.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ανακοίνωση της Ο.Κ.Δ.Ε. για τα αποτελέσματα των εκλογών


okde1. Η χουντική συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο των μνημονιακών δυνάμεων (ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ κ.α.) υπέστησαν βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015. Η πιο αντιδραστική κυβέρνηση στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας, που βαρύνεται με αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, που λεηλάτησε μαζί με τους κερδοσκόπους, τους τραπεζίτες και τους ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ τον δημόσιο, συλλογικό και ατομικό πλούτο, που διάλυσε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και επέβαλε το πιο αυταρχικό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, συντρίφθηκε από τη μαζική ψήφο οργής, αγανάκτησης, αντίστασης των εργατικών και λαϊκών μαζών.

2. Μαζί τους ηττήθηκε και η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της Γερμανίας, που με όλα τα μέσα προσπάθησαν να επιβάλουν στον ελληνικό λαό τα μνημόνια και τις μνημονιακές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις (τους τσολάκογλου, δοσίλογους κ.λπ.) στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα σχέδιο της τρομοκρατίας και της κινδυνολογίας –που προηγούμενα είχαν χρησιμοποιήσει ενάντια στους λαούς της Σκωτίας και της Καταλονίας– συντρίφθηκε στην αντίσταση και στο σθένος των εργαζομένων της χώρας μας, πράγμα που είναι μια σημαντική νίκη όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και των Ευρωπαίων εργαζομένων, πράγμα που με κάθε τρόπο ήθελαν να αποφύγουν οι κυρίαρχες καπιταλιστικές δυνάμεις της Ε.Ε./Ευρωζώνης.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά ήταν ο εκφραστής αυτής της μεγάλης νίκης του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των πιο πληβειακών στρωμάτων. Αποτελεί γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν ταυτίζονται με το πρόγραμμα και το σύνολο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν πολλές αμφιβολίες, προβληματισμούς κ.λπ. για τη δυνατότητα και αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστεί με τα αστικά συμφέροντα και να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη ο σχηματισμός κυβέρνησης μαζί με τους ΑΝΕΛ είναι ένα σημαντικό δείγμα της πολιτικής, πολιτικής διαρκών συμβιβασμών, που πρόκειται να ακολουθήσει.

4. Το αποτέλεσμα (περίπου 5,5%) του ΚΚΕ βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφική σταλινική πολιτική του απέναντι στο εργατικό κίνημα.

5. Το εκλογικό αποτέλεσμα των οργανώσεων της άκρας και επαναστατικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ(μ–λ)/ΜΛ–ΚΚΕ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ) είναι μέτριο, ειδικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για ακόμη μια φορά, η άκρα και επαναστατική αριστερά δεν μπόρεσε να «μεταφράσει» το μεγάλο κοινωνικό βάρος της και την πολύ σημαντική της συμβολή στους αγώνες σε εκλογική επιρροή.

6. Το αποτέλεσμα της οργάνωσής μας είναι μέτριο (2.206 ψήφοι, 0,04%) , ωστόσο γνωρίζουμε ότι είχαμε την υποστήριξη πολύ περισσότερων εργατικών μαζών απ’ όσους τελικά μας ψήφισαν. Κατανοούμε, αν και δεν συμφωνούμε, την επιλογή των εργαζομένων να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, την ανάγκη ν’ απαλλαγούν από την βαρβαρότητα των μνημονιακών. Η ΟΚΔΕ πάλεψε παντού, στους χώρους δουλειά, στις σχολές, στα σχολεία, στις γειτονιές, στους δρόμους, στις μεγάλες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις για τη συντριβή της χουντικής κυβέρνησης των Σαμαρά–Βενιζέλου και για την περιφανή νίκη του ελληνικού λαού στις 25 Γενάρη 2015. Αυτή τη νίκη δεν τη χαρίζει πουθενά, θα την υπερασπίσει με όλες τις δυνάμεις της και θα παλέψει για την διεύρυνσή της. Δεν δίνει σε κανένα «λευκή επιταγή». Θα παλέψουμε για το πρόγραμμά μας δίπλα στους εργαζόμενους και θα υπερασπίσουμε ό,τι είναι υπέρ των άμεσων και ιστορικών συμφερόντων της εργατικής τάξης. Θα προσπαθήσουμε για ακόμη μια φορά να κάνουμε πράξη αυτό που τονίζαμε στην προεκλογική μας καμπάνια, ότι με το πρόγραμμα, την πολιτική και την τακτική μας, είμαστε μια «χρήσιμη επιλογή» για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Ο αγώνας συνεχίζεται. Οι δικτατορίσκοι έφυγαν, η δικτατορία του χρέους, της ΕΕ/ευρωζώνης και του καπιταλιστικού συστήματος, η αιτία όλων των κακών, παραμένει και πρέπει να συντριβεί. Μόνο μια μαζική επαναστατική δύναμη και μια κυβέρνηση των εργαζομένων μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στους δικτατορίσκους και στη δικτατορία των αγορών και του κεφαλαίου.

27-1-2015Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 55.00% ( 4
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

3 Σχόλια στο "Ανακοίνωση της Ο.Κ.Δ.Ε. για τα αποτελέσματα των εκλογών"

Ανώνυμα

βαριά ναρκωτικά
μέτριο το αποτέλεσμα της ανταρσυα (όντως μέτριο είναι) , μέτριο και τη οκδε.
τι 40 χιλιάδες τι 2

Ανώνυμα

Άσχημη έκφραση, δε νομιμοποιείται ανάμεσα σε αγωνιστές… με βάση πάντως την αναλογία μελών – ψήφων στήριξης δεν έχουν και μεγάλο άδικο.
Ιδιαίτερα προβληματικό θεωρώ το «Κατανοούμε, αν και δεν συμφωνούμε, την επιλογή των εργαζομένων να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, την ανάγκη ν’ απαλλαγούν από την βαρβαρότητα των μνημονιακών».

Γρηγόρης

Τηρουμένων των αναλογιών και τα 2 αποτελέσματα είναι αξιοπρεπή αλλά μέτρια. Η ΟΚΔΕ από 3000 πήγε 2200 και η Ανταρσύα + Σχέδιο Β από 54000 πήγε 40000.

Το βαριά ναρκωτικά δεν το καταλαβαίνω. Να πω και εγω ότι οι 320 χιλιάδες του ΠΑΣΟΚ είναι εκπληκτικό αποτέλεσμα αν κάνουμε απόλυτες συγκρίσεις…
Το «δε νομιμοποιείται ανάμεσα σε αγωνιστές» είναι για το μέτριο ή για το βαριά ναρκωτικά; Γιατί και το δικό τους αποτέλεσμα μέτριο το λένε. Η αυτογνωσία δεν είναι κακό πράγμα.

Η κατανόηση ότι 2 εκατομμύρια ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικειμενική νομίζω και η συνδεση με την ανάγκη μεγάλου μέρους της κοινωνίας για απαλλαγή από τα μνημόνια κλπ.

Προβληματικές είναι οι απόψεις τύπου ΚΚΕ ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική αλλαγή και απλά ο λαός (που θεωρείται λοβοτομημένος) άλλαξε διαχειριστή.

wpDiscuz