.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου: Για τα γεγονότα του Εργατικού Κέντρου


pame_lesvouΜε έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της Διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου στην οποία καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων, «επώνυμοι του χώρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ως «πρωταίτιοι» στα γεγονότα της κατάληψης και ανακατάληψης της παλιάς έδρας του ΠΕΚ στην Κομνηνάκη. Η ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που ελέγχει το ΠΕΚ, αντί να τα βάλει με την κυβέρνηση και διάφορους τοπικούς «παράγοντες» που είναι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση των μεταναστών, στοχοποιεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους αλληλέγγυους, όπως κάνει συστηματικά με κάθε πολιτική δύναμη που βρίσκεται στα αριστερά του και με κάθε κίνημα που δεν ελέγχει.

Τα γεγονότα στην Κομνηνάκη είναι απλά: ξημερώματα Σαββάτου μια ομάδα μεταναστών κατέλαβε το κτήριο που στεγάζονταν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο μέχρι το 2009- και το οποίο ανήκει στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Εστίας- για να στεγαστούν εκεί, μέχρις ότου αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία των ίδιων των μεταναστών, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο «οργανωμένο σχέδιο». Αυτονόητο ήταν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι αλληλέγγυοι να βρεθούν εκεί για βοηθήσουν τους πρόσφυγες, όπως κάνουν συστηματικά εδώ και μήνες. Ο χώρος λειτουργούσε όλο το τετραήμερο ως ανοιχτός χώρος φιλοξενίας, χωρίς να αποκλείεται κανείς, μετανάστης, αλληλέγγυος ή τα στελέχη του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Με αυτήν την έννοια, καμία λογική δεν είχε η τραμπούκικη επιχείρηση ανακατάληψης του κτηρίου, με απόφαση της τοπικής ηγεσίας του ΚΚΕ, και κατά συνέπεια η εξώθηση τόσων οικογενειών στον δρόμο… Ένα κτήριο που χρησιμοποιούνταν περιστασιακά για πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΠΕΚ και του ΠΑΜΕ και το οποίο τόσους μήνες δεν είχε διανοηθεί κανείς από το ΠΑΜΕ να το ανοίξει για τους πρόσφυγες που ταλαιπωρούνταν στο λιμάνι το καλοκαίρι κάτω από τον καυτό ήλιο ή τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου με τις μεγάλες βροχές.

Αυτό που οδήγησε στα προχθεσινά γεγονότα ήταν ότι η Διοίκηση του ΠΕΚ δεν είχε την «πρωτοκαθεδρία» της αλληλεγγύης, ήταν δηλ. μια κίνηση που δεν έλεγχε. Γι’ αυτό και έστησε την επιχείρηση της ανακατάληψης, διαμορφώνοντας σκηνικό προβοκάτσιας, έντασης και αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό και έβγαλε μια ανακοίνωση γεμάτη ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν έχει ούτε ίχνος αλήθειας…

Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρίσκονταν εκεί την ώρα της «ανακατάληψης» απείχαν από το σκηνικό της έντασης, καθώς δεν είναι στις προθέσεις μας να επικρατήσει εικόνα ενδοαριστερού εμφυλίου στο ζήτημα της αλληλεγγύης στους μετανάστες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, με τις μικρές δυνάμεις της, εδώ και μήνες έχει σημαντική δράση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για το προσφυγικό ζήτημα. Μια δράση την οποία έχει υποτιμήσει και δεν έχει αναπτύξει ως σήμερα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, απουσιάζοντας από το πεδίο αυτό, τη στιγμή μάλιστα που στους κόλπους του δρούσαν τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη που συναγελάζονταν με χρυσαυγίτες και οργάνωναν κινητοποιήσεις ενάντια στις προσπάθειες του Δήμου για την υποδοχή των προσφύγων.

Θεωρούμε όμως πως ούτε λογικές «πρωτοκαθεδρίας» μπορούν να υπάρχουν στο ζήτημα αυτό, ούτε ανταγωνισμοί και συκοφαντίες. Αντίθετα, είναι αναγκαία η κοινή δράση στο λαϊκό και εργατικό κίνημα, στον αντιφασιστικό αγώνα, στην οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κεντρικά και τοπικά και αφορά όλες τις μαχόμενες δυνάμεις αλλά και κάθε αγωνιστή της Αριστεράς προσωπικά.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως η τοπική ηγεσία του ΚΚΕ έκανε ένα τραγικό σφάλμα και ουσιαστικά έστρωσε το βούτυρο στο ψωμί όλων των αστικών μηχανισμών που χτυπούν το εργατικό κίνημα και τους πρόσφυγες. Είμαστε βέβαιοι πως κανένας αριστερός, κανένας κομμουνιστής, δεν εγκρίνει τις ενέργειες της τοπικής ηγεσίας του ΚΚΕ. Με όλον τον κόσμο της μαχόμενης Αριστεράς, με τα μέλη του ΚΚΕ και με κάθε αλληλέγγυο προς τους πρόσφυγες, από το Μόλυβο και τη Συκαμιά ως την πόλη της Μυτιλήνης, τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και στο προσφυγικό και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα. Κι ας κρατήσει η Διοίκηση του ΠΕΚ τα κλειδιά της Κομνηνάκη…Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

12 Σχόλια στο "ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου: Για τα γεγονότα του Εργατικού Κέντρου"

Καμμια σχεση δεν έχω με ΠΑΜΕ. Δειτε όμως αυτο στην ανακοίνωση των «αλληλέγγυων»:
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ΚΚΕ υποστήριζε και υποστηρίζει το καθεστώς Ασάντ, ούτε τυχαίο ότι όποτε κάναμε πορεία στην Αθήνα κατά του στρατιωτικοφασιστικού καθεστώτος της Συρίας μας κατηγόρησαν ως προβοκάτορες της Μοσάντ και της CIA. Ούτε τυχαίο ήταν ότι η εμφάνιση των τραμπούκων του λεγόμενου εργατικού κέντρου μας θύμισε στους περισσότερους τις οικογένειες των Σαμπίχα του Ασάντ. ….
«αόρατο χέρι» ΣΕΚ και άλλων φίλων της συριακής «αντιπολίτευσης» στον Ασσαντ, όπως όλος ο ξεφτιλισμένος τροτσκιστικός χώρος.
Ντροπή στην Ανταρσυα. Αίσχος, κατάντια..
Το ναρ κατάντησε ουρά των προβοκατόρων..

Ο άλλος Βασίλης

«Ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία των ίδιων των μεταναστών, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο «οργανωμένο σχέδιο»».
Τι λέτε ρε παιδιά?
Πολύ ξεψάρωτοι και πολύ καλά πληροφορημένοι αυτοί οι «μετανάστες» ώστε να κάνουν καταλήψεις κτηρίων!

αλήθειας
Το ΚΚΕ δυστυχώς δείχνει για άλλη μια φορά πόσο αντικομμουνιστικές αντιλήψεις έχει τελικά! α. Το κτήριο αυτό ΔΕΝ το άνοιξε τόσους μήνες στους πρόσφυγες/μετανάστες! Το κρατούσε κλειστό, παρόλα τα φοβερά προβλήματα και την χυδαία εκμετάλλευση των μεταναστών από τμήμα των επειχειρηματιών του νησιού. Μόλις όμως το κατέλαβαν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ντόπιοι, ΑΜΕΣΩΣ το ΚΚΕ τους την έπεσε τραμπούκικα! ΓΙΑΤΙ ΚΚΕ; Γιατί τόσους μήνες ΔΕΝ έκανες τίποτα για τους πρ΄σφυγες και μόλις ντόπιοι αλληλεγγυοι κα ιπρόσφυγες άνοιξαν ένα εξαιρετιά προβληματικό κτήριο ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΑΝ για να μείνουν εσύ ΚΚΕ ως κόμμα τους την έπεσες; Φίλοι αναγνώστες καμαρώστε ταξική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το κεφάλαιο! β. Καλά, τα σχόλια του ΚΚΕ περί «πρακτόρων της cia κλπ, κλπ» είναι απλά για γέλια: Το ΚΚΕ ακόμα μια φορά αποδεικνύει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι σε μεγάλο τμήμα των μελών και των στελεχών του, η χαφιεδολογία και η λάσπη. γ. Η λογική του ΚΚΕ «πετάω έξω απο ΔΗΜΟΣΙΑ κτήρια ό,τι δεν γουστάρω, κα ιτου πετά και λάσπη», αποδεικνυει κάτι βαθύτερο: Την ΠΑΓΙΑ λογική κα ιαντίληψη που έχει για την εργατική τάξη και τον σοσιαλισμό: Το ΚΚΕ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ και μεταφυσικά, θεωρεί εαυτόν ως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κόμμα και πολιτική αντίληψη που πρέπει να υπάρχει στον σοσιαλισμό! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ… Διαβάστε περισσότερα »
Ο άλλος Βασίλης

Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέει ότι η κατάληψη, «Ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία των ίδιων των μεταναστών, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο «οργανωμένο σχέδιο»» και ότι: «Αυτονόητο ήταν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι αλληλέγγυοι να βρεθούν εκεί για βοηθήσουν τους πρόσφυγες,……»
Εσύ γράφεις ότι «….το κατέλαβαν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ντόπιοι,….»
Τελικά, η κατάληψη ήταν των ίδιων των μεταναστών, ή των προσφύγων και των αλληλέγγυων ντόπιων?
Αποφασίστε!
Και φυσικά, παραμένει πάντα η αρχική μου ερώτηση, πως ήξεραν οι μετανάστες αν μπορούσαν ή όχι να καταλάβουν ένα κτήριο.

G.T.
Αν κανείς μπει στη διαδικασία να καταλάβει στο τι πραγματικά συνέβη και ψάξει όλες τις αναρτήσεις, από τα λεσβιακά μέσα ενημέρωσης έως τα διάφορα blogs, τότε αποδεικνύεται περίτρανα ότι το σχέδιο της κατάληψης και οργανωμένο ήταν και ξεκάθαρο στόχο είχε. Σε κάποιους δεν άρεσε το γεγονός ότι τα συνδικάτα με δική τους ευθύνη και έξοδα είχαν αναλάβει να διατηρήσουν, να «εξανθρωπίσουν» και να επαναλητουργήσουν το κτίριο και με αυτό τον τρόπο να το διεκδικούν από τις όποιες βλέψεις των κρατούντων. Προκειμένου λοιπόν να δημιουργήσουν προβοκάτσιες εναντίον του εργατικού κινήματος (μάλιστα λίγες ημέρες πριν την απεργία) προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου προτάσσοντας την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Αυτό είναι το εξωφρενικό και απαράδεκτο. Γιατί την Παρασκευή το βράδυ ο συγκεκριμένος χώρος είχε χρησιμοποιηθεί από το εργατικό κέντρο για την ετοιμασία ζεστού ροφήματος που προσφέρθηκε σε πρόσφυγες στο λιμάνι, καθώς και χρησιμοποιούνταν ως κέντρο εξόρμησης και διανομής της βοήθειας που είχε συγκεντρωθεί. Οι τραμπουκισμοί και τα συνθήματα που ακούγονται από τους δήθεν «αλληλέγγυους» στην ανακατάληψη του κτιρίου (έχουν κυκλοφορήσει video) αποδεικνύουν στο ποιός ήταν πραγματικά ο στόχος. Είστε απαράδεκτοι να κατασκευάζετε μια τέτοια προβοκάτσια, όχι για κανένα άλλο λόγο, γιατι μαθημένα τα βουνά, αλλά γιατί παίζετε με τις ψυχές των ανθρώπων (πρόσφυγες)
Μιχάλης

Πριν απο την δυναμική λύση ,προσπαθήσατε να συναντηθείτε με την τοπική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ;

αλήθειας

η μπάλα στην εξέδρα πάλι απο το ΚΚΕ.

α. Η κατάληψη έγινε σε συννενόηση με ντόπιους αλληλέγγυους. Ε και; Εννοείται πως και οι ντόπιοι βοήθησαν σε αυτό. Αλλο αυτο και άλλο το «οργανωμένο συνομωσιολογικό σχέδιο| που επικαλείται το ΚΚΕ. Αυτό ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ είναι φυσιολογικό και ΚΑΛΩΣ ΕΓΙΝΕ! Το ΚΚΕ ΓΙΑΤΙ δεν άνοιξε το ίδιο τον χώρο αυτό και επι μήνες κωλυσιεργεί και δεν κάνει τίποτα; Θα βγει και απο πάνω τώρα;;

β. ΓΙΑΤΙ προβοκάτσια; Το ΚΚΕ ως ΚΟΜΜΑ άνετα κυκλοφορούσε τις μέρες της κατάληψης του κτηρίου (που ειρήσθω εν παρόδω, ΔΕΝ του ανήκει)! ΔΕΝ μπορούσε το ΚΚΕ να συννενοηθεί την περαιτέρω λειτουργία του χώρου με ωραίο κα ισωστό τρόπο; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ! Το έκανε;; ΟΧΙ! γιατι; ΔΙΌΤΙ Η αντίληψη του ΚΚΕ ως επί το πλείστον, είναι «υπονομεύω ό,τι δεν ελέγχω». Καμμί απροβοκάτσια δεν έγινε εις βάρος του ΚΚΕ. Η μοναδική ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΗ δραση στη Λέσβο, είναι του ίδιου του ΚΚΕ εις βάρος του εαυτού του, των άλλων κομμουνιστών, των αριστερών, των μεταναστών και του λαού της Λέσβου.

Μιχάλη μπορείς σε παρακαλώ να μας διαφωτίσεις γιατί θα έπρεπε η διοίκηση του εργατικού κέντρου να συναντηθεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; γιατί έτσι όπως το θέτεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μπλεγμένη στο όλο σκηνικό που δημιουργήθηκε και θα έπρεπε να πάρει θέση. Ωστόσο στην επίσημη ανακοίνωσή της δε γνωρίζει τίποτα για το «έγκλημα». Ξαναρωτώ λοιπόν γιατί θα έπρεπε να συναντηθεί η διοίκηση του εργατικού κέντρου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Για να ρωτάς, ξέρεις πολύ καλά ότι επώνυμα, γνωστά στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μυτιλήνης, γράψανε για τη συμμετοχή τους στην απαράδεκτη κατάληψη ενός κτηρίου το οποίο όχι μόνο δεν ήταν εγκαταλελειμμένο αλλά χρησιμοποιούνταν ως κέντρο βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Επιπλέον σε ερωτώ: εφόσον τα συνδικάτα και τα μέλη του εργατικού κέντρου με προσωπική δουλειά και προσωπικά έξοδα είχαν προσπαθήσει να «αναμορφώσουν» το κτήριο, ποιος είχε την ευθύνη; ποιός και ποιόν και πότε έπρεπε να ρωτήσουν πριν δημιουργηθεί ότι συνέβη; Και επιτέλους αν σας ενοχλεί που το ΠΑΜΕ έχει πάρει την πρωτοβουλία σε μια σειρά κινητοποιήσεις και αλληλέγγυες δράσεις προς τους πρόσφυγες βγείτε και πείτε το. Αυτό που κάνετε είναι χειρότερο.Το θέμα όμως παραμένει και είναι τεράστιο, δεν υπάρχουν περιθώρια για ευκαιριακές προβοκατόρικες ενέργειες. Το δράμα αυτών των ανθρώπων είναι το αποτέλεσμα της καθαρής ιμπεριαλιστικής επέμβασης… Διαβάστε περισσότερα »
Ανδρέας Μπάλλας
Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου απαντάει σε συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΠΕΚ, που την κατηγορεί ότι οργάνωσε την κατάληψη. Τι πρέπει να απαντήσει κανείς για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας; Ότι δηλ. δεν είχε καμία συμμετοχή στην κατάληψη… Για όποιον γνωρίζει την κατάσταση εδώ, το Εργατικό Κέντρο είναι εντελώς ακατάλληλο για να μείνει άνθρωπος… Γι΄ αυτό και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε κανένα τέτοιο σχέδιο, ούτε υποκίνησε κανέναν να το καταλάβει… Η πολιτική κριτική στο ΚΚΕ είναι όμως εύλογη, με βάση το γεγονός ότι και στο μεταναστευτικό διατηρεί την ίδια σεχταριστική στάση και ιδιοκτησιακή λογική που έχει και στο εργατικό κίνημα, η οποία οδηγεί σε απαράδεκτες ενέργειες όπως αυτή της Τρίτης. Όπως και να έγιναν τα πράγματα, η ενέργεια της επανακατάληψης δεν έπρεπε να γίνει και αντικειμενικά, πέρα από τον εξαναγκασμό σε φυγή των προσφύγων, ευνόησε τις ρατσιστικές φωνές του νησιού και έφερε σε δύσκολη θέση τον κόσμο της αλληλεγγύης. Το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων τον χειμώνα είναι θέμα πολύ μεγάλο και χρειάζεται μαζί με κάθε αριστερή πολιτική δύναμη και αλληλέγγυο να παλέψουμε για να δοθεί οργανωμένα αξιοπρεπής λύση. Αντίπαλός μας σε αυτό είναι η κυβέρνηση και το τοπικό κράτος… Υ.Γ. Και επειδή πιο πάνω στα σχόλια υπάρχει ενδιαφέρον για… Διαβάστε περισσότερα »
Α, καλά

Tελικά πόσες ανταρσύες υπάρχουν; Εδώ κάποιοι Αντάρσυοι- ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ότι είναι ,στο διαδικτυο ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με ποιον μιλάς και από πού- λένε ότι το ΠΑΜΕ έπρεπε να συνεννοηθεί με την Ανταρσύα για την εκκένωση του Κέντρου, άλλοι βγαίνουν και λένε ότι η Ανταρσύα δεν είχε καμιά σχέση…. Τι γίνεται εδώ πέρα;

Μιχάλης

Καταρχήν ο σ/φος Ανδρέας Μπάλλας είναι Μυτιληνιός και υποψήφιος περιφερειάρχης της » ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο» άρα καθόλα αρμόδιος να ξέρει τι «έπαιξε». Δεύτερο πριν οι συνδικαλιστές σας βγάλουν καταγγελίες κατά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όφειλαν από στοιχειώδη ευγένεια (μάλλον γνωρίζονται όλοι στη Μυτιλήνη, μπορεί να είναι και συγγενείς) να πάρουν κάποιο τηλέφωνο.
Αν το βρίσκεις περίεργο, πρόβλημά σου…

Α, καλά

Για να καταλάβω, να πάρουν στην ανταρσύα τηλέφωνο -ένεκα της γαλατικής ευγένειας- και να την ρωτήσουν αν ήταν ανακατεμένη; Κι εσύ τι λες ότι θα έλεγαν απ’ την ανταρσύα; Ναι ήμασταν; Και γιατί να ξέρει μόνο ο κ. Ανδρέας Μπάλλας τι ¨»έπαιξε» και να μην ξέρουν κι οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου; Κι αυτοί Μυτηλινιοί είναι και μάλιστα εκλεγμένοι.

wpDiscuz