβέντα έρχεται στις δικές τους εσωτερικές διχαστικές διαφωνίες παθαίνουν γλωσσοδέτη!

    Μάλλον την Αριστερά πρέπει να είχε στο μυαλό του ο Καμπανέλλης όταν έγραφε «Το μεγάλο μας τσίρκο»

    Reply
  4. α

    Τίποτα άλλο εκτός από κουτσομπολιό δεν έχετε να πείτε οι οπαδοί της ΛΑΕ.
    Λογικό αφού δεν μπορείτε να πείτε μια θετική κουβέντα για το χρεοκοπημένο σας κόμμα, τον εκτός τόπου “Επικεφαλής” που βλέπει με τρόμο ότι δεν πιάνει το 3%, τους βυζαντισμούς, τις συνεργασίες με τις εθνικιστικές ομαδούλες και παραγοντίσκους, την ΚΟΕ των μακεδονικών συλλαλητηρίων.
    Αλλά και τα “διπλά μέτωπα” των ΑΡΑΣ-ΑΡΑΝ (νόου χάου από ΜΑΡΣ!), τη διάσπαση στο δήμο Θεσσαλονίκης, από με τον πασόκο μπίζνεσμαν το ΑΡ από κεί με την πρωτοβουλία των 9 οργανώσεων οι ΑΡΑΣ-ΔΕΑ-ΑΡΑΝ (μέχρι τώρα).

    Reply
    1. Left G700

      Μικρό μου (και ξεχασιάρικο) α,

      Για ρίξε μια ματιά παρακάτω. Σου θυμίζουν κάτι αυτά;

      Αποχώρησαν 4 μέλη από τη ΛΑΕ Ροδόπης (Απρ 02, 2018)
      https://pandiera.gr/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-4-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CE%B5-%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%82/

      Ανακοίνωση αποχώρησης 68 μελών από τη ΔΕΑ (Απρ 19, 2018)
      https://pandiera.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-68-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B5/

      Σκληρή κριτική στη ΛΑΕ εκ των ένδον (Μαΐ 20, 2018)
      https://pandiera.gr/%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CE%B5-%CE%B5%CE%BA-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CE%BD/

      Π. Σωτήρης: Επιστολή παραίτησης από το Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας (Δεκ 18, 2018)
      https://pandiera.gr/%CF%80-%CF%83%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80/

      ΥΓ Να λάβεις υπ’ όψη σου ότι σε λυπήθηκα και δεν πήγα πιο πίσω από το 2018. Αν όμως δεν καθίσεις στη θέση σου, σταυρώνοντας τα χεράκια σου ήσυχα-ήσυχα πάνω στο θρανίο σου, θα με κάνεις να θυμώσω. :-) :-) :-) :-) :-)

      Reply
      1. α

        “Αυτά” είναι κείμενα που αναφέρονται σε πραγματικά φαινόμενα κρίσης της ΛΑΕ, με τα λόγια των πρωταγωνιστών.
        Δεν είναι “μόλχευση” κουτσομπολιών, αυθαίρετων εκτιμήσεων και ψευδολογιών.

        Reply
        1. Κώστας

          Σ. α δεν συμφωνώ μαζί σου πως το ΠΡΙΝ η pandiera και η Εργατική Αλληλεγγύη διακινούν κουτσομπολίά, αυθαίρετες εκτιμήσεις και ψευδολογίες.

          Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.