.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Απαράδεκτη πολιτική πράξη της δημοτικής αρχής του Δ. Βύρωνα


vironas1Κατέθεσε ως αντίδικος στο δικαστήριο ενάντια στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για την παροχή του γάλατος.

Συζητήθηκε την Πέμπτη 15/1/2015 στο δικαστήριο η αγωγή που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι του Δήμου Βύρωνα με την οποία ζητούν να υποχρεωθεί ο Δήμος να τους καταβάλει τα χρήματα που αντιστοιχούν στη παροχή του γάλατος κατά την περίοδο 2/2011 έως 31/12/2011, γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν τους είχε δώσει.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι υπηρετούν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες όπως καθαριότητα, κοιμητήριο κ.λ.π. όπου σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις και την νομοθεσία ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τους καταβάλει καθημερινά ένα λίτρο γάλα για λόγους προστασίας της υγείας τους.

Στο δικαστήριο η σημερινή δημοτική αρχή προσήλθε και κατέθεσε ως αντίδικος σε βάρος του δικαιώματος των εργαζομένων. Αμφισβήτησε τις συλλογικές συμβάσεις και την νομοθεσία που σαφώς ορίζει ότι όταν δεν δίνεται ένα λίτρο γάλα την ημέρα αποτιμείται και δίνεται στον εργαζόμενο σε χρήμα. Δυστυχώς η δημοτική αρχή αντί να συνομολογήσει και να αναγνωρίσει την υποχρέωση που έχει ο Δήμος και να δώσει τα χρήματα στους εργαζόμενους ζήτησε από το δικαστήριο να απορριφθεί η αγωγή των εργαζομένων. Να καταδικαστούν και να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη αντεργατική πολιτική πράξη της δημοτικής αρχής που θέτει σε αμφισβήτηση ένα δικαίωμα το οποίο σχετίζεται με την προστασία της υγείας των εργαζομένων και είναι κατοχυρωμένο μέσα από συλλογικές συμβάσεις και τη νομοθεσία. Δυστυχώς η Δημοτική αρχή δεν σεβάστηκε το στοιχειώδες και αντιδίκησε στο δικαστήριο για αυτό το θέμα, ενώ όφειλε να συνομολογήσει για το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων προτείνοντας να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι.

Το Δ.Σ του σωματείου μας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του δικαστηρίου πραγματοποίησε έντονη παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή παρουσία και του Δημάρχου κ. Κατωπόδη καταγγέλλοντας ως αντεργατική τη συγκεκριμένη πράξη. Επισημαίνοντας ότι η επιχειρηματολογία που κατατέθηκε στο δικαστήριο αμφισβητεί τις συλλογικές συμβάσεις και την νομοθεσία που κατοχυρώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων για να τους καταβάλλεται καθημερινά η παροχή του γάλατος. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και μέχρι σήμερα από τις αρχές Νοεμβρίου του 2014 δεν δίνεται καθημερινά το γάλα σε όλους τους εργαζόμενους( μείον 30%) που το δικαιούνται γιατί η προμηθεύτρια εταιρεία δεν πληρώνεται.

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας και την έντονη αντιπαράθεση η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι προτίθεται να καταθέσει κείμενο προσθήκη στο δικαστήριο όπου αναγνωρίζει το αίτημα των εργαζομένων και δέχεται να τους καταβληθούν τα χρήματα τις ημέρες που εργάστηκαν. Θα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου και σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα μας και την διεύρυνση τους.

Το σωματείο μας είναι εδώ και αποτελεί την ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν σωπαίνουμε, δεν συναινούμε απέναντι σε καμία δημοτική αρχή, καμία εξουσία όταν πρόκειται να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Συνεχίζουμε την ανεξάρτητη εργατική ταξική δράση και δυναμικά αντιστεκόμαστε ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του Δήμου και των υπηρεσιών του, ενάντια σε όσους απεργάζονται σχέδια ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής ιδιωτών στη λειτουργία του δήμου μέσα από διάφορες συμβάσεις. Αγωνιζόμαστε για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Ιανουάριος 2015

 

 Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

1 Σχόλιο στο "Απαράδεκτη πολιτική πράξη της δημοτικής αρχής του Δ. Βύρωνα"

Άκης Κατωπόδης: Δήμαρχος ΣΥΡΙΖΑ με ατζέντα Νέας Δημοκρατίας http://marxismdaily.blogspot.gr/2015/01/blog-post_13.html Παρακολουθώ αρκετά σταθερά την πολιτική πορεία του δήμαρχου του ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα Άκη Κατωπόδη. Ο λόγος είναι ότι διαμένω στην επικράτεια του συγκεκριμένου δήμου και τα όσα αποφασίζει ή παραλείπει ο «αριστερός δήμαρχος» επιδρούν άμεσα στη ζωή μου. Έχοντας απευθύνει ήδη ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα μέτρα που δεν έλαβε για τους ανέργους συμπολίτες του, συνεχίζω με νέα πεπραγμένα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου. Όσοι από εμάς παρακολουθούσαμε τα πεπραγμένα του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Χαρδαλιά (Νέα Δημοκρατία) διαπιστώναμε τακτικά την ακρογωνιαία αντίθεση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Στάση Βύρωνα, με τα 5μηνα προγράμματα που λειτουργούσαν στο δήμο. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κύριος Κατωπόδης κατηγορούσαν την δημαρχεία Χαρδαλιά για την εφαρμογή των «απαράδεκτων 5μηνων προγραμμάτων» και σχεδόν αφόρισαν τον τότε δήμαρχο κατηγορώντας τον, και ορθά, για ελαστικές σχέσεις εργασίας πληρωμένες με ψίχουλα. Επειδή όμως στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, τον Νοέμβρη του περασμένου έτους η «αριστερή» παράταξη Κατωπόδη επέλεξε τις «δεξιές» πρακτικές του δημάρχου Χαρδαλιά και έφερε ξανά (και χωρίς επιφυλάξεις έστω) τα πεντάμηνα στο δήμο. Τα 5μηνα υπερψήφισε η παράταξη του πρώην δημάρχου με επικεφαλής της τον Χρήστο Γώγο και το έτερον ήμισυ της δεξιάς του Μπαντή.… Διαβάστε περισσότερα »
wpDiscuz