.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ανδρέας Κλόκε: Επαναστατική πολιτική, εθνικισμός, σοσιαλισμός


klokeΤο βιβλίο Επαναστατική πολιτική, εθνικισμός, σοσιαλισμός περιλαμβάνει άρθρα του Ανδρέα Κλόκε δημοσιευμένα στην περίοδο 1990-2013 και χωρίζεται σε τρία μέρη που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Στο πρώτο μέρος ο αναγνώστης θα βρει κείμενα για την Οκτωβριανή Επανάσταση, τις εθνικές πολιτικές των Μπολσεβίκων στη δεκαετία του 1920, τον σταλινικό εκφυλισμό, τις διώξεις και την τρομοκρατία ως την τελική διάλυση της ΕΣΣΔ και του “υπαρκτού σοσιαλισμού” στα 1989-1991.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αναλύσεις για τις εθνικιστικές συγκρούσεις μετά το 1991 στα Βαλκάνια και αλλού, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα σύγχρονα κινήματα όπως το κίνημα των Πλατειών στη χώρα μας, κ.ά.

Τέλος, στο τρίτο μέρος περιλαμβάνονται η καπιταλιστική κρίση, οι θεωρητικές παραδόσεις του επαναστατικού μαρξισμού και η σύγχρονη επαναστατική διέξοδος.

Το κόκκινο νήμα που συνδέει τα κείμενα του Ανδρέα Κλόκε είναι η ανησυχία για το πώς οι παραδόσεις του μαχόμενου μαρξισμού μπορεί να αξιοποιηθούν στον αγώνα για το σοσιαλισμό στην εποχή μας, καθώς και για την οικοδόμηση σύγχρονων επαναστατικών μαρξιστικών κομμάτων που θα καθοδηγήσουν με επιτυχία αυτό τον αγώνα. Οι αναλύσεις του προσφέρουν χρήσιμες αφορμές και ιδέες για έναν αναστοχασμό πάνω στα ιστορικά διακυβεύματα της εποχής μας.

Ο Ανδρέας Κλόκε γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1953. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Από νεαρός δραστηριοποιήθηκε στις αριστερές τροτσκιστικές οργανώσεις της Γερμανίας. Στην Ελλάδα ήρθε το 1988, οπότε εντάχθηκε στην ΟΚΔΕ Σπάρτακος, της οποίας είναι μέλος ως σήμερα. Εργάστηκε για χρόνια ως καθηγητής γερμανικών σε φροντιστήρια κ.ά. Δραστήριος ακτιβιστής σε όλη την περίοδο της διαμονής του στην Ελλάδα, είναι μέλος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυσή της. Παράλληλα αρθρογραφεί τακτικά για τα ζητήματα του μαρξισμού και του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Σπάρτακος και Μαρξιστική Σκέψη, σε συλλογές όπως Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μάχη της Πολυεθνικής Κοινωνίας (Εκδόσεις «Δελτίο Θυέλλης», Αθήνα 1996), Ο Οκτώβρης και η Εποχή μας (εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2010), και σε ξένα περιοδικά όπως τα International Viewpoint, Inprekor, κ.ά.

Αυτό το δελτίο τύπου, καθώς και επιπλέον στοιχεία για το βιβλίο,
θα βρείτε online στο www.toposbooks.grΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

wpDiscuz