.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αν αυτά λέει η αριστερότερη συνιστώσα της ΛΑΕ, τότε πραγματικά κρίμα!


questions1Τζώτζης Βασίλης

Οι παρακάτω σκέψεις γράφονται με αφορμή το κείμενο: Τι να κάνει η ΛΑΕ

Φυσικά εκτός από αυτές τις συγκεκριμένες απόψεις εντός ΛΑΕ, κυκλοφορούν και άλλες πολύ χειρότερες, ακραία «πατριωτικές» σε διαζύγιο με τη μαρξιστική θεωρία και την κομμουνιστική πρακτική.

Π.χ.

Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΕ

ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

 Το κείμενο συνυπογράφουν δοκιμασμένοι αγωνιστές, Σύντροφοι ακριβοί, καθώς και άνθρωποι με τους οποίους διατηρώ φιλικότατες σχέσεις. Παρόλα αυτά είναι αναγκαίο να σταθούμε με ιδεολογική και πολιτική αυστηρότητα στις θέσεις, να ερμηνεύσουμε πολιτικές κατευθύνσεις, να οξύνουμε το επίπεδο της αντιπαράθεσης με καθαρό μέτωπο, με ξάστερες κουβέντες και ειπωμένες προθέσεις. Παρακάτω παραθέτω αποσπάσματα σε πλάγια γραφή και εισαγωγικά, θα ακολουθεί σχολιασμός, ενώ τέλος θα γίνει μια προσπάθεια εξαγωγής κάποιων συμπερασμάτων. (οι υπογραμμίσεις Β.Τ.)

Πρόγραμμα

«α) Παύση πληρωμών και έναρξη της διαδικασίας για βαθιά διαγραφή του χρέους».

Προφανώς η βαθιά διαγραφή έχει κάποια διαφορά από τη μονομερή διαγραφή του συνόλου του χρέους. Αντιμετωπίζει το ζήτημα νομικοτεχνικά, θα είχε ενδιαφέρον να διευκρινιστούν και τα οχήματα που πιθανά θα αξιοποιηθούν, γιατί η αφήγηση είναι δίπλα σε όσα λέει η Πλεύση Ελευθερίας για τα διεθνή δικαστήρια και τον ΟΗΕ.

«γ) (…)Σχεδιασμένη αποδόμηση και άρση του μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου και των εφαρμοστικών νόμων».

Σχεδιασμένη αποδόμηση (σελίδα – σελίδα που ακούσαμε κάποτε!) του μνημονιακού πλέγματος. Πίσω και από το ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που θα το καταργούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο.

«δ) Εθνικοποίηση των τραπεζών και δημιουργία δημόσιων αναπτυξιακών τραπεζών. Έλεγχος στην Τράπεζα της Ελλάδος και διορισμός δημοσίου επιτρόπου για το τραπεζικό σύστημα».

Ακούσατε τίποτα για Εργατικό Έλεγχο; Αντιθέτως, ανάπτυξη θα φέρει και η ΛΑΕ, μάλλον με σκοπό το Καπιταλιστικό κέρδος… Αλίμονο αν από το πρόγραμμα και όχι κάτω από τις δυσκολίες της πραγματικής ζωής εμπεδώνουμε την κρατική/αστική ηγεμονία υπό Δημόσιο Επίτροπο.

«στ) (…) και εγκαινίαση μιας πολιτικής ρήξης/εξόδου από την Ε.Ε. Προετοιμασία για το ενδεχόμενο μιας μονομερούς  αποπομπής της Ελλάδας από την Ε.Ε., η οποία είναι νομικά  δυνατή βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας».

Πέρα από τη σταδιοποίηση – σαλαμοποίηση της εξόδου από ΕΥΡΩ/Ε.Ε. η χώρα -η μια και ενιαία Ελλάδα μας- μόνο ως θύμα νομικής αγριότητας μπορεί να πάθει (όπως εκείνος ο τραγουδιστής που ΔΕΝ το ήθελε, αλλά το έπαθε) την έξοδο από την Ε.Ε..

«ζ) (…) Σε συνδυασμό με την ανάκτηση των ιδιωτικοποιημένων δημοσίων επιχειρήσεων και αγαθών και την εθνικοποίηση αναγκαίων στρατηγικών επιχειρήσεων με συμβολικό και περιορισμένο  αντάλλαγμα λόγω και των ζημιών από την ως τώρα εκποίηση αλλά και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας».  

Είναι εντυπωσιακό πως για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα τίθεται το ζήτημα αποζημιώσεων στην πρόταση για εθνικοποιήσεις. Συμβολική μεν αλλά αποζημίωση! Η Συνέχεια του κράτους στην αποθέωση της!! Ας αποζημιώσουμε λοιπόν τους μονοπωλιακούς Κολωσσούς για τις Ιδιωτικοποιήσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Φτάσαμε στο σημείο Σύντροφοι της ΑΡΑΝ να υπογράφουν κείμενο περί αποζημίωσης της Cosco για το λιμάνι, της Χόφτιφ για το αεροδρόμιο, του Άκτωρα για τους οδικούς άξονες κλπ. Ας φανταστούμε τι θα γίνει μπροστά στους εκβιασμούς των Ιμπεριαλιστών…

Παρακάτω ακολοθούν άλλες αναφορές για την ανάγκη σύγκρουσης αυτή τη φορά με την ΕΕ, για αντικαπιταλιστική προοπτική του προγράμματος, καθώς και για το Σοσιαλιστικό μετασχηματισμό με αφετηρία αυτό το πρόγραμμα.

Λίγες σκέψεις ακόμη

Στο κείμενο υπάρχει διάχυτη μια πατριδολάγνα προσέγγιση των πραγμάτων. Η εθνική κυριαρχία, η λαϊκή κυριαρχία, ελληνικός πολιτισμός!, υλική και ταξική απόσπαση κράτους/ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Οι κοινωνικές δυνάμεις και πολύ περισσότερο η Εργατική Τάξη ΔΕΝ προσεγγίζονται με βάση τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και συνολικής κοινωνικής αναπαραγωγής, αλλά με κριτήριο τα μνημόνια και αταξικές ιδέες του συρμού.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον η επιλογή της ρήξης με την Ε.Ε.. Αυτή ΔΕΝ αποκτά ταξικό περιεχόμενο αλλά τεχνικό/νομικίστικο για την ολοκλήρωση της εθνικής αποδέσμευσης απ τα μνημόνια.

Το πρόγραμμα και οι προτάσεις είναι πλήρως αποσπασμένες από τη δυναμική της ταξικής πάλης, των εντάσεων και των υφέσεων του λαϊκού αγώνα και έχουν μετατραπεί σε ακαδημαϊκές ασκήσεις επί χάρτου, ειδικών στα αναλυτικά (κυβερνητικά)προγράμματα.

Το χειρότερο από όλα είναι η Λογική της προγραμματικής διολίσθησης. ΔΕΝ έμαθαν τίποτα οι Σύντροφοι από την εμπειρία του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ για το πού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια αυτή η πρακτική;

Φυσικά το κείμενο έχει και θετικές διαπιστώσεις. Αυτές όμως σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορούν να ανασχέσουν τις βαριές επιλογές στα κορυφαία ζητήματα που αναφέρθησαν.

Ξάνθη 21/06/2016

Υ.Γ.

Και επειδή καλό θα είναι κανείς μας να μην κρύβει τις επιλογές του, είναι ώρα να αναγνωρίσουμε όσοι πιστεύαμε τον Ιούλιο πως μπορούσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμπορευτεί με τη ΛΑΕ ΠΩΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ!Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 63.53% ( 17
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

19 Σχόλια στο "Αν αυτά λέει η αριστερότερη συνιστώσα της ΛΑΕ, τότε πραγματικά κρίμα!"

Ανώνυμα

Ωραία. Μάθαμε την τιμή του προϊόντος, αλλά δεν ξέρουμε το προϊόν.
Διαβάσαμε την κριτική, για το κείμενο «Τι να κάνει η ΛΑΕ», αλλά (παραπομπή έστω) για το κείμενο δεν μας κάνετε την τιμή γνωστοποίησης.

τασος

και βεβαια ηταν λαθος αυτη η προσεγγιση συντροφια

Χρίστος Τουλιάτος
σύντροφε Βασίλη καλημέρα, συνιστώ λίγο μεγαλύτερη προσοχή: – το κείμενο ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ είναι από τον Ημεροδρόμο… Ούτε ΛΑΕ βλέπω ούτε διαζύγιο με τη μαρξιστική θεωρία και ανάλυση βλέπω στο κείμενο αυτό, μία χαρά ανάλυση της κατάστασης κάνει…Μην τα προσάπτεις όλα ατάκτως εριμμένα στη βιασύνη σου να ψέξεις τη ΛΑΕ. – για το χρέος το κείμενο λέει πρακτικά ό,τι και η Κίνηση για τη Διαγραφή του Χρέους. – αν το πρόβλημά σου είναι η φράση «σχεδιασμένη αποδόμηση’ και βγάζεις τόσα πολλά συμπεράσματα από αυτή τι να πω; – το συμπέρασμα ότι το κείμενο λέει ότι από την ΕΕ μόνο αν μας διώξουν οι άλλοι φεύγουμε το βγάζεις απομονώνοντας μία φράση που αναφέρεται σε ένα πολύ πραγματικό ενδεχόμενο. Τη μία μας κατηγορείτε ότι δε λέμε για την ΕΕ «ενώ μία Κυριακή βράδυ τον Ιούλη ήταν έτοιμοι να μας πετάξουν έξω σε ειδική σύνοδο» την άλλη μας κατηγορείτε που το λαμβάνουμε υπόψη και λέμε για προετοιμασία και για αυτό; Το κείμενο είναι σαφές: «οπωσδήποτε περιλαμβάνει έξοδο από την ευρωζώνη, παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος, σύγκρουση και ρήξη με την Ε.Ε» «είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ανέφικτο χωρίς ευθεία ρήξη με την Ε.Ε., ιδίως στους τομείς των επενδύσεων,… Διαβάστε περισσότερα »
γκογκολ

τελειωμενοι οσοι ασχολουνται ακομα με ΛΑΕ.

νικος

Αφού έχει (ή είχε..)και μια αριστερή συνιστώσα η ΛΑΕΝ πάλι καλά..Γιατί όποιος θεωρεί αριστερά τον Κατσανέβα,τη «Χριστιανική δημοκρατία»,το ΔΗΚΚΙ,τη Ραχήλ και το ΑΚΕΠ μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει πολλά!

Κώστας Β.

Μ’ αρέσει που εκπλήσσεστε ΑΝΤΑΡΣΥΟΙ…
Εκεί οδηγεί η οπορτουνιστική λογική των σταδίων, που στις μέρες μας παίρνει τη μορφή των «μεταβατικών προγραμμάτων», είτε έχουν φορέα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε τη ΛΑΕ ή όποιον άλλο. Απλά η ΛΑΕ έχοντας χάσει την παρθενιά της με τη «συμμετοχή στο έγκλημα» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι δυο βήματα πιο μπροστά από σας στον κατήφορο που δεν έχει τέλος- αλλά μην εκπλήσσεστε: την ακολουθείτε, απλά με διαφορά φάσης

ΓΚ

Τα στάδια ήταν θέση του ΚΚΕ και είναι αμφίβολο αν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την ανάλυση.

Κώστας Β.

Έχεις μείνει τουλάχιστον καμιά 20αρια χρόνια πίσω, χρειάζεσαι λίγο update.
Ξεκίνα αν θες με το (καινούργιο) Πρόγραμμα του ΚΚΕ

ΓΚ

20αριά ή όχι για στάδια μόνο το ΚΚΕ μιλούσε

Κώστας Β.

Εσείς δεν το λέτε «στάδια», το λέτε «μεταβατικό πρόγραμμα» (στα βαφτίσια κι εσείς μανούλες είστε όπως κι ο πρώην εκλεκτός σας). Και όχι κάποτε, σήμερα.

θοδωρης

Αντιθετα εσεις συντροφοι του κκε,επιλεγετε τον μοναχικο,ανηφορικο δρομο του ΤΙΠΟΤΑ,με κατευθυνση τον σοσιαλισμο του ΠΟΤΕ!!

Κώστας Β.

τώρα αν σου πω ότι αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακουστεί παράξενο, ε;

Κώστας

αποζημίωση της Cosco λέει ο τύπος ότι υπογράφουν μέλη της ΑΡΑΝ.

Βασίλη Τζώτζη χρειάζεσαι μπάνια.

Κώστας

Τ.Κ

Έ ρε Κώστα βλέπω ότι για τα στάδια καλά τα λες,όμως για διάβασε τι γράφει σήμερα ο Ριζ. για την κινητοποίηση στη Γαλλία που κατηγορεί την συνδικαλιστική γραφειοκρατία ότι διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση για τη διαδρομή της διαδήλωσης.Μήπως αυτό σου θυμίζει κάτι;Ο Μπούτας,μωρέ,που διαπραγματεύτηκε την κάθοδο των τραχτέρ,το ξεχάσατε;Πες εκεί στον Ριζ. να μην παριστάνουν τον χαζό γιατί πρώτοι αυτοί διδάσκουν τον οπορτουνισμό και οι υπόλοιποι έπονται.

Ηλίας Τζ.

Oσα δε φτάνει η οπορτουνιστική αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια, Τ.Κ.!
Ο Μπούτας πάλεψε για να κατεβάσει στο Σύνταγμα καμιά τριανταριά χιλιάδες διαδηλωτές και 17 τρακτέρ. Τόσο μπόρεσε. Αν δεν ήταν ο «Μπούτας», θα είχαμε μείνει στους 1500-2000 ψωραλέους αριστεροχωρικούς. Δε φρενάρησε τίποτε ο «Μπούτας». Και δεν πέταξε και σπασμένα μάρμαρα σε όποιον μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο….
Στις σικέ άσφαιρες συγκεντρώσεις, τύπου «πλατείας» και Παρασκευής 5/7/2015, ειδικεύεται η αντίστοιχη «ΓΣΕΕ» Γαλλίας, στις ποικίλες εκδοχές της, με τους επίσης αντίστοιχους κλακαδόρους της, όπως εδώ, καληώρα!
Για να μην ξεχνιώμαστε…….

Τ.Κ

Ναι πολύ κρεμαστάρια.Ο Μπούτας ούτε πάλεψε ούτε τίποτε.Του επέτρεψε ο Κουρουμπλής και η αστυνομία να κατεβάσει τα 17 τρακτέρ διότι ο ίδιος δήλωσε δημόσια ότι πρόκειται περί συμβολικής κινητοποίησης.Πρόκειται για τις γνωστές συμβολικές κινητοποιήσεις που κάνει και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και που είναι προγραμματισμένες για να είναι αναποτελεσματικές.Πρόκειται για χάπενιγκ και σόου όπως αυτά που κάνει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.Γι’αυτό και μετά ο Μπούτας κήρυξε και επίσημα τη λήξη των κινητοποιήσεων μιλώντας για άλλες μορφές αγώνα δηλ. …τίποτε.
Και τι μας λές τώρα ότι οι δικές σας συγκεντρώσεις,τα γνωστά πανηγυρτζίδικα σόου,ότι είναι αποτελεσματικά.ΧΑ ΧΑ.,Εδώ γελάνε και οι κότες.
Από σας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε η αστική τάξη αφού κόμμα της αστικής τάξης είσαστε.Πριν λίγες μέρες ο Κουτσούμπας κάλεσε τους δικαστές να παλέψουν μαζί με το λαό..πριν λίγους μήνες κάλεσε τα σώματα ασφαλείας.ΧΑ ΧΑ.Για να μην πούμε και τις διάφορες εξάρσεις εθνικισμού-σοβινισμού,εντάξει μπήκατε επικεφαλής του εθνικισμού στην Ελλάδα.

Για να μην ξεχνιOμαστε…….

γνώστης

α. Η ΛΑΕ μέχρι στιγμής επέλεξε να είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ νο2. Και η ΑΡΑΝ έχει υιοθετήσει μια αντίληψη εκλογικίστικης και παραγοντίστικης παρέμβασης που δεν έχει κανένα μέλλον και δεν οδηγεί σε κανένα καλό για τον κόσμο. Αν η ΛΑΕ επιλέξει μια αριστερή αντικαπιταλιστική αντίληψη, τότε, ανοίγει ο δρόμος και για κεντρικές πολιτικές συνεργασίες, αλλιώς, όχι! ΣΥΡΙΖΑ νο2 ΔΕΝ χρειαζόμαστε ως εργατική τάξη και λαός.

β. Το ΚΚΕ παραπέμπει τα πάντα σε μια νεφελώδικη «λαϊκή εξουσία», με αποτέλεσμα, να ασκεί μια γραφειοκρατική πολιτική που ΔΕΝ οδηγεί σε καμμία λαϊκή/εργατική αντεπίθεση. Επίσης το ΚΚΕ με το να αποδέχεται τα καταρρεύσαντα ανατολικά καθεστώτα ως σοσιαλιστικά, ΔΕΝ θέλει καμμία ουσιαστική ταξική χειραφέτηση για την εργατική τάξη και τον λαό. Θέλει μια βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και τελεία και παύλα.

γ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι στιγμής παραμένει μια ουσιαστικά εκλογική συνεργασία. Αν δεν αποκτήσει ουσιαστική και πραγματική εσωτερική ζωή και λειτουργία, έχει τελειώσει. Ειδικά το ΣΕΚ έχει τεράστια ευθύνη για αυτά. Αλλά το ΝΑΡ μαζί με την ΕΠΠΔ, την ΟΚΔΕ, την ΑΡΙΣ, τους πολλούς ανένταχτους συντρόφους κλπ, πρέπει να αποφασίσουν και να πραγματώσουν μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών με ουσιαστική δημοκρατία, με ουσιαστική συνολική αντίληψη λαϊκής και ταξικής χειραφέτησης. Μπορούν! Θέλουν;

Γνώστης

Όσο λάθος είναι να υποτάσσεσαι σε ένα θολό εθνικό συμφέρον που τσουβαλιάζει πλούσιους και φτωχούς, αλλο τόσο λάθος είναι να απορριπτεις το «εθνικό» και να το φέρνεις σε αντίθεση με το δι-εθνικό και το ταξικό.

2 λάθη, 2 κατάρες του κινήματος.

wpDiscuz