.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, 50 Χρόνια: Βίντεο – ιστορικό ντοκουμέντο (1)


ppspΣημαντικό βίντεο με ιστορικά ντοκουμέντα από την ίδρυση και την πορεία του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος στην Ελλάδα ανέβηκε στο διαδίκτυο από το Μ-Λ ΚΚΕ.

Περιλαμβάνει γνωστές και άγνωστες φωτογραφίες, εφημερίδες, περιοδικά και προκηρύξεις που συνοδεύουν μια ενδιαφέρουσα ιστορική ανασκόπηση, στα 50 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση» που εγκαινίασε τη δημόσια παρουσία του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος στη χώρα μας. Θα κυκλοφορήσει στις επόμενες μέρες και δεύτερο βίντεο.

Το πρώτο βίντεο συνοδεύεται από το παρακάτω σημείωμα:

Συμπληρώνονται τον Οκτώβρη του 2014 πενήντα χρόνια από την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση». Η έκδοση της «Αναγέννησης» προήλθε από την πάλη των πρωτοπόρων κομμουνιστών που όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιπάλευαν τη ρεβιζιονιστική στροφή που σηματοδοτήθηκε για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα από το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956. Η έκδοσή της γεννήθηκε από την ανάγκη συνέχισης και ανάπτυξης της πάλης των κομμουνιστών ενάντια στη δεξιά και ρεβιζιονιστική στροφή που βίαια και πραξικοπηματικά επιβλήθηκε τα χρόνια αυτά και στο ΚΚΕ στη βάση των γενικότερων εξελίξεων. Ταυτόχρονα, η έκδοση της Αναγέννησης σηματοδότησε τη γέννηση του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, το οποίο στα χρόνια που ακολούθησαν πάλεψε για την υπεράσπιση και την ανασυγκρότηση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Η πάλη αυτή αποτέλεσε κομμάτι της διεθνούς πάλης του μ-λ κινήματος που, ξεκινώντας από την αντιπαράθεση στη Χρουστσωφική στροφή με επικεφαλής το ΚΚΚ και το ΚΕΑ, έφτασε στην Κίνα και -με την ηγεσία του Μάο Τσετούνγκ- ως τη ΜΠΠΕ που αποτελεί πηγή και πεδίο απαντήσεων για την καπιταλιστική παλινόρθωση και την υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Το παρόν βίντεο αποτελεί μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της πορείας του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος στη χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια.

Πηγή: Μ-Λ ΚΚΕ

 Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

wpDiscuz